Bridgerubriek 19 aug

Geen Polen, Engeland, Noorwegen, Rusland of IJsland bij de strijd om de Bermuda Bowl. Wel exoten als Bangladesh, Mexico en Guadeloupe. Elke zone mag een aantal landen afvaardigen en Europa komt er bekaaid af. Ach, het maakt allemaal weinig uit. Na de Round-Robin volgen knock-out wedstrijden en tegen die tijd is het kaf wel van het koren gescheiden.

De eerste ronden verlopen niet ongunstig voor het Nederlandse zestal. Mijn ogen vallen af en toe uit hun kassen als ik het bieden zie, maar de punten stromen binnen. Zo springt Drijver naar slem zonder controle in de kleur van de buren, Nab heeft die gelukkig wel. Een paar spellen later doet Bart Nab hetzelfde. Nu heeft Bob geen controle, maar de tegenstanders cashen een hoge en om een of andere reden switchen ze naar een andere kleur. Victor Mids is er niks bij.

Mooi spelen dan:

O/NZ
7 4 3
6 2
A 7 5 4
H V 6 4
A V
B 9 6 5
H 10 9 7 5 V 4
H 9 8 10 6
B 9 7 10 8 5 3 2
H 10 8 2
A B 8 3
V B 3 2
A
 

Simon de Wijs opent de zuidhand met 1SA. Niet ieders keus, want je bent onevenwichtig. Toch valt er wel iets voor te zeggen. Je hebt plots geen herbiedproblemen meer. Bauke Muller biedt meteen 3SA en daarover fronzen we eveneens onze wenkbrauwen. 2SA als invite toch? Toch valt ook daar iets voor te zeggen. Op de eerste plaats zit De Wijs tegenover hem en er zijn twee kleuren hebt waar slagen in gemaakt kunnen worden.

West begint met 9 (3e-5e) en zuid neemt V met zijn aas. Het aantal zekere slagen is pover en er moet flink gewerkt worden. De leider speelt V in slag twee en duikt de heer van west. Hij kan A pakken en ruiten doorspelen, maar een slag in ruiten gaat toch verloren. Door meteen te duiken komt de gevaarlijke man niet aan slag.
West speelt ruiten en De Wijs neemt in de hand. Hij casht ♣A en speelt ruiten naar het aas. Hij heeft nu zeven vaste slagen en zal in schoppen nog wat slagen moeten maken om de manchepremie te verdienen.

♠7 Loopt naar de vrouw en dat is niet ongunstig. West speelt klaveren na voor dummy en een tweede schoppen naar de acht is voor het aas. Simon komt altijd weer in dummy en kan een derde schoppensnit nemen. De teller komt daarmee op negen en dat is +600. Andere tafel speelt een kalme -deelscore, zodat we fors winnen.

3SA is overigens down als west met een kleine harten begint. Oost offert de vrouw en zuid pakt met het aas, maar west komt vaak genoeg aan slag om de harten vrij te krijgen. Nu hij met 9 is begonnen faalt die manoeuvre omdat zuid met 8 een derde stopper heeft.

En mooi bieden:

O/-
B 8 6 5
-
H V 10 7 5 3
A B 7
V 7 2
10 9 4
A 8 5 2 V B 10 9 3
9 8
H 10 9 5 4 V 8 6 2
A H 3
H 7 6 4
A B 6 4 2
3
 

Na een pas van oost opent Bob Drijver de zuidhand met 1. Bart Nab antwoordt (hoge kleuren eerst) 1♠ en zuid steunt met 2♠. Steunen met en driekaart in een onevenwichtige hand is goed bridge. Zeg nou zelf, wat zijn de alternatieven? Voor 2 ben je te zwak en de ruiten herhalen doe je liever met een zeskaart. Een 4-3 fit hoeft niet erg te zijn, als je een korte kleur hebt.

Na 2♠ is de manche zeker voor noord en met 2SA informeert hij naar de aard van zuids hand. Drijver biedt 3 en toont daarmee precies zijn verdeling. Nab stelt met 4 de troefkleur vast waarna zuid de azen vraagt. Met 5SA vertelt noord een renonce en twee sleutelkaarten ( ♣A en H). Hierna beëindigt 6 prematuur het bieden, want met ♠V aan de overkant en ten minste vijf troeven is grootslem een leggertje. Nauwelijks uit te zoeken en dus begrijpelijk dat zuid in zes afstopt.

Het spelen kent geen problemen, de leider neemt de klaverenstart en twaalf slagen zijn binnen nu ♠V niet valt.
USA 2 biedt aan de andere tafel op veel minder elegante wijze ook 6, zodat het spel uitslaat.

Groot verschil is er in de wedstrijd van het vrouwenteam tegen Polen. In de ene kamer bieden de Nederlanders 5 en maken een upje. Aan de andere kant waar Nederland OW zit, een spectaculair resultaat.

Magie Tichá opent de oost met 2 en Wietske van Zwol steunt met 3. Noord doubleert en zuid besluit er een strafdoublet van te maken, want ze past.
Met optimale verdediging, twee klaverenaftroevers gaat oost dan drie down voor een klein verlies, maar noord speelt na ♠A troef in. Dat is fataal. Magie neemt in de hand en snijdt nog twee keer in harten. A velt de heer en in het licht van het informatiedoublet en renonce harten, wordt ♣B bij zuid gezocht. Na vier keer troef volgt ♣10 en als zuid duikt, snijdt de leider. Zo wordt de klaverenkleur vrijgespeeld en met vijf slagen in harten en vier in klaveren scoren OW +530.

Op de helft van de Round-Robin staan beide Nederlandse teams bij de eerste acht. Een positie die nodig is om door te gaan naar de knock-out fase.