Bridgerubriek 17 nov

Het weer was goed in Eilat. En dat was ook wel zo’n beetje het enige wat goed was voor ons. Gelukkig hadden we nog een ijzer in het vuur en Onstein 1zorgde ervoor dat de cup in Vorden bleef. Bauke Muller met Simon de Wijs, Louk Verhees met Ricco van Prooijen en Bart Nab met Bob Drijver zingen zaterdagavond uit volle borst het Wilhelmus voor een zaal bobo’s en deelnemers.

De speurtocht naar goede spellen kostte enige tijd. We speelden niet geweldig en als de tegenstanders dan ook nog uitblinken tegen je, iets dat vaak samengaat, regent het min-impen.
De volgende 3SA speelden we tegen Polen. Zij eindigden uiteindelijk als tweede. In de finale tegen ons eerste waren ze zonder kansen.

Z/-
B 8 4
H V B 2
A V 6 3
8 7
H V 7 6
A 10 5
10 9 6 4 8 5 3
B 9 H 8 4
9 5 4 V 10 6 3
9 3 2
A 7
10 7 5 2
A H B 2
 

We komen in 3SA na een 1♣ opening van zuid en een 1 bijbod van noord. West begint met een kleine schoppen en als Steenbakkers klein speelt in de dummy, maakt oost met ♠10 de slag. Er volgen nog drie rondjes schoppen eindigend in west.

De leider gooit zowel in de hand als op tafel een ruiten af. Oost gooit ook een ruiten op de derde schoppen, waarna west in slag vijf ruiten speelt. Je hebt zeven slagen van boven en een gelukte ruitensnit brengt het aantal op acht, maar hoe waarschijnlijk is het dat west H heeft?

De kans op H bij west is niet zo groot. Zo zou je met de boer in zuid de leider het contract op een presenteerblaadje aanreiken en Polen zijn op bridgegebied zelden gul. Kan het zijn dat west je zit te foppen?

Bepaald guitig is de Pool niet, maar getruukt zijn ze allemaal. Toch zijn de spelers die nu ruiten naspelen met de heer op de vingers van een hand te tellen.
Geon gaat dan ook uit van H bij oost. Om het contract dan nog te kunnen maken, moet de klaverkleur voldoende slagen oplevert.

Steenbakkers neemt de slag in dummy en tettert de hartenkleur af. Oost bekent drie keer en gooit een ruiten op de laatste ronde harten. Geon zucht eens diep en neemt de klaverensnit. Opluchting! Als onder de aas en de heer vervolgens alle klaveren vallen is ♣2 vrij en tevens de negende slag.

Oost werd in dwang gebracht in klaveren en ruiten. Hij moet H bewaren en daarom de klaverenkleur inkorten.
Mooi gedaan van Geon, maar de echte schoonheid komt van de andere tafel.

Het begin is identiek met het verschil dat de leider geen ruiten, maar een klaveren wegpoetst op de vierde schoppen. Berend van den Bos speelt daarop klaveren na. De leider krijgt een gratis snit, maar de verbinding voor de dwang is verdwenen en negen slagen onmogelijk.

Na de Round-Robin eindigen we als laatste. Het verschil met Riga kon niet groter zijn. De laatste dag spelen we in de groep van 9 tot en met 12 voor verbetering van de positie. Lotgenoten zijn Monaco, Italië en Zweden. In alle drie teams zitten meer wereldkampioenen dan ik kan tellen, zodat we onze borst weer nat kunnen maken.
We winnen van Zweden en spelen tegen Monaco om de negende plek.

We missen twee slems en het volgende spel doet de deur dicht:

O/Allen
V 10 3
A 6
V 8 2
7 6 5 4 3
B 9 7
8 6 4 2
H 7 2 9 5 4
A 6 B 7 3
H V 10 9 8 A B 2
A H 5
V B 10 8 3
H 10 9 5 4
-
 

We bieden graag mee en dat levert de tegenstanders regelmatig problemen op, maar aan de Golf van Akaba staat de wind pal tegen. Geon kreeg de bijnaam Mr -1100 toen hij in twee wedstrijden achter elkaar op spel 2 voor 1100 ging. Met slechts een deelscore voor de tegenstanders is dat een behoorlijke investering. Op dit spel blazen we weer lekker mee.

Franck Multon opent de zuidhand met 1 en Geon is op zijn post en biedt 2♣. Na de pas van noord verhoog ik (fraaie troeven toch) naar 3♣. Franck had met een doublet 500 punten kunnen bijschrijven, maar gelooft ons en biedt 3. Het blijft dan even stil tot de andere kant met 4 op de proppen komt. Allen pas en ♣H uit.

Bij het zien van de dummy twijfelt zuid aan de verstandelijke vermogens van zijn partner, heerlijk toch die schermen, maar alle plaatjes van noord doen hun best. De leider troeft ♣H en speelt ruiten naar de vrouw en een ruitje terug naar de tien voor het aas van Geon.

Een tweede klaveren troeft zuid maar weer en Multon gaat – onkarakteristiek - een tijdje nadenken. Hij gaat vervolgens verder met 10 die de slag houdt en H.

Steenbakkers neemt een karakteristieke denkpauze en besluit te troeven. De derde klaveren troeft zuid hierna weer en na drie rondjes troef maakt hij de laatste troeven apart en scoort zo 620.
Als west niet troeft, maar een schoppen weggooit, wordt het spannend.

Zuid moet dan ♠A spelen en een schoppen naar de vrouw om een derde klaveren te troeven. Een ruitenaftroever met A laat zuid zijn laatste troef maken voor dezelfde 620. Als zuid na ♠A ook de heer speelt, gaat hij down. Zuid troeft dan de derde schoppen en speelt troef na. De leider moet nu met een klaverenaftroever naar de hand, maar noord kan daarna claimen voor een down.

We verliezen fors van Monaco en eindigen als tiende.