Bridgerubriek 24 februari

Het is rustig op de club, want de meeste toppers zitten aan de Côte d’Ázur. Daar worden de Wintergames gespeeld. Zonnig is het daar wel, maar de zwembroek kan thuis blijven, het is lekker fris. 78 Teams spelen drie dagen voor zestien plaatsen in de knock-out fase en de money. Nederland stuurt drie teams en daarvan zijn er twee succesvol. Het juniorenviertal is daar een van. Zij doen drie dagen mee bij de besten en krijgt zelfs de complimenten in het dagelijkse krantje.

Nederland Red ( Verbeek-Molenaar en Nab-Drijver) heeft het zwaar en weet pas op het eind - eigenlijk zoals het hoort – de veilige haven te vinden. Blauw laat even de neus aas het venster zien, maar valt dan naar beneden.
Onze beste paren, Muller- De Wijs en Brink-Drijver spelen niet voor Nederland, maar in gesponsorde teams. Ze zijn in de Butlerscore bovenin te vinden, maar de teams waar ze in spelen halen de streep niet. Ze mogen door in de Board-of-Match competitie die voor de niet gekwalificeerden wordt georganiseerd.

In de vijftiende en laatste ronde spelen de junioren en NL-red op BBO. Ik vergelijk twee spellen:

W/NZ
V B 9 4
V 7 4 3
H 10
A B 9
-
H 8 6 3 2
A H 2 10 9 8 6 5
7 5 V 3
V 10 8 6 5 4 3 2 7
A 10 7 5
B
A B 9 8 6 4 2
H
 

In de wedstrijd van Red, zij spelen tegen een Turks viertal, opent Bart Nab de westhand met 4♣. De Turken eindigen in het precaire contract van 5SA. Maar met de ruiten rond, ♠H in de knip en beide hartenhonneurs op een hand, lukt dat net.

Aan de andere tafel opent west 1♣ en na het doublet van noord en 1♠ van oost springt Danny Molenaar naar 3SA. Hij ziet af van slemonderzoek, en hoopt op een harten en klaverenstop bij zijn maat. Tim Verbeek heeft alles, zodat zelfs 6 dicht is. Molenaar maakt tien slagen. Na de klaverenstart speelt hij ruiten naar de heer en ruiten en neemt niet de schoppensnit.

De junioren spelen tegen Kyuppenen. Het is een Russisch team waar De Wijs-Muller onderdak hebben gevonden.
Op dit spel opent Simon de Wijs de westhand met 5♣ en daarop volgen drie passen. Geen van de NZ-spelers heeft een opgelegde actie, maar 5♣ laten spelen zonder bandje, wint de oorlog niet. De Wijs gaat fluitend 4 down en schrijft -200.

Op de andere tafel een heel ander scenario. Luc Tijssen opent de westhand met 1♣ en daardoor kan noord met een doublet zijn hand vertellen. Er ontstaat een druk biedverloop waar oost een keer zijn schoppenkleur meldt en west drie keer klaveren biedt, maar NZ winnen het in 5.
Dat is goed biedwerk en de beloning wordt groter als west er nog een doublet tegenaan gooit. Ik kan me niet voorstellen dat OW in een forcingpas situatie zitten en verwachten dat 5 down gaat met slechts AH, jeugdig optimisme zullen we maar zeggen.

Noord-zuid scoren eenvoudig een overslag en met -950 tegenover die schamele +200 verliezen de youngsters 13 impen.

O/OW
A 4
10 8 7 4 2
B 3 2
A 9 7
H V B 9
10 8 7 6 3 2
V 9 -
H V 10 6 7 5
H B 10 V 5 4 3 2
5
A H B 6 5 3
A 9 8 4
8 6
 

Bij de junioren tegen de Russen eindigt het bieden aan beide tafels in 5 gedoubleerd. Aan allebei de tafels opent zuid met 1. West doubleert en noord verhoogt naar de manche. Oost biedt natuurlijk 4♠, waarna zuid nog 5 biedt. West gelooft er niks van en met de louter defensieve hand doubleert hij het eindcontract.

Simon de Wijs speelt het spel mooi af. Hij duikt de uitkomst van ♠H, neemt het schoppenvervolg en gooit zijn verliezende klaveren af. In slag drie speelt de leider ♣A en troeft een klaveren in de hand. Dan drie keer troef en een tweede klaverenaftroever in de hand.

De Wijs heeft beide zwarte kleuren geëlimineerd en vervolgt met een kleine ruiten uit de hand. Hij heeft twee kansen op succes. De eerste is honneur tweede in oost. Je speelt dan A en ruiten. De andere kans is beide honneurs bij west. Gezien het doublet en het feit dat west geen ruiten speelde in slag twee, gaat de leider uit van de tweede variant. West speelt een kleintje op de nagespeelde ruiten, maar De Wijs speelt B en is thuis.

Aan de andere tafel heeft Luc Tijssen minder problemen omdat west op een bepaald moment H naspeelt en zuid het contract op een blaadje aanreikt.

In de wedstrijd van Nederland Red tegen Turkije maakt Bart Nab ook elf slagen in 5 gedoubleerd. Tim Verbeek doubleert 5 niet en dat geeft Danny Molenaar de kans om 5♠ te bieden. Zijn verdeling is extreem, maar zijn puntenkracht pover. Om dan kwetsbaar tegen niet 5♠ te bieden vergt moed. Molenaar wordt beloond met een goed fittende dummy en gaat slechts eentje down, maar wint wel 10 imps.