Bridgerubriek 21 okt

Nu de hoofdklasse uit tien teams bestaat is het aantal speelronden met een toegenomen in vergelijking met vorig seizoen. Om de deelnemers niet negen vrije donderdagavonden af te snoepen, besloot de DCL twee zaterdagen te plannen waar vier ronden worden gespeeld. Het getuigt van moed om iets te veranderen als bestuurslid en gemor was te verwachten. Mijn steun heeft hij, want zo kon ik afgelopen zaterdag de kunsten van de hoofdklassers bewonderen.

En kunst zag ik.
U kent misschien mijn strijd tegen de opening van 1 of 1♠ met een langere lage kleur erbij. Zie hiervoor 1 onder het kopje Blog. Zaterdag weer een mooi voorbeeld in de wedstrijd ’t Onstein tegen het Twentse Ros:

Z/-
A B 9 5 4 2
7 6
A B 2
4 3
H 7
V 10 8 6 3
V 10 9 3 8 5
- H 8 7
A H V B 9 6 2 10 7 5
-
A H B 4 2
V 10 9 6 5 4 3
8
 

Ankie van Randeraat ( noord) en Els Kroot nemen het op tegen Ronald Zilversmit (west) en Wim Hendriks. Zuid opent 1 en west volgt met 2♣. Noord biedt 2♠ en zuid introduceert haar ruitenkleur met 3. Zilversmit doet nog een rondje mee met zijn robuuste klaverenkleur en stoort met 4♣. Het geeft noord de gelegenheid te passen, maar zuid is natuurlijk niet stil te krijgen met de twaalf rooie. Na haar 4 heeft noord het lastig. Partner heeft tien rode kaarten beloofd, maar in 5 mag je er maar twee missen. Ze kiest voor 4 waarna iedereen past.

Het spelen in 4 is geen feest. De leider zucht bij het zien van de dummy en troeft de tweede klaveren in de hand. Als ze verder gaat met ruiten om in dummy te komen, troeft west en speelt geniepig een kleine schoppen. Zuid neemt in dummy om, eindelijk, te snijden in troef. Die manoeuvre mislukt, west neemt B met de vrouw en speelt ♠H na. De leider moet weer troeven en is de controle kwijt. Ze gaat drie down, eentje minder nog dan de Almeloërs in hetzelfde contract.

4 Is geen fijn contract. Met een zevenkaart ruiten en een vijfkaart in harten of schoppen begin je met 1! Als je later in de bieding twee keer harten kunt noemen heb je in ieder geval zes ruitens getoond.

5 Speelt als een zonnetje. Troef de tweede klaveren en speel beide hoge harten. Troef de derde ronde met B in dummy. Oost kan wel overtroeven, maar dat deert je niet. Gooit oost een schoppen, speel dan ♠A en troef een schoppen in de hand om ook de laatste harten te troeven met A. De enige slag die de tegenspelers nog maken is H voor een appetijtelijke +400 en een Persil fietsje.

Het tweede spel zag ik pas voor het eerst op de site:

Z/NZ
A 10 9 5
H B 10 9
A
V B 7 6
V 7 4
B 8
V 8 5 4 A 7 6 3 2
V 9 8 7 6 5 3
8 2 H 5 4
H 6 3 2
-
H B 10 4 2
A 10 9 3
 

Jeroen van Hoek en Jo Simons nemen het op tegen Frans Werkhoven (noord) en Arthur Hollink op de zuidstoel.
Zuid begint met 1 en noord antwoordt 1. Na de 1♠ herbieding is noord te sterk om 4♠ te bieden en hij maakt een omweg met de vierde kleur. Het idee is om na partners derde bod schoppen te bieden en zo een mancheforcing situatie te creëren om rustig wat controlebiedingen te doen en te kijken of het slem is.

Zuids derde bod na 2♣ is 2SA en daarna verzuimt noord 3♠ te bieden, maar gaat meteen met 4SA aan de slag. Zuid heeft geen idee wat troef is en toont (5) slechts zijn ene aas en niet ♠H. Noord gaat verder met 5 om de heren te checken. Waarom je dat zou willen doen is mij een raadsel, maar er ontstaat meer twijfel bij zuid die overweegt dat partner misschien naar troefvrouw vraagt en dan moet schoppen troef zijn.

Als dat het geval is, heeft hij een aas te weinig verteld. Hollink maakt dat meer dan goed door nu naar 6♠ te springen en is er een wonderschoon contract bereikt. Nu nog twaalf slagen maken.

Dubbel-dummy zijn er altijd twaalf slagen te maken. Aan tafel begint west met harten en dat stelt de leider in staat op zeer elegante wijze zijn contract te maken. In dummy wordt klein gelegd en A afgetroefd in de hand. Hollink steekt over naar dummy met A en troeft een tweede harten in de hand. Op H wordt B geparkeerd en na ♠H gaat zuid naar dummy met ♠A.

Troefvrouw blijft zitten, maar gelukkig kan de ontbrekende klaverenhonneur gevangen worden en verliest de leider maar een slag. Werkhoven en Hollink zijn, begrijpelijk, de enigen die in slem komen. Dat spelen is ruim in orde, als ze nou ook nog eens leren bieden…