Bridgerubriek 16 februari

Louk Verhees en Ricco van Prooijen hebben een erelijst om trots op te zijn. Talloze keren nationaal kampioen, wereldkampioen in Veldhoven 2011 en ook in Amerika zijn ze geen onbekenden. Afgelopen week speelden ze de Cavendish in Monaco en voerden het veld lange tijd aan. Pas toen de laatste score op het laatste spel ingevoerd werd, bleken ze met 2,6 cross-imps te zijn verslagen door Bessis en Meckstroth.

2,6 cross-imps is helemaal niks. Nog minder dan een slag. Louk spreekt van een bittere pil en bij de live uitzending op Facebook van de huldiging is Ricco in geen velden of wegen te bekennen. Toch is de tweede plaats een prima prestatie. Natuurlijk overheerst een kwartier na afloop de teleurstelling, zeker als je de hele tijd bovenaan stond, maar de dag erna is een dikke envelop in de achterzak voldoende om ze weer op te beuren.

Bij de cross-imp telling worden alle scores vergeleken met elkaar. Dus als jij als enige een kwetsbare manche maakt, win je 12 keer het aantal andere tafels aan imps. De omzet is dus hoog en grote getallen zijn welkom.

Er zijn voldoende fraaie spellen.

O/-
H V B 8 7 6 5
8
A V B 3
4
A 4 3 2
-
V 9 5 3 2 10 6 4
8 4 H 10 9 7 6 5 2
V 5 B 9 7
10 9
A H B 7
-
A H 10 8 6 3 2
 

Als je denkt met zo’n waterige kleur hoor je mij niet, leef je nog in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tegenwoordig is de regel van twee en drie te bekijken in het rijksmuseum van oudheden in Leiden, want erin vliegen is een must.

Zonder 3 opening begint zuid rustig met 1♣ en kunnen NZ op hun gemak uitzoeken dat het spel in 6♠ thuishoort. Nadat Verhees met 3 begint, wordt het helemaal anders. Zuid biedt 4♣, geen wereldconventie, maar gewoon echt en noord biedt 4♠. Hoe moet je verder?

5 Zou wat meer fit voor schoppen tonen lijkt me en 5 als tweede kleur? 5♠ Werd gesuggereerd, maar steunen met een tweekaart is ook al zo wat.

Zuid springt naar 6♣ en daar heb ik wel sympathie voor. Vaak tref je een fitje aan in de dummy en door het schoppenbod worden je verliezers in die kleur opgevangen.
De praktijk is anders. Verhees doubleert in de uitpas en iedereen ruimt de boel op. Een doublet op een slembod betekent meestal dat je een renonce hebt.

Na een kleine schoppen die oost troeft, is het spel voor bij. Verhees speelt troef na en zuid is kansloos. De leider haalt de troeven en gaat er met schoppen uit. West pakt het aas en moet de leider wel een slag gunnen, maar kan wachten op de tweede downslag in harten voor een lekkere +300.
Enkele paren vonden de weg naar 6♠, zodat je je kunt voorstellen dat de winst op dit spel fors was.

Het tweede spel levert de twee eveneens veel punten op, maar nu door goed afspel:

O/OW
H V 9
H
H B 5 3
H B 7 6 4
5 4
B 10 3 2
B 7 6 2 8 5 4
A 9 6 4 8 7 2
10 8 3 V 9 2
A 8 7 6
A V 10 9 3
V 10
A 5
 

Van Prooijen-Verhees bieden naar 6SA te spelen door zuid.

Ricco krijgt ruiten uit en neemt in de hand en speelt meteen ruiten terug. Er zijn drie slagen in schoppen, harten en ruiten en twee in klaveren. Als de schoppen rond zitten is de twaalfde slag geboren en hetzelfde geldt voor het vallen van B in drie rondjes. Mocht dat allemaal mislukken dan resteert de klaverensnit.

Je ziet dat de schoppen niet breken, B niet tijdig naar beneden komt en ook dat ♣V mis zit. Wij zouden klagen over zoveel pech en onrecht en daarom spelen we ook niet in Monaco.

In slag drie speelt west schoppen na en de leider neemt in de dummy. Van Prooijen incasseert ook H en steekt met schoppen over naar zijn hand. Twee hoge harten (klaveren weg in dummy) volgen, geen mazzel dus, en zuid gaat met schoppen weer naar de tafel.

West bekent niet, zodat ook de schoppenkleur niet meteen de twaalfde slag oplevert. De leider incasseert B en er ontstaat een vierkaartseindspel. In de dummy liggen nog drie klaveren en H en in de hand heeft zuid nog ♠8, 10 en twee klaveren.

Van Prooijen gaat verder met H en oost moet ♠B vasthouden en daarom een klaveren afgooien. In zuid kan nu ♠8 weg. West moet B bewaren, anders is de tien vrij in zuid en gooit daarom ook een klaveren. Vanuit de dummy volgt een klaveren voor het aas en een klaveren naar de heer. ♣V valt, zodat ♣B de twaalfde slag is.

Het afspel gebeurde in een handomdraai, knap gedaan van Ricco van Prooijen en +278 imps.