Uitkomen

Je raapt op:

♠ B 10 5 3
6
V 8 4 2
♣ A H 9 4

Je mag kwets tegen niet beginnen en past. Links opent 3♣ en partner volgt 3♠. Je rechterbuur biedt 4 en hoewel je een goede hand hebt, kun je weinig anders dan 4♠. Links doet mee met 5 en na twee passen laat je je de kaas niet van het brood eten en drukt door naar 5♠. Weer twee passen volgen waarna je rechtertegenstander 6 biedt. Dat is genoeg: doublet!
Waar kom je mee uit?

Board 16
IMPs
S
H J 8 2
D K 9 7
C Q 10 8 7 6 5 2
S J 10 5 3
H 6
D Q 8 4 2
C A K 9 4
TableS K 9 8 7 6 4 2
H K
D A 10 5
C J 36 H× South
S A Q
H A Q 10 9 7 5 4 3
D J 6 3
C

Het is een spel uit de Engelse competitie en ze Brittsj zijn zeer beleefd. West komt daarom uit in de kleur van partner. ♠5 Is geen succes. De leider neemt er twee en dumpt twee ruiten van dummy. Speelt dan ruiten en met de troeven 1-1 kun je net je ruitenverliezers aftroeven in noord. Thanks old chap. +1210

Het is niet altijd zoals het lijkt

De laatste set van de kwartfinale in de Bermuda Bowl was weinig succesvol voor het Nederlandse team. Een redelijke voorsprong verdampte als sneeuw voor de zon en Nieuw-Zeeland won ruim.
Het onderstaande spel luidde de val in:

West

2 D
AP
North

3 D
East
Pass
Pass
South
1 S
4 S
Board 23
IMPs
Both Vul
S Q J 3
H 7 2
D J 6
C A Q J 9 5 3
S K 8
H K 6
D A K 10 9 5 4 3
C 6 4
TableS 10 9 5
H 10 9 8 3
D Q 8 2
C K 8 74 S South
S A 7 6 4 2
H A Q J 5 4
D 7
C 10 2

Aan de tafel waar de Kiwi’s NZ zaten, begon Simon de Wijs met A. Een kleine ruiten na voor de vrouw van Muller werd getroefd door de leider, die verder ging met een kleine troef. De Wijs duikt en na ♠V in noord en een kleintje naar het aas is de angel uit het tegenspel. Zuid snijdt in klaveren, Bauke duikt nog wel, maar een tweede snit is voor ♣H en de leider is binnen.

Dat De Wijs ♠H duikt, wordt met verbazing begroet. Zat hij te dutten? Geenszins natuurlijk. Simon bedacht dat de enige kans troefaas bij partner zou zijn. Muller kan dan aan slag harten spelen en west maakt na ♠H ook nog H. wat er gebeurt als je wel ♠H neemt, volgt straks.

Bart Nab troeft ook de tweede ruiten en wil vanuit dummy de troeven tackelen en steekt over naar ♣B. Oost neemt nu wel meteen om met harten te vervolgen. Met beide heren in de hoge kleuren mis, heeft Bart geen kans meer en is eentje down. 650+100 betekent -13 imps.

In USA 1 tegen Bulgarije troeft de Amerikaanse leider de tweede ruiten en speelt een kleine schoppen. Levin stapt op met ♠H en switcht met de dreigende klaverenkleur in dummy naar H. Zuid zegt dankjewel en verliest slechts ♣H voor +620.
Aan de andere kant incasseert Stefanov A en speelt 6 na. Rodwell wint met de boer en vervolgt met een kleine troef. West pakt en speelt ruiten door. De leider troeft en haalt de troeven, eindigend in dummy om de “zekere” snit in harten te nemen. Stefanov wint met H echter de slag, kleine hartaanval bij de leider, en vervolgt met klaveren, zodat zuid ook down is.

In Frankrijk tegen China troeft de leider de tweede ruiten en speelt een kleine troef. Lorenzini pakt en speelt troef terug. Zuid wint en snijdt in klaveren. Oost wint de heer en speelt harten, maar de leider neemt meteen A, haalt de laatste troef en claimt.

Jia Li wint in de derde slag troefheer en speelt ook H. Volcker bestelt vin blanc voor de tafel.

In de wedstrijd USA 2 tegen Zweden duikt Fleisher net als De Wijs ook troefheer. Nystrom maakt hierna tien slagen. Aan de andere kant redden de Zweden met 5 en dat contract gaat maar eentje down. Dikke winst voor de Scandinaviërs.

Wat is het beste?
Geen idee, maar je ziet dat er voldoende smaken zijn. Duiken van ♠H is niet absurd, hoewel fataal. Bluffen met 6 na een vondst!

