Bridgerubriek 28 april

Tussen de twee weekenden in april wanneer de parencompetitie gespeeld wordt, staat het Nationale Kampioenschap paren voor senioren op de agenda. Drie weekenden achterelkaar spelen is te vermoeiend, zodat er een keuze moest worden gemaakt. Afgelopen keer wisten we de tweede divisie niet te verlaten en om ergernis en een zere rug te vermijden viel snel de keus op het NK voor oudjes.

Vorig jaar mocht ik voor het eerst meedoen en de komende vijf jaar wordt de leeftijd dat je als oud te boek steeds verhoogd. Ik blijf dus voorlopig de jongste bij de senioren. De deelnemers aan het kampioenschap zijn van verschillend niveau. Oud-landskampioenen worden afgewisseld met tweede klassers en dat betekent dat het verschil maakt wie je treft.

Matthieu Verhoeven en ik begonnen slecht. De windrichting waar we zaten draaide niet mee met de richting waar de slems lagen en met capabele buren leverde dat vijf keer 20% op bij de eerste 20 spellen. Een keer zat het mee:

N/OW
H V 9 8 3
10 9
H V 4
9 7 5
6
B 10 5 4 2
B 6 5 3 2 4
8 5 9 7 3 2
10 8 6 4 3 H V 2
A 7
A H V 8 7
A B 10 6
A B
 

Nadat zuid via een 2♣ opening met de 2SA herbieding een sterke evenwichtige hand toont, transfereert noord naar schoppen. Na 3♠ duurt het even voor noord een volgend bod bedenkt. De afspraken houden meestal op na 3♠, noord biedt 4 en dat ziet er uit als een controle met schoppen als troef. Een fit is echter niet zeker, daarom dient 4 natuurlijk zijn.

Dat denkt zuid ook, want hij cuet lekker mee met 4. Noord zwaait af, of doet een controlebod met 4♠ en zuid gaat ook door met 5♣. Iedereen is inmiddels het spoor bijster, maar gelukkig maakt noord aan alle onzekerheid een eind door naar 6♠ te springen.

Slechts drie paren missen het slem. Zij eindigen in 3SA, een contract dat met twee of vier overslagen wordt gemaakt. Een klein deel van het veld bereikt 6 of 6♠, contracten die minstens twee down gaan.
Het gros bereikt 6SA. De snelste route lijkt me om na de 2SA herbieding van zuid meteen naar 6SA te springen. Je vertelt de buren niks, en op basis van de honneurkracht moet het in de buurt komen.

Zonder aanwijzingen van de tegenstanders beginnen enkele westspelers met een kleine harten en dat is meteen fataal. De leider maakt een extra hartenslag en telt met drie slagen in schoppen, vier in beide rode kleuren en eentje in klaveren meteen twaalf slagen. De tweede klassers ruimen de kaarten op, maar de oud-internationals gaan er eens voor zitten.

Op vier rondjes harten kan oost drie ruiten missen, maar dan volgen vier slagen in ruiten. Een ruiten, klaveren en een schoppen gaat nog, maar de vierde ruiten brengt oost op de knieën. Hij moet de schoppendekking of klaverendekking opgeven en de overslag is geboren.

Hartenstart is fout. Klaveren is beter. Maar ook dan kan de leider twaalf slagen maken. Een bezoek vooraf aan de dupliceerafdeling is dan wel noodzakelijk.

Win de klaverenstart meteen en speel een ruiten naar boven. Ga in slag drie verder met een kleine schoppen. Oost moet inleggen, anders speelt zuid de zeven, en de leider wint met ♠A. Tetter nu alle winners. Oost moet ♣H weggooien of die honneur sec zetten. In het eerste geval is ♣B slag twaalf en in het tweede geval speel je ♣B na. Oost komt aan slag en moet schoppen spelen in de vork. Vier ruiten, drie harten, een klaveren en vier slagen in schoppen maakt ook twaalf.

Onze mazzel was dat 6♠ nooit gemaakt kan worden. Na mijn klaverenstart, geen spoor van opwinding bij Verhoeven, eindigt zuid met negen slagen en een topje voor ons.

Na de lunch meer spektakel:

O/NZ
A 8 7 3 2
10 9
7 5
9 7 4 2
6 5
H V 10 9
6 3 A 7 5 4
10 8 4 3 H
B 10 8 5 3 A H V 6
B 4
H V B 8 2
A V B 9 6 2
-
 

De onweerstaanbare drang om partner te vertellen hoe sterk je bent, forceert oost om met 2SA te beginnen. De angst dat een 1♣ rondgepast wordt, of je later niet meer kunt vertellen dat je zo sterk bent, is onuitroeibaar.

Gelukkig hebben we gereedschap om te bieden na een 2SA opening. We spelen dat doublet een eenkleurenspel toont en het bieden van een kleur die kleur en een hogere.
Ik volg daarom 3 en Matthieu neemt een van de betere beslissingen die dag, want hij ziet af van de beter betalende speelsoort harten, hij past.

Oost doubleert. Later rechtvaardigt ze haar beslissing door te vertellen dat ze 21 punten had en wel moest doubleren.
West begint met ♣B en opgewekt zie ik ♠A en 109 in dummy. Ik gooi een schoppen af en troef de tweede klaveren. Met schoppen naar boven om te snijden in troef. Oost gooit meteen H en ik neem met het aas. Nog twee hoge ruiten en dan harten naar de dummy voor het aas van oost.

Hierna laat ik mijn kaarten zien en vertel dat ik nog een troef afgeef en tien slagen claim. Ze geloven me. Ik kan niet laten te zeggen dat west met zijn ene punt twee slagen en mevrouw 21 slechts A maakt.

Na een 1♣ opening volgen de zuidspelers met 2SA, de laagste twee kleuren. Nadat noord voor harten kiest, komt oost nog even tot leven, maar na 4 van zuid, een 6-5 natuurlijk, wordt het te gek en beëindigt een doublet het bieden. De euforie van +710 is van korte duur als liefst zeven keer +870 die score klopt.