Bridgerubriek 11 aug

Het gros van de Nederlanders was na twee rondjes al weer klaar met de hoofdmoot van de Summer Nationals in Atlanta. Slechts Louk Verhees met Ricco van Prooijen en Jan Jansma met Zia in twee verschillende teams hielden het vol tot in de halve finale. Daar verloren Verhees-van Prooijen kansloos van Monaco en Jansma heel nipt van een stel New Yorkers.

Uitschakeling in de Spingold betekent overigens niet dat je dan naar huis moet. Een keur van toernooien wordt afgewerkt op zo’n National. De verliezers van de Spingold kunnen terecht in de Roth Open Swiss Teams. In de finale van 36 teams ken ik veel spelers en dat betekent dat het toernooi zeer sterk bezet is. Verheugend is dat Magie Tichá en Richard Ritmeijer met hun team winnen! Een geweldige prestatie.

De spellen van deze week komen uit de ontmoeting van Louk en Ricco met Sabine Auken en Roy Welland uit de kwartfinale van de Spingold. Als je alle spelers een 4333 verdeling met 10 punten geeft, weten laatstgenoemden nog steeds het vijfniveau te bereiken. Zeker Welland houdt ervan om mee te bieden. Dat levert vaak bijzondere resultaten op. Zowel min als plusscoreres.

N/OW
A H 8
A B 9 6
10 6 3 2
7 4
9 4
-
10 8 7 4 2 H 5 3
A 8 H V B 9 7 5 4
H B 8 3 A 9 6
V B 10 7 6 5 3 2
V
-
V 10 5 2
 

Van Prooijen opent de noordhand met 1 en Welland volgt, omdat de 1 opening slechts een dubbelton belooft, met een natuurlijke 2. Verhees volgt 4♠ en daarmee snoer je de meeste mensen de mond, maar niet oost. Na twee passen houdt hij open met een doublet.

Het doublet toont overwaarde en dan vooral op speelslagen. Met andere woorden: oost speelt liever zelf dan 4♠ tegenspelen. Partner kan natuurlijk passen met een geschikte hand. Auken biedt 4SA op het doublet van haar partner. Ze kiest zelf geen kleur, maar laat de keuze aan partner. Ricco van Prooijen doubleert 4SA. Hij ziet wel kansen in het tegenspelen op het vijfniveau.

Welland biedt uiteraard 5 en frappant genoeg zit dat contract erin. Met de manier waarop de klaverenkleur verdeeld zit is het zelfs 6. De leider kan ♣10 en ♣V eruit snijden en op de laatste klaveren een harten parkeren. Aan het eind harten naar de hand en de verdedigers maken slechts A.

Verhees heeft vanzelfsprekend geen trek om een ruitencontract tegen te spelen en drukt door naar 5♠. The five level belongs to the opponents weet iedereen en Sabine Auken doubleert het eindcontract.

Zuid troeft A af en speelt harten naar dummy om klaveren te spelen. Met ♣B in de knip en slechts een hoge honneur achter is het contract gemaakt. De leider speelt twee keer naar zijn hand en hoeft maar een klaveren te troeven.

♣B zit echter fout en west wint slag drie en speelt natuurlijk troef. Toch is de leider niet kansloos. Hij neemt de slag in de dummy en speelt weer klaveren. Als oost opstapt, kan hij geen troef spelen, zodat zuid zijn twee verliezende klaveren kan aftroeven in noord. Speelt oost ♣9 dan kan west niet overnemen omdat ♣A er met een aftroever wordt geveld en ♣V hoog wordt.

Oost kan de in eerste klaverenronde ♣9 spelen. Zuid dekt met de tien voor de boer van west die troef speelt. Gaat zuid verder met klaveren dan kan oost ♣6 spelen en zo west een entree geven met ♣8 zonder een honneur te verspillen. Een tweede ronde troef leidt dan tot down.
De leider moet in dat geval zijn tactiek veranderen en na de eerste ronde troef een harten troeven. Dat klaveren voor west die troef speelt. Maar dan is er tijd om een klaveren te troeven en een hartenaftroever waardoor H valt en zuid de laatste klaveren kwijt kan.

Verhees wordt niet getest omdat oost ♣A neemt en H probeert te cashen. +650 voor de Nederlanders in plaats van -1540 in 6 gedubbeld.

Z/OW
4 2
A B 5
H V 8
H 6 5 4 3
8
A
H V 8 6 4 10 9 3
9 6 5 2 A B 10 7 3
10 8 2 A V B 9
H V B 10 9 7 6 5 3
7 2
4
7
 

Na een achtkaart volgt een negenkaart. Het was de tweede keer dat een negenkaart te zien was in het toernooi. Uitzonderlijk.

Welland opent 4♠ en na twee passen houdt Ricco open met een doublet. Louk Verhees biedt 5, maar na twee passen komt Welland nog eens. Zijn doublet belooft een aanvallende kaart. Met andere woorden: hij wil graag doorbieden tenzij partner meer brood ziet in het tegenspelen van 5.

Auken verwacht minstens een hartenhonneur in oost, zodat haar troefbezit maar een slag waard is. Omdat ook de verdedigende waarde van de heren in de lage kleuren onduidelijk is, past ze niet, maar biedt 5♠. Het contract krijgt natuurlijk een stamp.

5♠ Kan twee down. Met H uit hebben de tegenspelers in elke kleur een slag. Verhees kiest echter voor ruiten een merkwaardige keus. Als je verwacht dat er in harten geen slag is, lijkt klaveren toch eerder in aanmerking te komen. Na de ruitenstart voor de heer en het aas speelt oost ruiten terug en kan Welland zijn klaverenverliezer kwijt. Zo ontsnapt hij met een down.

Aan de andere tafel opent zuid ook 4♠ en eindigt het bieden in 5 gedoubleerd door west. Dat contract gaat ook down, hoewel noord het nog spannend maakt door na schoppen uit voor het aas, 10 te nemen met de vrouw en schoppen in de dubbele te spelen. De leider kan nu een harten opruimen en troeven in de hand. Later twee keer snijden in klaveren en een keer in ruiten is genoeg voor 750.

De leider speelt echter 9 en een tweede ruitensnit. Hierna moet hij nog twee ruitens cashen in de dummy. Noord komt dan in dwang, maar hij speelt meteen harten en verliest nog een klaveren aan het eind.

+200 en 100 levert 7 imps op. Niet veel, maar wel een hoop emotie op twee spelletjes en je kunt de impen beter bij dan afschrijven.