Bridgerubriek 26 januari

De viertallencompetitie in de tweede divisie bestaat uit acht groepen die, buiten een paar uitzonderingen, regionaal worden ingedeeld. Wij horen bij groep twee en de deelnemers van district Twente zijn het Enschedese Schuttersveld en twee Onstein teams uit Vorden. Schuttersveld en Onstein 6 figureerden in het middenveld, maar ’t Onstein 5 stond bovenaan met nog twee wedstrijden te gaan.

't Onstein 5 kampte met personele problemen en om de kans op promotie te behouden werd besloten Matthieu Verhoeven en Kevin Gotink, uitkomend voor het zesde op te stellen. Het meest in het oog springend gevolg was dat het zesde daardoor bijna degradeerde. Verhoeven en Gotink deden het naar behoren, maar het was onvoldoende voor promotie. De ’s-Gravenhaagse Bridgeschool, jaja uit Den Haag ging met de eer strijken.

In het directe duel met die Hagenezen toonden Matthieu en Kevin zich bescheiden:

O/NZ
10 5 4 3
A 8
10
A V 9 5 4 2
8 7
H B
H B 9 6 4 10 7 5 3 2
H V B 9 6 7 4 3
6 B 8 3
A V 9 6 2
V
A 8 5 3
H 10 7
 

Verhoeven opent de zuidhand met 1♠ en het 2♠ volgbod (harten en een lage kleur) zorgt voor onrust. Je wilt als noord drie dingen doen. Ten eerste de troefsteun vertellen, dan de fraaie klaverenkleur en tot slot de controles in de rode kleuren. Daar is niet een bod voor, dus moet je kiezen waarmee je begint.

Gotink kiest voor 3♣. Verhoeven meldt in plaats van de klaverensteun zijn weinig robuuste tweede kleur. West doubleert en noord vertelt met 3♠ nu de schoppensteun. Zuid slaat weer de klaveren over, maar toont wel een controle met 4. Gotink gooit het bijltje erbij neer en beëindigt het bieden met 4♠.

Het bieden heeft een hoog “after you Claude, no after you Cecil” gehalte. Twee Engelse mannetjes die elkaar steeds voor laten gaan en uiteindelijk nergens belanden. Op dit spel komt het er ook niet uit. Zuid kan 4♣ bieden in plaats van 4 na 3♠ en dan na 4 (cue) pas 4. Noord weet dan in elk geval ♣H en zou de azen kunnen checken.

Speel je 2SA als een vierkaart steun, dan vlieg je naar slem als zuid met 3♣ een plaatje toont. Azenvragen en klaar is Kees. Ook het steunen van de klaveren na het in de praktijk gekozen 3♣ zou beter zijn, hoewel je dan waarschijnlijk in 6♣ eindigt.

In een partnership dat slechts een paar keer per jaar speelt, probeer je zo duidelijk mogelijk te zijn. Zo was het niet duidelijk wat een jump naar 4♣ of 4 zou zijn. Je kunt het spelen als een singleton met schoppensteun, maar ook als die kleur met troefsteun. Hier kan noord beide handen vertellen, als hij maar weet hoe partner het interpreteert.

Zonder die kennis kabbelt de conversatie voort en zal uiteindelijk iemand de knoop moeten doorhakken.
6♠ Is nog geen vleier overigens. Je neemt de ruitenstart en incasseert troefaas. Soms valt ie. Nu niet. Je steekt over naar A en speelt troef. Met de troeven rond of ♠H goed ben je dan thuis als de klaveren maar niet 4-0 zitten.

Aan de andere tafel werd wel 6♠ geboden en dat kostte de Onsteiners 12 imps.

Uit dezelfde wedstrijd nog een spel met een tweekleurenspel na de opening:

Z/Allen
A B 7 3
H B 8 4
4 3
A 6 5
-
10 6
A 10 7 6 5 V 2
A B 7 5 2 H V 10 9 8 6
H 7 3 B 8 2
H V 9 8 5 4 2
9 3
-
V 10 9 4
 

Gotink opent de zuidhand met 3♠ en Verhoeven verhoogt naar de manche. De buren zijn doodstil.
3♠ Met de zuidhand is bescheiden. Tegenwoordig is het eerder regel dan uitzondering dat je op het drie niveau begint met en zeskaart en een vierkaart ernaast. De extra speelkracht biedt enige veiligheid en hoe hoger je opent hoe meer last de tegenstanders ervan hebben.

De regel van twee en drie is begraven. Het wordt hoe langer en meer de regel van vier en vijf, of nog erger. Met die kennis zou ik de zuidhand met 4♠ openen. Als je aangehouden wordt en gevoelig down gaat, hoop je dat de andere tafel net zo’n wildebras zit en het spel uitslaat.

Na 4♠ wordt het nog lastiger voor west om mee te bieden. De verdeling is mooi, maar de honneurkracht is niet geweldig. En het spelen van 4♠ is te doen. Je verliest een of twee harten en als je heel onhandig doet ook twee slagen in klaveren, maar dan moet je twee kleuren fout doen. West helpt ongetwijfeld als je harten speelt en als oost de klaveren duikt, zorgt ♣10 zelfs voor de overslag.

Met klaveren uit maakt Kevin zelfs twaalf slagen.

Aan de andere tafel opent Kevin Vreeswijk ook met 3♠. Maar in tegenstelling tot zijn collega aan de andere kant volgt Jaap van der Neut wel met de westhand. Zijn 4 bod belooft de rode kleuren en als Roefi Vilier 4♠ biedt, is oost natuurlijk nooit stil te krijgen. Zijn 5 bod beëindigt het bieden en zo heeft ’t Onstein de manche geboden aan beide tafels.

Met troef uit heeft Jaap geen problemen. Hij haalt ook de laatste troef en zet met een kleine harten naar de vrouw die kleur op voor voldoende slagen. Slechts met ♣A en klaveren zouden de tegenspelers het contract down kunnen spelen. Nu maakt ’t Onstein zowel 4♠ als 5 voor een forse winst die niet genoeg bleek voor de eerste plek.