Voorkennis

Het parentoernooi op Corsica had voor mij een noviteit. Met de beamer werd de stand per spel geüpdatet. Dat is reuze spannend, zeker omdat we ( Richard Rirmeijer en ik) felle strijd leverden met Bob Drijver en Tim Verbeek om de eerste plaats. Toch had ik een apart gevoel bij de kennis van de stand. Neem nou, als voorbeeld, het volgende spel:

West
Pass
Pass
Pass
Pass
North
Pass
1 S
3 H
Pass
East
Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 H
2 H
4 H
Board 4
Matchpoints
Both Vul
S 8 6 5
H 6 2
D Q 8 5
C A K J 5 3
S K J 2
H 10 9 7
D 9 7 6 4
C Q 10 4
TableS Q 9 7 4 3
H A 5
D A 3 2
C 9 6 24 H South
S A 10
H K Q J 8 4 3
D K J 10
C 8 7

West begint met ruiten en oost neemt en swicht naar schoppen. Je pakt meteen met ♠A en overziet het slagveld.
Het contract is redelijk normaal en zo is het tegenspel ook. Als je het veld aanvoert, wil je geen ongelukken en speelt troef nadat je aan slag bent gekomen. Je verliest drie slagen en scoort zeker boven het midden. Moet je daarentegen een plaatsje goed maken, dan speel je klaveren naar de boer en hoopt op een 3-3 zitsel met ♣V goed.
Het is een gok, maar vijfde of tweede maakt weinig verschil. Eerste is natuurlijk wat anders en je bent in dat geval ook eerder geneigd die gok te nemen.

Oude tijden

Ze troffen elkaar in Port Chester in 1981 in de finale van de Bermuda Bowl. Meckstroth als youngster in het Amerikaanse team en Zia Mahmood een speler met flair uitkomend voor Pakistan. Amerika won, maar Zia’s naam was gemaakt.

In 2017 spelen ze samen in Montecatini in de finale van de open paren. Het duo eindigt als tweede en de finish was een stuk spannender geweest als Zia het onderstaande spel had gemaakt:

West

Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
North

2 D
4 S
5 D
7 S
East

Pass
Pass
Pass
Pass
South
2 C
3 S
5 C
6 S
Pass
Board 1
Matchpoints
E-W Vul
S 10 4
H A Q J
D A J 10 8 4 2
C 6 4
S 9 7 6 3
H K 10 9 8 7 5
D K 7
C 7
TableS 8
H 4 3 2
D Q 9 5
C K 10 9 8 3 27 S South
S A K Q J 5 2
H 6
D 6 3
C A Q J 5

Ik ken een handvol mensen die geen problemen hebben met de 2♣ opening, maar tegenwoordig beginnen we rustig met 1♠. Meckstroth vraagt azen, hoort er drie en vraagt dan met 5 naar troefvrouw. Zuid belooft de dame, maar ontkent een heer in een van de zijkleuren. Noord biedt toch maar 7♠, want hij kan zich niet voorstellen dat zuid geen heer heeft.
West begint met troef en Zia maakt het zich gemakkelijk. Twee keer snijden in klaveren en de derde troeven in dummy, ook de hartensnit is nodig om daar een ruiten op te parkeren. Vlot maar rot, want hij gaat twee down.
Een artiest maakt het wel.

Neem de troefuitkomst in de hand en steek over naar dummy met een troefje. Snij nu in klaveren en haal de laatste troeven. Speel een harten naar de boer en incasseer A waar de verliezende ruiten op verdwijnt. Een tweede klaverensnit lukt en na twee rondjes troef blijft dit over:

Board 1
Matchpoints
S
H Q
D A J
C
S
H K
D K 7
C
TableS
H
D Q
C K 107 S South
S
H
D 6
C A 5

Incasseer nu ♣A. West moet H bewaren en H kort zetten. Oost had al twee ruiten moeten afgooien om zijn klaverendekking te bewaren. B maakt de dertiende slag.

7♠ Gemaakt is een top, twee down een stuk minder.

Back home

Het was al meer dan een maand dat ik met Geon had gespeeld, maar na terugkeer van vakantie treffen we elkaar bij de clubavond van 't Onstein.
We zijn de enigen die beide grootslems bieden. Waar het ene spel dicht en zeer solide is en we trots kunnen zijn op de bieding, is het volgende spel een beetje gelukkig:

West

3 S
Pass
Pass
North

Dbl
7 C
Pass
East
Pass
4 S
Pass
Pass
South
1 H
5 S
7 D
Board 1
IMPs
None Vul
S Q 6
H A 4
D Q 8 7 5
C K Q 6 5 3
S A K 8 7 5 3 2
H Q 2
D J 3
C J 9
TableS J 10 9 4
H J 5 3
D K
C 10 8 7 4 27 D South
S
H K 10 9 8 7 6
D A 10 9 6 4 2
C A

Het is het derde spel van de avond en we spelen tegen Kamiel Cornelissen en Erik-Jan Krijgsman. Ik open met 1 en Kamiel springt erin met 3♠. Na het negatieve doublet van Geon, verhoogt Erik-Jan naar 4♠. We hebben deze situatie besproken en 5♠ toont een tweekleurenspel met een eerste ronde controle in schoppen. Mijn kracht is aan de matige kant, maar de verdeling is natuurlijk prima. Geon verwacht duidelijk meer van mijn bod en springt naar 7♣. Ik corrigeer naar 7 en iedereen zwijgt. Na ♠A zie ik de dummy en constateer dat we een essentiële kaart missen. Ik troef de uitkomst en cash troefaas en zie verheugd de heer verschijnen. Ik kan claimen en mijn excuses aanbieden. Wie was er te wild? Ik met 5♠, of Geon met 7♣?

