Bridgerubriek 24 nov

Na het eerste weekend in de viertallencompetitie stonden we voorlaatste. Dat was even slikken. Er waren echter nog voldoende wedstrijden om de positie te verbeteren en het tweede weekend zou een nieuw begin zijn. In de eerste drie duels op zaterdag tegen directe concurrenten bleek daar weinig van en bleven we strak tweede van onderen. Pas op zondag tegen onze clubgenoten van ’t Onstein ging het beter. We kregen aansluiting met het middenveld en stegen een plekje.

In de wedstrijd tegen Onstein 2 kregen we diverse interessante spellen. Wel of niet naar slem, die deden we allebei mis, en redden of niet. Dat ging beter. Ook twee lastige tegenspelopgaven.

Z/Allen
7
H V B 10 3
10 6
A B 10 9 6
A V 9 5 4 3 2
H 8 6
8 7 4 2 A 9 5
7 5 B 3
- H 7 5 4 2
B 10
6
A H V 9 8 4 2
V 8 4
 

Danny Molenaar opent de zuidhand met 1 en Geon Steenbakkers volgt 3♠. Het preëmptieve volgbod is aan de maat, maar storen en dwarszitten staat tegenwoordig hoog in het vaandel. De stijl bij de meeste Meesterklassers is dezelfde, dus als je eens getrakteerd wordt op een doublet, heb je veel lotgenoten.

Toch leert de ervaring dat biedniveaus afsnoepen van de tegenstanders loont. Als je ze hun gang laat gaan, komen ze meestal in het juiste contract en zul je zelden winnen.
Na 3♠ biedt Tim Verbeek 4♣ en toont daarmee een hartenkleur. Deze innovatie is nuttig, omdat partner met een eventuele fit ruimte heeft om interesse kenbaar te maken, wat na 4 niet mogelijk is.

Met een fit steun je is het parool en daarom bied ik 4♠ als oost. Je gaat bijna zeker down, maar 4 laten spelen, is geen optie. Zuid ziet af van tegenspelen en brengt zijn solide ruitenkleur nogmaals onder de aandacht met 5. Hierna is iedereen stil en wordt het stil, want Geon duikt in de denkkamer.

Met alle handen zichtbaar is te zien dat als hij met ♠A begint, de angel uit het tegenspel is. De leider kan hierna de hartenkleur opzetten voor voldoende discards. Harten is een optie met het idee dat partner klaveren naspeelt. Maar of hij dat verzint, is maar de vraag. Na een kop koffie trekt Geon een kleine schoppen uit zijn pakje.

Het is ♠2 en ik weet meteen wat er aan de hand is. We komen tegen troefcontracten 3e-5e uit en ♠2 kan onmogelijk de vijfde zijn. Ik speel ♠H en maak niet verrassend de slag. Klaveren na in slag twee wordt getroefd door west en mijn kleine klaveren is een signaal voor harten, zodat Geon harten naspeelt en ik hem nog een aftroever kan geven in klaveren.

Twee down is leuk en de vreugde wordt verhoogd als ons nevenpaar de (gedubbelde) manche wel maakt. We winnen een sloot aan imps.

Het tweede spel is moeilijk:

N/NZ
V 8 6 5 2
10 9 8 7
7 6
A 8
H B 7
9 4
H V B 3 5 4 2
A 2 9 8 5 4
7 6 5 3 H 10 9 4
A 10 3
A 6
H V B 10 3
V B 2
 

In de derde hand opent Molenaar de zuidhand met 1♣. Het duo opent elke evenwichtige hand zonder vijfkaart hoog met 1♣, want 1 toont een onevenwichtig spel. Steenbakkers doubleert. Geen schoolvoorbeeld, maar je bent wel meteen je ei kwijt.

Verbeek biedt 1 en belooft schoppen, waarna NZ in 4♠ eindigen als zuid een 18-20 hand vertelt. Geon begint met H en de leider neemt meteen om te vervolgen met H. West wint, casht V en had nu klaveren moeten spelen.

Uit de bieding kon Steenbakkers berekenen dat ik ten hoogste een vrouw kon hebben, maar Molenaar waardeerde zijn hand, door de solide vijfkaart ruiten op en had slechts zeventien punten. Dat liet net voldoende plaats voor ♣H. Als de leider snijdt op het klaverenvervolg is hij meteen down.

Dus laten we zuid ♣A nemen en met ruiten terugkeren naar de hand om te proberen op de vrije ruiten een klaveren te dumpen. West kan voortroeven en dat plan in eerste instantie dwarsbomen. De leider troeft over in noord en keert terug naar zijn hand met een hartenaftroever. Een vierde ruiten volgt en west is machteloos. Als hij hoog troeft, gooit zuid een klaveren en troeft hij laag dan troeft de dummy over om daarna ♠H te vellen. Troeft west niet, dan verdwijnt de klaverenverliezer en is zuid eveneens binnen.

De beslissende fout werd reeds in de tweede slag gemaakt. West moet H duiken en de tweede ruiten pas pakken. Dan klaveren en zuid is kansloos. Hij neemt met ♣A in noord en kan nu slechts met een schoppen naar de hand om de vrije ruiten te spelen. West troeft voor en het spel is over.

Een leuke variant is nog H voor het aas, H gedoken en de tweede ruiten gepakt. Incasseer B en speel klaveren. De leider wint met het aas en troeft een harten in de hand. Nu volgt een hoge ruiten die west moet voortroeven met ♠B. De dummy troeft over en als zuid met troef oversteekt naar de hand om een hoge ruiten te spelen troeft west met ♠H, in dummy verdwijnt – eindelijk – de klaverenverliezer, maar op V moet zuid troeven met ♠10 en is ♠9 de hoogste troef en de downslag.
Die laatste variant misten we helaas, zodat Danny 620 mocht schrijven.

Nu twee weken vrij om bij te komen en rijmpjes te maken. Begin december gaan we pas weer verder met de tweede ronde van het Topcircuit, de eerste ronde van de NBB beker en het derde centrale weekend.