Bridgerubriek 25 aug

Het laatste deel van de wereldkampioenschappen voor de jeugd kende nog wel een paar verrassingen. De twee Amerikaanse teams die gehakt hadden gemaakt van de tegenstanders in de Round-Robin, werden in de kwartfinale meteen geëlimineerd. USA 2 verloor in een spannende wedstrijd van Polen en het ongenaakbare eerste team werd in de laatste sessie ( 19-62) verrast door Singapore en verloor met 3 Imps.

De Nederlandse junioren hadden geen moeite met Israël en bereikten simpel de halve finale waar de latere kampioen Zweden te sterk bleek. De Youngsters werden een ronde eerder door Zweden afgedroogd en sneuvelden in de kwartfinale. De Girls verloren de strijd om het brons van Frankrijk.

Singapore verraste dus met winst op USA 1 in de kwartfinale en werd slechts met de allergrootste moeite door Zweden van het goud afgehouden. Uit de kwartfinale een bijzonder slem:

Z/OW
H 9 8 4
A V 4 3
10 6
10 5 3
B 6 5 3
10 7
10 8 7 5 H 9 2
7 3 H B 8 5 2
B 9 8 V 6 4
A V 2
B 6
A V 9 4
A H 7 2
 

Aan de andere tafel had de Amerikaanse leider drie overslagen gemaakt in 3SA en zal niet gedacht hebben te verliezen op dit spel. Let op hoe dat toch gebeurt.

Zuid opent met 2, Multi en herbiedt 3SA na het 3 antwoord van noord. Met 4♣ zet noord de zoektocht naar een hoge kleurenfit voort en als zuid 4♠ biedt, worden de azen gevraagd. Als blijkt dat alle sleutelkaarten aan boord zijn, volgt de vraag naar troefvrouw die zuid met 6♣ (♣H en ♠V) bevestigend beantwoordt.

Het biedverloop is ruig. Om tegenover een 20-21 Sans aan slem te denken met een gebalanceerde negenpunter vraagt om eieren met spek ’s morgens, of verwachtte noord een sterkere zuidhand?

Hoe dan ook, NZ eindigen in 6♠, maar de play is de thing.

West begint met 3, kleinste van een tweekaart en zuid kaapt de heer van oost. In slag twee volgt B voor de heer van oost die met ruiten vervolgt. De leider laat die slag lopen naar de tien in dummy en begint aan de troeven.

Op ♠V valt de tien bij oost en omdat het principe van de beperkte keuze geldt, snijdt de leider in de volgende ronde met ♠9 en haalt met ♠H de laatste troef op. Oost gooit een ruiten en een harten.

In het eindspel dat nu ontstaat, is west degene die de harten controleert en oost ontfermt zich over de ruitenkleur. Dat betekent dat niemand de klaveren kan stoppen. Zuid speelt klaveren naar de hand en incasseert V. Oost kan bijlopen, maar west, die de harten moet vasthouden, gooit een klaveren.

In de volgende slag steekt de leider over naar de dummy in harten en incasseer A en V. West heeft geen moeite, maar oost, die de ruiten vast moet houden, gooit een klaveren.

De leider weet dat oost nog een hoge ruiten heeft en gooit zelf de laatste ruiten af. Dan volgt klaveren uit dummy en zuid heeft ♣7 als twaalfde slag. Zo doen we dat! 10 IMPs naar Singapore.

Nederland wint brons door Polen in de kleine finale te verslaan. Guy Mendes de Léon tackelt een lastige 6:

W/Allen
A 2
A 6 5 4
A 9
A H B 10 5
8 7 5
H V B
10 9 3 B 2
10 7 6 4 V B 8 3 2
7 6 3 V 4 2
10 9 6 4 3
H V 8 7
H 5
9 8
 

Thibo Sprinkhuizen opent de noordhand rustig met 1♣, maar schakelt met 2 een versnelling hoger nadat Guy met 1 zijn schoppen introduceert. Zuid heeft een minimale hand en verhoogt het reversebod van zijn maat daarom op naar de manche.

Noord is echter nog niet klaar. Alle azen, dubbelton in maats vijfkaart en een goede bijkleur zijn reden om het slemonderzoek met 4♠ in te leiden. Zuid werkt mee met 5, waarna noord het bieden beëindigt met een sprong naar 6. Grootslem is onzin, want met ♠H erbij zou zuid 3 geboden hebben in plaats van meteen 4.

West begint met ruiten en dat limiteert de opties van de leider. Hij heeft twee 5-2 fits en moet beslissen welke kleur de meeste kans op vier slagen levert.

Guy neemt de ruitenstart op tafel en speelt drie keer troef. Hij gaat verder met twee hoge klaveren en troeft de derde in de hand. Nu ♣V naar beneden komt, is het contact gemaakt. De leider verliest een schoppen aan de eindstreep.

Klaveren is het kansrijkst. De extra mogelijkheid in vergelijking met de schoppenkleur is dat als ♣V in de dubbelton zit je ook succesvol bent. In schoppen heb je die optie natuurlijk niet.

In een andere wedstrijd krijgt de leider troef uit. Daardoor blijven beide ruitenhonneurs entree voor de ontwikkelde lange kleur en heeft de leider een extra kans. Noord, de leider, trekt troef en speelt daarna eerst ♠A en schoppen. Oost wint de slag en speelt nu wel ruiten.

Noord wint in de dummy en troeft een schoppen. Met de kleur 3-3 is hij klaar, want er ligt nog een troefentree in zuid. Maar zouden de schoppen niet breken dan kan noord overschakelen op plan B. Twee hoge klaveren en de derde troeven. Met A nog als entree in de hand levert die manoeuvre ook twaalf slagen op als ♣V valt, of de kleur rond zit.

Even plannen dus, maar AH cashen en er dan eentje troeven kan iedereen.