Goed gevoel

Geheel in tegenstelling tot wat je normaal krijgt, raap je bij het eerste spel een enorme beuk op:

♠ 10 3 A H 8 5 2 A H V 10 8 5 ♣ -

en tot je grote verrassing opent partner met een zwakke twee in harten. Niet kwetsbaar hoeft dat niet de hele wereld te beloven, maar je krijgt toch een aangename kriebel.

Op je 2SA vraag, biedt de overkant 3, een minimum. Onverstoorbaar zet je door met 4♣, maar maat beweegt nauwelijks en keert terug naar 4. Opgeven? Nooit! Je probeert nog 5 en legt de focus op een probleem in schoppen. Maat haalt de schouders op en biedt 6.
Ze beginnen met troef en na anderhalve slag claimt de maat een upje. Hij had:

♠ 5
V B 10 9 4
7 4
♣ 9 8 5 3 2

en je schrijft 1010, voorzichtig hopend op een kleine plus. Merkwaardig wel dat de buren ( Dubion-Bilde) zo stil zijn geweest.
Bij het uitslaan roep je verheugd: wij 1010. Het nevenpaar bromt: kost 13. Huh,wat hoe..
Aan de andere tafel is het bieden iets anders en heeft zuid ( Zia) zich naar 6 laten liften en lijkt het een uitnemer. Je nevenpaar doubleert om nog wat punten te redden, maar worden getrakteerd op een redoublet. De overslag leidt tot 1820 en een grijzende Mahmood.

De EBU Schapiro Spring Fours, always funny.

Nog een kans?

Board 2
Matchpoints
N-S Vul
S 10 6 3
H K Q J 6
D A K Q 7
C 9 7
S J 9 7 4
H 10 9
D J 9 6 5
C 4 3 2
TableS 8
H 7 5 3 2
D 10 8 4
C A Q J 8 66 NT South
S A K Q 5 2
H A 8 4
D 3 2
C K 10 5

Het is geen geheim dat naarmate de leeftijd toeneemt de hoogte van de eindcontracten ook stijgt. Twee prille zeventigers bereikten als een van de weinigen 6SA op dit spel.

De leider neemt de hartenuitkomst en tettert de schoppen van boven. Na de tweede ronde een kleine deceptie, omdat west de kleur stopt. De grijsaard legt het hoofd in de schoot en geeft een schoppen af. Oost heeft de klaveren geseind en zuid is eentje down.
Zijn er geen kansen meer na de tweede schoppen?
Altijd natuurlijk.

Na ♠H steek je over naar dummy en speelt een klaveren naar de heer. Oost stapt op ( het is slem, dus dat gaat vanzelf) en speelt ♣V door. Zuid neemt en speelt harten naar boven. Op de derde harten kan west een klaveren missen, maar de laatste harten draait de duimschroeven aan. De dekking in ruiten of schoppen moet hij opgeven en daarmee is 6SA gemaakt.

Board 2
Matchpoints
N-S Vul
S 10
H K
D A K Q 7
C
S J 9
H
D J 9 6 5
C
TableS
H 7
D 10 8 4
C J 86 NT South
S Q 5 2
H
D 3 2
C 10

Duikt oost ♣A, dan gaat de vlieger niet op.
Een jongedame maakte 6SA zoals beschreven en dat is dan weer verheugend.

Horror story

Op zaterdagmiddag bij de Cavendish tasten Helness en Helgemo goed mis. Maarten Schollaardt en Tom van Overbeeke profiteren:

West

1 D*
3 H
Pass
Pass
North

2 D*
4 H*
5 C
East
1 C
2 H
Pass
Pass
South
Pass
Dbl
4 S
Pass
Board 6
IMPs
E-W Vul
S A K 10 9 3
H 2
D K J 9 8 7 6 3
C
S J 7 5
H Q J 10 7 5 4
D Q 4
C 10 6
TableS 8
H K 9 6
D A 10 5
C A Q J 8 7 25 C North
S Q 6 4 2
H A 8 3
D 2
C K 9 5 4 3

West biedt 1 bij, hij belooft harten en noord volgt met 2. Zuid vertelt met zijn doublet dat hij de andere kleuren heeft, waarna noord een slempoging doet voor schoppen. Zuid heeft geen interesse en antwoordt 4♠, maar raakt van de wijs als partner met 5♣ verder gaat. 5 zou tot slem hebben geleid, maar pas is geen succes. 5♣ Gaat zes down.
De Nederlanders winnen 405 cross-imps, waarbij slem, zoals Verbeek-Molenaar ervoeren 283 punten kostte.

Cursus

De bridgelessen op maandagavond bewijzen vooroordelen. Duidelijk wordt dat bridgers van het vrouwelijke geslacht moeite hebben met de 4-3 fit. Een ander aspect is dat het gros nieuwe technieken leert en slimmer wordt.

