Bridgerubriek 20 okt

Vanaf vandaag is het afgelopen met de pret. Volgende week begint de landelijke viertallencompetitie en vandaag is het voorafje in de vorm van de eerste ronde van het topcircuit. Als in november eindelijk het herfstweer zijn intrede doet, verkassen we een weekje naar Eilat voor de Champions Cup om daarna weer wekelijks naar Utrecht te treinen.

Buiten de grenzen zit ook weer iedereen aan tafel. In Polen is de eerste ronde van de viertallencompetitie gespeeld en in Engeland is een sterk open toernooi de Gold Cup gehouden. In beide evenementen kom je net als in de verste uithoeken op vakantie landgenoten tegen. In het oosten spelen Rob Helle en Ed Hoogenkamp en in Engeland is Marion Michielsen actief.

Helle en Hoogenkamp debuteren op het hoogste plan en doen dat verdienstelijk. Michielsen speelt met een andere wereldburger, namelijk Zia Mahmood. Zia speelt overal en staat bekend om zijn verrassende acties. Op het eerste spel mist hij een bult punten:

W/OW
H B 6 5
H B 10 4
7
V 6 4 3
A V
7 4 2
A 8 7 3 9 6 2
H 3 9 8 5 4 2
10 9 8 7 2 H 5
10 9 8 3
V 5
A V B 10 6
A B
 

West trapt af met een Engelse zwakke 1SA en na twee passen doubleert Zia als zuid om te vertellen dat hij wat punten heeft. West zwijgt en dat doet noord ook. Oost vlucht naar zijn vijfkaart en zuid past.

Zijn bod is misschien verrassend. Je zou denken dat hij een lange neus maakt naar oost en het doubletkaartje door de tafel drukt. Maar nee, een vlotte pas volgt.

Het verdere bieden na een doublet op een 1SA opening is lastig. Niet alleen als je een kleur wilt bieden, ook alle doubletten zijn omgeven met flarden mist. Negatief, of straf. Straf als je erachter zit en negatief ervoor. Het blijft gissen.

Veel paren hebben afgesproken dat na een sterk doublet het volgende doublet door een van beide spelers negatief is en elk volgend doublet straf. Niet de allerbeste afspraak, maar wel eentje die nooit meer tot misverstanden leidt.

Toen Zia paste op 2 was dat omdat een doublet op dat moment negatief zou zijn en partner dus nooit zou passen. Hij hoopte vanzelfsprekend op een beschermend doublet van noord. Dan was de lange neus naar oost gevolgd.

Zuid start tegen 2 gedoubleerd met schoppen via de vrouw voor de heer. Noord speelt troef en zuid neemt met A. Een tweede ruiten is voor west die met klaveren naar de heer probeert de dummy te bereiken. Zuid neemt en haalt de troeven op.

De enige twee slagen die OW nog maken zijn de twee azen en samen met H betekent dat 5 down. Kwetsbaar is dat 1400.
Helaas doubleerde noord niet. Liggins, die deze ronde met Zia speelde, ging met 3 op zoek naar een fit. Of de Engelsman niet op de hoogte was van de afspraak, of doublet niet durfde met zijn hand, weet ik niet.

Het bereikte eindcontract van 4♠ leverde met ♠V en ♣H in de knip 450 punten op. Dat is een verschil van 950 in vergelijk met een doublet bij noord. Winst was er nog steeds wel. Aan de andere tafel opende west met 1♣ en bood oost 1♠ bij. Het bijbod is een transfer naar 1SA. Zuid sprong erin met 2 en dat vond iedereen prima. -90 tegenover 450 wint toch nog dik.

Ik ben bezig met wat schrijfwerk over troefcontracten en neem elke gelegenheid te baat om spellen met troef die als voorbeeld kunnen dienen aan de verzameling tot te voegen. Marion helpt mee op het volgende spel:

W/OW
V 10 7 4
A H
A 4 2
10 9 8 5
B 9 8 6 3
-
8 7 4 3 B 10 6 5 2
5 3 B 10 9
H B A 7 6 3 2
A H 5 2
V 9
H V 8 7 6
V 4
 

Na een 1♣ opening van noord biedt Michielsen rustig 1 om na de 1SA herbieding de verdeling te verduidelijken en kracht te tonen met 2♠. Noord steunt en 4♠ wordt het eindcontract.
West begint met harten en de leider neemt in dummy en speelt een kleine troef naar het aas.

Op veel bridgeclubs is een 4-1 zitsel vaak al fataal voor de meeste leiders. Je bent meteen uit je comfortzone, want je kunt de troeven wel trekken, maar dan zijn ze op en ben je een prooi voor de verdedigers. Er worden dan maar twee rondje getrokken en hier en daar een slag gemaakt. Halverwege het spel is alle overzicht verdwenen en nadert de downzone.

Michielsen moet ook even slikken van het 5-0 zitsel, maar vindt vlot een oplossing. In slag drie speelt ze klaveren. Het idee is om een klaveren af te troeven in de hand.

West neemt met ♣B en speelt troef voor ♠H. Een tweede klaveren is voor ♣H en zuid speelt nog een troefje. De leider wint met ♠10 en speelt ♣10. Oost zit ertussen met het aas. In de praktijk speelt hij ♣A en zuid troeft. West kan overtroeven, maar de leider heeft controle.

Het hartenvervolg is voor de dummy, waarna met ♠V de laatste troef wordt opgehaald en kan worden geclaimd.

Aan de andere tafel speelt de leider anders. Zij neemt de hartenstart en speelt ook schoppen naar het aas. Dan volgen echter drie rondjes ruiten. Het idee is dat west best mag troeven, want dan kan de leider de troeven weer aan. Die redenering klopt echter maar half. Nadat west de derde ruiten troeft, volgen ♣H en klaveren naar het aas van oost die met en derde klaveren een troefje in zuid laat promoveren.

Michielsen en Zia winnen de Gold cup met hun team.