Bridgerubriek 29 juli

Moeten we ons zorgen maken over de toekomst van bridge? Het diagram met de gemiddelde leeftijd van de bridger toont een strakke lijn schuin omhoog. De 61-jarige die al decennia lang de jongste van de club is, zou moeten leiden tot zorg bij de vereniging. Zeker als er aan de bovenkant zo nu en dan eentje afvalt en beneden weinig toestroom is, lijkt het einde nabij.

Iedereen heeft het te druk. Het terugdraaien van de AOW leeftijd door Rutte-3 zou een begin tot herstel zijn. Alle vijftigplussers naar de bridgedis. Een utopie vrees ik. Tennis, padel, Nordic-walking en punniken neemt de plaats in van onze denksport.

Weinig vertier ook deze zomer. Los van een zomerdriveje hier en daar gebeurt er in Nederland niets. In Toronto worden de Summer Nationals gehouden. Twee weken elke dag de mogelijkheid een toernooitje te spelen. Afgelopen week de hoofdmoot van de National, de Spingold. Tal van landgenoten zijn aanwezig en als er iets te melden valt, leest u dat komende week.

Als opwarmertje het volgende spel:
Je trekt de volgende hand uit het mapje:

♠ A H V B 5
A H V 10
B
♣ A V B

Terwijl je nog aan het tellen bent ( 27) heeft je linkerbuur, niemand kwets, gepast en de bak doorgeschoven. Binnen een tel zie je 1 bij je partner en een 1SA volgbod rechts. Iemand zit te foppen.
Op je vingers tel je nog wat de gedoubleerde downslagen opleveren en denkt dat 1700 wel iets is en biedt doublet. Links vlucht naar 2♣ en twee passen volgen.

Wat nu?
Kan partner een psyche hebben gedaan? In de tweede hand ligt dat niet meteen voor de hand. Ook het feit dat in dat geval je rechterbuur slechts dertien heeft voor het 1SA bod wijst in de richting van een psychende tegenstander. Partner zal niet altijd dertien punten. In dat geval zijn dertien slagen zeker, maar met twaalf of zelfs een elfpunter lijkt 7SA dicht.
Het spel:

W/-
10
B 7 5
A H V 8 4
10 8 7 6
4
9 8 7 6 3 2
9 4 2 8 6 3
10 9 6 5 3 7 2
9 5 4 3 H 2
A H V B 5
A H V 10
B
A V B
 

Zuid, misschien nog steeds in shock, hield het bij 6SA en stamelde claim na de klaverenstart van west. Meckstroth-Rodwell hadden weinig moeite om 7SA te bieden aan de andere tafel en wonnen zo 11 imps.

In beperkte kring, de edelachtbare is gezien zijn biedstijl uitgesloten, propageer ik het gebruik van redoublet bij butler en viertallenwedstrijden. Als je niet kwetsbaar bent zijn de baten hoog en de eventuele kosten -200 in plaats van -100 te overzien mocht je onverhoopt toch down gaan.

O/NZ
B 10 9 8 7 5 4
10 5
6 5
A 6
A V
H 6 3 2
H 7 6 -
4 3 H B 10 8 7 2
V 10 9 7 4 3 H B 2
-
A V B 9 8 4 3 2
A V 9
8 5
 

Aan beide tafels wordt de oosthand met 1 geopend en beide zuidspelers volgen 4. Niks bijzonders tot nu. West en noord hebben geen bod, maar oost wel. Aan beide tafels houdt oost open met een doublet. Had je vroeger een paar troefslagen nodig voor doublet, tegenwoordig is de betekenis: informatief.

Oost heeft kracht en houdt er rekening mee dat partner flink tegen zit in troef. Wests doublet na 4 zou namelijk ook negatief zijn. Of oost met anderhalve heer avonturen op hoog niveau moet ambiëren is de vraag. Meckstroth past als zuid gelaten en dat doet west ook. Met twee zeker lijkende slagen en een partner die opent, moet het contract toch wel down gaan?

West begint met ♠A en zuid troeft. De leider steekt over naar ♣A en speelt ruiten naar de vrouw en incasseert ook A. Dan volgt de derde ruiten die getroefd wordt in noord. Als west daarna 10 neemt claimt zuid elf (+990) slagen. Hij verliest nog een klaverenslag. Of Rodwell-Meckstroth een klein plusje bij het spel noteren, weet ik niet.

Aan de andere tafel past zuid niet op het doublet van oost, maar toont kracht en vooral onverschrokkenheid, want ze redoubleert. Iedereen plat en na ♣9 uit voor het aas, speelt ze net als zuid aan de andere tafel en maakt ook elf slagen. Met het blauwe kaartje erbij zijn de baten +1480 en dat vertaalt zich in 10 imps.

Probeer ook eens zo’n blauwe, maar dan alleen niet-kwetsbaar. Kwetsbaar wordt een down -400 en twee onder de tram kost zelfs 1000 punten. Dan is het wel even spannend, maar niet lonend.