Bridgerubriek 6 febrari 2016

Vorige week waren er belangrijkere zaken. Een locale bekerwedstrijd heeft natuurlijk de voorkeur boven de finale van het nationale kampioenschap. Zeker als de winnaars voor de vierde keer op rij de titel grijpen. Simon de Wijs met Bauke Muller en Ricco van Prooijen met Louk Verhees wisten nipt de halve finale te winnen tegen clubgenoten Onstein 2 maar hadden minder problemen met het Witte Huis in de finale.

Op spel één maakten de Onsteiners 4♠ waar de leider van het Witte Huis slechts negen slagen haalde en die voorsprong koesterden de Onsteiners in feite de hele wedstrijd. Het spel golfde wel op en neer, maar de Wijs en co bleven aan de leiding. Soms zit het mee, en soms zit het tegen. Als het meezit, moet je profiteren en dat deden Louk Verhees en Ricco van Prooijen twee keer:

Z/OW
H 9 7 6 2
9
8 4 3
H V 7 5
10 4 3
B 8 5
A B 4 3 2 8 7 5
H B 7 6 5 10 9
- B 9 8 4 3
A V
H V 10 6
A V 2
A 10 6 2
 

Sjoert Brink en Bas Drijver bieden aan de andere kant 4♠ en maken elf slagen. Verhees-van Prooijen zijn ambitieuzer. Na de 1♣ opening van zuid, ze zijn ook overgestapt op Tarzan-precisie, volgt Westra met 1♥. Een hele rits bieding volgt en de noord-zuidspelers ontdekken de klaverenfit, maar hebben dan een ( fortuinlijk) misverstand en eindigen in 6SA in plaats van het geplande 6♣.

Met de schoppen 4-2, of ♣10 bij noord is het spel kansloos, maar het spel zit gunstig. De leider heeft vijf slagen in schoppen, vier in klaveren en een in elk van de rode kleuren. Met een passieve schoppenstart, wint de leider twee rondjes en speelt klaveren naar dummy. ♠H onthult het 3-3 zitsel en als zuid nu harten speelt naar de heer, moet west wel duiken. Zou west nemen dat moet hij daarna meteen de twaalfde slag brengen. Nadat ♥H de slag maakt volgen de vrije zwarte slagen - ♣B wordt eruit gesneden – en zuid eindigt met ♥V en ♦AV in de hand. Afhankelijk van het afgooien van west volgt een ingooi, west moet dan van ♦H afspelen, of ♦A als west de heer sec heeft gezet.

Verhees kan aardig afspelen, maar of hij deze variant aan tafel gevonden zou hebben zullen we nooit weten, want Westra begint met een kleine ruiten. Dat is meteen de twaalfde slag en dikke winst voor ’t Onstein.

Op het tweede spel bieden Verhees-van Prooijen opnieuw veel hoger dan de Brink-Drijver aan de andere tafel.

O/Allen
5 4
A V B 8 7
7 2
10 7 5 3
V B 9
H 8 7 6 2
8 5 4 3 10 2
V B 10 8 6 9 5 3
B V 9 2
A 10 3
H 6
A H 4
A H 8 6 4
 

De (sterke) 1♣ opening van zuid laat ruimte voor interventie van de tegenstanders. Vincent Ramondt perst er een 1♦ volgbod uit, maar noord-zuid hebben er geen last van. Noord introduceert de harten en ook de klaverenfit komt aan het licht. Van Prooijen besluit het bieden met 6♣.

Een prima contract en helemaal dicht als de troeven vallen. Nu de troefkleur 3-1 zit en je na het vallen van ♣B de andere honneur er niet kunt uitsnijden wegens het ontbreken van ♣9, valt en staat het contract met de uitkomst.

Niet onlogisch komt Ramondt met ♦V. De ruitenkleur is solide en ♠V zou zeer speculatief zijn. Slechts in het geval Westra met 1♠ zou hebben meegeboden is ♠V de juiste kaart in de eerste slag.

Na ♦V heeft zuid geen enkel probleem. Nemen, twee keer troef en al claimen. De schoppenverliezers verdwijnen op de lange harten. Oost mag ergens zijn troefslag maken, maar zuid scoort 1370.