Bridgerubriek 12 mei

In de week na 1 mei is de internationale agenda goed gevuld. In Polen speelt de top vier om de landstitel, in Berlijn vindt de German Bridge Team Trophy plaats en in Engeland kun je terecht voor de Spring Foursomes. Nederland steekt er schril bij af. In Den Helder is een kroegendrive en Apeldoorn doet hetzelfde maar noemt het de café-drive.

We hebben een andere traditie rond 1 mei. Een dagje zaklopen en koekhappen en dan in de houding op 4 mei om de dag erna elkaar te bevrijden met een heleboel drank en muziek.

In Polen zijn geen landgenoten te vinden, maar in Duitsland is een heel contingent aanwezig. Geen van de teams doet bovenin mee. In Engeland zijn Rob Helle met Ed Hoogenkamp samen met Simon de Wijs actief. Zij bijten in het stof na een wedstrijd tegen het Engelse team.

In Berlijn is het Denemarken wat de klok slaat. Ze zijn met diverse teams gekomen. Ongetwijfeld als voorbereiding op het komende EK in Oostende. Uit een van de voorronden het volgende spel:

N/NZ
9 5 3 2
3
A B 10 7 3
H B 5
10 8 4
B
A V 6 4 B 10 9 8 5 2
8 4 V 5 2
9 7 6 2 V 8 4
A H V 7 6
H 7
H 9 6
A 10 3
 

Aan de tafel waar de Denen NZ zitten begint de Poolse oost na een pas van noord met 3. De groene blik waarmee hij naar het spel kijkt helpt natuurlijk, maar met een tegenstander die al gepast heeft, toch aan de maat. Blakset doubleert en Pool west verhoogt natuurlijk naar de manche. Bilde (noord) heeft een vierkaart schoppen vindt dat voldoende om 4♠ te bieden. Het 4♠ bod doe je onder druk en daardoor vindt zuid het wel goed en past.
Na B voor de heer en het aas trekt noord zodra hij aan slag komt de troeven en met de mededeling dat hij V over west snijdt, worden er elf slagen geschreven.

Aan de andere kant meer spektakel. Het echtpaar Peter en Doris Schwartz speelt tegen Kwiecien en Starkowski. Peter begint na een pas van noord rustig met 2. Zuid doubleert ook hier en Doris verhoogt bescheiden naar 3. Dat biedt noord een tweede mogelijkheid om zijn schoppen te melden.

Kwiecien toont met 4 een goede kaart voor het bieden en en passant een vierkaart schoppen. Zuid weet genoeg en jumpt met zijn os naar 6♠.

A is de uitkomst en in slag twee speelt west troef na. De leider trekt de troeven in drie rondjes, oost gooit twee hartens en speelt klaveren naar de heer en de boer na. Oost dekt niet, maar de leider neemt in de hand met ♣A om op de vrije H een klaveren uit de dummy weg te gooien.

Nu heeft de onschuldig ogende dame (west) haar best gedaan om een oneven aantal klaveren te tonen. Dat zou betekenen dat oost een vierkaart klaveren heeft. Met zes harten en een schoppen heeft hij dan twee kaarten in ruiten. West heeft dan dus een driekaart ruiten en meer kans op V. De leider troeft de derde klaveren in dummy en snijdt V over west. Een down en 13 impen naar Denemarken.

Je kunt een paar kanttekeningen plaatsen over de gekozen redenering en speelwijze. Op de eerste plaats ken ik weinig toppers die in een slem netjes hun verdeling uitseinen voor de leider. Daarnaast is het redelijk standaard om met een 6-4 niet met een zwakke twee maar met een drie opening te beginnen. Je hebt een speelslag meer. Tot slot heeft oost met vier punten wel een heel magere zwakke twee.

Uit dezelfde pot nog meer preëmpts:

N/Allen
6 5 4 3
7 5 3
A 7 6
A 7 6
A B
8
A 9 8 6 H V B 10 4
B 3 10 8 2
B 9 5 4 3 H V 10 8
H V 10 9 7 2
2
H V 9 5 4
2
 

Aan beide tafels opent oost met 1, maar hierna scheiden de wegen zich. De dame die je net bedot heeft met een vals distributiesignaal jumpt naar 4♠. Met een gepaste maat is slem onwaarschijnlijk en de speelkracht van de 6-5 hand is natuurlijk enorm. Kortom een prima bod.

West heeft twee azen en een partner die heeft geopend. Zijn doublet ziet er ondanks de forse hartensteun niet abnormaal uit. Noord heeft een wereldhand voor partner. Twee azen en vier troeven zijn genoeg voor een redoublet. Maar waarom slapende honden wakker maken? Na een redoublet vluchten de tegenstanders ongetwijfeld naar 5.

Tegen 4♠ beginnen de verdedigers met twee rondjes harten. Zuid troeft ronde twee en speelt ♠V. West neemt, maar zuid kan in de volgende ronde al claimen en +990 bijschrijven.

Aan de andere kant volgt zuid slechts 3♠ en kan west nog 4 piepen. Noord steunt zijn partner natuurlijk ook, maar west doubleert in de uitpas. Dat ziet oost helemaal niet zitten en hij vlucht naar 5. Zuid biedt wel nog 5♠, wordt niet gedoubleerd, maar het verlies is al geleden. De 650 die de Polen winnen kost ze 8 imps.

Hoger preëmpten leidde op deze spellen tot winst. De verhoogde bloedruk nemen we op de koop toe.