Bridgerubriek 2 april

Door alle toernooien is de blik op de lokale competities een beetje achter gebleven. Twee weken geleden was de finale van de viertallencompetitie. De strijd om het kampioenschap in de hoofdklasse was vooral een clubaangelegenheid. Naast de Boerderie, Almelo, het Twentse Ros deden liefst vijf teams van Schuttersveld mee. In de eindrangschikking bezetten de Enschedeërs de eerste vier plaatsen en het team met Tjeerd en Remko Kootstra en Gerard Golbach met Jacco Lengkeek werd met één nederlaag en zes overwinningen eerste.

Twee spellen uit de laatste ronde. Alle teams spelen dezelfde spellen op dezelfde locatie.

W/NZ
H 8
H 5 4
A V 8 7 3 2
5 3
B 5
9 7 4 3
V 10 2 B 9 7 6 3
B 10 9 6 4
B 7 6 2 V 10 9
A V 10 6 2
A 8
H 5
A H 8 4
 

In de hoofdklasse bereiken alle tafels klein slem. Drie keer 6♦ en vijf keer 6SA. Geen klachten daarover, maar wel klachten over het aantal slagen. Niemand maakt een overslag. Nu is dat in 6♦ niet mogelijk, maar de leiders in 6SA moeten op routine alle slagen kunnen maken.

Neem de ♦B in de hand speel nog twee keer ruiten. Oost gooit twee harten en de leider gooit een klaveren af op ♦V. Nu vijf keer schoppen. De verdediging tegen squeezen vertelt dat je de kleur rechts van je moet vasthouden en daarom gooit west twee harten af en een klaveren. In dummy verdwijnen twee ruiten en een klaveren en oost gooit een klaveren op de vijfde schoppen. Zuid gaat door met ♥A en harten naar de heer. West loopt een rondje mee maar is op de tweede harten plat. Hij moet een klaveren dumpen en dat betekent dat ♣8 de dertiende slag wordt.

Enige consideratie is wel op zijn plaats. Ten eerste speel je in de viertallen zelden op overslagen en twaalf slagen aftikken is wel zo relaxed. Maar belangrijker is, de ruitenstart is ongewoon, dat met klaveren uit je aan de schoppen moet beginnen om de dwang te organiseren. Met een kaart meer in ruiten ligt dat niet voor de hand.

Het is zeer leerzaam de hand in een dubbel-dummy solver te zetten en te kijken hoe het spel gespeeld moet worden. Deep Finesse, Jack of via de NBB site Bridgify helpen mee.

Op spel twee is het weer grootslem. Niet dat je het moet bieden, want troefvrouw ontbreekt, maar alle slagen moet wel kunnen.

Z/NZ
9
10 3
A B 4 2
A H 8 6 4 2
B 6 4 2
V 8 3
H B 9 6 4 7 5 2
V 9 7 5 2
10 9 V B 7 3
A H 10 7 5
A V 8
H 7 6 3
5
 

Na 1♠-2♣-2♦ kan noord meteen steunen als je 2/1 mancheforcing speelt. Speel je dat niet dan wordt via de vierde kleur ( 2♥) de zaak mancheforcing gemaakt. Zuid herbiedt 3SA en met 4• toont noord de sterke hand met fit. Cue’tje links, azen checken en hop 6♦.

Het eenvoudigste plan is de dummy hoog te maken. Er zijn potentiële verliezers in troef en klaveren.

Klaveren uit? Harten is ook prettig. In elk geval zuid wint en troeft een klaveren in de hand. Met ♦H en ruiten (dank u) bereikt hij weer de dummy. Nu ♣H. Oost bekent nog, maar west gooit een harten. Dat betekent dat je een tweede klaveren moet troeven en met ♠A en een afgetroefde schoppen weer de dummy bereikt om de laatste troef op te halen en de vrije klaveren kunt uitspelen.
Een claim mag ook.

Een kind kan de was doen. Verrassend dat “het veld” meer ziet in 3SA, het blijven parentijgers, en een van de leiders in 6♦ een blinde vlek had en slechts tien slagen maakte. Gerjan Bosch en Nico Beute zijn de enigen die alle slagen halen.

Volgend jaar hebben we dus naast OBC met Schuttersveld twee teams in de tweede divisie. Hoogtijdagen voor het district.