Board 1
IMPs
E-W Vul
S A K J 4
H
D A Q 9 7 5 3
C A 7 3
S Q 9 2
H J 10 9 8 5 3
D 4
C 6 4 2
TableS 10 5 3
H A Q 4
D J 10 8 2
C J 9 56 NT South
S 8 7 6
H K 7 6 2
D K 6
C K Q 10 8

Wim Tielen kreeg op de clubavond het bovenstaande spel voor de kiezen en eindigde in 6SA. En nee, het was geen paren.
West verzint de hartenstart en de leider kiepert een schoppen uit dummy. Oost pakt het aas en speelt harten waarop de leider nog een schoppen parkeert. Als blijkt dat de ruiten niet lopen is zuid down.

Wim puzzelt thuis en met de nieuw geleerde techniek in het achterhoofd, verzint hij een oplossing.
Je moet op de eerste twee slagen klaveren weggooien uit dummy. Dan in slag drie ruiten naar het aas, klaverenaas en ruiten terug naar de heer. Nu blijkt dat de kleur niet loopt, anders kun je claimen, helpt de schoppenkleur. Je casht drie hoge klaveren, de boer moet vallen en speelt met de ogen dicht schoppen naar de boer. Schoppenvrouw moet goed zitten, maar de kleur ook rond.
Alles zit zoals het hoort en je maakt twaalf slagen.

Zo heb je nog eens wat aan zo'n cursus!

JW Trofee

West

1 S
Pass
Pass
North

Dbl
6 C
East

2 S
Pass
South
1 C
3 C
Pass
Board 1
IMPs
S A K 9
H A Q 9 3
D K 6
C Q 9 6 5
S Q 8 7 6 5
H 8 7 2
D A 10 8 7 5
C
TableS J 10 2
H J 6 5 4
D Q 9 4 2
C J 26 C South
S 4 3
H K 10
D J 3
C A K 10 8 7 4 3

Ter ere van de markante wedstrijdleider Jan-Willem IJdens wordt jaarlijks een butlercompetitie georganiseerd op het Twentse Ros.
Het bovenstaande spel zorgde voor commotie. Een duo scorde +240, kijk maar na wat dat is geweest, maar er was ook een paar dat min haalde. Zij eindigen in 3SA te spelen door zuid en als er een kleine ruiten op tafel valt, heb je bange momenten. Als je klein gokt, veranderen die momenten in berusting want je weet dat je down gaat.

3SA wordt aan ruim van de helft van de tafels het eindcontract en enkele oostspelers krijgen het benauwd bij het afspelen van de lange klaverenkleur en gooien een harten weg, zodat de leider alle slagen maakt

Hans en Trees Berkien winnen de avond met overmacht en bereiken net als een aantal anderen paren 6♣. Olaf Bouman en Taeke Cramer hebben nog wel wat lawaai gemaakt in schoppen, maar noord is natuurlijk niet meer te houden.

West begint met A en daarmee is het spel voorbij.
Je weet dat noord H heeft en aangezien overslagen niet tellen, valt het te overwegen de leider te testen met een kleine ruiten. Of de leider nog fris genoeg is om te beredeneren dat west A wel moet hebben voor zijn volgbod zullen we nooit weten.

6SA in noord heeft natuurlijk de voorkeur. In die hand is H beschermd en zijn twaalf slagen zeker.

Onstein 5-Onstein 6

West

Pass
North

Pass
East

Pass
South
4 S
Board
IMPs
N-S Vul
S 4
H K 8
D A K 10
C K 9 8 5 4 3 2
S
H J 9 7 6 5
D J 9 8 6 3
C 10 7 6
TableS A 10 9 7
H A Q 4 3
D 4 2
C A Q J4 S South
S K Q J 8 6 5 3 2
H 10 2
D Q 7 5
C

Mark Kaptein en Matthieu Verhoeven nemen het op tegen Jan Jansma en Jaap van der Neut in de decentrale wedstrijd in de tweede divisie viertallencompetitie. Niet bepaald de tegenstanders waar je op zit te wachten. Jansma en Van der Neut zijn beiden meerdere keren landskampioen geworden en spelen in de nadagen van hun loopbaan bij ’t Onstein in het vijfde team.

Op het getoonde spel opent Mark met 4♠ en snoert daarmee iedereen de mond.
Jaap begint met ruiten en geeft de leider een kans. Met harten uit zijn er meteen twee verliezers en als blijkt dat de troeven 4-0 zitten, ga je dan down. Zuid neemt de eerste slag in dummy en speelt troef voor de vrouw. West gooit 9 ( HL is oneven). ♠H neemt oost wel en Jansma gaat er met schoppen uit voor de boer van de leider.

De vooruitzichten zijn nog steeds somber, maar Mark vindt de oplossing. Hij incasseert V, iedereen bekent en geeft oost zijn troefslag.
Jansma kijkt beteuterd, want hij is ingegooid. Harten maakt de heer vrij, ruiten zijn niet meer voorhanden en klaveren zorgt er voor dat ♣H een slag wordt. Jan speelt ♣V, het beste, maar Mark weet inmiddels genoeg, want hij duikt fraai en maakt met ♣H zijn tiende slag.

