Bridgerubriek 30 april

Vreugde en verdriet horen bij de sport.
Na afloop van de landelijke parencompetitie zijn er bedrukte gezichten, maar ook mondhoeken tot de oren. Dat laatste gold voor Henk van Ekelenburg en Hendrik Stuiver. Zij eindigden als derde in de tweede divisie en mogen volgend seizoen naar Utrecht. Zuur was het einde voor Bob Holl en Rien Steen. Zij tikten een tel later aan en kwamen ook net te kort in de topintegraal uitslag over alle tweede divisie die nog vier promotieplaatsen oplevert.

Als ik de spellen doorspit, kom ik een top van Henk en Hendrik tegen waarbij ik met de beste wil van de wereld niet kan raden hoe de leider zoveel slagen maakt.
Gelukkig stuurt Henk een mailtje met uitleg:

W/-
A H V B 6
B 8
8 6 5
H 8 5
7 3
10 9 5 2
V 6 5 4 A 10 2
H 10 3 2 A 7 4
V 6 2 A 9 4
8 4
H 9 7 3
V B 9
B 10 7 3
 

Na de 1♠ opening van Hendrik Stuiver biedt Henk van Ekelenburg 1SA. Niemand heeft daarop commentaar en Henk mag aan de slag met harten uit. Oost speelt ♥10 om verbinding te houden met partner en zuid neemt de slag met ♥H.

De leider speelt ♣B in slag twee en west dekt. Dat is minder handig en het waarom blijkt later. Oost neemt ♣H met het aas en speelt ♥A en harten voor de vrouw van west. West speelt ook de vierde harten voor de negen van zuid. In dummy heeft Henk ♣8 opgeruimd.
Nu volgen vijf rondjes schoppenen en door het dekken van west met ♣V heeft de leider een vork met 10-7 van klaveren achter de 9 van oost. West heeft behulpzaam een paar klaveren weggegooid, zodat een snit in klaveren nog drie slagen oplevert in die kleur. In totaal maakt van Ekelenburg 10 slagen voor een onthutsende +180. Een losse top.

Goed bieden en mooi spelen zijn niet voldoende om veel te scoren. Je hebt bovenal de hulp van de buren nodig. Zou west ♣B niet hebben gedekt, dan scoren de verdedigers een slag meer in klaveren en als ze ook nog beide ruitenhonneurs kunnen maken eindigt zuid met zeven slagen.

Op spel 2 missen van Ekelenburg en Stuiver het superieure 6♣ contract dat al goed zou zijn voor 73% en bieden naar 6SA. Dat contract kent enige spannende momenten.

O/Allen
H B 6 4 3 2
A 8
H
A V 10 8
A 10 7
V 9 5
5 4 3 V 7 6 2
8 5 3 2 B 7 6 4
6 5 4 7 2
8
H B 10 9
A V 10 9
H B 9 3
 

Van Ekelenburg speelt 6SA en krijgt ♦5 uit van west. Hij neemt in dummy en speelt ♥A en harten naar de boer. De leider gaat verder met schoppen en als west duikt speelt hij goed de heer in dummy. Zou west ♠A hebben gespeeld en een tweede schoppen hebben nagespeeld, dan had u het spel hier nooit gelezen.

Maar nu west duikt is zuid binnen. Hij incasseert de vrije klaveren en oost komt in dwang. In de praktijk gooit oost een ruiten zodat zuid vier slagen maakt in die kleur, maar als oost twee schoppen weg doet, volgt de ingooi in een van de rode kleuren. Spannend slot van een fraai spel!

Zuid kan het spel legaal maken. Hij wint ♦H in slag een en speelt twee rondjes klaveren. Dan volgt schoppen. Opstappen baat niet, omdat zuid nog verbinding heeft en er eenzelfde dwang ontstaat als boven beschreven. West duikt en zuid speelt ♠H in noord. Nu volgen twee rondjes klaveren en oost zit in dwang. Doet hij afstand van een rode kaart, dan heeft de leider of vier slagen in harten met de snit, of vier slagen in ruiten. Oost gooit dus twee schoppen.
Zuid speelt nu ♥A en harten naar de boer. Dan ♦V, ♥H en harten voor de ingooi.

Een soort “enige kans spel” het vorige. Het laatste spel komt van de hand van Rien Steen. Hier is het thema: de beste kans:

O/NZ
H 7 6 4
-
A V 7 6
A H 8 6 5
-
8 5 3
10 9 H V B 8 7 5 4 2
B 9 5 4 3 2 H
V B 10 4 3 2
A V B 10 9 2
A 6 3
10 8
9 7
 

Na een 4♥ opening van oost eindigt zuid in 7♠.
Na de uitkomst van ♥10 lijkt het beste plan om de klaverenkleur vrij te spelen om daar de verliezende ruiten op te parkeren. Je troeft de uitkomst in dummy en speelt een troefje naar de hand. Een tweede harten wordt getroefd in noord en nu worden de troeven gehaald.

Zuid vervolgt met drie rondjes klaveren, de laatste getroefd en ziet dat de kleur door de vijfkaart klaveren in west niet vrijkomt. Zuid heeft echter nog een pijl op zijn boog. Hij speelt ♥A en de resterende troeven. Met nog drie slagen te gaan, ligt in dummy ♦AV en ♣8. In de hand heeft zuid nog ♠2 en ♦108. De leider weet dat west nog ♣V heeft en twee kaarten in ruiten. Door nu de laatste troef te spelen, west moet ♣V bewaren en de voorlaatste ruiten weggooien, is duidelijk dat de ruiten bij de verdedigers nu 1-1 zitten. Triomfantelijk speelt zuid ♦A en claimt de laatste twee slagen.

Rien Steen kreeg geen harten uit, maar ♦2. Geen zinnig mens komt tegen een grootslem onder zijn heer uit en daarom speelt de leider ♦A. Verrassend valt daar ♦H onder. Het contract is nog niet binnen, want na troef naar de hand en een afgetroefde harten kan de procedure niet herhaald worden, omdat je dan in dummy opgesloten zit en oost een lage kleur aftroeft.

Daarom na de hartenaftroever terug naar de hand, de troeven halen en drie keer klaveren. Duidelijk is dat west de lage kleuren controleert. Maar na de lawine van troeven wordt hij gesqueezed. Een van de lage klaveren of ruiten wordt de dertiende slag. Je moet alleen opletten welke kleur hoog wordt.

Dertien slagen maken was een hele klus voor de spelers in Zwolle. Voor routinier Steen was het een peulenschil, maar ook Esther Sijtsma en Marc Verhoeven maakten er dertien in 6♠. Dat kon niet vermijden dat ze degradeerden. Hetzelfde lot trof Wim Hendriks met Matthieu Raeven.
Een groep hoger overkwam ondergetekende met Matthieu Verhoeven hetzelfde. Daarover zijn nog geen spellen bekend, misschien als de tranen gedroogd zijn volgende week...