Bridgerubriek 15 dec

Naast de gewone competities die eindigen in kampioenschap, promotie of degradatie zijn er ook bekertoernooien. De NBB organiseert ze op een drietal niveaus. De Elffersbeker voor de lagere klassen, de hoofdklasse beker en de NBB beker voor de hoogste niveaus. De winnaar gaat door naar de volgende ronde en de verliezer is klaar. We spelen in de hoogste groep en hadden in tegenstelling tot Onstein1 geen vrijstelling voor de eerste ronde.

We treffen DS’16. Een relatief nieuwe club die bestaat uit jongere spelers. Ze komen voornamelijk uit de selecties van junioren en meisjes en hebben om extra te oefenen een club opgericht. We kunnen onze borst nat maken.

Zaterdag is eerst de tweede ronde van het topcircuit, maar Geon meldt om tien over vijf dat hij ziek is. We zeggen af en omdat het ongemak aanhoudt, charter ik Matthieu Verhoeven voor zondag.

We beginnen goed met een paar deelscores en arresteren de leider in grootslem met troefaas buiten, maar dan meent Matthieu het jeugdbridge te moeten steunen. 1100 Kost het en de DS’ers nemen, voor het eerst en ook de enige keer de leiding.
Slems beslissen meestal butler en viertallenwedstrijden. Twee keer 6 voor vandaag:

N/OW
7
A B 6 2
A H 6
A H V B 8
V 5
A H 10 8 4 3
V 7 4 3 H 9 8 5
9 4 5
10 9 7 5 4 6 3
B 9 6 2
10
V B 10 8 7 3 2
2
 

De noordhand bevat 22 punten, maar toch is een twee-opening niet juist. Je moet de neiging te willen vertellen hoeveel punten je hebt onderdrukken tot je weet wat troef wordt. Bij sommige spellen geldt dat niet, maar met deze noordhand weet ik niet wat ik anders dan 1♣ zou moet openen.

De kans op een rondpas is verwaarloosbaar en met een bijbod van partner of een tegenbod van de buren zit je veel beter geplaatst. Na 1♣ volgt mijn linkerbuurman met 1♠ en twee passen volgen.

Met een doublet houd ik de bieding open. Partner kan een strafpas hebben en dan likken we onze lippen af. Maar als partner mee gaat bieden is de kans groot dat hij weinig punten heeft gezien zijn initiële pas. Links biedt nog een keer en wel 2. Matthieu doet ook mee, hij biedt 3.
Meteen 3 na 1♠ zou zwak zijn. Hij heeft dus nog minder, maar wel een lange kleur. Rechts biedt harten bij en ik mag weer.

Ik kan de ruiten steunen, maar op welk niveau? Gezien het bieden van de tegenstanders heeft mijn partner een singleton harten en dat is zeer gunstig. Mijn singelton in schoppen zorgt ervoor dat we in die kleur ten hoogste een slag verliezen en in klaveren maken we de slagen na het troeftrekken. Kan hij ♠A en V in zessen hebben?

Ik besluit 3 te doubleren. In de situatie dat de tegenstanders een fit hebben doubleren we zelden voor straf, hoewel ik best 3 gedoubleerd wil tegenspelen. Mijn tweede doublet belooft nog meer kracht en ook de mogelijkheid te passen voor mijn partner. Verhoeven heeft geen tijd nodig, want hij biedt nog een keer ruiten.

Zeker geen ♠A met zes mooie ruiten, ik denk nog even en laat het dan bij 6.
De opbouw via de 1♣ opening heeft voldoende informatie opgeleverd en ik ben redelijk zeker dat slem een goede kans moet hebben. Stel je voor dat je met 2♣ zou beginnen de buren lekker storen in de majors. Je komt misschien niet meer achter de fit en zeker niet meer achter de hoogte van het contract.

Gespeeld wordt er niet in 6. De leider laat na de hartenstart zijn kaarten zien en men wordt het eens dat hij er twaalf maakt
6 Wordt aan vijf van de zes tafels geboden. Een keer slechts stranden NZ in de manche.

Het tweede slem kent een overeenkomst, maar ook een verschil. Het verschil is dat slechts drie paren 6 weten te bereiken.

N/NZ
A H 10 9 5
A 6
A V 7 3
A 9
7 4 3 2
V B 6
9 8 5 4 H V B 3 2
2 10 4
H V B 2 5 4 3
8
10 7
H B 9 8 6 5
10 8 7 6
 

Weer heeft noord meer dan 20 punten en opnieuw is een twee-opening minder goed. Dit keer heb je wat meer angst dat 1♠ rondgepast kan worden, maar als de maat iets piept zit je goed geplaatst.

Zuid antwoordt 1SA en noord kan nu met 2♣ verder gaan. Het 2♣ bod heeft twee betekenissen. Op de eerste plaats kan noord schoppen en klaveren hebben en een zwakke opening en ten tweede gebruik je het bod voor sterke handen, denk aan 16 punten of meer. De naam van deze truc is Gazzilli. Leo Gazzilli uit Milaan is de naamgever.

Na 2♣ informeert de bijbieder met 2 naar de aard van partners hand als hij meer dan 8 punten heeft. Bezit de openaar de sterke variant, dan is de bieding mancheforcing. Met minder dan acht punten biedt de antwoordende hand zijn eigen lange kleur of zwaait af naar de openingskleur.

Dennis Schuurman die de zuidhand heeft, springt naar 3 en toont een lange ruitenkleur en minder dan 8 punten. Aarnout Helmich als noord kan zijn geluk niet op. Met 4♣ geeft hij zijn partner nog wel een puzzeltje op. Wat betekent dat bod in hemelsnaam. Maar als Dennis 5♣ biedt, hij vermoedt dat 4♣ echt is, maakt 5 van noord alles duidelijk.

Noord moet een sterke hand hebben met een goede ruitenfit. Aarnout hoopt op een heer in een van de zijkleuren en zes keer H voor grootslem, maar bergt zijn biedkaartjes op als zuid het bij 6 laat.

Opnieuw wordt er nauwelijks gespeeld. Na ♣H voor het aas en twee keer troef claimt zuid twaalf slagen. Al het werk was al in het bieden gedaan.

We zijn door naar ronde twee, net als het Twentse Ros dat gastheer was voor Nijmegen in de hoofdklassebeker. Tot een krachtmeting kwam het daar niet zodat de Hengeloërs ook verder gaan.

Dit weekend het slot van de reguliere competitie in de Meesterklasse. Volgende week bericht.