Bridgerubriek 7 okt

Dit weekend spelen we voor het eerst dit seizoen in Utrecht. Het nationale denksportcentrum biedt onderdak aan tien teams die strijden om een plaats in het Nederlandse team dat volgend jaar juni in Oostende bij de Europese kampioenschappen speelt. Geen Muller-De Wijs en geen Drijvers in de buurt, want de kwalificatiewedstrijden zijn voor het seniorenteam. Samen met Matthieu Verhoeven en Bob Holl met Henk Hemmers doen we een gooi.

Tussendoor blijven Steenbakkers en ik trainen om goed beslagen ten ijs te komen voor het begin van de reguliere competitie die eind oktober begint. Afgelopen vrijdag waren we in Vorden. Het gaat niet onredelijk, maar hulp blijft gewenst:

O/OW
H 9 7 5
10
B 9 8 6 5 3
B 5
V B 8 6 2
4
9 8 7 4 V 6 5 3 2
V 7 2 10
2 V 8 7 6 4 3
A 10 3
A H B
A H 4
A H 10 9
 

Na de pas van oost mag ik beginnen. Het zijn er 26 en gelukkig kunnen we alle evenwichtige handen tot en met 31 punten bieden. Deze zeer fraaie zesentwintigpunter gaat via de 2 opening. Geon biedt 2 en met 2SA vertel ik 26-27 punten en een evenwichtige hand.

Hij informeert met 3♣ naar mijn bezit in de hoge kleuren en nadat ik een vier – en vijfkaart hoog ontken, volgt 4. Het laatste bod toont een vijfkaart ruiten en sleminteresse. Zonder fit kan ik nu afzwaaien in 4SA of met een minimum met fit 5 bieden. Ik ken weinig handen met 26 punten die je minimaal noemt, dus deze met alle die azen en heren zeker niet.
Met een maximum met fit vertellen we het aantal sleutelkaarten. Ik bied 5 en toon er 5 zonder troefvrouw. Steenbakkers biedt 6 en daarop past iedereen.

Merkwaardig genoeg is west ingegooid bij de start. Elke uitkomst levert de leider een extra slag op. West kiest voor ♠V en ik neem in de hand. Twee rondjes troef onthullen de troefverliezer. Ik cash beide klaverenhonneurs in de hoop dat ♣V eruit ploft, maar als west niet bekent op ♣H, ga ik door met ♠10. Als west gelukkig ook ♠B heeft, kan ik claimen. West maakt slechts zijn troefslag.

Een elegante manier om het spel te spelen is na ♠A, twee keer troef en twee hoge klaveren west zijn troefslag te geven. Op het schoppennaspel neem je ♠H in dummy en tettert alle troeven af. Oost moet de klaveren gedekt houden, west de schoppen, zodat niemand V gedekt kan houden. Slechts voor de bühne. Omdat west toch de lange schoppen moet hebben, is de simpele schoppensnit wel zo eenvoudig en snel.

Nauwelijks een handvol paren bereikt slem en we verliezen slechts van een talentvol damespaar dat 6SA uitbiedt.

Aan het eind het volgende spel. Geon maakt als enige 5♣:

Z/Allen
V
A 10 7
V 9 8 5
H 10 8 7 5
H 9 5 3
B 10 8 7 6 4 2
V 8 4 2 9 5
B 6 H 10 3
A 4 3 6
A
H B 6 3
A 7 4 2
V B 9 2
 

Na de 1♣ opening van zuid bied ik met de noordhand 2. Ik beloof 8-11 punten met ten minste een vijfkaart klaveren. Zuid kan informeren naar de aard van mijn kaart, maar omdat slem zeer onwaarschijnlijk is, springt hij meteen naar 5♣.

Aan andere tafels heeft oost preëmptief in schoppen kunnen bieden, zodat west met een kleine schoppen begint, maar bij ons grote stilte van OW.
West kiest voor een kleine harten en dat lost het probleem van de leider in die kleur meteen op. Zuid neemt in de hand en gaat verder met ♣B. West duikt de eerste ronde, maar neemt het troefvervolg om de aanval in de tweede kleur in te zetten: B.

Opnieuw zeer behulpzaam, want na het hele hoofdbestuur in ruiten haalt Geon de laatste troef op en kan claimen met de opmerking dat iemand nog 10 maakt.

Met twee duwtjes in de rug zijn elf slagen simpel, maar ook na een passieve start in een zwarte kleur kan de leider zegevieren.
Neem ♠A in de eerste slag en speel troef. West wint de tweede ronde en speelt passief troef na. Ga door met ruiten en speel een kleintje naar de acht in dummy. Oost wint met 10 en is ingegooid. Harten is in de vork en lost het probleem op in die kleur en schoppen is in de dubbelrenonce.

Oost speelt dus ruiten en zuid duikt in de hand en neemt B in dummy met de vrouw. Aan de tafel waar oost een sprongvolgbod in schoppen heeft gedaan, weet je dat hij kortere hartens heeft dan west. Snij daarom harten over west en maak ook elf slagen. Geeft oost je de hartenslag, dan moet je V van tafel spelen. Je vangt de heer en smoort de boer.

Een stuk lastiger dan in die situatie waar de buren een handje toesteken!