Bridgerubriek 1 augustus 2015

Na het open EK is nu de jeugd te gast in het koude en dure Tromsø. In de vorige eeuw hadden we één groep jongelingen en ga je ver genoeg terug dan was je zelfs nog junior op je negenentwintigste. Maar dat is allemaal veranderd. Met 26 ben je junior af en er zijn nu zelfs vier categorieën. Naast de junioren kennen we de aspiranten, de girls en de nieuwste groep: de onder 16. Er wordt werk gemaakt van de verjonging van de bridgepopulatie! Nederland is vertegenwoordigd in alle groepen en de aspiranten winnen goud. Speciale felicitatie aan Guy de Mendes de Leon uit Enschede. Ook de andere teams eindigen bovenin, een pluim voor de opleiders!

De junioren bezetten met nog drie ronden te gaan de eerste plaats, maar dan breekt het lijntje. In de voorlaatste wedstrijd hebben Polak en van Overbeeke een mindere zitting. Ze bieden twee kansloze slems en missen het slem dat aan de andere kant wordt geboden en gemaakt:

Z/NZ
A
A 6 3
B 7 6
H V 10 9 6 5
H B 10 4
9 8 7 6 5 2
10 5 8
H 10 3 V 9 8 2
B 7 4 3 A 8
V 3
H V B 9 7 4 2
A 5 4
2
 

De Fransen bieden rechttoe rechtaan. Na 1♥ van zuid biedt noord 2♣ en na de 2♥ herbieding steunt noord forcing met 3♥. Zuid meldt de ruitencontrole en ontkent daarmee een controle in schoppen en klaveren. Voor noord voldoende om de azen te checken en zuid in 6♥ te planten.


De algemene regel is dat je tegen een kleurenslem agressief uitkomt. Klaveren en troef vallen in dit geval dus af. Maar je hebt wel alle kleuren onder controle zodat een passieve troefstart het beste lijkt. Het is inderdaad schijn, want na troeftien heeft de leider geen problemen. Hij neemt in de hand en speelt klaveren naar de heer. Oost pakt en speelt schoppen. In dummy troeft de leider een klaveren en steekt over naar troefzes. ♣V wordt geïncasseerd en een tweede klaveren getroefd. Met een schoppenintroever bereikt zuid de overkant om op de vrije klaveren zijn ruitenverliezers te dumpen.

Dus toch agressief. Na ♠B kan de leider het ook maken. Hij neemt in dummy, steekt over naar de hand en speelt een klaveren naar de tien. Zo ontstaan er twee parkeerplaatsen voor de ruitenverliezers.

Blijft de ruitenstart. In dat geval is de leider kansloos. Er gaan twee ruiten en een klaverenslag verloren. Had west kunnen weten dat hij ruiten moet kiezen in plaats van schoppen? Ik denk het niet, maar troef is verkeerd en na schoppen moet zuid wel nog klaveren naar het tien spelen en niet naar de heer. In de praktijk wordt aan 2/3 van de tafels 6♥ geboden. En een derde van die leiders gaat down na schoppen, of (een keer) ruiten uit.

Ik eindig met een juniorspel.

“Hebben jullie nog slem geboden op spel 10”, vraagt een teamgenoot. Beteuterd kijken de andere spelers naar de vraagsteller en bekennen dat ze niet verder zijn gekomen dan het éénniveau:

W/Allen
8
H 8 6
V 10 7 6
A H 10 8 2
6 4
9 7 5 3
10 7 4 2 9 3
A H B 8 3 9 5 4
V B 7 6 5 3
A H V B 10 2
A V B 5
2
9 4
 

De Bulgaarse noord-zuid bieden naar 6♠ en maken dat precies. Aan de tafel waar Bas van Engelen ( noord) en Thijs Verbeek zaten, begon Bas met 1♣ met de noordhand. Thijs antwoordt 1♥, ze spelen T-Walsh. West-Bulgarije meende met een doublet de rode kleuren te kunnen vertellen, maar kwam van een koude kermis thuis. Noord past – geen drie of vierkaart schoppen en zuid redoubleert. De laatste bieding is een voorstel dat contract te spelen en iedereen was (voorlopig) content.

West verzuimt met ♦A te beginnen, en kiest een troefje. Thijs neemt, trekt troeft en speelt zes hoge schoppen uit. Omdat de klaveren vriendelijk vallen, maakt de leider alle slagen en dat is 3120. Ruim meer dan de slembonus en 17 imps winst voor Nederland!