Bridgerubriek 26 november

De landelijke competitie heeft drie niveaus. De Meesterklasse met tien teams, daaronder de eerste divisie die bestaat uit 24 teams en tot slot de tweede divisie. Daarvan zijn er acht groepen verspreid over het hele land waarvan slechts de winnaar promoveert naar de eerste divisie. Om te promoveren uit een groep van 14 teams van ongeveer gelijke sterkte is fortuin en kunde nodig.

Sinds de komst van “t Onstein is het aantal viertallen uit de regio in die tweede divisie met twee toegenomen en hebben we met Schuttersveld en OBC liefst vier teams in die groep. Buiten ’t Onstein 5 waar regelmatig een professional meespeelt, is er weinig zicht op promotie bij de andere kwartetten. Het is eerder vrezen voor het leven met de rode streep in de buurt.

OBC uit Oldenzaal speelt met drie paren. Sietze van der Honing speelt al sinds mensenheugenis met Kees Ooijevaar en hun teamgenoten zijn Bob Holl en Rien Steen en de nieuwkomers Henk van Ekelenburg met Hendrik Stuiver. Zoals wel vaker in een zesmans team is een van de spelers verhinderd en daarom speelt Bob met Henk Hemmers. De twee zijn goed ingespeeld, ze spelen donderdag op de club samen, en laten dat zien op het volgende spel:

N/Allen
A V 5
H V 10 5
8 7 2
10 6 4
B 7 4
10 6
8 6 4 3 B 9 2
B 9 3 10 4
H B 5 V 9 8 7 3 2
H 9 8 3 2
A 7
A H V 6 5
A
 

Het duo bereikt 7♠. Zuid opent 1♠ in de derde hand en noord steunt met 3♠. Het bod belooft een inviterende hand, zodat zuid de stier bij de horens vat en de azen checkt. Als de overkant een aas toont, vraagt zuid met 5 naar troefvrouw, Noord maakt die kaart bekend met 5SA en belooft met dat bod ook H. Wat kan het leven toch mooi zijn. Zuid biedt na 5SA meteen 7♠ en met de puntige kleuren rond levert dat contract geen problemen op.

Na afloop mokt Bob een beetje over de kansen van het spel. Beide kleuren moeten 3-2 zitten en daarmee is 7♠ torenhoog. Henk brengt enige nuance aan, want de ruiten hoeven niet rond te zitten. De hartenkleur kan vier slagen opleveren en dan parkeer je de lage ruiten op de vrije harten. Ook als iemand beide rode kleuren stopt, is er nog een redmiddel en dat is een rode kleurendwang.

Toch kun je kanttekeningen zetten bij het bieden. De onzekerheid over de troeflengte, noord belooft slechts een driekaart, maakt een goede afweging lastig. Tegenover vier troeven is 7♠ een veel beter contract.

We zijn op een gegeven moment overgestapt naar vijfkaart hoog en het bieden is nauwelijks veranderd. Toch is een 5-4 fit vele malen sterker dan een 5-3 fit. Ik zou met slechts een driekaart steun 2♣ bieden als relaytje en later de schoppen steunen. Bijkomend voordeel is dat een eventuele hartenfit aan het licht komt en een 4-4 fit naast de bekende 5-3 fit beter is, omdat je op de lange kleur verliezers kwijt kunt.

Op het tweede spel meer wetenschap.
Als je in een competitieve situatie biedt, moet er duidelijkheid zijn over de kracht van je hand. Anders gesteld: je moet onderscheid maken tussen rommel en echte prut. Heel lang geleden is daarvoor de Good-Bad conventie bedacht. Bob zweert erbij. In onze wekelijkse tripjes naar de club word ik verhoord en bij elk tweede spel tast ik mis, omdat het gekozen bod azenvragen is of good-bad.
Het volgende spel is goed-bad:

Z/OW
8 6 5 4
V B 8 3
10 7 3
H 9
V B 9 3
A H 10 7 2
H 10 6 4 2 9
V 4 6 2
B 6 V 10 5 4 3
-
A 7 5
A H B 9 8 5
A 8 7 2
 

Henk Hemmers opent de zuidhand met 1 en west volgt 1. Bob Holl heeft geen trek om met zijn zwakke hand de magere schoppens te introduceren en zwijgt. Oost biedt 1♠ Henk bedenkt dat met zijn renonce schoppen er vast nog meer biedingen zullen volgen en herbiedt de robuuste ruitens, voor hij de klaveren noemt. Henk heeft gelijk, want west steunt partner met 2♠.

Een rondje kun je hem stil houden, maar dan moet Bob ook een duit in het zakje doen. Ik zou zeggen 3, maar Bob biedt 2SA, de good-bad truc. Partner weet dat je wat wil zeggen, maar weet geen kleur of kracht. Het wordt erger als oost nog ( slapjes) 3♠ biedt. Henk meldt nu zijn klaveren, maar na 4 van noord past hij. De route die noord kiest past volgens Henk bij een 0-4 punten hand met ruitensteun en dan is een manche ver weg.

Met de actuele hand, als je al geen 1SA of negatief doublet durft, is ook 2 mogelijk. Maar na 2♠ van west is 2SA ( de zwakke variant) zeer pessimistisch. 3 Zou zuid in de gelegenheid stellen de manche te bieden.
Het spel slaat uit, want aan de andere tafel komen NZ niet verder dan 3 en maken ook moeiteloos elf slagen. Een gemiste kans.

Tjeerd en Remko Kootstra bereiken wel 5. Na de 1 opening volgt west ook 1 maar noord doubleert. Oost is daarvan zo onder de indruk dat hij geen schoppen biedt. Na 3 van zuid biedt noord 3SA, maar steunt partner wel na 4♣. Zuid besluit daarop de bieding met 5
Tjeerd mailde het biedverloop, zonder te vermelden wie waar zat, maar iedereen weet natuurlijk wie er negatief doubleerde op die rommel en daarna met die zespunter ook nog 3SA bood!