Staken

14 december

We hebben het strijdplan klaar voor het laatste weekend in de MK. Mochten de tegenstanders een scherpe manche bieden en maken, dan volgt bij een tweede tegenslag de intocht van een bevriend clublid. Hij zal (achteloos) een aantal biddingboxen van tafel verwijderen. Nadat de wedstrijdleider een nieuwe set ophaalt, wordt het scherm gesloopt. Goede hoop dat de pot dan wordt gestaakt.

37 Stoelen

23 november

Je gaat de mensen toch anders aankijken. Zou dat er een zijn? Een op de vier bijna.

Voorpret is het beste

3 november

Nu ook de jongste in goede handen is, en de AOW nadert, wordt het tijd de wereldreis te plannen. Tijd nemen om de N1 af te zakken tot in Patagonië en daar relaxen in een blokhut, boottochtje en flinke wandeling. Dan omhoog naar Buenos Aires voor een enorme steak. Heerlijk.
Mijn wederhelft kennende wordt het waarschijnlijk een lang weekend Vaalserberg. Ook leuk.

Even rijk

22 oktober

De laatste tijd opent mijn bank-app uitermate langzaam. Ik dacht eerst, hoopvol, dat het ding moeite had om al mijn euro's te tellen voordat de cijfers zichtbaar werden. Als ie na twee minuten opengaat, ontvang ik een tegenvaller. Nog steeds hetzelfde armoedige saldo als eerst. Maar het gevoel was wel even leuk.

Sportief

15 oktober

Vandaag doe ik de marathon van Amsterdam. Heb weinig kunnen trainen de laatste tijd, druk, druk, druk, maar die twee uur en een paar minuten moeten nog wel kunnen... op de bank.

Heremijntijd

25 augustus

Dat Rutte aankondigde te gaan vertrekken, stemde me tevreden. Kaag en Hoekstra stoppen ook, prima. Hugo en Attje, mooi zo. Vera hield het voor gezien, hupsakee. En zo nog een tiental jaknikkers van het pluche. Maar nu ook Kees, het boegbeeld van de gelovigen, het genoeg vindt, bekruipt me een gevoel van onbehagen. Hoe moet het in hemelsnaam verder?

The Last Waltz

10 augustus

47 Jaar na het concert bijt ook Robbie Robertson in het stof.

It's all over now, nothing left to say,
Just my tears and the orchestra playing.

Al tijd voor een test?

30 juni

De afstand van mijn werkplek naar de keuken is gering. Binnen een vloek en een zucht ben ik er. Het overkomt me de laatste tijd regelmatig dat als ik de keuken binnenstap, ik vergeten ben waarom ik er heen moest. Merkwaardig genoeg weet ik wel nog dat mijn partner beter ♣2 in plaats van de 6 had moeten spelen in die hoge 4♠ van vorige week. The brain is a funny thing.

Handig

1 juni

Ik heb mezelf toegevoegd op Whatsapp. Zo kan ik eenvoudig boodschappenlijstjes maken en die zes cijfers voor de apotheek opslaan. Ook bestaat de mogelijkheid om te chatten. Het zijn leuke gesprekken, een aanrader!

Toekomst

4 mei

We doen iets verkeerd.
Op dit moment wordt het NK schaken voor spelers onder de 14 gehouden. 30 Pubers zijn er. Bridge steekt daar schril bij af. Wij hebben niet eens zoveel aspiranten, laat staan deelnemers aan een NK.

Degelijk

17 april

Je moet, zeker kwetsbaar, goed oppassen als je een volgbod doet. De tegenstanders zitten klaar om je te arresteren als je een bodje van het dubieuze soort doet. Afgelopen zondag de andere kant van de medaille.

Rechts opent 1 en jij hebt ♠AHVB1086, -, A, ♣AHV96. Iedereen volgde 7♠. Parner informeert nog wel of het een serieus bod is, maar met 1510 op de lei voor iedereen was de score 50%!

BBB

30 maart

Het aantal kostuums en mantepakjes is behoorlijk afgenomen nu de burgers en boeren de weg naar de provinciale staten hebbben gevonden. Dat is wel winst.

Krimpflatie

7 maart

We hebben bloemkool. Het is een enorme joekel. Nadat ik de bladeren heb verwijderd, voldoende voor drie hokken konijnen, resteert echter een lullig kooltje. Net als veel andere producten bij Appie weten ze dit ook rendabel te maken. Bah.

Modewoorden

7 februari

Toen iedereen alles bizar vond, vond ik dat wel bizar, maar nu tof populair is, vind ik dat wel tof.

Numbers

15 januari

De gemiddelde leeftijd van de georganiseerde bridger in Nederland is tegenwoordig 74 en stijgt met acht maanden per jaar. Ik dacht dat ik al bejaard was, maar in dit tempo ben ik over een tijdje weer junior.

Passen?

1 januari

Ikpas.nl is het adres waar je je kunt opgeven om te vertellen dat je in januari de drank laat staan. Ik denk niet dat veel bridgers meedoen.

Handig

6 december

Mijn officepakket is van het nieuwerwetse soort. Zo heeft Word een dicteerfunctie. Je hoeft niet meer te typen, maar kunt gewoon spreken en het ding zet de letters op het scherm. Lijkt heel makkelijk, maar de vele vloekwoorden die er verschijnen als ik, blijkbaar, onduidelijk spreek, nopen tot herstel. Qua tijd gaat het (nog) niet vlotter. Beter op mijn woorden letten dus.

Anders

4 november

Het AD kopt dat je met een B-rijbewijs meer mag trekken dan je denkt. Ik weet niet of meneer pastoor dat ook vindt.

Sluipweg

19 oktober

Nu de verwarming op 18 moet, wordt het binnen aan het eind van de dag een beetje fris. Goed dat je dan in de auto kunt stappen voor een ritje naar nergens. Dat kost tenslotte niks zullen we maar zeggen.

Blessure

24 september

Koopmeiners stort ter aarde, Frenkie blijft in de rust in de kleedkamer en Depay valt met een hamstringblessure ook uit in de tweede helft. Zelfs ik kom er deze week niet ongeschonden vanaf. Bij het nemen van de fietstrap hoor ik na de tweede trede een luide knak in mijn knie. Een oerkreet en natte onderbroek zijn mijn deel. Belangrijker is de immobiliteit. Meer dan huppelen op een been is niet mogelijk. Ik moet de clubavond laten schieten. Dat hebben we geweten: -28.

Ajax

2 september

Een aan de beurs verbonden voetbalvereniging let goed op de duiten. Hand op de knip, want er moet meer binnen komen dan eruit gaat. Verheugend is het daarom dat de lokale FC in Amsterdam het ontvangen bedrag van de transfer van Anthony volledig aan de samenleving geeft. Elke Nederlander krijgt €5. U kunt zich bij de Arena melden.

All quiet on the western front

18 augustus

De stikstofcrisis, de Oekraïne crisis de klimaatcrisis, de kinderopvangcrisis, de wooncrisis, de gascrisis, de watercrisis, de coronacrisis, de zorgcrisis, de vluchtelingenopvangcrisis en de koopkrachtcrisis. Je zou haast denken dat er wat aan de hand is.

What's in a name

25 juli

In afwachting van de laatste rit van de Tour hang ik wat op de bank en kijk naar de finish van de eerste etappe van de vrouwen. Er is een valpartij en een van de slachtoffers is een Duitse met de naam Süßemilch. Ik schiet overeind. Zou Joop in Dutsland zijn geweest?

Het hitteplan

17 juli

Het advies voor morgen is om flink te drinken en je niet te veel in te spannen. Daar kan ik me wel in vinden.

Verandering!

5 juli

In mijn woonplaats hangt een bord bij de ingang van de markt dat duidelijk maakt dat vrachtauto’s er niet door mogen. De letterlijke tekst luidt: “ vrachtwagens zwaarder als 45 ton ←”. Dan heb je vier jaar een HBO opleiding communicatie wetenschappen gedaan en mag je voor het eerst zo’n bord maken, produceer je dit.

Er zijn 134.000 communicatie adviseurs in Nederland. Dat lijkt me redelijk veel. Als we daar nou de helft vanaf doen, en ze aan het werk zetten in de zorg, bij het spoor of de politie dan ziet de maatschappij er weer een stuk beter uit. Zelfs vrachtwagenchauffeurs weten weer de weg.

BBB

28 juni

De BoerBurgerBewegeging stijgt in de peiling naar 12 zetels. Opportunisme troef. Als je een keer in de file staat door die lompe tractor bestuurders wordt het wel weer gewoon.

Steeds jonger

24 juni

Het viel me op dat de deelnemers bij de open en vrouwen kampioenschappen steeds jonger lijken. Nu is dat ten dele ook wel zo, maar in een moment van helderheid bedacht ik de andere verklaring. Ik word steeds ouder.

Hulde

27 april

Mooi gezicht toen ik vanmorgen bezweet en moe terugkeerde van mijn fietstocht en in de hele straat de vlaggen uithingen. Dank allemaal!

Free

17 maart

"Hey baas, ik heb krona en blijf een weekje thuis". Scheelt weer in de verlofdagen.

Super

9 maart

De benzineprijs gaat opnieuw omhoog en komt voor het eerst boven de gulden uit, meldde dagblad Trouw op vrijdag 30 mei 1975. Super ging daarmee 1,014 gulden kosten.
Dat is € 0,46. Nu 2 Euro meer.
Doe es normaal joh.

De overheid

6 februari

Mijn telefoon piept en als ik opneem, hoor ik een vrouwenstem in het Engels vertellen dat het Ministry of the Interior suspicious activity heeft geconstateerd via mijn nummer. I need to press one. Dacht het niet, lady. De Nederlandse overhied bedient zich niet van de Engelse taal. Toch?
Een dag later is er discussie over de UBO op de club. Elke vereniging heeft er een nodig. Een maatregel opgelegd door onze overheid. UBO? Ultimate Benificial Owners. Doe normaal joh.

Ik wil het nu

27 januari

Die tienminutenbezorgdienst van sommige supermarkten is bedacht voor een generatie die vroeger van hun ouders nooit nee heeft gehoord. Verwende apen!

Vreemd

26 januari

Druiven in januari. Ik blijf het apart vinden. Dat geldt overigens niet voor de exemplaren die in een groene fles met een kurk terecht zijn gekomen

Rijk

6 januari

Je zou denken dat met de ware zondvloed aan loterijen rond de jaarwisseling iedereen in Nederland binnen twintig jaar wel miljonair zal zijn.

