Bridgerubriek 23 dec

De laatste weken van het jaar staan in het teken van de clubavond. Twee keer per week zit ik tegenover de edelachtbare. Every hand an adventure. We spelen al jaren samen, maar van een echte systeembespreking is het (gelukkig) nog nooit gekomen. Omdat we het systeem proberen dat ik met Geon speel, gaat er af en toe wel eens iets mis. Was het nou kort, of nu net lang of doen we in deze situatie high middel low. Altijd spannend.

Na twee relays weet je dan dat er iets mis is gegaan, want de overkant maakt met een ferme sprong, meestal naar 3SA, duidelijk dat er niet meer verder moet worden geboden.

N/OW
H B
B 4
A V 9 8 6 2
V 7 5
A 10 8 7 4
V 6 5 2
9 2 H 10 8 6 5 3
H 7 5 3 -
H 8 10 4 3
9 3
A V 7
B 10 4
A B 9 6 2
 

Even een zijsprong. Op de rit terug naar huis zit ik met de winnaars van de avond, Helena Krijgsman en Mark Kaptein samen met Erik-Jan Krijgsman in de auto en we nemen alle spellen door. Ik word jaren ouder van de capriolen van de jeugd. Zo volgt Erik-Jan op dit spel met 1 na de 1 opening van noord. Niet overboden, want de verdeling maakt veel goed. Na 2♣ van zuid doet Kamiel een duit in het zakje met doublet. Hij belooft een hartenfitje, maar vooral schoppens.

Erik-Jan laat er weinig gras over groeien, want na 3♣ van noord springt hij naar 4♠. Overboden, maar de verdeling maakt veel goed. De buren geloven hem, want ze bieden 5♣ en dat is fataal. Erik-Jan doubleert. Niet overboden, want hij heeft een renonce ruiten. Ruiten getroefd, schoppen naar het aas en nog een ruitenruff voor een snelle een down.

Kamiel peinst na drie keer pas, maar verzint de ruitenstart niet en NZ scoren zelfs een upje met harten uit.
Aan onze tafel bieden OW niet. Dat wil niet zeggen dat wij foutloos bieden.

Ik open 1 en zuid antwoordt 2♣. Hij heeft vaak een vijfkaart, maar vooral punten genoeg voor de manche. Ik herbied 2, waarna mijn partner met 2SA een systeemtrucje gebruikt. Hij toont ten minste twee ruitens en vraagt meer informatie aan mij. Ik herbied 3SA en beloof een zeskaart ruiten met een evenwichtige hand.

Waarom je 3SA in je eigen hand zou willen krijgen is mij een raadsel. Met twee kleine schoppen zou ik doodsbenauwd zijn voor die start. Na afloop stel ik 3, forcing of zelfs 2 als fopreverse voor. 3SA komt dan in elk geval in de goede hand.

Tegen 3SA begint west inderdaad met schoppen, maar zonder een spoortje zweet legt zuid de heer en slaakt niet eens een zucht van verlichting als oost de slag niet kan nemen.

Hij gaat verder met ♣V en snijdt. Dat gaat mis, west neemt en die gaat door met een kleine schoppen. De verdedigers cashen er vier en we zijn down.
Ik verbaas me over zijn speelwijze. Zelfs met ♣H goed en de juiste aanpak om ♣10 te vangen, heb je nog steeds maar acht slagen. Een snit in harten of ruiten is nog nodig. Nu oost ♣V niet dekt, mag je aannemen dat ♣H mis zit. Neem daarom met ♣A en snij in ruiten. H zit wel in de knip, na afloop ben ik op mijn best, en negen slagen zijn binnen.

Spel deux:

Z/-
H V 6
H 9 5 2
H B 6 3
A 3
A B 5 3
10 9 8 4 2
6 4 V B 10 7 3
V 8 4 9 5
10 8 7 4 6
7
A 8
A 10 7 2
H V B 9 5 2
 

Zuid begint met 1♣ en ik bied 1 bij. Met een mancheforcing hand doe ik rustig aan. Verhoeven herbiedt 2♣ en dat is onkarakteristiek bescheiden. Ruiten steunen met een sprong of 3♣ om nadruk te leggen op de goede klaverenkleur zijn de alternatieven.

Na 2♣ informeer ik met 2SA. Als de openaar een zeskaart in een lage kleur heeft, vertellen we korte kleuren. Dat is logisch natuurlijk, want zo kun je de afweging maken of het 3SA of 5laag moet zijn. Logica en zuid bijten elkaar, want Verhoeven biedt 3, geen singleton maar volgens zijn idee toont het een plaatje in die kleur.
Tegenover korte ruitens zie ik geen slem en stuur de boot naar 3SA.

Groot is mijn verrassing als zuid nog verder gaat met 4♣. Ontegenzeggelijk een slempoging. Hoe kan dat nou?

Eerst 2♣ bieden om een zwakke opening beloven en dan zelf een slempoging doen als de maat niets meer beloofd dan twaalf punten betekent dat er iets mis is gegaan. Ik doe mee met 4 en als zuid nog 4♠ biedt( controle) jump ik naar slem. Ik vermoed dat hij twee azen heeft en goede klaveren.

Die verwachting wordt vervuld. Na ♠A en schoppen na speelt zuid troefaas en een klaveren naar de boer als oost niet bekent. Dat is reuze aardig, want nu weet je als dummy dat er geen troefverliezer is. Het spelen duurt niet lang, want na het troeftrekken claimt hij en we scoren 920.

De drie toeschouwers, zie tabje Nieuws, knikken goedkeurend.