To snit or not, weer spel 13

West

Pass
Pass
Pass
Pass
North
1 C
2 H
3 C
4 C
Pass
East
1 D
Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 H
2 S*
3 H
4 H
Board 13
IMPs
Both Vul
S K 7
H A 9 2
D 8
C A Q 7 6 4 3 2
S J 8 6 4 3
H 6 4 3
D K 4 2
C K 5
TableS A 9 2
H 8 7 5
D A J 10 9 5
C 10 9


4 H South
Lead: D 2
S Q 10 5
H K Q J 10
D Q 7 6 3
C J 8

Terug van vakantie zit ik de spellen van de eerste viertallendag in de 2e divisie door te spitten. In de tweede wedstrijd een verrassing. De helft van het veld maakt dan wel 3SA, maar dat is een heikele affaire met ruiten uit. Je moet de tweede ruiten duiken, anders zinkt het schip. Er is ook een andere manche mogelijk. Een duo bereikt het prachtige 4 contract en dat is dicht.

Er staat echter één down achter 4. Wat is er gebeurd? Ik informeer bij zowel de leider als de verdediging.

Bob Holl opent de noordhand met 1♣ en Miep Houben meldt zich met 1. Rien Steen ziet af van een negatief doublet, maar introduceert zijn robuuste hartenkleur. Bert van Manen zwijgt in alle talen en Bob steunt met 2. Hierna informeert zuid met 2♠, hoort een driekaart harten en een maximum. Er volgt een nutteloos rondje bieden en het eindcontract wordt 4.

Bert trapt af met een kleine ruiten en nadat oost de slag wint, volgt B in slag twee. De leider troeft in dummy en heeft met alle kaarten open een eenvoudig parkoers. Je haalt de troeven en legt ♣B op tafel. Met de heer in de knip en de kleur rond, zijn er nu twaalf slagen.

Rien ziet af van die speelwijze. West heeft niet geboden na 1 en met twee heren in de lage kleuren en een ruitenfit lijkt 2 voor de hand te liggen. Nu west dit heeft nagelaten, concludeert de leider dat ♣H mis zit. Hij speelt daarom een kleine klaveren uit dummy in slag drie. Oost mag ♣H maken, maar zuid heeft nog verbinding met de dummy om later te genieten van de vrije klaveren.

De werkelijkheid is wreed. Niet oost neemt de slag, maar west. West bedenkt dat de leider een probleem heeft en speelt dodelijk klaveren na. Hierna kan de leider wel de troeven halen, maar niet meer in dummy komen en gaat geruisloos down.

Goed spel van die biljarter! Eerst zwijgen als het graf en dan de doodsteek met de tweede klaveren.

In elkaars vaarwater

Board 7
IMPs
Both Vul
S K Q 10 9 4 3
H J 9 7 4
D 3
C K J
S A J 7 6 5 2
H Q 6 2
D K 9
C 7 3
TableS
H K 5
D 10 8 6 5 2
C A Q 10 5 4 2
S 8
H A 10 8 3
D A Q J 7 4
C 9 8 6

Grappig spel van de clubavond van Schuttersveld. In beide lijnen wordt schoppen het eindcontract. Onnodig om te zeggen dat geen der leiders succesvol is. De grootste pijnlijders zijn Sylvia Hagenaar met Miny Nusmeijer in oost-west die 3♠ gedoubleerd spelen en voor 1100 onder de tram gaan. In noord-zuid zijn Arnd Los en Henry Bruel de slachtoffers. Zij verliezen 800 in 4♠.

Naast een paar saaie klaverendeelscores in OW, spelen twee duo's in NZ 3SA. Geen succes met 4 en 5 downslagen.

Na afloop rijden Bob en ik terug en analyseren het spel. Bob constateert dat het wel 3SA is in OW. We bekijken de meest plausibele speelwijzen - rijden ondertussen 35 waar je 80 mag - en concluderen dat het gebrek aan verbinding de verdedigers dwars zit en OW met HB van ♣ goed negen slagen kunnen maken.
Zes in klaveren, beide rode heren en ♠A.

Spel 13

Board
Matchpoints
Both Vul
S J 8 7
H A 10 7 4 2
D A Q
C A K 4
S 10 9 6 5
H K Q 9 8 6 5 3
D
C J 8
TableS K Q 4
H J
D 10 9 6 5 2
C 9 7 6 36 D South
S A 3 2
H
D K J 8 7 4 3
C Q 10 5 2

Waar een zeer voorzichtige, bescheiden, of zelfs getalenteerde westspeler slechts 2 volgt na de 1 opening van zuid en zo gedoubleerd maar 500 punten inlevert, worden diverse westspelers met rust gelaten en mogen zelfs ongedoubleerd 3 spelen. Het veld speelt natuurlijk 3SA ( niemand heeft ooit een Persilfiets gehad) en maakt negen of tien slagen.

De computer zegt dat het 6 is. Erik-Jan en ik staan na afloop te puzzelen en concluderen dat het in de zuidhand simpel is. Je casht vier klaveren en ♠A en gebruikt de troeven in noord om harten te troeven en zo oost te coupen. Je verliest uiteindelijke een schoppenslag.

Dat het ook 6 is in de noordhand is verrassend. Oost kan namelijk met troef beginnen en zo een mogelijkheid tot coupen verijdelen.
Hoe gaat het dan?