Zorgbonus

27 december

Zorgdirecteuren hebben gefraudeerd met de uitgekeerde bonus voor het zorgpersoneel volgens een onderzoek. "Het geld moet worden teruggevorderd en de directeuren gestraft", fulmineert het CDA. Goed idee. Neem ze hun huizen en kinderen af!

Bakken met geld

24 december

Het is niet dat ik ondankbaar wil zijn, maar de hoeveelheid geld die gebruikt wordt om kerstpakketten met een nutteloze inhoud uit te delen, is genoeg om de begroting van een middelgrote gemeente een draaglijk aanzicht te geven.

Arie Ribbens

5 december

Een keer in mijn leven, lang geleden, ben ik in een all inclusive resort geweest. Moet bekennen dat het eigenlijk wel aangenaam was. Eind oktober aan de Turkse kust, zonder een lading Russen als buren, maar wel badend in luxe. Ach, als je het niemand vertelt. De laatste avond werden we opgeschrikt door luide muziek. Ik herkende die muziek. Vanaf ons balkon zag ik een hele horde achterelkaar, handjes op de schouder van de voorganger, begeleid door het gezang van een oudere heer met baard langs het zwembad lopen. Vreselijk, we zijn gevlucht. Polonaise Hollandaise is niet meer, rust zacht.

Koeman

1 november

We spelen de competitie met drie paren en afgelopen weekend waren Geon en ik na een dag klaar. Onze teamgenoten hadden de weinig benijdenswaardige taak op zondag het trio Onstein teams te bekampen. De mannen begonnen goed, een kleine nederlaag tegen het eerste en winst tegen team twee.
De laatste pot tegen het derde team ging mis. Door de 20-0 nederlaag staan we nu voorlaatste en het bestuur overweegt de trainer te ontslaan.

We passen alleen op de winkel

25 oktober

Het kabinet maakt zich zorgen over de snel stijgende coronacijfers. Er wordt later in de week een commissie benoemd om de zaak te onderzoeken.

Alleen tegen de Staat

21 september

We hadden laatst een lekkage in de keuken en daardoor stond het halve huis blank. Een dag later troubles met de verwarmingsketel, koud douchen is niet prettig. De inkt van de printer was op en als ik naar de winkel wil fietsen is mijn achterband lek. Tot slot een mailtje van de zorgverzekeraar dat mijn eigen risico wordt aangesproken en je kunt spreken van een matige week.
Het staat echter totaal niet in verhouding tot wat de moeders die te maken hebben met het kinderopvangtoeslagschandaal over zich heen hebben gekregen. Onthutsend!

Waarschuwing

20 september

Consumentenorganisaties manen voorzichtig te zijn bij de aanschaf van een IPhone 13. Niet alleen is het apparaat ontwikkeld in slechts een jaar, ook wordt er gebruik gemaakt van G5. Onbevestigde berichten maken daarnaast melding van tracking software en chips in de telefoon. Pas op!

Averechts

1 september

Om de druk op het onderwijzend personeel te verlichten, smijt de overheid er 8 miljard tegenaan. Ha, denken de leerkrachten die er twee jaar lang 8% bijkrijgen, dan kan ik mooi een dagje minder gaan werken.
Het gaat niet om de centen, Mark, maar meer om de werkdruk. Dat snappen ze blijkbaar niet in Den Haag.

Oud

19 augustus

“Vrijdag kwart voor tien is de volgende afspraak”, zegt de assistente tegen me. Ik knik bevestigend. “Moet ik het opschrijven?”, vraagt ze nog. “Nou, dat kan ik nog wel onthouden”, brom ik terug. Als ik buiten sta vraag ik me af of ze kwart voor of kwart over tien heeft gezegd. In geen honderd jaar ga ik terug en het vragen. Dan maar wat vroeger de volgende keer.

Criminaliteit

12 augustus

Na al die vergismoorden is er afgelopen week ook een vergisontvoering geweest. De criminelen worden er niet slimmer op. Misschien moeten ze wat langer naar school?

Reclame

8 augustus

Laatst op het net geshopt voor een shirt en dat ging prima. Opmerkelijk wel dat je in de dagen na de bestelling van vriend Google nog talloze reclameboodschappen krijgt over shirts. Niet vervelend, maar dat zou het wel zijn als ik iets bij de sponsor van de FC Emmen had besteld en daarna mijn scherm moest delen voor een presentatie.

Tokio

24 juli

Na drie dagen feest in Japan is de tussenstand: 1 medaille en vijf Nederlandse sporters besmet. Ze moeten opschieten, anders wordt het een karige oogst.

Dirk Kuyt

13 juli

Hij heeft zich aardig vermomd, maar elke keer als ik de TV aanzet en er een kletsprogramma voorbij komt, zie ik hem zitten. De man heeft gewoon geen tijd om trainer te worden.

Michel en José

26 juni

Ben naar België voor de Ronde van Frankrijk

Toch anders

3 juni

Ik raak steeds in de war als de koots het over het systeem heeft. De 5-3-2 opstelling mist een driekaart, maar Frank kan dan ook niet bridgen, denk ik.

Wrang

27 mei

Het bericht van het filmhuis opent met gejuich. Als alles goed gaat, gaan theaters, filmhuizen en bioscopen vanaf 5 juni weer open! Ik glunder, want ik ga graag een filmpje pakken. De volgende regel in het bericht is een teleurstelling: Filmhuis Hengelo heeft zoals elk jaar een zomerstop in de maanden juni, juli en augustus. Anderhalf jaar dicht en dan moet je uitrusten?

Fred Kaps

24 mei

A 10 8 in de dummy en de secce vrouw in hand. Hoeveel slagen maak je?

Eentje is zeker, twee met een beetje mazzel, maar mijn maat haalt er drie!
Rechts komt in het midden van het spel met de boer na en de secce vrouw maakt de slag. Later in het spel speelt ze nog een keer die kleur en dat is in de vork. Een goochelaar die man.

Retweet

18 mei

Wij worden droevig van de alomtegenwoordigheid van een festival dat de Europese muziekcultuur viert met deuntjes die eigenlijk bedoeld zijn om een Bulgaarse campingdisco rond sluitingstijd zo snel mogelijk leeg te vegen.
Dank Sander Donkers

Offline winkelen

4 mei

Prachtig natuurlijk dat alle winkels weer toegankelijk zijn. Zeker als vrouwlief je meetorst om de kledingkast van het aanstaande tweede kleinkind te vullen. Nadeel is wel dat je de hele bups zelf naar huis moet zeulen. Vroeger was alles beter. Een paar keer klikken en de spullen werden thuis afgeleverd.

Marketing

13 april

Fietsuniek.nl geeft twee jaar garantie als je een rijwiel aanschaft. Dat verhoogt de klandizie nauwelijks. De gratis beurt op locatie leidt echter tot een exponentiële groei van, voornamelijk, herenfietsen

Een leugentje hoort erbij

26 maart

Dat geldt zeker voor Rutte, Eerst verkondigde hij dat een avondklok na negenen niet effectief is en een paar weken later is 22.00 uur de tijd om binnen te zijn. Tweede faux pas is de opmerking dat de verkenningsgesprekken niet online via bijvoorbeeld Zoom gedaan kunnen worden, omdat het niet helemaal veilig is. Paar dagen later sjokt Ollongren met alle info zichtbaar over straat. Ten derde: wie zou toch wensen dat, de luis in de pels, Omtzigt elders emplooi zoekt?

6500 doden

25 maart

Opnieuw discussie of we naar het WK voetbal in Qatar moeten. Trainer en spelers draaien zich in allerlei bochten om maar zo min mogelijk te hoeven zeggen. De politiek, een gezamenlijk standpunt met andere landen hoor je en dat laat in het midden hoe Frank en Frenkie er echt over denken. Gelukkig laten ze op de mat wel zien wat het standpunt is. Door de ontluisterende 4-2 tegen Turkije is het maar de vraag of we ons plaatsen.

Verkiezingen

16 februari

Na het invullen van drie verschillende stemwijzers is Groen Links nog steeds koploper. Maar ik geef niet op en blijf stug volhouden.

Vrouwenbridge

1 februari

Als je weleens bij de parencompetitie voor vrouwen bent geweest, herinner je je vast de verveeld aan de bar hangende vaders die mama komen ophalen om dan eindelijk van de jengelende kinderen af zijn. Ook het geringe aantal deelnemers, dat wel verrassend veel kabaal maakt, weet ik nog. Wat dat betreft is de online uitvoering succesvoller. Stilte en 124 paren die op de laatste zondag van januari een paar rondjes spelen. Niks meer aan doen, zou ik zeggen.

Verzet

26 januari

Je bent, in tegenstelling tot tachtig jaar geleden, geen verzetsstrijder als je je niet houdt aan de avondklok.

Brexit

26 december

Beide kampen juichen en claimen de ovewinning na het akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. En dat terwijl het voor alle twee tot een verslechtering leidt. Daar gaat weer een schil van de geloofwaardigheid van onze politici.

Toeslagen

17 december

Wat een puinhoop met die kinderopvangtoeslag. Jarenlang heeft iedereen de papieren doorgeschoven naar de volgende verantwoordelijke en is er niks gebeurd.
Ik moet denken aan dat papiertje op de grond. Je loopt er achteloos langs en denkt bij jezelf dat de volgende passant het wel opraapt

30

16 december

Meneer pastoor laat nog maar dertig gasten toe bij de kerstviering. Zouden er nog zoveel komen?

Opa

11 december

Jarenlang ben ik een van de jonge jongens van Drienerlo geweest. Opschudding veroorzakend in het district en leven zonder zorgen. Na het vierde kruisje werden we kalmer en snapten die oudjes een beetje. Nu komt door de geboorte van Jasper de definitieve aansluiting.
Maar geen nood een beetje een rebel blijf ik natuurlijk wel.

Mohammed

7 november

Met de feestdagen in aantocht besteden we een hoop tijd aan het bedenken wat voor cadeaus we voor de spruiten halen. Dit jaar gelukkig geen ellenlange shopmiddagen in de stad, alles gaat nu online. Je klikt een paar keer en de volgende dag komt een mannetje het brengen. Ik ben inmiddels bevriend met ons mannetje. Hij kwam de afgelopen week drie keer en dat schept toch een band. Na een goede middag bij eerste ontmoeting, via een “alles goed?” de tweede keer, hebben de we bij derde ontmoeting namen uitgewisseld. Ik weet dat hij Mo heet en twee kinderen heeft. Een prent heb ik nog niet van hem.

