Bridgerubriek 12 november

Bridge is een onthullend spel. Na een paar spellen weet je wel wat voor vlees je in de kuip hebt. Niemand kan zich verschuilen, je moet je ware aard laten zien. Elke zeven minuten moet je een beslissing nemen. Ga je hoger, pas je of moet je de tegenstanders doubleren. Situaties waar normale mensen een maagzweer van krijgen, maar die wij met plezier avond na avond nemen.

Ook bij het spelen moet je constant beslissen wat je doet. In het tegenspel kun je soms aan de hand van je maat meelopen, maar als leider is er niemand die je bijstaat. Tellen, deduceren, concluderen en dan houden sommigen nog tijd over om de buren te beledigen:

O/NZ
6 4
A V
A 7 6 5 4 3
H B 7
A H V 9 5
B 8 7 2
H 5 3 B 10 8 6 4 2
H B 9 8
V 10 9 4
10 3
9 7
V 10 2
A 8 6 5 3 2
 

In de derde hand open ik 1♠. Geen fratsen met 2SA, want de hand is minder sterk dan het lijkt. Noord volgt met 2 en de woordvoerder van de korfbalvereniging steunt met pijnlijk gezicht 2♠. Alsof hij de downslagen zelf moet betalen. Niet mijn keus die 2♠. Met 3♠ vertel je waar je leeft: weinig punten en een vierkaart steun. Bijkomend voordeel is dat NZ er dan uit zijn. Na 2♠ meldt zuid de klaveren. Of dat een ruitenfit impliceert, weet ik niet, maar op mijn 3♠, slechts competitief, biedt noord nog 4♣.
Hierna is het stil.

Ik cash twee hoge schoppen en zie mijn maat een driekaart seinen. Omdat geen van de andere drie kleuren aantrekkelijk zijn, speel ik een derde rondje schoppen en val van mijn stoel als zuid V weg doet in dummy en zelf troeft. De troeven worden in twee ronden gehaald en de leider gaat door met A en ruiten. Partner renonceert, de leider zucht en ik grijns van oor tot oor. Wat een prachtige falsecard ( ahum). Eentje down is een goede score, want het veld overbiedt naar 4♠ en dat contract is kansloos.

Toch kun je wel vraagtekens zetten bij de speelwijze van zuid. Je kunt zelfs stellen dat hij west heeft beledigd door V weg te doen. Zonder H zal iedere west met meer dan drie hersencellen na twee keer schoppen harten naspelen. Nu west schoppen doorspeelt, mag je er eigenlijk wel van uit gaan dat hij H heeft. Troef dus in dummy en gooi zelf een ruiten. Je hebt nu twee kansen om tien slagen te maken. Met de ruiten rond, hoef je slechts een ruiten af te geven en zitten ze 3-1 neem dan de hartensnit voor contract. Ik zal het dit keer met de mantel der liefde bedekken.

Spel 2 is van een andere locatie en spelvorm Het is butler, dus overslagen wegen minder zwaar en het is ten eerste je taak het contract down te spelen.

Je hebt:
♠ 9 7 4
A V B 2
H V 2
♣ A V 3

en je rechterbuurman opent 1SA. Het strafdoublet is afgeschaft ten faveure van een conventie, zodat iedereen een groene trekt en je uit mag.
Schoppen is geen succes zoals twee grootmeesters ervoeren. Harten is de kleur waar je mee moet beginnen. Met welke harten is de vraag.

O/-
B 10 6 3
8 7 5
B 7 5
B 7 4
9 7 4
V 8 5
A V B 2 10 6 3
H V 2 10 9 4
A V 3 10 9 8 2
A H 2
H 9 4
A 8 6 3
H 6 5
 

Aan onze tafel kwam ik met A. Het argument voor het aas, is dat je nog kan switchen bij het zien van de dummy en de kaart die partner bijspeelt.

In slag twee ga ik verder met en nadat de leider duikt, speel ik ronde drie. Zuid gaat door met een kleine ruiten die ik neem met V. Ik incasseer de vierde harten waarop de dummy een klaveren, partner een ruiten en de leider een schoppen gooit. Ik speel ♣V voor de heer van zuid, die een tweede ruiten speelt voor mijn heer. Ik cash ♣A en speel klaveren naar partner Hij lepelt twee hoge klaveren en daarna claimt de leider voor twee down.

Erik-Jan Krijgsman begint met V. Zijn redenering is dat partner 10 kan aanseinen als zij die kaart heeft. Tevens kan de leider nauwelijks duiken. Mocht oost aan slag komen in een andere kleur, dan volgt harten en maak je H niet eens. Helena seint inderdaad 10 aan en de leider wint de slag met H. Drie keer schoppen, de derde slag is voor oost die met 10 en harten west bereikt. Dat was niet helemaal de bedoeling, ruiten na was makkelijker geweest.

West incasseert de vierde harten en de leider gooit ook hier een klaveren weg uit dummy. Erik-Jan speelt ♣A en ♣V voor de leider en komt een slag later met een ruitenhonneur weer aan slag. Klaveren naar de overkant en ruiten na bezegelt het lot van zuid voor dezelfde twee down.

Beide leiders hebben het spel niet goed aangepakt, maar in situaties waar de communicatie niet geweldig is, moet je wat. Op dit spel is de uitkomst van V of B het beste. Het feit dat partner met 10 kan signaleren is essentieel.