Bridgerubriek 6 okt

Het eerste deel van de World Bridge Series zit erop. De finale van de strijd om de Rosenblum cup ging tussen twee Europese teams. De Monegasken onder leiding van Pierre Zimmermann verslaan het Lavazza zestal. Van de zes sessies wint Zimmermann er vier en met nog een setje voor de boeg hadden de koffiedrinkers gerust de handdoek kunnen gooien. Het eind komt met 241-162.

Het viertallen kampioenschap begon met een Round-Robin en werd gevolgd door een knock-out fase. De verliezers van een KO potje stromen in bij het parenkampioenschap. Een, wat lijkt, eindeloze kwalificatiereeks mondt uit in een halve finale en uiteindelijk een finale met 50 paren.

Nederland is goed vertegenwoordigd. Er zijn drie hele en drie halve paren van Nederlandse bodem en Simon de Wijs met Bauke Muller blijven het langst overeind en eindigen zeer verdienstelijk op een ondankbare vierde plaats.

Geen ingewikkelde speelspellen deze week. Gewoon hotseknots-begonia vertier.

Z/OW
9 3 2
9 8 4
H B 6
B 8 6 3
B 6
-
V B 10 5 3 A H 7 6 2
5 3 2 V 7 4
H V 9 A 10 7 5 4
A H V 10 8 7 5 4
-
A 10 9 8
2
 

We zijn te gast bij Lavazza-Zimmermann en Bilde voor Lavazza opent de zuidhand met 2. Hij belooft minstens 23 punten of een loeisterke hand met een kleur. Dubion (noord) biedt 2, een wachtbod en Klukowsky doubleert. Zuid springt naar 4♠ om de aard van zijn hand bekend te maken, maar na twee passen doubleert oost nog een keer.

Gawrys biedt 5, maar als noord nog 5♠ biedt, worden de biedkaartjes opgeruimd. De leider troeft de hartenstart, haalt de troeven en zoekt V bij oost, zodat hij een overslag maakt

Een aantal zaken valt op. Ten eerste kon oost blijkbaar niet meteen beide kleuren in beeld brengen. Met de wereldconventie ( 4♣ belooft ♣ en een major) vertel je meteen tien kaarten van je hand, maar is natuurlijk redelijk spannend als zuid toch 23 punten heeft in een gebalanceerde hand. De tweede vraag die je kunt stellen is of west meteen 5 had kunnen bieden na 4♠. In dat geval zou oost – wegens de regel van Sint - nog wel de zesde geven. 6 Is dicht zonder ruitenstart. Het is echter niet waarschijnlijk dat NZ 6 laten spelen. En als zuid V dan weer vindt, is 6♠ ook gemaakt!

Dat noord nog 5♠ biedt met drie troeven en een onzekere H is minder opmerkelijk. Je kunt het risico niet nemen dat ze 5 maken met 5♠ als goedkope uitnemer.

Aan de andere kant opent Multon rustig 1♠. Na 1SA van Zimmerman volgt Madala 2♠. Dat bod toont wel twee vijfkaarten, waaronder harten. Zuid vertelt nu met 3 dat hij een sterke hand heeft. West biedt 4 en ook hier steunt noord een rondje ( 4♠).

Madala biedt nog wel 5, maar ook hier is 5♠ het eindstation. De leider vindt V niet en eindigt met elf slagen. Een impje voor Lavazza.
Had oost meer kunnen doen na 4♠?

Was vroeger het vijfniveau van de tegenpartij, nu schroeven we dat niveau met een op. Slem bieden is nog steeds spannend. Zeker als beide paren slem kunnen op hetzelfde spel.

Een achtkaart komt niet vaak voor, maar is geen zeldzaamheid. De kaart die de clubschudmachine afgelopen week genereerde was wel bijzonder:

Z/OW
V 9 6 3 2
A
7
A H 9 8 7 5
-
B 10 8 7 5
H V B 10 7 5 3 2 9 6 4
A 9 8 3 2 H 5
- B 6 3
A H 4
8
V B 10 6 4
V 10 4 2
 

Matthieu Verhoeven en ik spelen tegen Mark Kaptein (zuid) en Erik-Jan Krijgsman. Het is het derde spel van de ronde en we hebben twee stevige plussen. Mark opent de zuidhand met 1 en ik volg 4. Je hoopt dat iedereen zwijgt, maar weet dat die hoop ijdel is, maar voor 1 of een tactische pas ben ik niet in.

Het vermoeden wordt bewaarheid. Na een tijdje piekeren komt noord met 4SA. Niemand weet wat het betekent, maar aan de hand te zien belooft hij twee kleuren.

Matthieu blijft stil, Mark biedt 5♣ en ik ben weer. Zuid heeft de lage kleuren. Noord heeft zeker klaveren met schoppen en mijn maat heeft gezien het bieden van de tegenstanders niks. Met een 8-5 ben ik natuurlijk niet stil. De kwetsbaarheid is niet gunstig. In het slechtste geval verlies ik een troef en vier ruitens en dat is 800.

Een zwartkijker ben ik niet dus ga ik verder met 5. Om kwets tegen niet op eigen houtje zo hoog te bieden, moet je wel wat hebben. Erik-Jan is evengoed niet onder indruk. Hij biedt 6♣, waarna twee passen volgen.

Geef je tegenstanders de laatste beslissing in High Level Decisions is een andere regel. En daar zit ik weer. Passen, doubleren of nog eentje erbij? Ik heb een beetje verdediging tegen 6♣ en hoop dat partner een verrassing heeft in een van de zwarte kleuren. Een doublet levert nauwelijks iets op, zodat ik pas.

Verkeerd!
De leider neemt mijn hartenstart en casht een hoge troef. Niet onder de indruk gaat hij in de derde slag verder met schoppen naar de aas en ziet me een tweede keer renonceren. Hij speelt schoppen door en troeft de vierde in de hand. Hierna maak ik nog wel A, maar de koek is dan op. Zuid kan nog een schoppen weggooien op de hartennakomst of als ik ruiten speel H troeven, zodat de ruiten hoog zijn in de hand.

Ik had nog 6 moeten bieden. Geon suggereert 5 na 5♣ om de tweede kleur te vertellen. Partner waardeert dan H op en zou na 6♣, 6 kunnen doen.

Het bijzondere is dat 6 gemaakt wordt als noord even met ♣A komt kijken. West troeft en speelt H en ruiten naar het aas. Noord mag troeven, maar heeft geen troef meer. Ik kan dan op mijn gemak de drie verliezende ruiten aftroeven in de dummy.
Met A uit kom ik een slag tekort, maar -200 is ietsje beter dan -920. Ontroostbaar.

Deze zondag het kampioenschap van Hengelo in het Denksportcentrum. De belangstelling is gering, maar het toernooi gaat gelukkig wel door. Volgende week een paar spellen uit Hengelo.