Taalbarrière

19 oktober

Mathieu van der Poel en Wout van Aert werden beiden voor de Ronde geïnterviewd door de vaderlandse pers. De antwoorden van de Belg waren prima te verstaan ondanks het mondkapje, maar werden wel ondertiteld. Van der Poel eveneens gesierd met zo’n stoffen doek was onverstaanbaar. De Belgische variant van het Van der Poel Nederlands is niet te volgen, maar werd helaas niet ondersteund door ondertiteling. Gelukkig praat die jongen beter met zijn pedalen.

Afstand houden

19 oktober

Dat ze een beetje huiverig zijn als ze naar het verre Amsterdam moeten, is niet zo vreemd voor de voetballers van Heerenveen. Ze wonnen daar al niet meer sinds Abe meespeelde, maar men had ze wel mogen vertellen dat je je tegenstander bij het voetballen niet op anderhalve meter hoeft te houden.

Reclame

14 september

Ik verwonder me een beetje over het gebrek aan daadkracht van de bedrijven om de mondkapjes met reclame te sieren. Ik wil, tegen een vergoeding, best treinen en bussen met een vrolijke tekst op mijn snuit.

Transfer

10 augustus

Loekasjenko is gevraagd om het campagneteam van Trump te gaan leiden. De monsteroverwinning afgelopen zondag van de Wit-Russische president zorgde voor die uitnodiging. Loeka beraadt zich nog.

Raar

18 juli

Als je antwoord geeft op de vraag of alles goed gaat, laat je de vragensteller meestal met verbazing achter.

Boek

8 juli

Mijn derde boek is bijna af en ik plan een vierde. Het onderwerp wordt iets met troef. Of zou ik toch Trump nemen? Ik weet dan wel weinig over hem, maar de opbrengst is veel groter.

We mogen weer, maar gedraag je

25 juni

De bridgeclub gaat open vanaf 1 juli en we mogen weer aan tafel. De anderhalve meter geldt nog wel voor buiten de deur eten aan grote tafels, maar niet meer voor binnensporten. De enige restrictie voor de bridgers is dat spreekkoren en hard meezingen verboden zijn.

Burn in the USA

1 juni

Onlusten en demonstraties.

Camouflage

13 mei

Zou het aantal winkeldiefstallen stijgen nu je in het openbaar vervoer een mondkapje moet dragen?

Geestig

24 april

De hoeveelheid onzin die Trump spuit tijdens zijn dagelijkse persconferenie is enorm. Maar toen hij over het injecteren van bleek begon als wapen tegen het corona virus fronsten velen hun wenkbrauwen. Een commentaar was zeer vermakelijk:
"President Trump has 2 parts of his brain, 'left and right'. In the left part there’s nothing right, In the right part there’s nothing left."

Travel Ban

12 maart

Geweldige maatregel van Trump om de CO2 uitstoot te beperken!

Rente

11 februari

Het streven om miljonair te worden heb ik opgegeven. Je moet tegenwoordig betalen om je geld op de bank te zetten. Dan maar brassen met die duiten, sorry kids.

Fake news

5 februari

Volgens Trump ging het nog nooit zo goed in Amerika als nu. Jammer dat het niet geldt voor degenen die hem geloven.

MK finale

26 januari

De politie van Utrecht is met man en mancht op zoek naar een luttel IMPje. De spelers van 't Onstein 2 missen er een.
Mocht u er eentje zien, neem dan contact op met uw plaatselijk politiebureau.

Boem knal flits

31 december

Ik hoop dat de mist de hele nacht blijft hangen.

16°

19 december

Eindelijk lente.

Dijkhoff

28 november

Het schijnt dat de immer goedlachse fractievoorzitter van de VVD er jaarlijks een modaal salaris bijkrijgt. Klaas is namelijk vier weken minister geweest in het vorige kabinet. En het loon van de leider van de grootste partij van Nederland is niet genoeg vergeleken met de verdiensten van een minister. Daarom heeft hij recht op wachtgeld om zijn inkomen op peil te brengen.
Ik vraag me wel af nu hij een uitkering ontvangt, of hij ook elke vier weken moet solliciteren. Ik zou dat toejuichen!

Andere kant van de wereld

17 oktober

Vier weken in China hebben heel wat nieuwe vriendschappen opgeleverd. De ontmoeting met deze knapen was speciaal.
Me and the boys:

Peter

What's in a name

18 augustus

De regeling dat er maximaal twee of drie buitenlanders mee mochten doen in de diverse voetbalcompetities ligt al jaren achter ons. Tegenwoordig komt het zelfs voor dat er nul spelers uit het land waar de club gevestigd is meespelen.
Ken jij deze club aan de hand van de opstelling?

Arrizabalaga, Azpilicueta, Zouma, Christensen, Emerson, Kanté, Jorginho, Kovacic, Pedro, Giroud, Pulisic.

Rare beesten

11 augustus

Na de tijgermug, processiezijderups en het minuscule fruitvliegje lees ik nu iets over de Guatemalteek. Het kriebelt alweer. Gelukkig wonen die teken in Guatemala.

Wijn

29 juli

Macron wil de grote techbedrijven belasting laten betalen in Frankrijk. Trump reageert verbolgen en dreigt met een wijnoorlog. Volgens de weinig getalenteerde narcist is Amerikaanse wijn toch veel beter dan de Franse. Meneer drinkt dan wel geen wijn, maar baseert zich op de kleur.
Dat doet hij overigens wel vaker.

Buitenlanders

9 juli

Je kijkt niet meer vreemd op als een team uit Nederland een flink aantal spelers uit het buitenland in de gelederen heeft. Brazilianen voetballen, Duitsers hockeyen en Chinezen domineren het pingpongen. Het is heel gewoon geworden. In de bridgesport kenden we het fenomeen nog niet, maar vanaf volgend jaar spelen twee Zwitsers mee in de Meesterklasse. Ze komen het Witte Huis versterken.

King Loek

12 juni

De koning is senator geworden.

Auf Deutsch

31 mai

De Bonn-cup is binnen. Zelfs met taalproblemen hielden we (met Verhuven) de Nachtbarn unter de duim.

Oud en zuur

2 mei

De pH waarde van Derksen en Boskamp komt aardig overeen met die van Waldorf en Statler. Maar qua amusementswaarde kunnen de “voetbalkenners” niet in de schaduw staan van het duo uit de Muppet show.

Sjoemelen

30 april

Verfrissend dat ook niet-VVD’ers creatief met geld kunnen omgaan.
Dank Dion, Peter, Theo en Henk!

Dubbel straf

15 april

Vrouw tien negen zesde met vrouw vierde in een zijkleur is niet genoeg voor een kwetsbaar tegen niet sprongvolgbod. Niet vreemd ook dat na een negatief doublet links, rechts ook doubleerde, maar nu voor straf. De WL had er nog een zware taak aan, maar aan twee down was niet te ontkomen.

1 april

1 april

1 april dus

Zeker en vast

19 maart

Het is weer koers.
Zachtjes wegdommelen bij het gewauwel van Michel en José. Heerlijk!

WW

11 maart

Na kortstondige avonturen bij Inter Milaan en Crystal Palace is Frenk, je weet wel die van Ronald, de plas overgevlogen om bij Atlanta te kootzen. Na vijf duels dreigt eenzelfde fiasco als in Italië en Engeland. Zo bouw je natuurlijk geen WW op De Boer.

Boeven

27 februari

Veel Japanse ouderen kunnen nauwelijks rondkomen van hun basispensioen, maar ze hebben een oplossing bedacht. De oudjes plegen een kleine misdaad en hopen op celstraf. In de gevangenis is er eten en vertier en kunnen ze ontsnappen aan de eenzaamheid en armoede die ze buiten de muren ervaren. Een idee voor Wouter Koolmees? Verlaag de AOW en pak ze op bij een overtreding. Zo komen die ouden van dagen ten laste van justitie en dat scheelt toch weer.

Klassieker

29 januari

Er wordt gepleit voor nieuwe nationale feestdag. Vooral in de regio Rotterdam vindt men 6 februari een geschikte datum.

MKexit

16 januari

Zit nog in de tweede fase van de rouwverwerking.

Onderhandelingen over klimaatakkoord

13 januari

Dijkhoff in de Telegraaf: "Als het alternatief wordt dat ik óf het kabinet óf de burger moet laten vallen: de burger zal ik nooit laten vallen."

Daar zal die mevrouw in Oranje het niet mee eens zijn denk ik. Je weet wel, dat was die vrouw die door de auto van Klaas omver werd geduwd bij de protesten tegen de komst van zoveel asielzoekers ten tijde van zijn staatsecretarisschap.

Weg met die woorden

29 december

De stavaza is na een koffietje met een collegaatje dat we nog ff moeten scrummen om de bottlenecks te tackelen.

Alles blijft bij het oude

13 december

Wouter Koolmees, je weet wel, onze minister van sociale zaken die nauwelijks te verstaan is, komt met een onthulling. Het aantal ouderen dat tot de AOW-leeftijd blijft werken neemt af. Veel oudjes vallen uit en doen een beroep op de WIA. Reden voor de groei van het aantal arbeidsongeschikten is volgens Wouter dat de mensen langer moeten doorwerken. Puike argumentatie en niet geheel onverwacht.
Net als eerder blijken veel mensen na hun zestigste op en moeten een beroep doen op een of andere uitkering. Nu heet het de eerste jaren nog geen AOW maar WIA. Koolmees blijft de situatie monitoren en zal ongetwijfeld te zijner tijd weer een brief schrijven.

Politiek

11 december

De rente op studieleningen gaat omhoog. Een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich achter het idee, hoewel een meerderheid tegen is. Alleen de VVD is voor, maar de regeringspartijen, sommige schoorvoetend, gaan akkoord omdat het zo nu eenmaal afgesproken is bij de formatie. Democratie in optima forma!

Winstbelasting

6 december

Vandaag verzoek ingediend om mijn achternaam te veranderen in Shell.

Een letter

4 december

We worden te zwaar. We eten te veel, te zout, te weinig vis en te veel suiker, het moet gezonder. De nieuwe slogan luidt daarom: See Food, eat food.

Koopwoede

21 november

Aanstaande vrijdag roetveeg Friday

Narcisme groeit goed op Amerikaanse grond

31 oktober

Trump pocht dat hij een wet heeft gemaakt, maar die blijkt al door de vorige president in 2014 te zijn ingevoerd. Zijn supporters zijn vanzelfsprekend razend enthousiast. De “left-wing media” stelt zijn grootspraak wel aan de kaak, maar de Trumpers kijken daar toch niet naar. Walgelijk om zo te kunnen blaten, de held spelen en critici als leugenaars te boek stellen.

