Bridgerubriek 25 maart

Komende zomer staan er weer diverse internationale kampioenschappen op de agenda. In juni het Open EK in Italië en in augustus de strijd om verschillende wereldtitels in Lyon. Het vrouwenteam oefende afgelopen weekend in Utrecht tegen een sterk Frans team. Na de afzegging van Marion Michielsen, ze woont in Zweden en wil voor het Zweedse open team spelen, verloor het vrouwenteam het ankerpaar. Omdat ook Maggie Tichá en Wietske van Zwol afwezig zijn, blijkt Nederland geen partij voor de Fransen.

Jet Pasman en Anneke Simons zijn er wel. Ze spelen samen met Carla Arnolds en Martine Verbeek. Het team wordt gecomplementeerd met twee jonge paren Marieke Quant met Sigrid Spangenberg en Lennie van den Heuvel met Sandra Kolen. De youngsters doen het redelijk, maar de eerste twee paren hebben een moeilijke start.
Vooral op het competitieve vlak gaan de punten met karrevrachten richting het zuiden:

Z/-
V 9 8 4
2
2
A V B 9 5 4 3
A 10 3
-
A H 10 8 V B 9 7 5
A H B 9 6 V 10 5 4 3
6 H 8 2
H B 7 6 5 2-
6 4 3
8 7
19 7
 

Aan de tafel waar de Fransen NZ zitten, opent west met 1. Noord volgt in klaveren, waarna oost 2 biedt. Zuid zwijgt, maar west zet een tandje bij met 4♣. Een controlebod voor harten. Noord doubleert, oost past en zuid meent de zeskaart schoppen toch een keer te moeten bieden. West vraagt nog wel de azen, maar als OW in 6 lijken te eindigen, nemen NZ uit met 6♠.
De leider verliest drie azen en ♣H en levert dus 500 punten in.

Aan de andere tafel opent Carla Arnolds de zuidhand met 2. Na het doublet van west informeert noord met 2SA. Oost zwijgt en zuid biedt 3. Daarmee belooft ze een zwakke zwakke twee in schoppen. Niks gelogen, zou ik zeggen. West doubleert weer en na 4♠ van Martine Verbeek komt oost tot leven met 5. Op dit vrijwillige bod kan west moeilijk minder bieden dan 6.

Het bieden van de Fransen oogt ongecontroleerd en noord heeft goede hoop dat het contract down gaat. Primaire kans is een singleton klaveren bij zuid, maar ook ♣H bij west leidt tot een vlotte een down. Daarnaast is het niet helemaal uitgesloten dat NZ twee azen kunnen cashen en dan is het sneu als je uitneemt met 6♠.
De werkelijkheid is anders. De Fransen hebben goed geboden en 6 kan niet down. Na schoppen uit trekt de leider troef en claimt. Op de vijfde harten kan de singleton klaveren van dummy weg en oost troeft twee schoppen in de hand en drie klaveren in dummy voor +940. 10 Imps kost het spel.

Het tweede spel is erger:

O/-
V 9 6 2
A 5
9 6 5 4
A 7 2
A H B 7 4
10
H 10 6 V B 9 8 7 3
H 8 7 2 A V 10 3
4 B 6
8 5 3
4 2
B
H V 10 9 8 5 3
 

Pasman (west) en Simons bieden naar 5 en dat is te hoog. Oost opent met 1 en herbiedt 2 na 1♠ van west. Zuid komt er nu in met 3♣. West spreekt de harten af met 4♣, gedoubleerd door noord en oost meent met haar vlakke tienpunter mee te moeten doen en biedt 4. Hierna trekt west 4SA uit de bak en eindigen ze in 5. Simons neemt de ruitenstart in de hand en ziet een kans om haar contract te maken en dat is dat ♠V in de knip zit.
Na ♠B voor de vrouw van noord krijgt zuid twee ruitenintroevers en is oost twee down voor de moeite. Niet mooi natuurlijk om in 5 te eindigen.

Meer ellende aan de andere kant. Arnolds volgt meteen na 1. Niet met 3♣, zoals haar tegenstander aan de andere tafel in de tweede ronde, maar met 4♣. Het zadelt west met een enorm probleem op. Ze verzint 4SA, maar Verbeek stoort mee met 5♣. Als de Fransen dan via 5 (oost) ook in 5 komen, denk je mooi gedaan meiden.

Martine Verbeek denkt echter dat 5 er wel inzit en dat 6♣ een goede uitnemer moet zijn. Beide aannames zijn verkeerd en 6♣ gedoubleerd krijgt wat het bod verdient: een doublet en drie downslagen. 500 met 100 is 600 en dat betekent 12 imps in de min.

6♣ Is geen goed bod. Niet alleen heb je twee azen, waarvan troefaas het belangrijkst is. Er is daarom een gerede kans op down, ook de baten zijn minimaal als 5 er wel inzit. Was het niet de firma Bols die al lang geleden verkondigde dat het vijfniveau aan de tegenstanders hoort?