Bridgerubriek 22 juli

Wat zouden we zijn zonder vrouwen? Hulpeloos, troosteloos en zonder succes om maar wat te noemen. De allerjongsten werden elfde, de aspiranten vijfde en de junioren zelfs vierde, maar onze meiden kwamen terug met de gouden plak bij het EK in Samorin Slowakije voor de jeugd.

Juniorenbridge is een beetje wisselvallig. Hoge bergen en diepe dalen. Net als een flinterdunne Colombiaanse klimmer in de tour die met een paar ferme demarrages wegspringt van de groep en even later constateert dat de oudjes achter hem in een gestaag tempo weer bij hem zijn.
De diepe dalen openbaren zich in een rij -670’jes. De drang voor het grote, snelle geld is de youngsters niet vreemd, maar als de tegenstanders toch 2♠X maken, duurt het weer een paar spellen voor je gelijk staat.

Geen zaak om dat nog eens in te wrijven, twee mooie speelspellen:

N/-
9 2
A H 3
H 8 7 5
H 5 4 2
B 10 3
8 7
V B 8 10 9 7 6 5 4 2
V B 9 4 3 2
V 10 3 B 7
A H V 6 5 4
-
A 10 6
A 9 8 6
 

Het is een behoorlijke opgave om op dit spel in 7♠ te komen. Het Nederlandse NZ-paar eindigt zelfs maar in 5♣. Klein slem moet wel te doen zijn en zowel 6♣, als 6♠ zijn simpel te maken. De kunst is om dertien slagen te maken met schoppen als troef.

Neem de troefuitkomst en haal alle troeven. Omdat west de enige is die beide lage kleuren controleert, kun je nog drie troef trekken. Dan oversteken naar dummy en twee hoge harten incasseren. West wordt dan in dwang gebracht en je wint ze allemaal.

Geen grote kans, er is een leukere variant.
Speel na het troeftrekken ♣A en steek over naar ♣H. Gooi vervolgens op de twee hoge harten je twee klaverenverliezers weg. Troef nu een klaveren in de hand en je ziet dat ♣5 in dummy vrij is. Steek over naar H en gooi je ruitenverliezer weg op de hoge klaveren en claim.

De schoonheid van de eenvoud en geen ingewikkelde dwang!

De junioren hebben een paar tegenvallers, maar vinden de weg omhoog weer en staan twee dagen voor het eind weer derde. Dan lijkt het alsof iedereen een avond zwaar aan het bier is gegaan en wordt verloren van zwakkere tegenstanders. In de laatste wedstrijd is de vierde plek de hoogste die we nog kunnen halen. Thibo Sprinkhuizen excelleert:

O/Allen
A 10 8 7 4
A H V
9 4
V B 10
V 9
B 5 3 2
8 5 3 10 7 4
7 5 2 H V 10
H 7 6 4 3 A 9 2
H 6
B 9 6 2
A B 8 6 3
8 5
 

Thibo wordt leider in 3SA en west begint met een kleine klaveren voor het aas van oost, die klaveren naspeelt. West is entreeloos en duikt de slag. Dat is goed spel, want anders kan zuid op zijn gemak de schoppen of ruiten vrijspelen en het contract maken.

Nu er nog verbinding is tussen de handen van de tegenspelers, kan de leider niet drie keer schoppen spelen. De schoppenkleur is dan wel vrij, maar oost speelt klaveren en zuid verliest nog drie slagen in die kleur en is down.

Wat dan?

Een goede tactiek, als je het zelf niet weet, is de buren om hulp vragen. Speel klaveren door. Je hebt acht slagen en hoopt dat oost in de problemen komt als west alle klaveren casht.

West neemt de derde klaveren en wint er nog twee. Speelt west iets anders dan kun je op je gemak de schoppen vrijspelen. Oost kan twee hartens missen. Na de laatste klaveren volgt harten voor dummy, een andere kleur helpt evenmin, en zuid incasseert nog twee hoge harten. Oost gooit ♦10 en een schoppen, hij stopt beide kleuren nog.

Thibo steekt over naar ♠H en incasseert de vrije B. Oost komt in dwang. Gooit hij een ruiten, dan is B vrij en wordt het een schoppen, dan is ♠10 de negende slag.

Fraai gedaan. West brengt zijn partner in de problemen door de klaveren uit te spelen, maar doet west dat niet, dan komt hij niet meer toe aan de vrije kaarten.