Topatleet

23 oktober

Twee derde van de volwassenen sport ten minste twaalf keer per jaar en wordt daarmee tot de sporters gerekend. Het is wel duidelijk tot welke titel ten minste een keer per week bridgen leidt.

Broekriem

12 oktober

Het IMF stelt dat de economische groei er wel een beetje opzit. Na de vette (?) jaren volgt weer een rits magere. Leuk perspectief voor al die werknemers in de publieke sector die nog strijden om een paar procent erbij.

Location location

10 oktober

Net als de rode wijn, waarvan natuurlijk een hele doos is meegetorst, op het terrasje met uitzicht over de bergen in de Provence vele malen beter smaakt dan thuis, is de grappa in de Italiaanse septemberzon ook lekkerder dan een maand later.

Dekker (2)

2 oktober

Dat onze minister moeite heeft met rekenen ( 8x17 is niet 134) wisten we al sinds zijn tijd als staatssecretaris van onderwijs. De plannen die toen werden geluchtballond doen me nu nog schuddebuiken van het lachen. Hij vervolgt zijn gammele route want nu zijn er problemen met de woordvolgorde. Als minister van bescherming van rechts wil hij nu de sociale advocatuur beperken. Arme sloebers moeten meer zelfredzaam zijn, of gebruik maken van oplossingen “die de private markt heeft ontwikkeld”. De ballon loopt wel weer leeg.

Non Lethal Assistance

17 september

In een briefje naar Den Haag verzocht ik de regering beleefd om een nieuwe auto. Om mijn website en daarmee mijn lezers van informatie te voorzien, maak ik wel eens een ritje en goed vervoer is dan noodzakelijk. Ik steun het democratisch proces en ben (nauwelijks) gewelddadig. Het hoeft geen SUV te zijn, want een mitrailleur gebruik ik niet.
Het is nu enkele weken geleden, maar ik heb nog niks gehoord.

Openingsdrive

1 september

Sommige dingen veranderen niet. De begroeting met bubbels en hapjes voelt als een warm bad, net als de stormram die mijn partner meetorst om door de porseleinkast te denderen.
AHB98 tegenover een dubbelton voor nul verliezers en VB7643 tegenover een tweekaart voor een verliezer lukte slechts in een geval.

Bergen en dalen

16 augustus

De mannelijke trots verschijnt in diverse maten. Als je bij min 5 de Stelvio op fietst, is hij beduidend anders dan op een strand waar een voluptueuze jongedame topless langsloopt. Zo is ook het juniorenbridge. Hoge bergen en diepe dalen.
Nederland-Zweden: 8-48, 46-16, 0-38 en 29-51.

Super

3 augustus

Vroeger had je slechts superman en super benzine. Tegenwoordig zijn veel dingen super. Zo is het super gezellig, super lekker en alles is super leuk. Maar de man is gewoon geworden en de benzine euro 95.

34°

25 juli

En nu geen gezeik meer over die Hollandse zomers!

Vallende voetballers

2 juli

Het is goed dat de voetballers ook denken aan het leven na hun actieve carrière. Velen geven al het goede voorbeeld en oefenen als acteur. Of toch in ieder geval als komediant, want zo’n sterfscene leidt nu nog maar tot lachsalvo’s.

Tadic

27 juni

Groot nieuws in Amsterdam: Tadic tekent voor vier jaar bij de plaatselijke FC. Meteen vraagtekens in de pers hoe dat financieel zit, want de Serviër gaat er in vergelijking met de inkomsten bij Southampton in salaris fors op achteruit.
Navraag bij de Belastingdienst zorgt voor opheldering. Dusan hoeft geen dividendbelasting te betalen.

Eilat

25 juni

We mogen onze Champions Cup verdedigen. Begin november spelen we (Onstein 3) in Eilat in Israël. Voor de grap even gekeken wat de temperatuur er nu is. Het blijkt er rond de 40 te zijn. Maar gelukkig valt er zo nu en dan een drupje en koelt het 's nachts af tot 28 graden.
De zwembroek die ik in Oostende niet hoefde te gebruiken, moet zeker mee!

Solliciteren bij het proefverlof

18 juni

Sander Dekker mocht als staatssecretaris van OCW in Rutte 2 meespelen. Regelmatig liet hij een nieuw proefballonnetje op, maar voor ze drie meter hoog waren, spatten ze al uiteen. Geen goede beurt voor een verdere politieke carrière. Maar ze hebben de man zelfs minister van rechtsbescherming gemaakt. Ook nu blijft hij nog steeds met die ballonnen spelen.

Kunst

15 juni

Van Gogh, Rembrandt, Potter of Steen. Het is fraai, maar niets is zo mooi als de 4 van Simon de Wijs in de 6♣ van Duboin. Prachtig!

Nobelprijs

5juni

Het lijkt een uitgemaakte zaak dat Trump de nobelprijs voor de vrede in de wacht sleept. Zijn onzelfzuchtige bemoeienis met het Koreaans schiereiland om de Koreaanse oorlog eindelijk te beëindigen is van een ongekende grootsheid.

Daarnaast valt de prijs voor literatuur, zijn tweets zijn van eminente kwaliteit hem ten deel. Ook kan de prijs voor de economie, de stimulering van de wereldeconomie als gevolg van de importheffingen is fenomenaal, hem nauwelijks meer ontgaan.

Shoppen

23 mei

De pakkettenbrenger klaagt dat het te duur wordt om de pakjes te blijven bezorgen. De klanten zijn niet altijd thuis en dan moet de bezorger nog een keer terugkomen. Het bedrijf pleit daarom voor meer afhaalpunten waar de mensen hun bestelling kunnen ophalen.
Noemden we dat vroeger niet gewoon winkels?

Mariniers

21 mei

De verhuizing van de stoere jongens van Doorn naar Vlissingen wil niet vlotten. De gespierde bundels klagen over de grote afstand naar de eigen bedstee en kondigen aan op te stappen als ze naar Zeeland moeten.
De Tweede Kamer, eerder akkoord over de verhuizing, komt op haar schreden terug en ontvangt een delegatie voor overleg. Een hoop bla bla, tijdrekken en uiteindelijk zal er wel een compromis uitrollen.
Maar is het in het licht van de heersende neoliberale moraal niet veel eenvoudiger het Korps te privatiseren? Scheelt een bak duiten en geen gedonder met het personeel!

EK

19 mei

“Trainen?” Dat was de vraag die ik binnen kreeg via de app van Verhoeven. Meteen zie ik twee zwoegende zwaargewichten in met zweet doordrenkte shirts om kwart over zeven ’s morgens door de bossen rennen. Een idee waar ik niet meteen laaiend enthousiast over ben, maar toch piep ik prima.
Gelukkig bedoelde hij de clubavond.

Naakte mannen

8 mei

Als Leicester City kampioen van Engeland zou worden, beloofde Gary Lineker, de presentator van het voetbalprogramma op de BBC, dat hij een aflevering in onderbroek zou presenteren. Mark Williams ging nog een stapje verder. Bij winst in de Crucibel zou hij na afloop de pers zelfs helemaal naakt te woord staan. Beide mannen hielden woord.

Mijn partner en ik kunnen natuurlijk niet achterblijven. Winnen we de seniorenparen in Oostende volgende maand dan springen we – en dat is minstens zo gênant – slechts gehuld in een zwembroek de zee in.

de FC

1 mei

Het ene bier is het andere niet en dat ik een heel jaar Jupiler ga drinken is zeer onwaarschijnlijk

Immigratie

19 april

Awonder Liang tegen Fabiano Caruana, Alexander Onischuk tegen Varuzhan Akobian en Jeffrey Xiong tegen Zviad Izoria. Drie duels uit het Amerikaanse schaakkampioenschap. Als je wat kunt, kom je heus wel binnen.

De (voor)Laatste Frontier

15 april

Ik ben dol op series kijken over Alaska. Building Alaska of The Last Frontier zijn vaste prik. Getooid in mijn houthakkershirt, twee dagen niet geschoren en een grote steak vooraf zijn verplicht. De acteurs worstelen in en met de wildernis en bouwen hele huizen met een kettingzaag. Ze vangen vissen, schieten beren voor eigen consumptie. Het echte leven!

Bijzonder is dan ook dat na inspectie met Google Earth een paar honderd meter van de homestead een dorpje ligt waar winkels zijn en je in de kroeg een biertje kunt drinken. Wildernis? Gewoon een filmset dus.

SM of Taal?

31 maart

Sinds wanneer is de ouderslaapkamer masterbedroom geworden?

Winst!

24 maart

Nederland wint zilver bij het vriendschappelijk duel met Engeland gisteravond.

Taart

23 maart

Gezien de smulpartij de volgende ochtend lijkt het dat alle partijen gewonnen hebben bij de gemeenteraadsverkiezing.

VVD (2)

21 maart

Een bericht van Teletekst stemt me droef. Bij de scholierenverkiezingen is de VVD als grootste partij uit de bus gekomen. Het is normaal dat je als grijskop met slechts de zorg waar je deze zomer je jacht aanmeert liberaal stemt, maar dat pubers diezelfde partij kiezen is niet zoals het hoort. De jeugd moet tegen zijn. Lijnrecht tegen de heersende moraal. Als je als puber al gezapig bent, wordt het niks meer.

Simpel

14 maart

Hideous Hog: you have to bid the bad slams that make, because so many good slams go down

Afkortingen

11 maart

VVD, GL of SP. Geen probleem om die afkortingen te ontcijferen. Zelfs WOZ of BTW leveren geen problemen op. Maar vanmorgen zag ik WIDM. Huh? Bij lezing van het stuk bleek het Wie Is De Mol te zijn. HMNGW!

Verkiezingen

27 februari

Bij het binnenrijden van onze wijk ontdek ik een reklamebord waarop een stralende man, keurig in pak, meldt voor de veiligheid in de buurt te gaan.
Beetje vreemd voor onze buurt. Er wonen hier nauwelijks boetenlanders (ahum) en de jeugd is zo welopgevoed dat op 1 januari al de bezems ter hand worden genomen om de vuurwerkrommel op te ruimen. Elke straat heeft een groepsapp om de buurt op inbrekers te attenderen om ze vervolgens met diezelfde bezems te lijf te kunnen gaan.
Er gebeurt hier zelden wat. Maar ja, verkiezingen hè.

