Bridgerubriek 9 juni

We worden niet verwend met toernooien de laatste jaren. De periode dat er elk weekend wel ergens een groot toernooi gespeeld wordt, ligt al tijden achter ons. Een van de toernooien die de tand des tijds heeft doorstaan is het Interbridge viertallen toernooi in Arnhem. We wonnen het ooit in de jaren negentig met Drienerlo. Tegenwoordig biedt De Denktank onderdak en is de bezetting met 32 teams zowel kwalitatief als kwantitatief op orde.

Er is een ( Leuke Leu) team uit Twente, en veel spelers uit de top nemen de gelegenheid te baat om eens met een andere partner te spelen. Zo speelt Tim Verbeek met Berend van den Bos en in hun nevenpaar staan Joris van Lankveld en Tom Overbeeke opgesteld. Allemaal oranje klanten en het is niet verwonderlijk dat dit kwartet na zeven ronden bovenaan staat.

In een Zwitsers viertallen toernooi van zeven ronden heb je omzet nodig. Die haal je met goed spel, genereuze buren en een dosis geluk. Met zeven spellen per ronde heb je niks aan een bosje saaie deelscores die aan beide kanten worden gekopieerd Een vleugje peper is gewenst om de tegenstanders eens goed te vloeren.

De schudcomputer staat op onweer en hevige buien. Menig paar verongelukt op de gladde ondergrond. Van Lankveld met Overbeeke laveren fraai op dit spel uit de vijfde ronde:

Z/-
8 2
A 10 8
H 10 7 5
B 10 9 7
H B 7 5 3
9 6 4
7 6 5 4 3
9 3 V B 8 6 4 2
V 6 3 H 5
A V 10
H V B 9 2
A
A 8 4 2
 

Aan twaalf tafels wordt het spel gespeeld en tien keer bieden de NZ spelers de manche in harten. Omdat ♠H mis zit, maar de verliezers in klaveren met de dubbele snit wel tot een beperkt kunnen worden, zijn elf slagen het maximum.

De winnaars spelen deze ronde tegen het nationale aspirantenteam en aan die twee tafels wordt wel slem geboden.
Met de youngsters NZ wordt het eindcontract 6. Slechts met schoppen uit zijn er twaalf slagen, maar als west met een troefje begint, strandt de schuit en gaat zuid een down.

Joris van Lankveld en Tom Overbeeke hebben een andere kijk op het spel.

Het begin is rustig. Joris opent 1 en na het 2 bod aan de overkant biedt hij 3♣. Een natuurlijk bod dat sleminteresse uitspreekt. Tom steunt met 4♣ en na twee controlebiedingen vraagt zuid de azen. Met een aas bij noord wordt het eindcontract 6♣.
Nu de klaverenhonneurs verdeeld zitten bij de tegenspelers is 6♣ gemaakt. In de praktijk komt west behulpzaam uit met een kleine schoppen, maar de start maakt niks meer uit.

Stel dat hij met ruiten begint dan neemt de leider in de hand. Hij vervolgt met een kleine harten naar de 8 en laat ♣B razen. West neemt, maar moet zuid weer aan slag brengen die nog een keer oversteekt in harten en met ♣10 de andere honneur vangt. De laatste troef wordt opgehaald en op de vrije harten verdwijnt een schoppen in de dummy.

Zuid troeft nu een schoppen in noord en parkeert de andere schoppenverliezer op de hoge H en kan claimen.
Mooi gedaan!

O/-
6 3
V
A 8 5 3
10 6 5 4 3 2
A V B 10 9 8 2
H 5 4
7 6 8 5 3 2
9 4 H V 10 7 6 2
9 8 -
7
A H B 10 9 4
B
A H V B 7
 

Een spel met deze verdeling staat garant voor spektakel.
Oost begint met een zwakke twee in ruiten, of zelfs een preëmptieve 3 en zuid, met de sterkste hand aan tafel, heeft dan meerdere opties.

Het idee om meteen 4 te bieden en daarmee de buren de mond te snoeren werkt niet. West biedt zonder problemen 4♠. Als je dan als zuid doubleert om je sterke hand te vertellen, moet je wel nauwkeurig tegenspelen Drie rondjes harten is niet de manier. West troeft de derde ronde hoog en troeft zijn klaverenverliezers in dummy om tien slagen te claimen.

Een aantal keer wordt 6 geboden. De afloop is verschillend. De tegenspelers die meenden dat ze twee slagen in schoppen konden incasseren, kwamen bedrogen uit. De leider troeft en claimt. Teleurstellend, maar nog wel beter dat de westspeler die met 9 begint en zuid een gedoubleerde overslag ziet scoren.

Als NZ een beetje overtuigend naar 6 bieden is de drang om te redden groot. Met een goede fit en een bijkleur() en korte klaveren zal dat niet al te duur zijn.
V uit overgenomen door zuid en een tweede harten wordt gecasht. Noord seint A aan en in slag drie volgt B naar het aas en de slag erna krijgt zuid een aftroever voor drie down en een pleister op de wonde.

Beter doen Kees Monseurs en Paul Huizinga het. Ze redden niet. Tegen 6 gedoubleerd vindt west de klaverenstart en dan is het feest. Oost troeft, steekt over naar ♠8 en troeft een tweede klaveren voor +300. Dan wil je als zuid wel even tegen iets aan schoppen.

De winnaars laten zien dat je dat soort kansen niet hoeft te nemen. Zij bieden naar 6♣ en dat kan met geen tien paarden down. 6♣ Bereik je op verschillende manieren. Volg 4 en bied later nog eens 5♣. Noord zal zeker steunen met een aas nuttige hartenplaat en zes troeven. Ook de wereldconventie, volg 4♣ na 3. Je belooft een major en een klaverenkleur. West zal 4♠ bieden, maar noord meldt zich met 5♣. Zuid heeft dan meer dan genoeg voor slem.

Een aanrader voor volgend jaar dit toernooi. Wel snel opgeven, want ze zitten zo vol.
Volgende week de capriolen van Matthieu en mij uit Oostende.