Bridgerubriek 7 juli

Bauke Muller en Simon de Wijs zijn samen met Bob Drijver en Bart Nab aanwezig in Beijing voor de Yeh-cup. Mister Yeh is een vermogend man en organiseert, nu, jaarlijks een wedstrijd met zeer behoorlijke prijzen. Zo gaat de winnaar van een klein weekje viertallen met een modaal jaarsalaris per persoon naar huis. Geen wonder dat iedereen die een snit kan nemen graag van de partij is.

De spelers van team Oranje zijn een paar dagen eerder vertrokken, het tijdverschil met China is zes uur en je wilt wel goed uitgerust beginnen. Ze bezoeken onder andere de Great Wall en hangen hier en daar de sportieve toerist uit.

28 Teams staan aan de start en begonnen wordt met 10 wedstrijden van 10 spellen. De top vijftien aangevuld met het team van sponsor Yeh gaat door naar de knock-out fase. Oranje plaats zich zonder problemen en ontmoet daar het Italiaanse Lavazza. De internationale koffiedrinkers worden schijnbaar moeiteloos aan de kant gedrukt. In ronde twee is een ander internationaal gezelschap (Monaco) de tegenstander. In een spannende pot komen we een paar punten te kort.

Dat betekent overigens niet dat je nu uitgeschakeld bent. In China is men vergevingsgezind en krijg je een tweede leven. In de ronde van de verliezers moeten de Nederlanders Frankrijk en China aan de kant duwen om door te dringen tot de halve finale. Van de Fransen wordt gewonnen, maar het Chinese team blijkt sterker. Als China door Frankrijk wordt vermorzeld, is Nederland uitgeschakeld.

Tal van houthak spellen, maar ook een hele aardige deelscore:

W/OW
10 4 2
8 6 2
9 7 6
B 9 6 2
H
B 9 8 5
A V 5 4 3 H 9 7
H V 10 8 5 3 2
V 8 7 5 4 3
A V 7 6 3
B 10
A B 4
A H 10
 

Helgemo zit west en opent met 1 waarna Bauke Muller na twee passen de bieding openhoudt met een doublet. Hierna introduceert west zijn tweede kleur en geeft oost voorkeur voor harten. Muller is nog niet stil. Met 2♠ belooft hij een sterke hand met ten minste vijf schoppens. Helness die eerder slechts 2 piepte meent dat 2♠ niet down kan en probeert de tegenstanders te liften naar het drieniveau waar de downkansen beter zijn.

Muller heeft zijn verhaal wel verteld, maar Simon de Wijs is er ook nog. Met een fit en een nuttige ( hoopt ie toch) ♣B biedt hij nog 3♠. Na 3♠ ruimt iedereen de biedkaartjes op en mag zuid na H aan het werk.

Aan de andere tafel is Lauria, toch een van de betere spelers, down gegaan in hetzelfde contract. Muller vindt redelijk vlot de oplossing. Bekend is dat oost een tophonneur in harten moet hebben. Anders zou west wel met A zijn begonnen. Oost heeft echter ook gepast op 1. Daarom zit ♠H zeker mis.

Bauke duikt de eerste slag en neemt het troefnaspel van west met ♠A. Daarmee is het spel een open boek. Oost heeft een hartenplaatje en ♠B. West heeft daarom ♣V, omdat oost anders met zes punten wel zou hebben bijgeboden. Muller speelt twee hoge klaveren, bedankt west dat hij ♣V erbij doet en neemt ook A mee.

Vervolgens steekt hij over in klaveren naar dummy en parkeert op de hoge ♣9 zijn verliezende ruiten. Met een ruitenaftroever komt de leider weer in zijn hand en vervolgt met harten. West kan twee slagen incasseren. Op de derde harten moet oost, hij heeft niet anders, troeven. Zuid troeft onder en laat oost aan slag. Helness moet nu van ♠B-9 afspelen en Muller heeft de rest.

Een tweede duel tussen Muller en Lauria wordt in het voordeel van de Italiaan beslist:

O/-
A 7 6
9 6 5
V 9 7 2
9 8 7
10 9 8 2
B 5 4 3
A V 8 4 B 3 2
H 10 8 3 5 4
6 V B 10 3
H V
H 10 7
A B 6
A H 5 4 2
 

De zuidspelers zijn leider in 3SA en krijgen schoppenstart voor de heer. In slag twee volgt B en beide westspelers nemen die slag met de heer. Dat is fout. De leider krijgt zo drie ruitenslagen en een entree in de dummy.

In slag drie komt zuid weer aan slag met schoppen en beide leiders incasseren een hoge klaveren. Hierna scheiden de wegen. Lauria speelt ook de andere klaverenplaat. Met de kleur 4-1 zit er geen muziek in klaveren. Hij speelt A en een ruiten naar de negen. Op V gaat een klaveren weg en na ♠A volgt een harten naar zijn hand. Wat de verdedigers ook doen H of 10 wordt de negende slag.

Muller speelt een kleine klaveren in plaats van de heer in slag vijf. Oost wint de slag en speelt schoppen terug. West kan nu wachten met zijn vrije schoppen en twee harten slagen. Het verschil met de andere tafel is dat de leider een klaverenslag verloor.

Nemen met H is dus mis, maar de verdedigers kunnen het de leider nog lastiger maken door ♠B te bewaren als entree. Beide westspelers spelen een kleine schoppen na nadat ze met H aan slag gekomen zijn en de twee oostspelers leggen ♠B in. Bewaart oost ♠B dan dreigt gevaar omdat hij aan slag kan komen en twee hoge klaveren heeft als zuid beide hoge klaveren speelt.
De leider kan weer counteren door slechts een hoge klaveren te cashen en dan drie keer ruiten te spelen. Afhankelijk van oosts discard komt de negende slag in dat geval uit klaveren, als er een klaveren verdwijnt, of uit harten als het een harten of schoppen wordt.

Makkelijk spel dat bridgen als je alle handen ziet, een dubbel dummy solver hebt en ook tijd genoeg.