VVD

19 februari

Enkele Nederlandse bookmakers accepteren weer weddenschappen over welke VVD coryfee door een schandaal het eerst zijn biezen moet pakken

Peyongchang

15 februari

Je laat een pleintje onder water lopen, zet de verwarming uit en bindt een paar dozijn atleten ijzers onder de voeten en je weet een ding: Nederland wint.

Media

30 januari

Afgelopen zondag werd ’t Onstein voor de negende keer landskampioen. De bridgeclub uit Vorden streeft daarmee ABC voorbij in het aantal behaalde titels, een prestatie van formaat.

Je zou verwachten dat de krijgers een plekje zouden krijgen in een van de talloze sportuitzendingen op zondag of maandag, maar nee, niet een woord. De Wereld Draait Door dan? Peptalk met Jack? Een minuutje in Nieuwsuur? Bij Humberto’s RTL Late night? Of zelfs Jinek?
Grote stilte.

USA

11 januari

Bijna 50 miljoen mensen leven onder de armoedegrens, bestuurlijk is het een chaos en het verschil tussen arm en rijk is nergens zo groot. Ook propageert de overheid nog steeds het gebruik van fossiele grondstoffen.
Zo’n land noemen we een derdewereldland. Wanneer beginnen we een actie op de TV om Amerika te redden?

Top 2000 (2)

26 december

Het succes van de top 2000 is enorm. Zelfs Willem-Alexander maakt er in zijn toespraak gewag van. Voor de zeventiende keer gaat de radio tussen kerst en oudjaar op 2. Maar het gaat knagen. De beleving van eerdere jaren is stukken minder en niet zelden gaat het geluid en zeker het beeld uit. Wat een meuk soms.
Het wordt weer tijd voor de evergreen top 1000 op Radio5!

Toeschouwers

16 december

Peter

De prestatie zijn er niet naar, maar de toeschouwers stromen toe als Matthieu en ik op de club spelen.

London Classic 2017

4 december

Tien topgrootmeesters spelen in Engeland een potje schaak. Na drie ronden ( 15 potjes) 15 remises, de meeste binnen 35 zetten. Huilen.

ctrl-P

1 december

De printer meldt dat de inkt op is en dat is vervelend. Gelukkig is het herstel een fluitje van €6,00. Je floept het ding eruit, snelt naar de inktboer, drukt het ding er weer in en alles werkt weer. Dinsdag was geel aan de beurt. Da dag erna hetzelfde scenario met rood. En je raadt het al: vandaag was de zwarte ook op. De volgende keer weet ik het wel…

Wereldkampioen

21 november

MIsschien een teleurstellend bericht voor mijn familie, maar een wereldtitel zit er ondanks een nationale en Europese titel dit jaar niet in. Bij een keer het Wilhelmus mee neuriën blijft het.

Sport

5 november

Dat er in een spannende 1SA geredoubleerd aardig gezweet wordt en de competities razend spannend zijn, kan het Hof van Justitie van de Europese Unie niet vermurwen. Bridge is geen sport. Mijn vraag is dan meteen of het Nederlandse voetbal dat wel is. Twee keer driekwartier een bal zoeken per week, kun je toch nauwelijks kwalificeren als sport.

Acteurs

25 oktober

Halbe verontschuldigt zich een beetje voor de voorbije jaren. Het feit dat hij zo bars en streng overkwam, lag aan de functie van fractieleider. Nu hij de hoogste plaats op de apenrots gaat innemen bij buitenlandse zaken zullen we een andere Halbe zien. Ze spelen dus toch toneel die politici.

Topcircuit 1 en het openbaar vervoer

20 oktober

De bus vertrekt zaterdag om 07.33 en de trein gaat om 07.54. Dat past perfect, een goede aansluiting en ben ik ruim op tijd in Utrecht. Helaas is er tussen Apeldoorn en Amersfoort werk gepland en moeten we daar ( een half uur extra) met de bus. Nu weet ik niet of je weleens met een paar honderd man op twee bussen bent afgerend? Het slechtste in de mens komt dan naar boven.

Nee, beter een andere route gepland en gelukkig is die er. Ik ga via Zutphen en Arnhem. Trein vertrekt om 07.48, precies het moment dat de bus het station binnenrijdt. Een bus eerder? Nee, die van 07.33 is de eerste.
De wagen dan maar.

Scheren

16 oktober

Je een dag niet scheren maakt je stoer. Dat is althans het antwoord van enkele dames die ik gevraagd heb naar deze gril. Voor zo’n woeste Marlboro-roker op paard misschien waar, maar zeker niet voor Ronald Koeman.

Tweede amendement

3 oktober

De NRA zal ongetwijfeld argumenteren dat als de bezoekers van het Route 91 Harvest Festival ook bewapend waren geweest er niet zoveel slachtoffers zouden zijn gevallen.

Its all in the name

27 september

Tegenwoordig adverteert een internetaanbieder met custom-made WIFI in je huis. En mocht het zelf niet lukken dat sturen we een engineer. Prachtig denk ik, ze hebben academisch geschoold personeel aan boord, maar waar is toch die monteur gebleven

Leontien, Michael en Thomas

9 september

Het is een zaterdagmorgen ergens in het voorjaar van 1974. Later op die dag is het open Nederlands kampioenschap en ik mag meedoen. Ik doe mijn spullen in de tas en fiets naar Kerkrade. Het is niet ver, een half uurtje maar. Ik loop de grote hal in en voel me zenuwachtig. Geen idee wat me te wachten staat. Grote kerels zie ik. Oostblokkers die met een handdoek om de hals door de hal rennen. Ze willen de laatste grammetjes kwijt zodat ze in een gunstigere gewichtsklasse vallen. Bijna iedereen heeft de zwarte band en ik nog maar de bruine. Na het omkleden neem ik twee aspirientjes. Het helpt hopelijk de verwachte pijn te verzachten.
Pff, dat lucht op. Na 43 jaar heb ik eindelijk bekend dat ik doping genomen heb.

Mijn deelname is kort. Het eerste en enige gevecht verlies ik na een paar minuten op ippon.

1 tegen 100

2 september

De kritiek op ons onderwijsbestel is van alle dag. Sinds het verdwijnen van de HBS is de kennis van de afgestudeerde middelbare scholier pover te noemen. Aan welke oceaan ligt Mexico, of wie sjouwde die kei de berg op in het oude Griekenland is veel te lastig. Ronduit stuitend is het resultaat op de vraag hoeveel 0,4 plus 3/5 is. Van de 100 deelnemers heeft 2/5 het fout. Dat zijn er, voor de meelezer, overigens 40.

Zingen

16 augustus

Nog een paar weken en het bridgeseizoen begint weer. Wat me altijd heeft gestoord, is het rommelige begin van een avond. Velen lopen nog te lummelen, anderen hangen aan de bar, of erger, staan buiten te roken. Niemand zit in de houding in afwachting van de bel.
Ik stel voor aan de het begin van de avond gezamenlijk het Wilhelmus te zingen. Je kweekt er saamhorigheid mee en het is een signaal om aan tafel te gaan.
Ideaal toch?

Lyon 2017

13 augustus

Net na de hoogmis staat de eerste 20 al weer op het bord en als ik mij spoed naar de vesper kan de tweede erbij. Na de avonddis wordt nummer drie geteld en het déjà-vu van de oranje-leeuwinnen herleeft.

Goede raad

7 augustus

“Kijk uit, let op, en rij voorzichtig”. Iedereen kent de raadgevingen van zijn ouders en herkent het in zichtzelf als de eigen kinderen de deur uitgaan. Een gevoel van trots voelde ik dan ook toen mijn zoon meldde dat hij, op de Deutsche Autobahn, ingehaald was door een lesauto. Zo, heeft dat toch nog zin gehad, dacht ik nog. Het gevoel duurde overigens naar even, want, zonder schroom, zegt hij dat hijzelf 185 reed.

Tour

21 juli

Het is een zegen als de commentaarverbinding is verbroken

Oranje

18 juli

Die Nederlandse voetballenvrouwen zijn echte kerels. Geen gezeik bij een overtreding of beslissing van de scheids: heerlijk!

Junioren

15 juli

Het eerste wat die jonge gasten leren is 670. Als je nog steeds op het bidding-box kaartje moet kijken, dat is 2Hoog of 3Laag kwetsbaar gedoubleerd gemaakt. Twee per wedstrijd is een beetje veel als het in de zij-kolom staat. Kees, zeg er eens wat van!

Klassenfoto

11 juli

Ik zit wat te struinen door mijn oude klassenfoto’s en ontdek, al zeg ik het zelf een aller schattigst mannetje, maar ook dat een aantal jaargangen ontbreken. Zo ben ik onvindbaar op de foto van klas 3, 4 en 5. Dat riekt naar discriminatie. Zal eens contact opnemen met de edelachtbare of daar nog wat aan valt te verdienen.

Omgevingsmanager

3 juli

De Maastunnnel gaat twee jaar dicht. Na 75 jaar is het tijd voor herstelwerkzaamheden. Ik heb er geen last van, want ik kom zelden in Rotterdam, maar voor de noord-zuid reizigers daar wordt het een oefening in geduld. De gemeente heeft tal van maatregel genomen om de overlast te beteugelen en het geheel wordt geleid door de omgevingsmanager Maastunnel.

Ik had nog nooit gehoord van zo’n job, maar hij bestaat echt. €75.000 per jaar.

Kinderen

26 juni

Druk met de kinderen is de reden dat Sjoert Brink en Bas Drijver niet beschikbaar zijn voor het open team in de strijd om de Bermuda Bowl in augustus.
Gelukkig doen ze wel mee bij de Transnationals. Dat PD Times een hoop Chinese yuans doneert zullen de kinderen vast niet erg vinden.

Dood

16 juni

Het is wat tegenwoordig. Sta je lekker tegen een balletje te meppen op het gras en verlies je nipt van een veel betere speelster, wenst een of andere onbenul je dood, omdat hij een paar euro heeft verloren. Of, je constateert dat de toeristen na alle commotie al een aantal jaren wegblijven in Antalya, menen sommigen dat er een eind aan je leven moet komen omdat je de natie beledigt. Vierendelen die dreigers (oeps nu doe ik het zelf).