Neem de troefstart met de vrouw en ga verder met A en troef een harten (oost gooit een klaveren) in zuid. Speel dan drie keer klaveren en eindig in noord. Troef een tweede harten in zuid – let op dat voortroeven niet loont voor oost – en cash ♠A. Troef dan de vierde klaveren met de ruitenhonneur in noord.

Er blijft een eindspel over waar iedereen nog vier kaarten heeft. Oost heeft nog vier troeven en zuid HB8 en een kleine schoppen.
Speel nu harten vanuit noord.. Oost moet troeven met de tien of negen Je troef over in zuid en gaat met schoppen van slag. De laatste slagen zijn voor H8, je hebt nog een vork achter de negen van oost.

Veel leuker toch dan tien slagen lepelen in 3SA? .

"Achter de Nevel" bij het Twentse Ros

Board 5
Matchpoints
N-S Vul
S A 10 9 3
H
D A K 7
C Q 10 9 5 4 3
S 6 5 4
H A Q 8 7 5
D 9 6 4 2
C A
TableS 2
H J 10 6 3
D 8 5
C K J 8 7 6 26 S South
S K Q J 8 7
H K 9 4 2
D Q J 10 3
C

Henk van Ekelenburg ( zuid) en Rien Steen bereiken net als een aantal andere paren 6♠. Alleen Van Ekelenburg weet twaalf slagen te maken.

West begint met ♣A die de leider troeft. Duidelijk is dat je voor het troeftrekken een drietal hartens moet troeven in dummy, want dat zijn je verliesslagen. Zuid begint daarom met een hartenaftroever in dummy in slag twee en komt met ruiten naar de vrouw weer in zijn hand. Een tweede harten wordt getroefd met ♠A. De leider kan nu met een troefje naar de hand om ook de derde harten te troeven.
Het lijkt nu pais en vree, maar er zit nog een vervelende kneep in het spel. Je kunt wel terug naar de hand om de troeven te halen, maar de ruiten blokkeren. Daarom eerst A en dan een klaveren troeven. Nu haal je pas de troeven en parkeert H op een van de hoge troeven. Na het troeftrekken maakt je twee ruitenslagen en geeft H op het eind weg, maar twaalf slagen zijn binnen.

Doorbieden!

West

4 H
5 H
6 H
Pass
North

4 S
5 S
6 S
Pass
East
1 H
Pass
Pass
Dbl
South
3 S
Pass
Pass
Pass
Board 10
IMPs
Both Vul
S A 5 3 2
H 9 7 4
D A K J 8 5
C 10
S
H K Q 10 6 5
D Q 10 7
C K 6 5 4 2
TableS Q 9 6
H A J 8 3 2
D 2
C A J 8 76 S× South
S K J 10 8 7 4
H
D 9 6 4 3
C Q 9 3

Tijdens de jeugd wereldkampioenschappen liep ons juniorteam tegen de deur aan in de match met China. Twee blauwe ogen. Aan de ene tafel, waar de Chinezen NZ zitten zie je boven het biedverloop. Niemand heeft enig idee wie wat kan maken en uiteindelijk zegt oost: zo is het genoeg en doubleert. De leider vindt V, niet zo gek met de renonce schoppen en scoort +1660.

De andere tafel is een veel minder ondernemend. Zuid volgt 2♠ na de opening van oost. West biedt 3♠ - kort met fit en voldoende voor de manche - maar noord gaat vanzelfsprekend door naar 4♠. Oost doubleert dat, maar na twee passen redoubleert noord ( +2 is dat en 1860) maar west biedt nog 5 waarna de meute zwijgt. China scoort nog een keer 650 en dat levert naast de twee blauwe ogen ook nog een negatief saldo van 20 imps op.

Dure uitkomst

Je hebt de volgende (west) hand:

♠ H V B 10 9 7
-
-
♣ A V B 9 8 6 2

en nadat je met 1♣ bent begonnen zie je het volgende biedverloop:

1♣   1   pas   2
3♠   4   4♠   5
5♠   6   pas   6
6♠   7   doublet   allen passen

Welke kaart wordt het, ♠H of ♣A?

W/OW
A 3
A H 7
H B 10 9 6 3
7 2
H V B 10 9 7
8 6 2
- B 10 9
- 8 7 4 2
A V B 9 8 6 2 H 10 3
7 4
V 8 6 5 4 3 2
A V 5
5
 

Aan de andere tafel werd 6♠ gespeeld en dat leverde geen problemen op: 1430. Je hebt al een slechte score doordat de buren 7 hebben geboden, maar het kan nog erger.
Nu de tegenstanders twee kleuren hebben geboden is het zaak met ♣A te beginnen. Begin je "veilig" met ♠H dan claimt zuid en schrijf je -22 IMPS.

