Bridgerubriek 27 juni 2020

Dat we deze zomer nog een driveje kunnen doen, lijkt niet waarschijnlijk. De maatregel om binnensporten weer toe te staan per 1 juli is niet werkbaar voor bridge. Op anderhalve meter van elkaar zitten vereist reuze tafels en luide stemmen. We stemmen nog een tijdje af op Stepbridge. Gelukkig gaat daar de clubavond door zolang er interesse is.

Naast de korte reistijd naar de speeltafel heeft Stepbridge nog een voordeel, De discussie na afloop wat er gebeurde op spel 12 hoef je niet meer te voeren. Je kunt alles opzoeken via de clubpagina. Elk bied en spelverloop wordt opgeslagen. Zo kun je achterhalen hoe iemand down ging of het contract maakte.

Op het eerste spel treffen Geon Steenbakkers en ik onze nieuwe teamgenoten Erik-Jan Krijgsman en Kamiel Cornelissen:

N/NZ
5
V 8 5 4
H V 10 3 2
8 7 3
V 3 2
H 10 9 7 6
A B 6 2 H 10 9 7 3
8 5 4
H 10 9 2 V 4
A B 8 4
-
A B 9 7 6
A B 6 5
 

In de derde hand open ik 1 en zie Geon 1 antwoorden. Onze tegenstanders bieden allebei schoppen en als mijn partner mijn ruiten steunt, jump ik naar de manche. Ik weet dat de overkant een singleton schoppen heeft en zie goede kansen om elf slagen te maken.

Erik-Jan begint met schoppen en ik neem de heer van oost met het aas. Hierdoor wordt met twee aftroevers in de dummy ♠B vrij en heb ik geen problemen om elf slagen te maken. Door een klaveren af te geven, west speelt troef na en dan op de vrije ♠B een klaveren van de dummy af te gooien komt de winst snel.

West kan de vrije schoppen troeven, maar nu alle troeven eruit zijn kan ik de twee kleine klaveren aftroeven in de dummy.
Na afloop filosoferen we even over de start. EJ was er al niet tevreden over en het lijkt dat een troefstart tot down leidt.

Inspectie van de scorestaat later leert dat twee leiders zelfs met troefstart elf slagen hebben gemaakt. Dat zegt niet altijd wat over de kunde van de leider, de verdediging kan ook mistasten, maar is voldoende grond om het spel in de dubbel-dummy solver te stoppen.

Brigify, mijn beste vriendin zegt dat ook na een troefstart elf slagen gemaakt kunnen worden. Ze moet er in tegenstelling tot veel andere spellen wel even over nadenken en dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn.

Je neemt de troefstart en incasseert ♠A om verder te gaan met schoppenintroevers in de dummy en hartenaftroevers in de hand. Als je de derde harten troeft ontstaat een eindspel waar alle spelers nog vijf kaarten hebben. Deze situatie ontstaat dus:
klik hier

Je speelt dan ♣A en klaveren.

Als iedereen met een kleine klaveren bekent, komt oost met de tweede ronde klaveren aan slag en zal H spelen. Zuid troeft en heeft met H in de dummy zijn elfde slag.

Gooit oost ♣V onder het aas om de ingooi te vermijden dan speel je A en een kleine klaveren voor west die de slag mag winnen met ♣9, maar je nog een slag moet geven op het eind omdat hij nog twee klaveren overheeft.

Bij dit spelverloop heb ik west een harten laten weggooien op de vierde schoppenronde. Gooit west een klaveren dan kun je eenvoudig twee klaveren afgeven en zo je elfde slag verdienen.

Zou ik dat gevonden hebben zonder steun van mijn vriendin?

Op spel twee werd ik verrast. In situaties waar je de keus hebt uit bieden of passen is mijn partner er een van bieden. Wij zijn erg van de kaas op het brood en dat legt meestal geen windeieren.

N/Allen
B 7 6 5 4 3 2
A B 7
B 10 5
-
-
V 10 9
H 8 3 2 V 9 6
9 6 4 3 A V 8
V 7 6 5 4 A H B 10
A H 8
10 5 4
H 7 2
9 8 3 2
 

Het is een van de laatste spellen van de avond en ik geef wat extra gas door 3♠ te openen met de noordhand. Oost volgt 3SA en mijn partner past!

Hij is wel wat gewend van me, maar met twee tophonneurs en rechts van hem een schoppenstop moet hij zijn wenkbrauwen gefronst hebben over mijn openingsbod. De beslissing om te passen is echter de goede.

Na drie rondjes schoppen casht de leider vijf slagen in klaveren en A, maar de rest is voor de verdediging. Met +200 verdienen we 4 imps.

Na afloop puzzel ik even om te zien of we geen 4♠ kunnen maken. Je hebt twee verliezers in ruiten en harten en eentje in troef en tien slagen zijn ver weg. Onze andere teamgenoten Jacco van Egdom en Ralf Walgemoed maken echter tien slagen in 4♠.

Ralf opent de noordhand met 2, hij belooft schoppen en na 2SA van oost biedt Jacco 3♠. Nu de fit zeker is, neemt de waarde van de noordhand toe en Ralf keert terug op zijn eerdere voorzichtigheid en biedt 4♠.

West begin met 6 en nadat de leider klein speelt in de dummy, neemt oost met het aas. Blijkbaar kon oost de start niet lezen, anders zou 8 de leider al meteen zonder kansen laten. Nadat oost de slag wint met A volgt ♣A. Een kaart die je niemand kwalijk kunt nemen, maar wel fataal is voor de verdediging.

De leider troeft in de dummy en speelt een troefje naar de hand om een tweede klaveren te troeven. Die operatie herhaalt zich waarna zuid B voorspeelt. Oost duikt en een tweede ruiten is voor H, waardoor Jacco de laatste klaveren kan troeven in noord.

Iedereen heeft nu nog vier kaarten. Noord, oost en zuid drie hartens en een troefje en west vier hartens. De leider speelt troef voor oost die is ingegooid.

Speelt hij een kleine harten dan neemt de dummy H va west met het aas en speelt harten voor oost waardoor B de tiende slag wordt. Speelt oost V dan gaat het net zo. Houdt west de vierde ruiten dan moet je V wel duiken.

De manier om het contract down te spelen is ruiten door te spelen in slag twee, maar daarvoor heb je die vriendin weer voor nodig, want dat verzint niemand. De truc is dat zuid de klaveren niet kan elimineren en twee slagen in harten verliest. Samen met de troefslag en A net genoeg voor een down.