Bridgerubriek 22 sept

Gedurende de zomermaanden is het vaak pover gesteld met de aanvoer van leuke spellen. In de eerste weken zijn er nog wat spellen van de slotdrive en biedt het WK van de jeugd nog enkele leuke momenten, maar daarna is het tijd voor het strand en de zon. Bij thuiskomst vind ik een mooi spel in mijn mailbox.

Rien Steen stuurt een analyse van een spel uit de finale van de zomerdrive van het Twentse Ros. Het is een opmerkelijk spel. Niet alleen voor wat betreft de bieding, maar vooral het afspel verdient alle aandacht.

W/-
V 7 6
H 7 5
H V 4
B 8 5 4
A H B 9 4
10 8 5 3 2
A 4 2 9 8
7 6 3 8 5
10 7 H V 6 2
-
V B 10 6 3
A B 10 9 2
A 9 3
 

West       Noord       Oost       Zuid
1♠           pas          2♠            4
pas         4            4♠           pas
pas         5            pas         pas
pas

Eerst iets over het bieden. Oost moet gedacht hebben dat NZ een biedverbod hebben gekregen, anders is zijn (zeer) voorzichtige 2♠ antwoord niet te verklaren. Nu hebben Rien Steen en Bob Holl (noord) meer biedbagage dan de gemiddelde finalist, zodat zelfs een 3 of 4♠ bod zuid niet uit de bieding zou drukken. Na 3♠ belooft 4 ook de rode kleuren en na het 4♠ bijbod kan zuid met 4SA twee kleuren tonen.

De tweede vraag is of noord wel door moet bieden na de late 4♠ van oost. 4♠ Na eerst 2♠ lijkt een redbod en noords hand is vooral defensief sterk. Rien haalt de Law aan, maar zelfs de grootste boef weet dat de gebalanceerde hand zonder aas beter in het tegenspel tot zijn recht komt dan in een (hoge) 5.

De praktijk wijst uit dat 4♠ gedoubleerd ongeveer een middenscore oplevert. Dat komt vooral omdat twee paren 4 laten spelen en andere koppels zich al over geven aan 3♠.

Dan het afspel. Oppervlakkig gezien zijn er drie verliezers. A spreekt voor zich en in klaveren lijken ook twee slagen verloren te gaan.

Met deze klaverenkleur kun je het aantal verliezers beperken tot een door gebruik te maken van de intrasnit. Je troeft de schoppenstart en speelt meteen een klaveren naar de 8 in dummy. Oost neemt en forceert je in schoppen. Je troeft de derde slag, incasseert A en speelt een troef naar dummy.

Als je nu de laatste troef haalt, heb je geen verdediging meer tegen de schoppenaanval en A is nog buiten. Je moet eerst ♣B spelen. Hiermee neem je de andere honneur van oost ertussen en pint tegelijk de tien van west. Dus als oost dekt, neem je met ♣A en is je 9 de hoogste. Dekt oost niet dan snij je en speelt harten. West kan een keer duiken, maar met de dubbelton troef in oost is er geen gevaar van een introever.

Nadat west A pakt en je nog een keer forceert met schoppen, je troeft, heb je geen troeven meer. De oplossing is harten spelen en als west troeft, troef je over in dummy. Met klaveren kom je weer in de hand voor de laatste vrije harten en elf slagen.

Het spel moet een beetje zitten maar, een intrasnit en dummy-reversal in een spel is bijzonder. Iedereen die het spel op deze wijze speelt, mag hem toevoegen in zijn boek over de meest memorabele spellen.

Let op dat je na de tweede ronde troef ♣B speelt en niet harten. Verzuim je klaveren te spelen dan gooit west nadat hij de tweede harten pakt en je forceert met schoppen, ♣10 af en kan ♣A in slag twaalf aftroeven. De klaverenmanoeuvre wint met ♣10 in de dubbelton bij west, maar ook met ♣H of V- 10 bij west.

Rien bekent dat hij de juiste speelwijze niet gevonden heeft, geen schande lijkt me. Ook 5 wordt op soortgelijke wijze gemaakt.

Deze week begint in Florida de World Bridge Series. Tientallen Nederlanders zijn van de partij. Ook Simon de Wijs en Bauke Muller spelen mee. Zij waren afgelopen week nog in Rusland voor het open kampioenschap daar.

Uit die wedstrijd een spel dat minder denkwerk behoeft en dus beter bij ons past:

O/OW
A H V B 10 8 2
V 9 3 2
3
7
7 5 4
9 3
H 10 7 A B 8 6 5 4
H 9 8 10 7 6 2
H 8 6 2 10
6
-
A V B 5 4
A V B 9 5 4 3
 

De Wijs en Muller nemen het op tegen de andere buitenlanders ter plaatse, de Zweden Hult en Ekenburg. De Wijs opent de oosthand met 2 en zuid toont met 3 beide lage kleuren. Er volgt een onbegrijpelijk biedverloop waar zuid de lage kleuren noemt en noord natuurlijk niet van zijn schoppen is af te houden. Uiteindelijk kan zuid geen 8♣ bieden en stopt de trein in 7♠.

Met troef uit, eentje voor “from Moskou with leads” maak je het. Trek de troeven en speel ♣A en ♣V. nu de tien tuimelt en A nog een entree is, mag je 1510 schrijven. De Wijs pakt echter A en verwoest merkwaardig genoeg de communicatie voor die speelwijze. Als de leider ♣A en ♣V speelt, kan west troeven en dezelfde manoeuvre in ruiten levert niet voldoende slagen op.

De Zweed gaat twee down, maar de winst wordt verdiend aan de andere tafel.
Dubinin opent 2 en zuid volgt 3♣. Noord biedt drie keer zijn eigen kleur, maar noord, die een keer ruiten en drie keer klaveren heeft geboden, wordt de baas in 6♣.

Met een kleine troef of schoppen gaat zuid down, maar Gromov kiest harten als uitkomstkleur. George Matushko heeft maar luttele seconden nodig om de winnende weg te vinden.

Hij troeft de uitkomst en speelt A en V. West dekt en de leider troeft in de dummy. Met een hartenintroever komt zuid weer in de hand en hij gaat verder met ♣A en ♣V. West neemt en speelt als een haas schoppen. Helaas overleeft de leider drie rondjes, omdat oost zijn troefje kwijt is en west drie keer moet bijlopen.

De twee ruitenverliezers worden gedumpt en met een volgende hartenintroever bereikt zuid zijn hand om de laatste troeven te halen en te claimen. +920 wint 14 imps en de wedstrijd.
De regel dat je geen zevenkaart hoog in dummy legt, geldt ook in Rusland. Op een na eindigen alle paren in schoppen. De hoogte varieert van 4♠ tot 7♠. Af en toe moet je gewoon stoppen met bieden.