Bridgerubriek 18 maart

Dat er te weinig spelers de luie stoel uit kwamen om de open en gemengde paren te laten doorgaan is natuurlijk jammer, maar gelukkig kent de viertallencompetitie gouden tijden. Van de 2270 leden speelt ruim anderhalf procent in de viertallencompetitie en met dat aantal kun je trots (hm) zijn. Begrijpelijk wel dat er zo weinig spelers meedoen, want op Jan Haverkate met Inez Pelle en Hans en Trees Berkien stond dit jaar geen maat, De voorsprong voor de laatste twee ronden was al geruststellend en op de slotdag werd de afstand tot nummer alleen maar groter. Proficiat!

Ik ontving twee spellen van het winnende kwartet. Volgens eigen zeggen zat er weinig spectaculairs bij, maar dat heb je altijd als je wint. Je doet zelf normaal en de buren zijn gul alsof het kerstmis is.
Op het eerste spel in het duel tegen het Twentse Ros een mooie biedprestatie van Pelle-Haverkate:

Z/-
B 10 7 6 5
A V 10 4 3
8
A V
V 9 3
A H 8 4 2
H B 8 7 6 5 2
5 4 B 10 3
10 8 7 4 2 5
-
8
A H V 9 7 6 2
H B 9 6 3
 

Inez Pelle opent de zuidhand met 1 en herbiedt rustig 2♣ na 1♠ van noord. Jan Haverkate haalt de vierde kleur van stal en hoort zuid met 3♣ een lage kleurenspel aanbieden. Het 3SA bod is daarop niet verwonderlijk, maar zuid heeft er geen boodschap aan en zet door met 4. Ze heeft duidelijk sleminteresse met langere ruiten dan klaveren. Noord heeft nog steeds geen belangstelling. Volgens afspraak zou een controlebod de kleur afspreken en daarom zwaait hij af met 4SA. Inez is nog niet klaar en toont met 5♠ een eerste ronde controle en belangstelling voor grootslem. Dat is wat optimistisch, 6 lijkt me voldoende nu noord niet meewerkt

Met twee azen en een zeer nuttige ♣V kun je nu de bal ( 7) inkoppen, maar noord volstaat met 6. West begint met troef en de leider neemt in de hand en haalt de overige troeven op. Twee hoge klaveren onthullen het 5-1 zitsel, zodat zuid twaalf slagen claimt.

Dertien slagen zijn wel mogelijk. Troef na ♣AV een schoppen en incasseer beide hoge klaveren in de hand. Tetter nu alle troeven en west trekt een zuur gezicht. Hij moet de klaverendekking bewaren en daardoor H sec zetten. Als ♣9 niet hoog is, speel je harten in slag twaalf en claimt de overslag als west de heer bijspeelt.

Aan de andere tafel kiezen NZ voor klaveren als troefkleur. Hoewel dat normaliter wel goed afloopt in een 5-2 fit met alle honneurs, is dat op dit spel niet zo. Het vervelende troefzitsel doet de leider de das om en drie downslagen in 6♣ is het resultaat.

Het tweede spel komt uit de laatste pot tegen OBC.

N/NZ
V 10 9 6
B
A 10 9 4
B 10 8 7
A B 8 2
5 4 3
3 A H 10 9 7 2
B 7 5 2 8 6
V 9 6 2 5 3
H 7
V 8 6 5 4
H V 3
A H 4
 

De Multi is gevaarlijk speelgoed. Niet alleen weet je maat je kleur niet, ook de buren tasten in het donker. Aan de tafel waar Hans en Trees Berkien NZ zitten opent oost met een natuurlijke 2. Iedereen zwijgt en na ♣A gaat oost twee down. Geen grote ramp, want NZ kunnen wel iets maken.

Op de andere tafel maakt oost de zwakke twee bekend met de Multi 2 opening. Mooi, denkt zuid. Kan ik net nog de harten melden. Dat wordt echter geen feest. In het algemeen is het verstandig meer troeven te hebben dan de tegenstanders als je speelt.

Als zuid ontdekt dat hij in de zwakke twee zit te spelen van oost, weet je dat je het fout hebt gedaan. Een flauwe grimas en ook hier twee downslagen.
Apart is het niet dat aan beide tafels hetzelfde eindcontract wordt gekozen, bijzonder is wel dat het in verschillende windrichtingen gebeurt.

Het juiste bod na de zwakke twee en ook Multi 2 met de zuidhand is 2SA. Je belooft 15-18 punten en een evenwichtige verdeling. Noord informeert met 3♣ en beëindigt het bieden met 3SA. Een contract van niks, behalve dan dat het maakt.

Gelukwensen voor Schuttersveld. Ook Hans en Trees Berkien met Jan Haverlate en Inez Pelle spelen volgend jaar de viertallencompetitie op zondag.