Bridgerubriek 18 juli 2015

Het sluitstuk van de Europese Kampioenschappen wordt gevormd door het parentoernooi. Vele honderden paren beginnen op dinsdag aan de kwalificatie en via een afvalsysteem eindigt het toernooi op zaterdag met een finale voor 52 paren. In tegenstelling tot viertallen is paren zwaar. Je moet elk spel opletten, iedere slag is van belang en alle tegenstanders staan je naar het leven. De drie nationale koppels die doordringen tot de finale kunnen geen vuist maken en eindigen in de middenmoot. Het Franse duo Volcker-Bessis wint.

Aan leuke spellen geen gebrek:

N/Allen
5
B 3
V 2
A H V B 9 5 3 2
V 10 7 6 3 2
4
10 7 4 A V 9 8 6 2
9 4 3 7 5
4 8 7 6
A H B 9 8
H
A H B 10 8 6
10
 

Na een 5♣ opening van noord hadden de zuidspelers weinig moeite met het spel. 6♣ Lijkt opgelegd en na ♥A kan de leider vlot claimen.


Aan de tafels waar noord meer heil ziet in langzaam opbouwen, loopt het regelmatig uit de hand. Oost springt in het diepe met een jump in harten en aan zuid de taak beide kleuren te vertellen. Na 3♥ is 3♠ wel zo economisch om na een herbieding van noord naar 6♦ te springen. Noord past op 6♦ met vrouw-dubbel, maar hoewel het contract dicht lijkt, kunnen de tegenspelers de leider een nare verrassing bezorgen. Oost neemt de eerste slag met het aas en als ♥H valt, is het duidelijk dat er in die kleur geen toekomst zit. Schoppen lijkt normaal, maar met de lange klaveren in dummy kunnen eventuele schoppenverliezers weg. Dat zuid ♠A mist is natuurlijk uitgesloten. Als schoppen en harten geen toekomst hebben en troef al helemaal niet, kom je automatisch bij de laatste kleur.

Klaveren na is dodelijk. Oost weet dat west en zuid samen twee kaarten in klaveren hebben, en nu de kleur 1-1 zit is de dummy na een rondje klaveren overleden. Als de leider een tweede ronde klaveren speelt, troeft west en is zuid down.

Met een renonce klaveren in zuid kan de leider twee schoppen weggooien en eventueel een schoppen troeven, maar die manoeuvre kan de leider ook zelf uithalen door een schoppen te troeven en twee verliezers te parkeren op de vrije klaveren van noord.

Nee, de fit (♣) was al gevonden en al het bieden van zuid is louter voor de show.

Zoals gezegd is een parenwedstrijd op dit niveau tijgeren. Op een spel wordt 7♣ geboden en gemaakt, maar het resultaat is net boven het midden omdat 7♥ er ook inzit. 7♥ Geboden en gemaakt was ook geen top, daarvoor moeten de tegenstanders je doubleren en jij redoubleren. Drie paren delen zo de topscore.

Het tweede spel is zowel bied als speltechnisch interessant.

N/-
H B 9 5 4
H 7 3 2
3
V 10 7
A 10 7 3
V 6 2
B 8 4 9
9 V B 10 8 7 6 4
H B 8 6 3 4 2
8
A V 10 6 5
A H 5 2
A 9 5
 

Na pas-3♦ volgt zuid met 3♥. Hij heeft een behoorlijke hand, maar als je doubleert, kan het mis gaan als noord schoppen gaat bieden. Daarom de regel na preëmptieve openingen: de troefkleur is in eerste instantie belangrijker dan de hoogte van het contract. Goed nieuws deze keer want noord meldt zich met 4♦ en zuid kan linea recta naar slem. West begint goed met troef en de leider, Gierulski, neemt in de hand. In slag twee volgt een schoppen en als west ♠A pakt is het spel voorbij. ♠V valt er uit en het spel kan vlot worden geclaimd. West duikt dus, maar zuid speelt de heer. Gawrys, een Pool met brillenglazen dikker dan de gemiddelde jampot neemt nu een eerste van twee klaverensnits en is down.

Een manier om het contract te maken, is na ♠H twee ruiten te troeven in dummy en na het troeftrekken ♣A en klaveren na te spelen. Een aanwijzing om de klaveren zo te doen is de uitkomst van west. Hij ziet af van een uitkomst in de kleur van zijn partner en probeert het troefpotentieel van de leider te verminderen. Dan kan alleen juist zijn als hij zelf de andere ( ♠-♣) kleuren onder controle heeft.