Bridgerubriek 11 maart

Naast de reguliere competities voor paren en viertallen kent de NBB ook de bekerwedstrijden en het Topcircuit. Spelers die ten minste op eerste divisie niveau spelen kunnen aan de vier voorronden van dat circuit meedoen en de beste zestien koppels plaatsten zich voor de finale. Afgelopen weekend was die finale. De spelers worden in de watten gelegd en de thuisblijvers kunnen het volgen via internet.

Met de butlertelling wordt bepaald wie er wint. Het betekent dat je grote omzet nodig hebt. Spellen waar iets gebeurt. In de vierde zitting worden de kijkers getrakteerd op het ene slem na het andere. Voldoende omzet en leuk om de verschillende paren te volgen:

W/NZ
A 8 5 2
V B 5 4
V B 2
H 10
7 3
H B 6 4
8 7 3 6
9 7 5 H 10 8 4 3
B 9 8 6 3 5 4 2
V 10 9
A H 10 9 2
A 6
A V 7
 

Wat opvalt, is dat partners ver gaan om elkaar te helpen. Op dit spel volgt bijna elke oostspeler met 1 na de 1♣ opening van noord. Het bod heeft als doel partner te helpen bij de uitkomst, of de mogelijkheid open te houden om te redden tegen de manche van de tegenstanders.
Redden wordt het niet op dit spel en helpen bij de uitkomst is achterhaald, omdat veel paren transfers spelen na een volgbod. Doublet belooft harten en dan is het noord die het eerst harten biedt en oost dus zelf uit moet.

Met een passieve uitkomst trek je de troeven en neemt de ruitensnit. Drie keer klaveren en nog een hoge ruiten creëren in de puntige kleuren een dubbele renonce. ♠10 uit zuid laat je lopen en oost heeft, nadat hij de slag wint met ♠B, de keus uit twee kwaden. Hij kan in de schoppenvork spelen of in de dubbele renonce. In beide gevallen maakt de leider eenvoudig twaalf slagen.

Maar wat als oost-west zwijgen? Noord-zuid bieden naar 6 en west mag beginnen. Geen enkele kleur ziet er aantrekkelijk uit en troef is niet vreemd. De leider neemt en haalt de troeven. Schoppen biedt het meeste perspectief en als je een honneur kunt vangen, kan op ♠8 de verliezende ruiten weg, zodat je niet afhankelijk bent van de ruitenpositie.
♠10 Verliest een de boer en op de nagespeelde ruiten speel je natuurlijk het aas. ♠V verliest aan de heer en een olijke oost laat H zien en je bent twee down.
Partner helpen is een tweesnijdend zwaard.

Berry Westra met Vincent Ramondt en Richard Ritmeijer met Magie Tichá bleven over als kandidaten voor de overwinning. Met nog twaalf spellen leidt het echtpaar, maar in de voorlaatste ronde winnen Westra-Ramondt in een onderling duel voldoende punten om weer bovenaan te staan. Het onderstaande spel uit de laatste ronde brengt de beslissing:

N/OW
H 9 5 4
H B 7 5
10
H B 5 2
B 8 7 6 2
10 3
A 10 8 6 3
9 V B 8 7 6 4 3 2
9 8 7 6 4
A V
V 9 4 2
A H 5
A V 10 3
 

Beide oostspelers melden zich kwetsbaar tegen niet met hun slootje ruitens. De een met 2 en de ander zelfs met 3. Noord-zuid hebben er weinig last van, want met na een negatief doublet biedt noord harten. Ritmeijer windt er geen doekjes om en springt naar 4SA. Noord heef een keycard (H) en biedt 5♣. Zuid peinst een tijdje en springt dan opnieuw, nu naar 6SA.
Ramondt antwoordt 2 op het negatief doublet en als Westra verder hengelt met 3 ook zijn schoppenkleur. Westra tart partner nog een keer met 4, maar vraagt ook de azen na 4 van noord en biedt eveneens 6SA.

Goed gedaan van beide zuidspelers. In totaal wordt het spel acht keer gespeeld en 5 NZ paren eindigen in 6SA en drie in 6. Het laatste contract is te lastig met de troeven 4-1.

Hoe gaat het spelen in 6SA? Westra en Ritmeijer spelen kaart voor de kaart hetzelfde. De ruitenstart wordt genomen in de hand en met klaveren steekt de leider over naar dummy om harten te spelen. V wordt gekaapt door het aas en beide westspelers spelen geniepig harten na. Zuid kan de slag laten lopen naar de negen, maar dat is de goden verzoeken.

H wint de slag. Zuid steekt over naar de hand om beide schoppenplaatjes te cashen. Dan naar dummy met klaveren om ook ♠H te cashen, in zuid gaat een harten weg. Nu terug naar zuid met klaveren. Ook de laatste klaveren wordt geïncasseerd, maar op H moet west zich overgeven. Hij moet ♠B bewaren en ook de hartendekking. Omdat je nog maar twee kaarten mag overhouden in slag twaalf, gaat dat niet en geven beide westspelers zich over.

Berry Westra en Vincent Ramondt houden stand en winnen de finale van Topcircuit.