Bridgerubriek 16 maart

Slechts een regionaal duo stak de IJssel over om in Utrecht de halve finale te spelen van het nationaal kampioenschap gemengde paren. Helena en Erik-Jan Krijgsman waren de Twentse vertegenwoordigers. Alle andere geïnteresseerden draaiden zich nog eens lekker om en trokken de dekens omhoog. Volgens Erik-Jan ging het in de ochtend nog best goed en ’s middags ook nog wel, maar het viel de andere kant op.

Ze kwamen een paar plaatsten tekort voor de finale en konden zondag ook de dekens nog eens omhoog trekken. Gelukkig lukte het Geon Steenbakkers wel om de finale te halen. Samen met zijn collega bij de bond, Marieke Quant ging het zaterdag als een speer.

Zondag was de punt bot en zeilde het doel voorbij. Steenbakkers vertelde een paar gruwelverhalen. Zo was er een mevrouw die met een opening 1SA bood na haar partners opening en met genoeg kracht voor de manche precies zeven slagen maakte. Je raadt vast in welk contract het veld zat.
Als de wind tegen staat is het moeilijk scoren.

O/Allen
B 7 6 4
A 10 8 5 4
-
A H 10 8
H 5
A 9 3
V B 9 7 6 3 2
A V 6 4 H 10 9
6 4 3 B 9 5 2
V 10 8 2
H
B 8 7 5 3 2
V 7
 

Quant-Steenbakkers zitten OW. Dat de tegenpartij naar 4♠ rent, is botte pech. Maar dat de tegenstanders de enigen zijn die elf slagen halen is reden voor een vroeg (spel 7) bezoek aan de bar.

Je kunt het west niet kwalijk nemen dat ze niet me troef uitkomt. V lijkt een normaal begin, maar hierna heeft zuid de rest op de twee hoge schoppen na. Het ging zo:

Neem de eerste slag met H en troef een ruiten in de dummy. Incasseer A en troef een harten in de hand en keer terug naar boven met een ruitenaftroever. Speel klaveren naar de vrouw en troef een derde ruiten in noord.

Twee hoge klaveren komen erdoor en dan staat de teller al op negen. Je maakt altijd nog een troefslag, maar als je harten speelt uit de dummy, gaat het nog beter. Oost kan niet voortroeven met het aas, omdat je dan je laatste ruiten opruimt, en gooit daarom zijn laatste klaveren. Je troeft de harten en door hierna een ruiten te troeven met ♠B dwing je oost over te troeven en heb je met V10 van troef nog een zekere slag.

Buiten deze zuid maakte niemand elf slagen in schoppen. Vier keer strompelde de leider met tien slagen over de lijn en in twee gevallen kwam de leider niet verder dan acht slagen. In geen gevallen werd de troefstart gevonden, zodat acht slagen reden is om eens een goed boek over het afspel van troefcontracten te lezen.

Een kogelronde nul voor Quant-Steenbakkers.
Aan het eind van de dag wacht het echtpaar Jansma:

O/OW
B 10 9 5 4 3
V 9
A
H B 6 4
A 7 6 2
H V 8
5 H B 8
B 9 H V 6 3 2
A 9 7 5 3 2 10 8
-
A 10 7 6 4 3 2
10 8 7 5 4
V
 

Onbekend is hoe vaak Steenbakkers inmiddels de trip naar de bar heeft gemaakt, maar na de 1SA opening van Jan Jansma volgt hij met 4. Aïda Jansma doubleert en iedereen past.

West komt uit met ♣A en de leider treft een aardige dummy. Twee troeven, een secce aas en na de uitkomst liggen twee klaverenslagen klaar. Je kunt het slechter treffen.

In slag twee switcht west naar troef en dat is noodzakelijk. De leider wint de boer van oost met zijn aas en steekt over naar A. Een schoppenaftroever brengt hem weer in de hand om een ruiten te troeven in de dummy. ♣H wordt gespeeld, maar als de leider ♣B speelt, kan oost het niet verkeerd doen.

Jansma kan voortroeven met 8. Zuid troeft dan over, maar verliest nog twee ruiten en een hoge troef. Oost kan ook een schoppen afgooien. Zuid kan nog een ruitenverliezer kwijt, maar verliest nog een ruiten en twee troeven voor dezelfde een down.

Vier keer werd 4 al dan niet gedoubleerd gemaakt. Blijkbaar misten de westspelers de troefswitch. Tien keer ging zuid down in 4 gedoubleerd, maar meer dan 25% zat er niet in voor Geon.

Dit weekend mag hij met mij bij de open paren. Mijn reguliere partner Matthieu Verhoeven meende een voorjaarsvacantie te moeten houden om nog meer kleur op zijn gezicht te krijgen. Steenbakkers en ik hebben al decennia geen paren meer gedaan. Ik houd mijn hart vast. U hoort wellicht.