Bridgerubriek 19 november

Weinig vrije weekenden in deze tijd van het jaar. Na het eerste weekend van de viertallencompetitie stond afgelopen zaterdag de tweede ronde van het Topcircuit op het programma. De eerste ronde ging behoorlijk stroef en in ronde twee zit er nog steeds zand in de machine, maar halen we wel plus.

Het topcircuit kent vier voorronden en de beste zestien paren spelen in het voorjaar om grote geldprijzen. De uitslag wordt bepaald aan de hand van de butler telling. Je berekent de middenscore, vergelijkt deze met je eigen prestatie en rekent het vervolgens om naar imps. Het is zaak grote getallen te halen.
Het volgende spel laat dat bij uitstek zien:

W/NZ
A H B 10 7 6
A
H V 9 4 2
H
-
4 3
H V B 6 3 8 4
B 8 7 3 A 10
A 10 7 2 B 9 8 6 5 4 3
V 9 8 5 2
10 9 7 5 2
6 5
V
 

Na 1 van west heeft noord diverse manieren om zijn hand te vertellen. Sommigen beginnen met doublet met het idee om later de schoppen te bieden en zo een sterke hand te tonen. Partner gooit roet in het eten als hij in schoppen bij biedt, maar na de azen te checken eindigt het bieden in 5♠ en dat gaat net. Ook na 2 als Micheals of Ghestem kunnen noord-zuid met behulp van Blackwood net afstoppen in 5♠.

De omzet is in dit geval matig, want de datumscore is 530. Voor +650 mag je dan 3 imps bijschrijven en datzelfde aantal noteren oost-west aan de debet kant.

Oost-west moeten meebieden in klaveren. Als noord met 2 schoppen en ruiten belooft, kan oost met 3♣ zijn klaveren introduceren en daarmee niet de hele wereld beloven, want sterke handen gaan via 3. Na 3♣ biedt zuid 4♠, maar west krijg je niet meer stil met vier troeven en een renonce in de kleur van de buren. Na 5♣ volgt 5♠ en komt het zesniveau in beeld.

Zowel 6♠ ( cash een klaveren en wacht op A) als 6♣, begin met ruiten leidt tot een down. Een actie waarmee vooral oost-west garen bij spinnen. Maar zo eenvoudig is dat niet.
Als west uit moet tegen 6♠ is H een zeer aantrekkelijk begin. Helaas voornamelijk aantrekkelijk voor de tegenstanders. Neem in dummy en speel een troefje naar de hand om met 10 en 9 de honneurs van west weg te troeven. 7 Wordt zo vrij en daarop verdwijnt ♣H. Vervolgens zijn er nog twee troeven om de ruiten vrij te krijgen. Twee keer werd 6♠ gemaakt en dan zet je opeens 14 impen op de bank.

Voor oost-west is er ook groot geld te verdienen. In 6♣ met schoppen uit, maak je makkelijk twaalf slagen. Haal de troeven en speel H. Op een van de vrije harten parkeer je de verliezende ruiten van oost. Twee keer 6♣ gedubbeld gemaakt. Dat is goed voor 17 imps.

Gewoon een beetje doorbieden dus. Dat dacht Geon Steenbakkers ook op het volgende spel:

O/NZ
8 5 3
9
H 8 7 6 4 2
A V 9
B 7 4
A
H 7 5 4 3 A V B 8
A B V 10 9 5
10 7 2 B 6 5 4
H V 10 9 6 2
10 6 2
3
H 8 3
 

Na 1♣ van oost volg ik 2♠. Een zwak, maar geen – gezien de kwetsbaarheid – onzinnig volgbod. West doubleert negatief en Steenbakkers verhoogt naar 4♠. De buren kijken er nog even naar, maar passen beiden.

West begint met ♣2 en ik neem in dummy. Harten is voor oost die de harten introevers tegen wil gaan, want hij speelt ♠A. Klaveren in de volgende slag is voor zuid die ruiten opspeelt. Het speelplan is een combinatie van hartenintroevers in dummy en het ontwikkelen van H. West pakt A en speelt troef. Dat is verkeerd. West had me in dummy moeten plakken met klaveren. Hij krijgt dan altijd nog een troef, want ♠B promoveert.

Met troef na is het snel gebeurd. Ik neem in de hand en troef een harten. Op H kan de andere weg en de laatste troef valt onder ♠H.
De datumscore is +50. Veel oost-west paren sneuvelen in 4. 620 Scoort dus fors. We winnen 11 imps. De vier paren die 4 wel maken schrijven 10 imps bij.

Lekker doorbieden dus en dan kijken of het gemaakt kan worden, desnoods met hulp van de tegenstanders.