Mullers start

`
West

3 D
5 D
Pass
North

4 D
6 S
East

Pass
Pass
South
2 S
4 H
Pass
Board 1
IMPs
Both Vul
S A Q
H A 10 9 8 7 4
D 8
C A K Q 9
S 5
H
D A K 7 6 5 4 3 2
C J 10 7 5
TableS K J 2
H Q J 6 3 2
D J
C 8 6 4 36 S South
S 10 9 8 7 6 4 3
H K 5
D Q 10 9
C 2

Bauke Muller (west) bedacht dat het contract alleen down zou gaan als hij een hartenintroever zou maken. Maar hoe krijg je partner aan slag?
Hij verzint een kleine ruiten in de hoop dat zijn partner de vrouw heeft. Een verblufte leider maakt de eerste slag nadat Muller met 7 begint.
Gelukkig heeft De Wijs twee vaste troefslagen en gaat het (zeer) ambitieuze contract van de Kroaten alsnog down.

Nieuwe afspraken

In de situatie 1♣-(1)- ? spelen we nieuwe antwoorden:

X: belooft 4+
1 : belooft 4+♠
1♠: ontkent een vierkaart hoog
1SA: stop
2♣: beide majors
2: 6+
2: 6+♠
2♠: inviterend of beter met ♣

Kunstig

Het contract kan eigenlijk niet down en ik vind de slechtste start. Toch maakt de leider een slag te weinig. Lees mee.

Z/OW
H V 9 7
B 8 2
7 5
A H B 3
10 8 6 5 3
A 5
7 6 V 10 9
H 8 3 B 10 9 6 4
10 8 2 V 6 5
B 2
A H 5 4 3
A V 2
9 7 4
 

Zuid opent een zwakke 1SA en eindigt in 3SA na Stayman van noord. Daar partner de meeste honneurs heeft van ons twee, kies ik voor zijn kleur. Hij heeft 2♣ niet gedubbeld, dus 3 ligt voor de hand. Geon speelt 9 en de leider wint in de hand met V. In slag twee volgt ♠B voor het aas van oost. B volgt en als zuid duikt, neem ik over met de heer en speel 8 na. Steenbakkers speelt de tien bij. Zuid gaat door met twee rondjes schoppen en oost kan kiezen uit drie kwaden. Doet hij een harten dan heeft de leider alle harten vrij. Wordt het een ruiten dan zijn er onvoldoende slagen voor de verdediging en kan zuid een harten afgeven voor zijn contract. Steenbakkers gooit daarom vlot een klaveren. De leider incasseert ♣A en twee hoge harten. Nu er geen vrouw te zien is, zijn er twee kansen. Of een ingooi met harten, of de simpele klaverensnit. Zuid kiest voot het laatste en Geon wint nog drie slagen en zuid is één down.
Goed spel van oost. Hij zag het eindspel aankomen en anticipeerde vlot door een klaveren te dumpen. Als je gaat nadenken en dan een klaveren gooit, zal zuid het wel vinden.

Ruimtegebrek

Stel partner opent 1♠ en je rechterbuur volgt 3
Er is nu weinig ruimte om alle handen te vertellen. Ergens op het net kwam ik het volgende staatje tegen:

Doublet: Geen normaal negatief doublet, maar een relay naar 3♠. Meestal een hand die slechts competitief 3♠ wil spelen, maar ook een hand waar je 4♣ of 4 wilt spelen.
Ga je door met 3SA of 4, dan is het een normaal negatief doublet geweest.

3♠ : inviterend met een driekaart ♠.

4♣: een slempoging in schoppen.

4: forcing met klaveren.

4: forcing met ruiten.

Een monster

Toen sommigen ter hemel gingen en anderen brallend door de stad zwierden ter ere van de vrijheid, kregen slechts enkelen de volgende twee handen voorgeschoteld:


♠ -
H V 10 9 7 5 4 3
5
♣ H V 6 4


♠ H V 10 9 8 5 3
A
A
♣ A B 10 8

Noord mag beginnen en ik heb alles langs zien komen. Van 2♣, via 1 , tot 4.
Zuid introduceert steeds zijn majestieuze schoppenkleur en omdat je nooit een zevenkaart hoog in dummy legt, wint hij het bieden in 5-6, en 7♠.

Een achtkaart hoog mag blijkbaar wel. Slem in schoppen is kansloos, de troeven zitten 3-3, waarbij elk van de verdedigers een honneur heeft, tenzij degene met ♠A twee keer duikt. 7 is een vleier en zelfs 7SA is niet zonder kansen als de verdediging ♠A niet casht.

Er waren nog 23 mogelijke spellen om uit te glijden. 14 Mei een kleine onthulling

6♣

Een complexe 6♣. Je hebt diverse mogelijheden om de hand te maken. Na het getoonde begin in het ondertroeven door oost bepalend voor het vervolg

Board 1
IMPs
N-S Vul
S K 8 5
H 2
D A Q 10 5
C K 7 6 4 2
Trick
1 W
2 N
3 W
4 S
5 S
6 S
7 N
8 S
9 N
10 S
11 N
12 S
13 N
14 N
Lead
S Q
H 2
S 4
C A
H Q
S 9
C 4
D 9
D 5
H 8
D 10
H 3
D Q
2nd
K
5
5
9
4
J
D 4
2
8
S 6
K
S 7
H J
3rd
2
K
10
2
S 8
C K
Q
A
C 5
C 6
C J
C 7
H 7
4th
3
A
A
3
6
C 8
10
7
3
9
6
10
J
W L
1 0
1 1
2 1
3 1
4 1
5 1
6 1
7 1
8 1
9 1
10 1
11 1
12 1
S Q J 7 6 4
H A 4
D J 6 3 2
C 10 9
TableS 10 2
H J 10 9 6 5
D K 8 7 4
C 8 3


6 C South
Made 6 +1370
S A 9 3
H K Q 8 7 3
D 9
C A Q J 5

Nadat oost ondertroeft, weet je dat hij de ruiten en harten controleert. Met een troefje naar de hand worden de duimschroeven aangedraaid. Oost kan geen kant op.
Gooit hij een harten, dan troef je twee harten in dummy en krijgt de vijfde hoog. Wordt het een ruiten dan troef je twee ruiten in de hand en krijgt ♦V aan het eind als twaalfde slag.