Rijmen

26 mei

Ik beken grif dat ik vroeger bij het maken van sinterklaasversjes kromme zinnen maakte om er voor te zorgen dat het gedicht rijmde. Maar wat ik nu hoorde...

people kill without regret
although they fly by jumbo-jet

Het rijmt, Kamahl bast mooi en shootin out of helicopters klinkt minder natuurlijk, maar het blijft weird

Hengelooo

17 mei

Hengelo liep uit vandaag want André van der Toorn ( die man van Wegmisbruikers) was in het durp om opnamen te maken voor zijn nieuwe programma.
Het programma "Van Onze Centen" gaat over geldverspilling van de overheid. Gefilmd worden onze beren op het marktplein. Beetje mosterd na de maaltijd wel. Reeds in 2012 schreef ik er een stukje over. Zie "Blog"

Feijenoord

15 mei

Massale uitbraak van heesheid in de regio Rotterdam. Artsen staan voor een raadsel.

Songfestival

9 mei

Ik ben geen groot volger van het songfestival. Zelfs het moment dat de uitslag bekend wordt gemaakt, mis ik al decennia. Wel weet ik dat Nederland moeite heeft zich te kwalificeren voor de finale, laat staan het evenement te winnen.
Dit jaar gaat echter alles goed komen. We sturen zes borsten naar Kiev. Wat kan er nog misgaan?

Kunde

2 mei

Drie keer uitgekomen van VBx met H10x in dummy bij de ouden van dagen paren. Goed tegenspel begint in de eerste slag schreef ik eens...

Echte sport

27 april

Het is tijden geleden dat Jan S. aan begin van een viertallenweekend een jonge jenever naar binnen klokte om de zenuwen te kalmeren. Net zo ver weg is de tijd dat de gebroeders K tijdens de zesde wedstrijd een extra tafel nodig hadden voor de lege bierglazen. Nee, tegenwoordig sjouwt iedereen een flesje water mee naar binnen. Zoals bij iedere andere sport. Net echt.

Formatie

20 april

We maken stappen. Is dat niet hetzelfde als we lopen?

Premier League

12 april

Kop in het AD: Manchester City hoopt Jesus dit seizoen nog in te zetten.
Opschieten, want het is bijna goede vrijdag.

Almelo 8 april

3 april

"Moet je nou alweer bridgen?" vraagt mijn vrouw als ik meld dat ik zaterdag afwezig ben. "Drukke agenda deze maand, lustrum van district Twente in het Polman stadion, mompel ik."
klik hier

Mylou

22 maart

Ik stond bekend (jaja) om mijn snelheid. Alle dingen moesten razendsnel. Inmiddels is de vitesse wel iets minder geworden, maar zo af en toe herleven oude tijden. Er is een moment waar ik als een kat overeind schiet en de afstandsbediening grijp. Dat is als Herman een zangnummer aankondigt bij “Het Mes op Tafel”. Vreselijk, wat een ellende. Het geluid gaat meteen uit en ik slaak een zucht van opluchting. Je mist wel de vraag, maar dat is minder erg dan de barvrouw horen zingen.

Koekje en eigen deeg

14 maart

Zo, het rood-wit-blauw ligt fris gewassen en gestreken in de koffer voor een all-inclusive zonnen en zwaaien in Antalya. Ik ga stemmen ronselen bij de overwinteraars.

Goekel

12 maart

We hebben een paar kasten gebouwd en de twee muren van mijn zweethok bedekt. Sinds die tijd sleep ik regelmatig dozen naar boven om de planken te vullen. Het is leuk werk en je neust in tal van oude herinneringen. Extra zwaar was de doos met woordenboeken. Ze kunnen echter weg, tegenwoordig gebruiken we iets anders.

Op ons trainingskamp vorig jaar kwamen Geon en ik in Oost-Tsjechië. Lekker zonnetje, terrasje en heerlijke drankjes. Na een paar dagen van hotel naar café te zijn gesjokt, wilden we wel eens wat meer zien dan een lange straat en besloten een auto te huren. De mensen bij het verhuurbedrijf spraken vloeiend Tsjechisch, maar geen andere talen. Onze talenknobbel is groter, maar Tsjechisch hoort daar niet bij. Na een aantal minuten met armen en benen te hebben gezwaaid, kreeg een van de medewerkers een goed idee. Hij liep naar de computer en wenkte ons. We ontdekten het vertaalprogramma en konden in het Nederlands de vraag intikken en in het Tsjechisch verscheen de vertaling. Het antwoord ging vice versa en met begrijpend knikjes werd de deal gesloten. Een auto voor anderhalve euro en om vijf uur terugbrengen.

Nu zelfs de telefoon met internet verbonden is, heb ik diverse woordenboeken in de aanbieding. Ophalen graag.

Bijstand

7 maart

De frontale aanval van de Groningers bij Pauw en Jinek op Rutte onthield ons het antwoord op de vraag van Marike Stellinga over de verlaging van de bijstand wat de VVD voorstaat. Het vuur werd flink opgestookt rond de schenen van no-ones’ MP en Rutte zal blij zijn geweest dat hij daarover in elk geval niets meer hoefde toe te lichten dan dat hij het raar vindt dat bijstandtrekkers recht hebben op vakantiegeld.
Waarschijnlijk leeft bij de beleidmakers van de VVD het idee dat er ruimte is om in de zomer de caravan te pakken en naar zonnige oorden te verkassen. Ik denk dat veel minimumlijders blij zijn dat er in juni een extra centje wordt gestort. Achterstallige rekeningen en een nieuwe broek voor de oudste worden daar van betaald.

Nee, korten die hap, een nieuwe prikkel om nog meer te solliciteren naar banen die er niet zijn. Aan het aloude idee dat uitkeringstrekkers lui zijn en niet willen werken, valt niet te tornen en het idee dat werken zaligmakend is, mag dan onder de neo-liberalen hoog in het vaandel staan, voor anderen is dat al in de 20ste eeuw verlaten.

Ik ben bang dat de voedselbanken onder Rutte 3 explosief groeien

3 ton per week

2 maart

Ik heb de indruk dat ze in het Verre Oosten een geldpers hebben ontdekt, als je ziet wat modale voetballers per week kunnen verdienen.

Krol

23 februari

Ik ben een groot voorstander van examen doen voor je mag stemmen. Basiskennis van onze staatsinrichting en herkennen van geblaat moet getest worden voor je je stem mag uitbrengen. Zo’n toelatingstest geldt overigens ook voor de politici. Hè Henk?

Beloften

13 februari

2 miljard naar de zorg, 40.000 extra banen en miljarden naar het onderwijs. Prachtig nieuws, het wordt een groot feest, of not?

Gangneung

9 februari

Er warende beduidend meer toeschouwers bij de MK finale dan bij het WK ijskrabbelen in Zuid-Korea. Voor de TV-coverage geldt overigens het tegenovergestelde.

Overeenkomsten

2 februari

Trump en Wilders hebben ten minste twee overeenkomsten. Op de eerste plaats herhalen ze in de volgende zin wat ze net hebben gezegd en ten tweede hebben ze allebei een issue met haar.

KAMPIOEN

31 januari

Met het bereiken van de finale van de Meesterklasse viertallencompetitie ging voor de tweede keer een droom in vervulling. Dat je net voor het slapen jezelf omhangen met bloemen de beker omhoog ziet houden is leuk, maar leek ver weg. Toch stonden we, Tim Verbeek met Danny Molenaar, Richard Ritmeijer met Maggie Tichá en Geon Steenbakkers en ik, afgelopen zondag voor een volle zaal te hossen. We zijn Nederlands kampioen geworden!

Amsterdamse windbuilen

25 januari

Amstedamse ouders vinden het vervelend dat hun kinderen Amstelveen als geboorteplaats krijgen als ze in het Amstelveense Amstelland ziekenhuis worden geboren. Om die reden willen ze van een verloskamer een Amsterdamse enclave maken. Zo beginnen de blaaskaken in elk geval niet met een achterstand.

Meesterklasse

13 januari

Komend weekend spelen we de halve finale tegen clubgenoten Onstein 2. Met twee wereldkampioenen ( Magie en Richard ) en twee Europese kampioenen ( Tim en Danny) aan boord 80 spellen om naar uit te kijken.

Hans A

5 januari

De vloeistof om mijn brillenglazen te poetsen is bijna op, en daarom wip ik binnen bij Hans A. Het is niet druk, slechts een klant en hij is ook de enige die een respons geeft als ik “goede middag” bas. Hij kijkt verschrikt, alsof het hier niet de gewoonte is elkaar te groeten. De enige medewerker kijkt niet op of om, maar keert haar rug naar me toe en toont slechts haar achterkant. Ze gaat met een machine in de weer.
Ik wacht geduldig en word beloond want er komen nog twee medewerkers achter het gordijn vandaan. Ze schikken hun kleding en ik durf niet te raden wat ze daar gedaan hebben. Klant één krijgt een kopje thee van medewerker achterkant en ik kijk hoopvol naar de andere twee. No luck. De klant gaat met een van de andere medewerkers mee en de twee jongedames gaan, zonder op mij acht te slaan, met elkaar teuten.

U begrijpt dat mijn brillenglazen de komende tijd niet geschoond worden met een flesje van Hans, maar dat ik het personeel wel attendeer op het gebruik van dat brillenpoetsspul.
Je merkt nog eens wat op.

2017

2 januari

Het eerste voordeel van 2017 is meteen duidelijk: de stomme reclame voor zorgverzekeraars is geëindigd. Ik hoop dat het blijvend is, maar ik ben bang dat we in december weer getrakteerd worden op meer gezwets.

Staatslot

28 december

Heb je ook zo’n hekel aan de tegenstanders die, nadat ze de kaarten uit het vakje hebben gehaald, het pakje eerst neerleggen en dan kaart voor kaart oppakken? Alsof je dertien staatsloten hebt gekocht en maar blijft hopen dat de jackpot op een lot is gevallen.
Opschieten. Neem de kaarten eruit, vouw ze open, steek desnoods de kleuren bij elkaar en bieden!

kerst

23 december

Netto resultaat kerstdrives 2016: 66 meesterpunten, een ondefinieerbaar ornament en een fles wijn. Oh en tientallen leuke spellen!

Social Media

8 december

De noodzaak om samen te eten ’s avonds om de dingen van de dag te vertellen is verdwenen nu iedereen kan appen. Nog voor het douchewater me vanmorgen bereikte, wist ik al van diverse kanten dat de trein richting Enschede in brand stond.

