Bridgerubriek 10 september

Vol trots meldt Matthieu Verhoeven dat hij bij al zijn verenigingen bovenaan staat in de transferrace. Als je ziet met wie hij mag spelen, is dat natuurlijk ook geen kunst. Ik beloof hem contact op te nemen met de bondscoach, want Oranje speelt de eerste twee dagen in Wroclaw met slechts twee paren. Zijn snelle bolide en stuurmanskunsten staan garant voor een vlotte rit. Anton Maas is echter niet te vermurwen en daarom volgen we de World Bridge Games via het scherm

De Nederlandse diesel komt gewoontegetrouw langzaam op gang. Gelukkig is de format vergevingsgezind. Het veld is opgedeeld in drie groepen van 18 teams en de top vijf plaats zich voor het knock-out gedeelte. Met Guadeloupe, San Marino en Bangladesh in onze groep zijn we optimistisch.

Na twee dagen, zonder Brink-Drijver, staan we zesde. Op dinsdagmorgen komt Nederlands sterkste paar in de ring. Alle drie de paren zijn goed, maar Sjoert en Bas zijn een klasse apart. Ze bezitten de gave om water uit stenen te persen. De omzet is vaak groot en doorgaans in het voordeel. Na een dagje staat Nederland al weer derde.
De laatste wedstrijd op dinsdag is tegen Canada:

O/-
B
V
H V B 10 3
A H B 9 7 5
9 7 6 4 3 2
V 10 8
A 8 7 2 10 6 5 3
5 8 6 2
10 3 V 8 6
A H 5
H B 9 4
A 9 7 4
4 2
 

Bob Drijver en Bart Nab hebben een ongelukje. Bart (zuid) opent 1 en na 1♠ van west springt noord naar 4SA. Hierna gaat het mis. Zuid biedt 5 om zijn twee azen te tonen, maar noord springt naar 7. West casht A en bij iemand komt stoom uit het hoofd.
Het lijkt me niet het moment om even te appen naar de spelers om te informeren wat er mis ging, maar vermoedelijk heeft noord 4SA bedoeld als Optional Blackwood. Die conventie heeft de bedoeling om slem te vermijden als de openaar minimaal is. De antwoorden gaan dan ook iets anders. De troefkleur toont een minimum, zodat 5♣ 1 of 4 azen en 5 0 of 3 azen belooft.

Aan de andere kant zitten Brink-Drijver oost-west. De Canadezen hebben ook een misverstand, want ook zij bereiken 7. Noord zou leider worden en dus moet oost uit De normale uitkomst tegen een grootslem is troef, maar west doubleert het eindcontract om partner te bewegen iets anders te kiezen. Of Brink de hartenstart gevonden zou hebben, zullen we nooit weten, want noord vermoedt een renonce klaveren in west en biedt 7SA.

Drijver doubleert opnieuw, nu met meer zekerheid, want hij mag zelf uit. Na A komt later ook nog ♣V binnen en wint Nederland 300 punten en 6 imps.

Het kan aan mij liggen, maar het aantal slems is enorm.

O/-
A V 8
V 6 2
2
V B 7 6 5 4
6 5
10 7 4
10 5 3 B 7
A H V 9 6 3 B 10 8 7 5 4
10 9 H 3
H B 9 3 2
A H 9 8 4
-
A 8 2
 

Bob Drijver opent de oosthand met 2♣. Naast allerlei sterke handen kan hij ook een zwakke twee in ruiten hebben. Na de pas van zuid weet Nab een ding zeker en dat is dat partner onmogelijk een zwakke twee kan hebben nu hij zelf AHV van ruiten heeft. Hij biedt dan ook rustig 2 om partner alle ruimte te geven om zijn hand te vertellen. Bob is daar vlot mee klaar, want hij past.

Zuid komt er nu in met 4. Hij belooft beide majors, west past goed en na 4♠ van noord gelooft zuid het wel. De Canadezen maken alle slagen voor een teleurstellende +510.

Sjoert Brink opent na de pas van oost met 1♠, en hier is het west die lawaai maakt met 3. Noord biedt 4♣ en belooft daarmee openingskracht en een schoppenfit.

Oost springt naar 5 om het de tegenstanders nog lastiger te maken, maar Brink heeft een oplossing: hij past. De situatie is forcing en daardoor is het ondenkbaar dat noord 5 uitpast. Drijver doubleert na twee passen en nu komt de aap uit de mouw. Met 6 kan zuid een grootslem poging doen. Noord heeft geen interesse en biedt 6♠ waarop zuid past.

Na ruitenstart haalt Brink de troeven en geeft een klaveren af. Twaalf slagen zijn zo zeker en Nederland wint 10 imps.

Het open team staat derde op de helft van Round-Robin. De vrouwen gaan eveneens goed en het gemengde team leidt het veld zelfs. De NBB had overigens geen steun over voor het mixed kwartet. Het is tijd om de oranje polo’s te ruilen voor Onstein shirtjes!