Bridgerubriek 31 maart

Het was druk afgelopen weekend. Zelf moest ik bijkomen van de vrijdagavond met Matthieu Verhoeven maar op twee locaties werd fel strijd geleverd. In Utrecht stond de gemengde parencompetitie op het programma met dit jaar slechts twee lokale paren. Een van de redenen dat het aantal zo schamel was, kwam door de vloedgolf die Oldenzaal overspoelde. Liefst 406 bridgers gingen daar op jacht gingen naar de Boeskool.

Willem van der Veen en Selma Smit schoten als een raket uit de startblokken in Utrecht en eindigden de eerste zitting op een zeer fraaie achtste plaats. Dat betekent lekker uitballen in ronde twee, want plaatsing voor de finale kon nauwelijks meet fout gaan. Zondag ging het stroever en het duo strandt in de middenmoot. Erik-Jan en Helena Krijgsman waren het andere Twentse stel dat naar Utrecht reisde. Zij hadden zondag vrij.

Dat er 203 paren in Oldenzaal zijn is een prestatie van formaat. De “Boeskool” wordt al 50 jaar gespeeld en na het echec van vorig jaar zou je denken dat men ronde 51 links laat liggen. Niet dus, volle bak in Oldenzaal.

De reporter ter plaatste is Bob Holl en meteen de dag erna ligt zijn analyse in mijn mailbox.
Hij is content met het resultaat op het volgende spel:

N/NZ
6 5
A H 8 3
8 4 2
A H 8 3
B 10 4 3
V 9 7
V 10 9 7 5 4 2
10 B 6 5
B 9 5 4 V 10 7 2
A H 8 2
B 6
A H V 9 7 3
6
 

Bob Holl en Rien Steen (zuid) bieden 6. Met drie keer Aas-Heer en zes troeven lukt het de meeste leiders om minstens twaalf slagen te maken. Om die reden betaalt 6SA natuurlijk een stuk beter. Het verschil is overigens marginaal, want het gros van de paren stopt in de manche.

Toch is het spel wel interessant. Twee paren maken 7SA. Het spelverloop ken ik niet, maar de taak van west valt niet te benijden als er zes slagen in ruiten langskomen en het erop lijkt dat hij de enige is die de andere kleuren stopt. Een uitkomst in een van de rode kleuren is fataal. OW worden niet-gelijktijdig in dwang gebracht en de leider maakt er dertien.

Met klaveren of een hoge schoppen gaat die vlieger niet op. De verbinding voor de dwang is dan verbroken.
Stel west begint met 10. De leider incasseert zes rondjes en west gooit een ruiten, een schoppen, een harten en drie klaveren. Oost kan na de drie ruitens twee harten en een klaveren missen.

Alle kleuren zijn nog gestopt door de verdedigers, maar als de leider twee hoge klaveren casht, moet west de dekking in schoppen opgeven. Zuid speelt nu ook twee hoge harten en oost treft hetzelfde lot. Hij moet de dekking in schoppen opgeven, omdat anders de laatste klaveren in dummy vrij wordt.
Doordat beide verdedigers de schoppendekking hebben afgebroken, wordt ♠8 vrij en dat is de dertiende slag.

Begint west met klaveren of een hoge schoppen dan wordt de communicatie tussen de NZ te lastig om de dwang uit te voeren en eindigt zuid als de buren goed vasthouden met slechts twaalf slagen.

7SA is dus aan de hoge kant, maar 7 is dicht. Je troeft simpel je derde schoppen in dummy. Ook heb je omdat je met troef speelt meer bewegingsruimte om kleuren te isoleren. Het voert te ver om alle varianten uit te schrijven, maar met een dubbel dummy solver kun je het spel naspelen en beleef je een aangenaam en leerzaam uurtje.

Twee spellen later de volgende hand:

O/Allen
V 2
A V
A H 9 6 3 2
H B 3
9 6 3
B 8 5 4
H 10 8 7 5 4 3
10 8 4
A 9 8 7 4 2 10 6 5
A H 10 7
B 9 6 2
V B 7 5
V
 

Dit keer eindigt een duo in 7SA. Een uitstekend contract ware het niet dat ♣A buiten is. Het veld kiest massaal voor 5 en dat is niet zo best. In paren scoren manchecontracten in de lage kleuren amper. 3SA betaalt in dat geval stukken beter. Daarbij is het op dit spel slem.

Maar wat bied je na een 1 opening van zuid met de noordhand. Sommige paren spelen inverted minor en kunnen met 2 troefsteun vertellen met minstens tien punten. Het was wel verstandig dat je allebei die conventie speelt, want anders eindigt het bieden in 2 en met +170 moet je flink naar beneden scrollen in de frequentiestaat.

Maar goed stel je hebt de conventie onthouden dan zal zuid met 2 of 2♠ een stop vertellen en vraag je als noord de azen. Als blijkt dat er eentje ontbreekt stop je af in 6. De ervaring leert dat de meeste westspelers met een aas in de vingers tegen slem met dat aas beginnen en dan zijn alle zorgen voor zuid voorbij.
Maar zelfs als west de gevaarlijke hartenstart vindt, heb je nauwelijks problemen. Neem met A en speel twee keer troef. Hierna drie rondjes schoppen en parkeer V op de derde schoppen. Slechts ♣A gaat verloren.

Kies je voor 6SA als eindcontract dan kunnen de kaarten na ♣A eveneens worden opgeruimd. Maar in het geval west met harten komt, moet je wel snijden. H moet wel goed zitten voor je contract.

Vandaag het slot van de viertallencompetitie. Gelukkig is de winkel open tot acht uur, anders geen eieren bij het ontbijt morgenvroeg.