Politiek

3 december

Ook “Geenstijl” wil een politieke partij oprichten. Gelukkig is de kans op een zetel met Jan Dijkshoorn als voorganger nihil. Maar je moet er toch niet aan denken dat straks de formatiegesprekken met 150 partijen gebeuren.

Vijfkaart voor Beginners

22 november

Voor iedereen in mijn kennissenkring die de komende twee weken jarig is, ligt er een gesigneerd exemplaar klaar.

Sportploegen

17 november

Ik ben blij dat het trainingsprogramma van ons bridgeteam weinig overeenkomsten vertoont met dat van de Rabo renners toen Thomas Dekker nog voor die ploeg reed.

Dat dames van plezier meegetorst worden, heb ik maar een keer meegemaakt in de ruim dertig jaar die ik bridge.
We waren in Parijs en een van de teamleden had sjans. Na diverse drankjes nam het stel afscheid en werd de kamer van de dame opgezocht. Maar toen de kleren uit moesten, kreeg de bridger koude voeten en beende weg. De straf was hoog. De douche en het toilet bevonden zich op de hotelkamers voor het slaapgedeelte. De collega’s waar de schuinsmarcheerder samen mee op de kamer sliep hadden beloofd de voordeur open te laten, maar het slaapgedeelte wel te sluiten. Hij hoefde slechts luid te bonzen om binnen gelaten te worden. Helaas was bij de andere twee ook de alcohol goed te merken, want ze waren met geen tien paarden wakker te krijgen, zodat onze held de nacht moest doorbrengen in de badkuip.

Alcohol speelde, voornamelijk in de beginjaren, een grote rol in de voorbereiding op belangrijke wedstrijden. Bij de centrale weekenden sliepen we met zijn vieren in Nijmegen en vast onderdeel van de bagage was een kratje bier. Het waren zware avonden en nachten, maar uiteraard wel weer topfit aan tafel de volgende dag.

Dat ik mijn partner een handdoekje aanreik en een filmpje opzet is iets waar ik al helemaal niet aan moet denken.
Rare jongens toch die fietsenrenners.

Florence

8 november

Je krijgt toch een vieze smaak in de mond als McDonalds een outlet wil openen op het Piazza del Duomo.

Drees

31 oktober

Nog een paar jaar en je krijgt de AOW pas als je dood bent.

De Vluchte

28 oktober

Voor het eerst in de geschiedenis waren er supportersrellen bij het bridgen. Tijdens de eerste competitieronde van de regionale viertalleccompetie werd ook het duel uit de tweede divisie gespeeld tussen Schuttersveld en OBC.
Beide teams waren met een handvol supporters naar Enschede gekomen en zij moedigden hun team vaak op luide toon aan. De invloed van spiritualiën was duidelijk merkbaar. De districts competitieleider moest daardoor meerdere keren corrigerend optreden.
Na afloop volgde een waarschuwing richting beide teams dat ze zich moesten gedragen wilde men nog een keer onder de paraplu van het district een wedstrijd willen spelen.

De hossende massa had daar nauwelijks oren naar, want het gelijkspel zorgde voor vreugde in beide kampen.

Silly Walks

20 oktober

De gebruikers van de roltrap in de Praagse metro lijken zo weggelopen uit de sketch van Monty Python over het ministry of silly walks. Achterover hangend met de knieën hoog optrekkend denderen ze naar beneden. Het is net of ik John Cleese zie. Komisch.

Het paard achter de wagen spannen

15 oktober

Een ludiek plan om 5000 man kwijt te raken bij de Belastingdienst leverde zoveel geïnteresseerden op dat er geselecteerd moest worden. De oudjes konden hun pret niet op. Zelfs 64 jarigen die nog maar een paar maanden moesten, werden eruit gebonjourd en kregen een flinke zak geld mee. Het doet even pijn, maar uiteindelijk ziet de begroting er over een tijdje ( denk je) een stuk beter uit.

Een probleem onderkende men echter niet. De kennis van die oudjes wordt gemist. Het werk loopt in het honderd, want die computers kunnen ook niet alles. Gelukkig heeft Wiebes een plan. De ex-ambtenaar die met corduroy broek lurkend aan zijn pijp in de tweede woning zit te genieten van de zon en rust wordt ingehuurd als ZZP’er. “Het is dan wel geen beleid, maar onvermijdelijk”, aldus de bewindsman.

Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken.

Die ehemalige DDR

9 oktober

Vlak achter Berlijn is al de eerste kaartcontrole. Onze vriendelijke en glimlachende conductrice nadert met ferme stap. Ze stopt net voor ons bij twee heren die reizen op een soort familiekaart. Nadat ze het kaartje in ontvangst neemt vliegen de ogen van de controleur van links naar echt om een vrouw bij de man te vinden en gelukkig ontdekt ze er een. Ze informeert of het biljet für euch beiden ist. De man schudt nee en wijst op de man naast hem. De conductrice verkleurt en mompelt: “ach so, dass kann ja auch.”

Ajuus

23 september

Dat de regering zich op de borst klopt en trots is op de prestatie van de afgelopen jaren is onbegrijpelijk. Veel maatregelen zijn slecht en werken averechts.
De wet werk en zekerheid is zo’n voorbeeld en de kroon op het werk van Rutte 2. Een gedrocht waar niemand behalve Lodewijk Asscher voor is. Toch heeft de wet wel een positief effect. Na bijna vier jaar wordt het contract van de ministers niet meer verlengd.
Of zoals tegenwoordig gebruikelijk is: “pleur op!”

Tuintje

21 septmeber

Het is best leuk zo’n eigen groentetuintje. Elke morgen speuren of er al iets opgekomen is en dan juichen als de eerste bewoner zichtbaar wordt. Vervolgens met de meetlat constateren dat er groei inzit en aan het eind met een gevoel van trots oogsten.
Het enige nadeel is dat bloemkool met tomaat, versierd met basilicumblaadjes niet je van het is.

Aanklacht

16 september

De beschrijving bij mijn bridgepraatjes van de diverse kleuren gaat onder andere via ruiten en harten. Maar soms wil je wel eens veranderen. Dat geldt zeker als de harten en ruiten, of schoppen en klaveren tegelijk worden genoemd. Dat een rossige landgenoot in actie komt, is niet waarschijnlijk als ik zuid twee hoge rooie laat cashen. Maar de gekleurde Nederlander staat meteen op zijn achterste benen als zuid twee hoge zwarte meeneemt

Wroclaw

5 september

Zelfs de opmerking dat Verhoeven een snelle auto heeft en ietsje boven de toegestane snelheid rijdt, kan de bondscoach niet vermurwen. Nederland blijft ook vandaag met twee paren spelen.

Excuses

28 augustus

Het wordt tijd dat ik mijn excuses aanbied. Bijna vier jaar ben ik het lachebekje van Nederland geweest, maar aan al mijn beloften om het systeem goed te leren, beter uitgeslapen aan de match te beginnen en op te letten bij het afspel heb ik niet kunnen voldoen.

Het spijt me en sorry aan iedereen.

Battle

24 augustus

Nu de scholen weer zijn begonnen is het een leuke sport om het drietal naast elkaar rijdende fietsers dat me nadert te tarten en niet aan de kant te gaan. Je ziet eerst de stoere blikken, dan de verbaasde en als ze net de botsing hebben ontweken de kwade blikken en helse kreet. Heerlijk!

Helm

15 augustus

Wat een onzin dat geweeklaag over die helmen. Elke militair weet, en dit is een uitdrukking uit dienst, dat als er stront aan de knikker komt en je een paar weken over de hei moet hollen een helm van papier maché gedragen wordt. Zo’n stalen ding hoort dan wel bij de PSU, maar je houdt er geen kogel mee tegen en is onhandig en loodzwaar.

Fruitvliegjes

12 augustus

Een van de voordelen van ouder worden is dat de antwoorden op tal van levensvragen duidelijk worden. Je weet inmiddels waarom je op aarde bent. Je bent bekend met je eigen toekomst en weet waar Abraham de mosterd haalt. Je doet moeiteloos een belastingaangifte en kent de nukken van je betere helft.

Maar waar ik me laatste tijd het hoofd over buig is het volgende. Na een paar dagen is de vuilnisbak een waar El Dorado voor de fruitvlieg. Het rottende fruit en andere etenswaar is onweerstaanbaar voor ze. De remedie is om de bak wat sneller te verversen zodat de vliegers verdwijnen. Maar waar ik meezit is: waar blijven die krengen?

Olumpiese spelen

2 augustus

Op 14 augustus is de voorronde van de vrije kür voor duetten bij het synchroomzwemmen. De finale is twee dagen later. Niet vergeten!

München

24 juli

Het plannen van een city-trip krijgt een hele nieuwe dimensie tegenwoordig.

Buitenlanders

19 juli

Na de uitspraak van de rechter in Rotterdam in de zaak Jos van Rey gingen in Roermond honderden mensen de straat op. Dat het boegbeeld van de stad aan de Maas “slechts” een paar uur hoefde te schoffelen in plaats van jaren de kelder in, stemde tevreden.

Ook elders in het land kwamen oud-Limburgers samen om te vieren dat de onderkoning van het thuisland in de strijd tegen het oppermachtige OM wel een schrammetje had opgelopen, maar zeker niet was verslagen. Het feestgedruis leidde overigens regelmatig tot botsingen met de lokale bevolking. Zij vroegen zich af of die Limbo’s wel helemaal goed bij hun hoofd waren en wensten dat ze terug zouden keren naar hun Heimat. Waarom zijn die mensen hier eigenlijk?

Beroemd

16 juli

Thomas de Gendt wint op magistrale wijze op de Ventoux, maar wat die dag in onze herinnering blijft, is een tegen de berg oprennende Froome. Een dag later wint Tom Dumoulin nog grootser de tijdrit, maar wat in ons geheugen blijft is een idioot die met een vrachtwagen zigzaggend over de promenade des Anglais 84 mensen doodt. ‘s Avonds wordt er zwaar getafeld bij Nieuwsuur. Twee experts in hun beste pak geven commentaar op die dodemansrit, maar na slechts één antwoord moeten ze al zwijgen en worden bedankt omdat er een staatsgreep in Turkije gebeurt. Timing is everything.

Zitten

11 juli

Ben ik eindelijk een tijdje van het roken af en denk gezond te leven, verschijnt er een nieuw onheilsspellend bericht. Zitten blijkt zeer ongezond te zijn en verkort de levensverwachting. Dat is slecht nieuws voor een beroepsbridger. Gelukkig hebben de NBB bestuurders zich reeds beraad en komen volgend seizoen met competities die louter staand kunnen worden gespeeld.

