Bridgerubriek 3 maart

Het was lang onduidelijk waar we de tweede ronde van de NBB beker zouden spelen. Geon en ik staan in beide Onstein teams opgesteld en als iedereen present is, spelen we in het tweede. Op vrijdagavond leek het erop dat we de dag erna naar Zwolle moesten, want Magie, de aanstaande moeder, wist nog niet wat weeën zijn. Toen ze midden in de nacht de hele buurt bij elkaar gilde, werd dat duidelijk en ook dat wij naar Amsterdam moesten.

Dat had nog enige voeten in de aarde, want Geon stond ’s morgens vrolijk de zolder te verven en had zijn telefoon niet bij zich. Toen rooksignalen en alarmbellen werden ingeschakeld lukt het ook hem net op tijd in Amsterdam te zijn.
De rest van ons team arriveerde per vliegtuig uit Monaco waar de afgelopen week de Wintergames werden gespeeld. Iedereen op tijd, slechts één Hokker tekort. Geen nood want Frans Borm was aanwezig en kon invallen.

O/OW
9 5 2
A H V 7
8 6 2
H B 4
A B 10 8 6 3
V 7
10 5 B 6 4 3 2
A H 7 5 4 3
8 6 3 7 5
H 4
9 8
V B 10 9
A V 10 9 2
 

Steenbakkers opent 1♣ en Borm volgt met 1♠. Ik doubleer met de noordhand waarna Yke Smit redoubleert. Geon herbiedt 2♣ en ik informeer met 2♠ of hij een dekking heeft. Met 2SA is dat antwoord positief, zodat het 3SA het eindcontract wordt.

Ik heb gevraagd wat redoublet betekent en Frans meldt dat het de Rosenhans conventie is. Ik vraag of hij Rosenkranz bedoelt, maar Borm is stellig en houdt het op Hans. George Rosenkranz bedacht dat het redoublet op een negatief doublet na een volgbod van partner een tophonneur toont om partner te assisteren bij de uitkomst. De Hans –variant is een verfijning. De Amsterdamse uitvinding belooft het aas of de vrouw in de kleur van de volger.

Door die truc weet Borm dat zijn partner ♠V heeft en uitkomen in schoppen de leider een slag gunt waar hij geen recht op heeft. Borm kiest voor een passieve start met 10.

Met schoppen uit heeft Steenbakkers meteen negen slagen, maar na 10 wikkelt hij bekwaam af. Hij neemt de slag in dummy en speelt vijf rondjes klaveren. Hierna steekt hij over naar noord om de resterende twee hoge harten te cashen. Dan volgt ruiten voor west die nu ingegooid is en alsnog van zijn schoppenbezit mag afspelen.

Toch is het wel een verbetering die Rosenhans. Zou oost een tophonneur in ruiten hebben gehad dan was de gekozen verdediging winnend, omdat oost aan slag komt en schoppen kan spelen.

Na twee rondjes van vier spellen was de wedstrijd over. We scoorden als team 38 imps over vier spellen en dat gat kon Hok niet meer dichten.
Het rondje begon met een 3SA, waar enkele andere paren een veel te hoge 6 probeerden. Steenbakkers maakte twee keer 4♠, waarvan er een hoog was en de ander illegaal en dan het volgende spel:

N/NZ
A 6
H V 10 9 2
B 6 4
A 10 5
H V B 4 3
5
B 6 A 8 4 3
10 8 5 A H V 9 7 3 2
H 9 2 6
10 9 8 7 2
7 5
-
V B 8 7 4 3
 

Oost doubleert mijn 1SA opening. Acht slagen, twee down en vlot 500 punten in de tas. Zou iedereen passen dan heeft hij de juiste keus gemaakt, maar met een 4711 veredeling kun je er gif op innemen dat er iemand gaat lopen.

Zuid bezit maar drie punten, maar wel een 6-5 verdeling. Hij begint met 3♣. Het bod is niet uitnodigend, maar belooft wel een zeskaart. West doubleert negatief en na mijn pas biedt oost 3.
Steenbakkers heeft nog een tweede kleur en na 3♠ doubleert west voor straf. Ik bied 4♣, maar na twee passen zet west daar ook het mes in.

Ze begint met troef en dat is vriendelijk. Schoppen uit houdt de leider op tien slagen. Zuid wint de eerste slag in de hand met ♣8 en speelt harten naar de heer. Oost duikt een rondje, waarna zuid met een ingetroefde ruiten weer in de hand komt. Troeftrekken leidt tot een overslag, maar Steenbakkers speelt harten.

Nu B verschijnt speelt zuid H voor het aas van oost. De hartenkleur is vrij en oost kan een slag redden door partner een harten te laten troeven. Daarmee gaat het spel echter niet down.

Hij probeert H. De leider troeft in de hand, speelt een troefje naar de tien en incasseert ♣A. Hierna volgen drie vrije harten en geeft zuid nog een schoppen af aan het eind voor een zeer smakelijke +910.

De les van het spel is dat je met een buitengewone verdeling beter zelf speelt. 4 Zit er ook in en zelfs een redding van 5 kost minder dan het ongelukje van nu.

Michael en moeder maken het goed.