Bridgerubriek 23 juni

Even leek het of het oranjegevoel deze maand terugkeerde. Niet van de ballentrappers natuurlijk, maar het bridgezestal dat in Oostende onze kleuren verdedigde, voerde lange tijd het veld aan en velen droomden al van een Europese titel. Zover kwam het niet. Op kleine afstand van de finishlijn stonden enkele mannen met hamers en het open team moest zich tevreden stellen met de vijfde plaats.

Geen krans of medaille, maar wel plaatsing voor de Bermuda Bowl in 2019 in China.
Diezelfde prestatie leverden de vrouwen en de senioren overigens ook.

512 Spellen staan op het menu en daar zitten een paar hele fraaie bij.

O/NZ
B 8 6 4
H 10 2
10 7 6
9 8 6
9 5
3
7 5 B 6 4 3
H V B 5 2 A 9 8 4 3
A V B 3 10 4 2
A H V 10 7 2
A V 9 8
-
H 7 5
 

Na de 1♠ opening van zuid volgt west 2 en met de gunstige kwetsbaarheid hebben OW geen probleem de redding van 5 te vinden tegen de kwetsbare manche van NZ. Zuid heeft zelfs trek in meer, maar als noord na een zwakke verhoging naar 3♠ na de slempoging van 5 niet toebijt, laat zuid het bij 5♠. Dat contract is al moeilijk genoeg.

De leider troeft de ruitenuitkomst met een honneur en speelt een hoge troef en daarna een kleintje naar de dummy. Een tweede ruiten wordt getroefd en met harten bereikt de leider de dummy om ook de derde ruiten te troeven en zo een dubbel renonce te creëren. Na twee hoge harten uit de hand, helaas blijft B hangen, troeft zuid zijn laatste harten in noord om ook in die kleur een dubbel renonce te maken. Met noord aan slag blijft dit over:

O/NZ
8
9 8 6
A
A V B 3 10 4 2
7
-
H 7 5
 

De leider heeft nog geen slag verloren, maar weet dat gezien het volgbod, ♣A bij west zit. Een klaveren naar de heer is daarom kansloos, want west wint en de verdedigers nemen nog twee slagen mee. Zuid kan proberen om een klavertje uit te duiken naar west, maar als oost op zijn post is en ♣10 inlegt, gaat ook die kans in rook op.

Is zuid daarom kansloos?

Nee! Kijk wat er gebeurt als de leider ♠8 speelt uit dummy. Oost kan een ruiten missen, maar west komt in een bijzondere dwang. Gooit hij een kleine klaveren, dan kan zuid een klavertje uitduiken. West neemt, maar moet zuid nog ♣H gunnen. Besluit west een honneur af te gooien, dan volgt ♣9 uit noord en zelfs als oost ♣10 gooit, komt zuid tot een klaverenslag.
Deze eenkleurendwang is dermate zeldzaam dat je heel oud moet worden om de speelfiguur ooit aan tafel te krijgen.

Aan het eind van de tweede week ploft het volgende spel op tafel:

N/-
A 10 6
A H 10
H V B 10 7 3 2
-
H 7
V B 5 4
9 7 4 2 B 8 5
9 5
A V B 9 8 2 H 7 5 4 3
9 8 3 2
V 6 3
A 8 6 4
10 6
 

Ik zie het spel eerst in de wedstrijd Engeland (OW) tegen Noorwegen. Brogeland opent de noordhand met 2♣. Dat is systematisch misschien de juiste opening, maar ik sta niet te juichen. In negen van de tien keren biedt partner 2 en word je dummy. Dat heeft twee nadelen: op de eerste plaats ben je dummy en ten tweede speelt partner.

Spreek af dat je met sterke handen en een lage kleur met klaveren 2♣ opent en met ruiten 2. Dat heeft twee voordelen: je speelt zelf en partner is dummy.

Na 2♣ biedt zuid inderdaad 2 en na 3♣ van west introduceert noord zijn kleur. Oost redt met 5♣, maar na twee passen drukt noord door naar 5. Als jij 5 kunt, zonder A dan bied ik 6 moet zuid gedacht hebben. Na 6 vindt iedereen het welletjes.

Zoals zo vaak na dit soort biedverlopen komt de verkeerde speler uit. Uiteindelijk mag west beginnen en hij legt ♣A neer. Het contract lijkt volkomen kansloos. De rode kleuren zijn dicht, maar in schoppen heb je twee verliezers. Is daar een oplossing voor? Ja, natuurlijk.

De leider troeft de uitkomst en speelt (fout) voor de zekerheid twee rondjes troef. Hij gaat verder met schoppen richting het aas. West speelt klein en als zuid het aas speelt in dummy, moet west gedacht hebben dat hij een slag gewonnen heeft. Die gedachte is juist, maar hij heeft wel de oorlog verloren. Hoewel zuid nog zijn best deed, hij speelde nog een keer troef, om west de kans te geven ♠H af te gooien, hield west ♠H tegen de borst geklemd.

De harten en klaveren worden geëlimineerd en dan wordt west aan slag gebracht met ♠H. Met slechts harten en klaveren moet hij nu in de dubbele spelen en is de tweede schoppenverliezer van de leider opgeruimd. Noorwegen +920.

Een weekje eerder zou west ongetwijfeld ♠H erin hebben gekeild op het moment dat de eerste keer schoppen wordt gespeeld, maar na 500 spellen ben je niet meer zo fris. Verrassend vaak wordt het slem gemaakt.