Bridgerubriek 18 aug

Wat Nederland is voor het schaatsen is China tegenwoordig voor bridge. De afgelopen tien jaar is het land waar de achternamen vooraan staan liefst drie keer de locatie waar de jeugd strijdt om de medailles bij de wereldkampioenschappen. Na Beijing in 2006, Taicang in 2012 zitten we nu in Wujiang. Nooit van gehoord zeker?

Je vliegt naar Sjanghai en reist dan een uurtje naar het westen tot je Taihu ziet. De oevers van het grote meer staan vol met hotels en in een van die kolossen zitten de junioren, youngsters, girls en de kids te spelen. Nederland is in de eerste drie groepen vertegenwoordigd en zoals meestal verloopt het voorspoedig.
Wel waarschuwt de organisatie. Er zijn klachten gekomen van de overige gasten. Teveel kabaal en nachtelijke waterpolowedstrijden houden de senioren uit de slaap. Nog een keer en je gaat naar huis!

De opzet is eerst een round robin en daarna voor de eerste acht de knock-out. De junioren plaatsen zich simpel voor de kwartfinale. Ik volg een van hun laatste round-robin wedstrijden tegen India. Een beetje losjes in de bierstand kun je de Nederlandse houding tijdens deze pot karakteriseren. Ricardo Westerbeek en Michel Schols foppen de Indiase leider:

W/Allen
V 9 3
A 8 5 3
H B
9 8 7 2
B 5
10 8 7 2
10 6 2 B 9 7
V 10 9 8 3 6 5
10 5 4 V B 6 3
A H 6 4
H V 4
A 7 4 2
A H
 

Aan de ene tafel heeft Thibo Sprinkhuizen weinig moeite in 6SA. Hij neemt de klaverenstart en speelt ruiten naar de boer. Als dat lukt, test hij de schoppen en vervolgens de harten. De laatste kleur breekt gelukkig en hij eindigt met precies twaalf slagen.

De andere tafel biedt ook naar 6SA. In dat biedverloop heeft zuid 23-24 punten beloofd en vierkaarten in schoppen en ruiten. Dat laatste weerhoudt west, Michel Schols, van de ruitenstart. ♠B lijkt evenmin fraai, en omdat er in dummy vier kaarten in harten komen, lijkt klaveren de enige optie.

Klaveren is echter niet sexy. Schols vist 10 uit zijn hand.

Maakt geen verschil hoor ik je denken, maar dat wordt het wel. Nadat de leider klein speelt in dummy gooit Ricardo Westerbeek B. Dat wekt de indruk dat oost een singleton heeft en zuid 9 in west eruit kan snijden.

Zuid wint in de hand en speelt ook ruiten naar de boer en test vervolgens de schoppen. Hij heeft drie slagen in schoppen, drie in harten, drie in ruiten en twee in klaveren. Na de schoppens, waar Schols goed een ruiten op weg doet, anders heeft zuid de complete telling, volgen de hoge kaarten in de lage kleuren en eindigt de arme Indiër met de hartenfiguur.

Op V speelt oost 7 bij en fronst zuid de wenkbrauwen. Wie gooit er nou B van B-7 in een slem. Hoog-laag even geldt dan wel, maar dat hoeft hier toch niet?

Op de derde harten bekent west met 6 en de leider moet inschatten hoe de kleur zit. Zou west van 10962 met 10 beginnen tegen slam in de wetenschap dat er in dummy vier kaarten in harten verschijnen? Of, en dat is net zo onwaarschijnlijk, zou west van 1062 met 10 beginnen tegen een slam?

Kun je het zuid kwalijk nemen dat hij snijdt met 8? Een glunderende oost claimt de rest en zuid zal alle geloof in de mensheid verloren hebben. Als je zo gefopt wordt, resten complimenten. Of als je voetbalt een stevige beuk tegen de enkel.

Op de spellen twee en drie wint Nederland twee slamswings en ik denk dat gaat gemakkelijk. Er volgen echter twee gedubbelde deelscores, een non-defense tegen een manche en een gemist slem. Aan de streep wint India met een imp en kan de arme zuidspeler toch nog een lange neus maken.

USA is met twee teams present en zij zijn te vinden aan de bovenkant van de ranglijst. In het duel met een andere kanshebber Zweden een leuk grootslem waar USA 1 fors won:

W/Allen
A
V 10 5
A H B 8 7 4
H 9 6
H V 6 2
10 8 7 5 3
B 8 6 2 -
V 9 6 10 3 2
5 3 B 10 8 4 2
B 9 4
A H 9 7 4 3
5
A V 7
 

De broers Rimstedt bieden naar 7. Zuid ziet zijn partner een sterke hand met ruiten en een driekaart in harten bieden. Na het checken van de azen en troefvrouw wordt grootslem in harten het eindstation.

Na ♠H voor het aas speelt zuid een troefje naar zuid hand en snijdt in de volgende slag met 10. Ook troefvrouw wordt geïncasseerd. Nu met een klaveren naar de hand om troefboer op te halen en je dan het hoofd te breken over de ruitenfiguur.

De leider speelt echter A en realiseert zich dan dat het troeven van een ruiten gevaarlijk is. Met een renonce in harten heeft oost zo maar een bosje ruiten en wordt B toch nog een slag. Zuid speelt klaveren naar de hand en haalt de laatste troef op en constateert dat hij nu afhankelijk is van het vallen van V. Omdat V dubbel zit mag hij beteuterd -100 noteren.

Het is een hele rekensom om te bekijken wat de kansrijkste methode is voor de ruitenkleur. Aan tafel lukt dat nauwelijks in de tijd die je hebt en ga je af op je gevoel. Hier werken beide methoden. Snijden in ruiten of AH cashen en er dan een troeven is genoeg voor 2210.

De luxe van het vrijtroeven van de ruitenkleur heeft de Amerikaanse leider aan de andere tafel niet. Hij speelt 7SA.

Ook daar verschijnt ♠H in de eerste slag. Zuid neemt, doet de harten handig en tettert alle ( 1♠-6-3♣) hoge kaarten. Er ontstaat een eindspel waar iedere nog drie kaarten heet. West moet V in drieën houden en ook ♠V, omdat anders ♠B vrij is. Eenvoudige rekenkunst leert dat het niet lukt met nog maar drie kaarten. Zonder te snijden maakt de Amerikaan alle slagen en wint 20 imps voor zijn team.

Alle Nederlandse teams plaatsten zich voor de knock-out fase. Volgende week meer nieuws over het verdere verloop van het WK.