Bridgerubriek 25 februari

Echt rijk word je niet van bridgen. Van het prijzengeld kun je niet leven. Met andere activiteiten zoals lesgeven en een column in de krant, kun je de neus net boven water houden. Toch zijn er wel grootverdieners en zij worden op hun wenken bediend met het Cavendish toernooi. Van oudsher een Miljon Dollar Tournament van de overkant van de plas, maar nu om het jaar in onze eigen Europese gokstad: Monaco. De omzet is wel gehalveerd, maar een klein jaarsalaris staat nog wel op het spel.

De manier hoe je aan je centen komt, is bij de veiling vooraf. Alle paren worden verkocht en dat geld verdwijnt in een pot waaruit na afloop de spelers en de eigenaren van die paren worden betaald. Het spreekt voor zich dat de spelerspot beduidend kleiner is dan de pot van de betalers. Zo ontvangt de eigenaar van het winnende koppel 100.000 euro en het winnende paar “slechst” 12.500 euro. Sommige paren kopen daarom een aandeel in zichzelf om aan de dure week in Monaco nog wat over te houden.
Er doen diverse Nederlandse koppels mee. Maarten Schollaardt en Tom van Overbeeke eindigen als derde en ook Louk Verhees en Ricco van Prooijen eindigen in de monnie.

Deze is fraai van Ricco:

W/NZ
A H 4 2
V 4
B 8 5 3
6 5 2
10
B 8 5
B 9 8 7 6 3 2
A 7 6 V 10 9 4 2
V 10 9 8 7 4 3
V 9 7 6 3
A H 10 5
H
A H B
 

Van Prooijen opent met een sterke 1♣ in de vierde hand en eindigt na een 3♣ volgbod van west uiteindelijk in 6♠.
West begint met ♠10 en de leider neemt in dummy om meteen ruiten te spelen. West neemt en speelt ruiten terug. Zuid troeft, steekt over naar dummy in troef om nog een ruiten te troeven.

Met alle handen zichtbaar is de oplossing simpel. Je speelt troefvrouw, steekt over naar V en timmert de harten van boven. B komt naar beneden, zodat op 10 een klaveren van noord weg kan en de leider ♣B kan troeven in dummy. Van Prooijen kan niet door de kaarten heen kijken en weet niet of de harten vier slagen waard zijn. Hij kiest een mooiere manier om twaalf slagen te maken.

Na de derde ruiten te hebben getroefd, wordt ♠V geïncasseerd. Nu twee hoge klaveren waarna zuid oversteekt naar V en de laatste troef casht. Oost moet V bewaren omdat anders B hoog wordt in noord en moet dus een harten afgooien. Voor west geldt hetzelfde. Hij moet ♣V bewaren en heeft dus maximaal twee harten over. De leider maakt nog drie slagen in harten en daarmee zijn contract.
Niet iedereen eindigt in slem en er was zelfs een leider die maar elf slagen maakt in 6♠. Van Prooijen-Verhees scoren fors op dit spel.

Z/NZ
B 10 9
B 6 5 3 2
-
A V 9 8 3
H 7 6 5 2
V 8 3
A V 7 9 4
B 10 9 8 2 H 7 6 5 4
- 7 6 2
A 4
H 10 8
A V 3
H B 10 5 4
 

Helness-Helgemo lieten hun kunsten al zien zien (drienbridge.nl/theorie) maar het blijft een goed paar natuurlijk.

Op dit spel hebben ze voldoende kracht voor de manche, maar krijgen behoorlijk wat obstructie van Schollaardt-Van Overbeeke. West volgt 1♠ na de 1♣ opening van zuid en oost biedt 2♠ na het negatieve doublet van noord. Zuid maakt zijn kracht bekend met 2SA, maar Maarten is nog niet weg. Hij biedt doodleuk zijn tweede kleurtje met 3. Noord steunt partner met 4♣ en oost doet hetzelfde met 4. Zuid heeft genoeg om naar 5♣ te gaan waarop iedereen past.

West moet beginnen en de keus gaat tussen een gevaarlijke schoppen of veilig ogende B. Partner heeft beide kleuren gesteund, zodat je daar geen aanwijzing uit kunt halen. West kiest voor B en dat is mis. De leider gooit een schoppen in dummy kaapt de heer van oost en speelt troef. Na drie rondjes volgt harten naar de hand en met AV bij west gaan twee slagen verloren. Dat zijn wel de enige verliesslagen en met 600 mag zuid tevreden zijn.

Zou west met schoppen zijn begonnen, dan is zuid kansloos. De verdedigers ontwikkelen een schoppenslag en met beide hartenslagen in de bank heb je er dan drie voor een down. Kan west weten welke kleur hij moet kiezen?
Als 2♠ slechts betekent dat je drie troeven hebt, heeft west geen idee. Er zijn paren die het 1SA bijbod gebruiken als een driekaart steun zonder plaatje en 2♠ met honneur. Anderen bieden 2 met een honneur en 2♠ zonder plaatje. Weet je dat partner een plaatje in schoppen heeft, dan heeft die kleur de voorkeur. In ruiten heb je meer steun nodig voor je een slag vrij hebt.

We moeten dus nog meer afspreken.