Bridgerubriek 23 april

Het komt zelden voor dat ik landgenoten tref in Utrecht, maar bij de eerste ronde van de parencompetitie is een heel contingent uit Hengelo present. Komen ze ons aanmoedigen? Nee, het betreft de kwartfinale van de hoofdklasse beker waar het Twentse Ros Star uit Utrecht als tegenstander heeft.. Op de helft, tijdens onze pauze, hoor ik dat de voorsprong geruststellend is, maar bij de volgende pauze zie ik niemand meer. Thuis speur ik op allerlei clubsites, maar er is niets te vinden. Zouden ze gewonnen hebben?

“Ik hoopte dat je die vraag niet zou stellen”, zei Arthur Hollink toen ik hem vorige week trof. “Halverwege dik voor, maar de laatste drie ronden werden allemaal verloren.” Het Twentse Ros is de enige vereniging uit de regio die deelneemt aan het nationale bekertoernooi en het bereiken van de vierde ronde is een prima prestatie. Volgend jaar weer en dan een rondje verder!

Met het nieuwe uitslagsysteem is het blijkbaar niet meer mogelijk de details van een bekerwedstrijd te laten zien. Jeroen van Hoek stuurt gelukkig alle gegevens per mail. Op het eerste spel een lastige 3SA:

Z/-
10 3 2
8 5
H 9 8 6 4 3
6 2
B 5 4
H 9 8 7 6
2 V 10 9 6 3
V B 7 2 -
H 10 9 7 3 B 5 4
A V
A H B 7 4
A 10 5
A V 8
 

Jeroen wordt na een 2♦ opening leider in 3SA. Hij heeft een 24-25 hand belooft met een vijfkaart harten. Waar aan de meeste tafels west met een klaveren begint en het leven van zuid gemakkelijk maakt, wordt Jeroen getrakteerd op een kleine ruitenstart. Dat is een stuk vervelender. Hij neemt in de hand met ♦10 en constateert dat de kleur niet als werkkleur dient nu west een vierkaart heeft. Hij steekt over naar ♦H en speelt een harten naar de boer. Dat lukt, maar ook die kleur zit scheef.

Er zijn acht slagen, waar komt nummer negen vandaan?

De leider incasseert ook ♦A en speelt klaveren. West wint met de tien. Overnemen door oost baat niet. West kan een hoge ruiten cashen, maar moet dan een zwarte kaart spelen. Zowel klaveren als schoppen is in de vork en daarmee wordt de negende slag geboren.

Verrassend wel die ruitenstart. Het lijkt er toch op dat de klaverenkleur meer toekomst biedt. De uitkomst was bepalend voor het succes van het contract op het volgende spel:

O/Allen
V 10 9 6 5 4
H V 10 6
B 5 4
-
A 7 3 2
H B
8 A 7 4
V 9 2 10 7 6 3
A B 10 5 2 V 9 4 3
8
B 9 5 3 2
A H 8
H 8 7 6
 

Na de 1♥ opening van zuid en een doublet van west wordt aan alle tafels op een na 4♥ bereikt. Slechts negentien punten samen, maar de korte kleuren en overdaad aan troef is aan de meeste tafels toereikend. Aan vijf van de zes tafels maakt de leider ten minste tien slagen. De scoren varieert van +200, de enige deelscore, tot +990, 4♥ gedoubleerd met een uppie aan de tafel waar OW meenden dat hun tegenstanders de reddingsboei uitgooiden.

Waar Arthur Hollink en Frans Werkhoven NZ zitten past west de regel voor uitkomsten toe. De zwarte kleuren zijn niet geschikt, je hebt het aas aan top zonder ondersteunende heer en ruiten is vlees noch vis. Daarom troef!

Het verschil met de andere tafels waar ♠A of ♣A populair zijn is onthutsend. De leider komt drie slagen te kort en dat is duur uitslaan tegen -620 van het nevenpaar.

Dit weekend het slot van de parencompetitie. Het kan zijn dat de website volgende week onbereikbaar is…