Bridgerubriek 29 augustus 2015

Een van de succesvolle initiatieven van de Bridge- en Boekenshop is de uitgave van de Bridge Bond Specials. Tal van onderwerpen worden bij de kop gepakt en een van de experts behandelt een stukje theorie. 48 Pagina’s zijn de boekjes slechts, maar dat is ruim voldoende. De tekst is bondig en er zijn legio voorbeelden en oefenspellen. Het formaat is uiterst handzaam, een exemplaar past perfect in de binnenzak.

Eerder kwamen de gebruikelijke onderwerpen al aan bod. Aan de uitgave over Signaleren, Uitkomen en Slembieden heb ik in het verleden al eens aandacht besteed en nu zijn we al bij nummer 12. Anton Maas licht u bij over de speeltechnieken. Uit de oefenspellen twee voorbeelden:

Z/Allen
A 3 2
H B 7 5
B 5 4
A 6 3
B 10 8 7
V 9 6
8 2 6 4
A 10 8 V 9 7 2
B 8 7 5 V 10 9 2
H 5 4
A V 10 9 3
H 6 3
H 4
 

Zuid speelt 4♥ en west trapt af met ♠B. Je telt een verliezer in schoppen en moet de ruiten zo tackelen dat je er met twee verliezers af komt. De gebruikelijke methode: klein naar de heer en later een kleintje naar boer resulteert op dit spel in drie verliesslagen in die kleur. Je moet iets anders verzinnen. Het idee is de tegenstanders op het juiste moment aan slag brengen zodat ze of in de dubbele renonce moeten spelen of de ruitenkleur moeten openbreken. De uitvoering is niet zo lastig. Neem de schoppenuitkomst en haal de troeven. Ga verder met drie rondjes klaveren waarbij je de laatste troeft in de hand. Nu nog een hoge schoppen en ga van slag met de derde schoppen.


Je hebt nu alleen nog maar rode kaarten over. Speelt oost klaveren in dan gooi je een ruiten aan de ene kant en troeft aan de andere. Het aantal verliezers blijft beperkt tot drie. Speelt een van de verdedigers ruiten dan maak je altijd een ruitenslag en rollen er eveneens tien slagen binnen. “With a little bit of help from your friends…”

Z/Allen
3 2
A V 7 5
H 8 4
A 6 3 2
V 9 8 7 6
H B 10 5
8 2 6 4
V 10 7 3 A B 9
10 7 B 9 8 5
A 4
H B 10 9 3
6 5 2
H V 4
 

Je speelt weer 4♥ en west begint gelukkig niet met een hoge ruiten, maar met een kleine schoppen. Oost speelt ♠H en je duikt. De reden daarvan wordt zo duidelijk. Oost gaat door met schoppen en je neemt in de hand. De troeven worden in twee rondjes gehaald en wat resteert, is weer een lastige ruitenkleur. Speel je ruiten naar de heer, dan zal, als je je ogen weer open hebt, oost de slag genomen hebben en met ruiten na ben je down. Er is een extra kans. Je speelt eerst drie keer klaveren. Zit de kleur rond, dan kan op de vrije klaveren een ruitenverliezer weg.

Helaas blijft ♣B hangen en lijkt het dat je afhankelijk bent van de plaats van ♦A. Als je iets verder kijkt, is dat niet zo. Speel ook de laatste klaveren voor oost en gooi zelf een ruiten. Oost is aan slag. Je bent twee slagen kwijt en je rechtertegenstander kan slechts in de dubbele spelen, of ruiten naar de heer. In beide gevallen maak je – weer met een beetje help – tien slagen. ♠H duiken is essentieel, omdat west anders altijd aan slag kan komen met ♠V en vervelend ruiten spelen.

Een aanrader deze serie. Het enige punt van kritiek is dat de spellen gepresenteerd worden met west als leider. We zijn gewend dat zuid de leider is. Dat leest prettiger vind ik.