Bridgerubriek 12 januari

De eerste afspraak van 2019 was de derde voorronde van het Topcircuit. We waren goed begonnen, +41, maar ontbraken in de tweede serie. Er mochten daarom in de overige twee ronden geen ongelukken gebeuren om de finale niet te missen. Dat lukte redelijk. Misten we nog de geldprijzen in ronde een, afgelopen zaterdag leverde de gedeelde tiende plaats €25 per persoon op. En dat telt als broodkaarter!

Belangrijker dan die euro’s was de handhaving in de top zestien. Nog een rondje uitballen en we mogen begin maart de finale spelen.
Om flink te scoren bij de gehanteerde butlertelling moet je een hoge omzet genereren. Hier en daar een flinke tik uitdelen en 500 scoren tegen een deelscore helpt. Ook scherpe manchecontracten doen het goed. Een slem waar de rest in de manche zit is altijd goed voor een forse stijging in de lijst. Maar ook gedubbelde deelscores helpen.

We maken er twee in een ronde van drie spellen:

Z/NZ
6 4
10 8 4
B 4 3
V B 9 6 2
10 9 3
A H 7 5
H V 7 6 3 -
V 9 H 10 6 2
8 7 3 A H 10 5 4
V B 8 2
A B 9 5 2
A 8 7 5
-
 

Na mijn 1 opening biedt Steenbakkers 1SA. Een directe verhoging naar 2 belooft bij ons een betere hand. Of je wel moet bijbieden met de noordhand is een ander verhaal, maar de fit pleit voor meebieden. Oost doubleert 1SA en ik meld mijn tweede kleur. Geon biedt 2 en oost doubleert, extra kracht, nog een keer.

Ik pas en dat doet west natuurlijk ook. Kwetsbaar een gedoubleerde deelscore spelen of tegenspelen verhoogt de spanning.
West begint het best met een hoge harten. Zodra je aan slag komt of als zuid duikt, speel je harten door. Met V als aankomer kun je nog een keer troef spelen en de leider is zonder kansen. West legt echter ♠10 op tafel voor de heer van oost.

Ruiten door is het best, maar gezien het 2 bod wilde oost geen ruitenslag cadeau doen als de leider de twee ontbrekende plaatjes heeft. Oost speelt ♠A en schoppen in de volgende twee slagen, Ik win met ♠V en dump een ruiten van de dummy. Op ♠B troeft west met 7, maar ik gooi nog een ruitje van noord.

Het klaverenvervolg troef ik en speel A en troef een ruiten in de dummy. Met een klaverenintroever kom ik weer in de hand om nog een ruiten te troeven. West kan voortroeven met een honneur, maar dan herhaal ik de procedure na het klaveren of troefnaspel. West gooit een klaveren en ik troef in de dummy.

Met zes slagen in de tas kan ik op verschillende manieren het contract maken. Een klaveren laag getroefd en west is ingegooid nadat ze overtroeft. Ik troef een klaveren met A en speel de laatste ruiten. West kan weer voortroeven, maar met boer-negen maak ik altijd nog een slag. NZ +670 op een spel waar veel leiders down gaan in een gedoubleerde hartendeelscore is een nuttige bijdrage voor de totaalscore.

Op het tweede spel pas ik zakkig 4♠ uit van de tegenstanders, een doublet was aangewezen, en we scoren slechts 200 in plaats van 500. Dan het derde spel:

Z/-
H B 10 6
H V
H 7 5 4 3 2
8
A 9 2
V 7 5 3
A 10 5 3 8
8 6 A V B 10 9
10 4 3 2 A V 5
8 4
B 9 7 6 4 2
-
H B 9 7 6
 

Het spreekt voor zich dat je de zuidhand opent. De vraag is waarmee?

Met een 6-5 verdeling een zeskaart in de hoge kleur openen enkele zuidspelers volgends de nieuwe regel van elf de zuidhand met 4. Na twee passen doubleert oost en de regel van elf wordt bijna de regel van 1100. Met -800 sta je te boek als dapper, maar wel met lege handen.

De minder dappere openen met 2 als Muiderberg of zwakke twee komen met de schrik vrij en leveren een paar punten. Zij die 2 niet genoeg vinden en met 3 beginnen lopen ook in het mes. 500 of 300 punten zijn de kosten. Van de 34 tafels staat 21 keer een gedoubleerd hartencontract op het menu.

Geon Steenbakkers is geen junior meer, hij laat het bij 3 en mag via pas pas doublet ook aan het werk. Met ruiten uit en een verkeerde schoppenbeslissing wordt het duur, maar west begint niet onredelijk, maar wel vriendelijk met ♠A. In slag twee volgt A en met een volgende harten komt zuid in de dummy.

Klaveren uit de dummy neemt oost meteen. Ruiten en schoppen helpen de leider, zodat oost met ♣V vervolgt. Geon neemt met heer en incasseert B. Zoals het spel ligt, is hij down. ♠A, twee troefslagen en twee slagen in klaveren is vijf en dat is net een teveel.

De leider verzint een list. Hij geeft west zijn troefslag en neemt het schoppenvervolg in dummy. Om zijn hand te maskeren had hij het beste schoppen gespeeld, maar hij troeft een ruiten in de hand. De 6-5 verdeling is nu bekend. Als ♣10 nu valt heeft hij de rest, maar zuid weet dat west een vierkaart heeft.

Dat maakt de kans dat ♣10 nog gedekt zit groter. Steenbakkers speelt ♣7 na. West kijkt daar een tijdje na. Door de slag te nemen verzekert hij zich van een down, maar als partner ♣B heeft is zuid twee down. Gezien ♣V van oost een paar slagen eerder, verwacht hij de boer bij oost en niet bij de leider. Na lang denken duikt west daarom en nadat de zeven de slag maakt speelt Geon vliegensvlug ♣B en claimt de rest. Klasse!

+530 Had verder niemand verzonnen en we lopen glunderend van tafel.

Dit weekend de halve finale om de landstitel en belangrijker vijf wedstrijden in de degradatiepoule in de MK. Met Onstein 4 als zevende en wij ( O3) als negende steken we een kaarsje op en hopen op het beste.