6♠ van Kees Tammens

Kees Tammes heeft op zijn eigen site dit spel geplaatst en aan de lezer gevraagd hoe je twaalf slagen maakt met schoppen als troef.

West

Pass
Pass
Pass
North
2 C
2 NT
4 D
Pass
East
Pass
Pass
Pass
Pass
South
2 S
3 S
6 S
Board 1
IMPs
None Vul
S A K Q
H A 5 2
D A K 4 3 2
C Q 10
Trick
1 W
2 S
3 N
4 E
5 S
6 N
7 N
8 S
9 N
10 N
11 S
12 N
13 N
14 S
Lead
H Q
S 4
C 10
C A
S 6
D A
D 2
S 8
D K
D 3
H 4
D 4
H 5
2nd
2
2
J
S 5
3
7
8
J
9
10
J
C 9
C K
3rd
7
Q
D 5
5
K
6
S 7
A
H 3
S 9
A
H 6
S 10
4th
K
C 2
3
Q
C 4
J
Q
C 6
H 8
H 9
C 7
C 8
10
W L
1 0
2 0
2 1
3 1
4 1
5 1
6 1
7 1
8 1
9 1
10 1
11 1
12 1
S J 3 2
H Q J 10 9 8
D Q J
C 8 5 3
TableS
H 7
D 10 9 8 7
C A K J 9 7 6 4 2


6 S South
Made 6 +980
S 10 9 8 7 6 5 4
H K 6 4 3
D 6 5
C

Door een klaverenslag af te geven aan oost en zelf een ruiten weg te gooien, heb je de mogelijkheid een ruiten laag te troeven. Je vermijdt zo dat west kan overtroeven. Daarna kun je de troeven halen en nog een ruiten troeven. Op ♦H kan één verliezende harten weg en de laatste hartenverliezer parkeer je op de vijfde ruiten.

Clubavond van Schuttersveld

Ik open 1♦ en herbied na partners 1SA, 2♣. Hij alerteert en dat doet me glimlachen. Dat hij dat onthouden heeft. Complimenten!

De buren informeren waarom hij allerteert en het antwoord is dat ik zowel 4♦ met 5♣ als 5♦ met 4♣ kan hebben.Ik knik goedkeurend en... ik wacht, maar er komt niks meer.
Een tweede reden om 2♣ te alerteren is het feit dat het bod forcing is. Met 1SA ontken je de majors en als de openaar een bosje minors belooft, kun je op je klompen aanvoelen dat de tegenstanders na 2♣, of 2♦ balancen. Om hun taak ietsje moeilijker te maken verhogen we het niveau door na 2♣ door te bieden. "Nooit geweten", mompelt de overkant.

De avond kan echter niet stuk wegens de volgende 3SA, mooi gedaan van Matthieu.

N/OW
V 9 2
B 10 8 6
A V 5 4 2
7
A B 8 3
10 7
H 9 A 7 4 3 2
9 8 7 3 B 6
V 5 3 B 9 8 2
H 6 5 4
V 5
H 10
A H 10 6 4
 

Na twee passen opent Matthieu met 1SA. Hij heeft goed begrepen dat het contract in de goede hand meot zitten. Ik informeer met 2♣ en na 2♠ komen we in 3SA. Bob trapt af met een goudeerlijke ♦9 ( 1e-3e-5e) en via klein de ♦B wint zuid de slag met ♦H.
Ook ♦10 wordt geïncasseerd en zuid gaat door met ♥V. Bob neemt direct, maar constateert dan dat hij een probleem heeft. Schoppen is natuurlijk uit den boze en ook ruiten brengt zuid vlot in dummy. Klaveren kan zo maar in de vork zijn, maar wat anders?

Gelukkig heeft Henk ♣B en die slag neemt zuid met de heer. Een tweede harten is voor het aas van oost, die klaveren inspeelt voor ♣A. Wat nu?

Alles werkt natuurlijk, maar de leider speelt een kleine klaveren na. Duidelijk is dat west vier ruitens heeft en twee kaarten in harten. Met de nagespeelde ♣3 en later ♣2 van oost is bekend dat de klaveren drie bij west en vier bij oost zitten. Door er nu met een kleine klaveren uit te gaan wordt de kleur vrij en is west tevens ingegooid.
Bob speelt ruiten en maakt slechts ♠A.

Gelukkig hebben we afgelopen maandag de stepping stone goefend, maar Verhoeven blijft een ware navigator!