Cash

9 juli

Gister was “Walk the Line” te zien op Nederland 3. Een documentaire over het leven van Johnny Cash en June Carter, zijn latere vrouw. Pakkende beelden en lekkere deuntjes herinneren aan vroeger. Cash was een wildebras en had een goede relatie met gevangenen, zij waren zijn grootste fans. Het was dan ook niet vreemd dat hij een optreden deed in Folsom prison. Nog bekender werd later het optreden in San Quentin. - I hate every inch of you – Al die liedjes zijn te zien op youtube. Opvallend bij die beelden is dat het merendeel van de boeven blank is. Nu zou dat beeld wel iets anders zijn!

Vlieland

7 juli

Vlieland is een mooi eiland. Het is zeer aangenaam om er een paar dagen rond te waaien. Slechts het gekwetter van de vogels, het ruisen van de zee en het hinniken van de paarden is te horen. Ik heb zelfs gedacht om er te gaan wonen en alleen nog online te bridgen.

Maar dan.
Een paar keer per dag komt de boot uit Harlingen en braakt honderden grijskoppen uit. Ze moeten allemaal naar hun hotel en er is maar één straat op Vlieland. Zonder uitzondering heeft iedereen een koffer met wieltjes. De weg is geplaveid met steentjes, van die bolle ronde, je kent ze. Eerst hoor je er eentje, dan twee en al snel dendert de hele meute over de Dorpsstraat. Het geluid is oorverdovend. Twintig minuten een hel op aarde en dan keert de rust weer. Ik kijk op de klok in afwachting van de volgende boot. Nooit ga ik hier wonen.

Minimumloon

1 juli

In het beloofde land, de Verenigde Staten van Amerika, kent men net als bij ons het minimumloon. Oorspronkelijk was de bedoeling dat een gezin met eenverdiener daar van rond moest kunnen komen. Denk aan huisvesting, voeding en jaarlijks een tripje met de kids. Dat lukte prima toen de tuinhekjes nog wit waren en het gras groen, maar tegenwoordig met een stevig Heras hekwerk om het huis hebben beide ouders ten minste een en vaak twee banen nodig om de lippen boven water te kunnen houden.

In Nederland is het beter, maar omdat we in bijna alles onze grote broer volgen, dreigen nationaal even grote problemen. Het grote ZZP’leger en werknemers die slechts een contract voor een korte tijd kunnen krijgen, zwemmen slechts met grote ondersteuning. Armoede dreigt zelfs voor huishoudens waar beide partners werken.

Ergens hebben we de juiste afslag gemist.

EBL

23 juni

Morgen is om 10.00 uur de "Ordinary General Assembly" van de Europese Bridgebond, gevolgd door cocktails. De afgevaardigden verwachten een korte vergadering, want om 11.00 uur is de persconferentie.
Ik bedenk twee vragen. Ten eerste: hoe kun je om kwart over tien op een doordeweekse dag al gaan zuipen, en ten tweede: hoe kun je daarna nog in stonecoal english de vragen beantwoorden?

JASTA

20 juni

Recentelijk heeft de Amerikaanse senaat JASTA aangenomen. Die afkorting staat voor Justice Against Sponsors of Terrorism Act. De bedoeling is dat slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers van terroristische aanslagen een zaak kunnen beginnen tegen een ander land als ze menen dat het betreffende land laakbaar heeft gehandeld.

Een voorbeeld: stel dat een van de piloten die op 11 september 2001 de Twin torens invloog vanaf Schiphol naar Amerika reisde en Nederland bekend was met zijn terroristische intenties, we aangeklaagd kunnen worden door een van de nabestaanden van de slachtoffers van die dag.

Dat is pikant. Zeker omdat de Verenigde Staten weigeren mee te doen aan Strathof in Den Haag.
In Nederland is er tot nu nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. Gelukkig heeft Jeroen Recourt (PvdA) vragen gesteld aan de minister. Maar dat is dan weer Ard van de Scheur. Afwachten of hij de papieren kan vinden.

Twente

17 juni

Luid toeterend, met open dak, zwaaiend met een rode sjaal en peinzend hoe we volgend seizoen in het rechterrijtje proberen te overleven

EK

15 juni

Ware atleten zijn het. Gespierde torso's, strakke koppies en de souplesse van een kat met het uithoudingsvermogen van een paard. Een pass over 50 meter komt moeiteloos aan en de schoten richting doel zijn hard en zuiver. Maar dat ik nou geniet van het spel, nee.

Stef Blok

10 juni

Nog erger dan Halbe vind ik Stef Blok. Totaal onzichtbaar, onhoorbaar of onhandelbaar. Onze minister van wonen heeft buiten zijn werk als hulpje van de afdeling financiën nauwelijks een taak.
Hij is wel verantwoordelijk voor de verhuurdersheffing. Met die heffing vraagt het kabinet een financiële bijdrage van verhuurders voor het verminderen van de nationale schuld. Bijna anderhalf miljard vangt Stef zo. De woningcorporaties zuchten onder die last. Een deel kunnen ze doorberekenen aan de arme sloebers, maar veel komt uit eigen vermogen. De grootste consequentie is dat er daardoor van nieuwbouw amper sprake is.

Huishoudens met een inkomen onder de 35.000 euro komen in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar het aanbod van nieuwe woningen stagneert en het aantal huurders met een kleine beurs stijgt. Stef verzint een list. Hij laat de scheefwoners dokken. Mensen met een relatief hoog inkomen trakteert hij jaarlijks op een fikse huurverhoging om ze uit de goedkope woningen te jagen. Probleem is alleen dat die huurders nergens naar toe kunnen. De beurs is te klein voor een koopwoning of huurwoning op de vrije markt.

Er ontstaat een situatie dat mensen hun huis worden uitgejaagd en nergens naar toe kunnen. Je zou ze bijna adviseren een ommetje te maken en asiel te vragen in Nederland. Zo krijg je in elk geval een dak boven je hoofd. Maar dat boeit Stef nauwelijks, want asielzoekers vallen onder een ander ministerie.

Aangeven

10 juni

De telefoon gaat, het is Henk. Hij geeft aan dat hij niet kan komen, omdat hij ziek is. Ik geef aan dat het niet erg is, want er ontbreken nog twee deelnemers. Zij hadden al eerder aangegeven dat ze afwezig zouden zijn. Ik geef wel aan dat ik hem beterschap wens. Hij geeft aan dat het waarschijnlijk een paar dagen zal duren voor hij weer de oude is. Ik geef aan dat we alle tijd hebben. Ik geef ook aan dat ik afscheid ga nemen, want we zitten aan het ontbijt en mijn zoon wil dat ik de pindakaas aangeef.

Oosting

31 mei

Met stijgende verbazing beleef ik de nasleep van de Teeven-deal. Eerst keurt Van Brummen het eigen vlees en constateert dat er niks mis is en later gaat een commissie onder leiding van Marten Oosting liefst twee keer aan de slag om te concluderen dat het geheugen van heren op leeftijd abominabel is.

Ik zie een rijtje woningen op een vroege februarimorgen nadat het ’s nachts gesneeuwd heeft. Een nijvere huisvader hanteert de bezem en veegt alle sneeuw bij de buren op de stoep. Zo, verzucht hij, hier is alles netjes.

België

21 mei

De spitsen van het Belgisch elftal voor de EK van 2016:

Cristian Benteke
Romelu Lukaku
Michy Batshuayi
Divock Origi

Heel wat anders dan Jan Ceulemans of Erwin Vandenbergh.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

19 mei

Ik hou er van om ongehoorzaam te zijn. Om die reden kan ik wel smullen van de actie van de burgemeester van Weert. Een moeder komt met haar kroost uit Syrië en vraagt asiel aan in Duitsland. Haar broer doet later hetzelfde in Nederland. Weinig verrassend trekken broer en zus naar elkaar en de broer verzorgt de vaderlijke taken in het gezin van de vrouw. Mooi geregeld zou je denken, nee dus.

Omdat de vrouw zich had gemeld in Duitsland, nadat ze de ellende in Syrië had verlaten, moet ze daar ook de asielprocedure afwachten. Hemelsbreed twintig kilometer van Weert. Maar regels zijn regels, nietwaar? Burgemeester Heijmans leek dat maar niks. Het feit dat de broer ondersteuning biedt en de vrouw in Duitsland in haar uppie met vier kinderen rond moet sjouwen, vond de burgervader voldoende grond de familie in Weert onder te brengen.

Klaas Dijkhoff, de opperhoeder van het asielbeleid en niet geliefd in Oranje, reageerde kritisch op het besluit van de burgemeester om het stel te laten onderduiken. In net taalgebruik verschilt hij van mening met Heijmans. Tevens, zo stelt de staatssecretaris, is het gezin niet gebaat bij illegaal verblijf in Nederland. Het duurt zo langer om te integreren.

De gouverneur van de staat gaat nu onderzoeken in hoeverre de actie van de burgemeester gevolgen heeft voor hem.
Regels zijn natuurlijk nodig, maar je kunt ook overdrijven. Het minste dat we kunnen doen is Weert op Facebook liken!

EK

18 mei

Ter voorbereiding op het aanstaande EK dit weekend een oefeninterland tegen België. We spelen toch niet mee op het EK?
Oh, bridge

Douwe

14 mei

Zijn er echt volwassen mensen die naar het songfestival kijken?

Brave old world

6 mei

We willen participeren met de Oekraïne en binnenkort TTIP’en met de Verenigde Staten. Onze bestuurders zijn drukke baasjes die voor de heilige economische groei globalisering hoog in het vaandel hebben staan. Daarentegen zoekt de gewone man het steeds dichter bij huis. Groente en vlees uit eigen omgeving. Tevens valt op dat de vervreemding van en aversie tegen Den Haag en Brussel groter wordt. We leven in een andere wereld lijkt het wel.

Traditie

26 april

Je kunt het treffen bij het WK snooker, maar soms zijn Willy Thorne en Terry Griffiths de commentatoren van dienst. Griffiths knauwt met een onverstaanbaar Welsh accent en Thorne murmelt alsof hij drie muffins in zijn mond heeft. Het wordt hilarisch als een van twee aan het eind van de frame, tegelijk met het luide applaus, het publiek probeert te overstemmen. Totaal onverstaanbaar. Waarom ze niet een half minuutje wachten?
"zo doen we het altijd meneer"

Hun en Hen

20 april

Zij geeft hun hen aan hen, of de leukste zij geeft hun hun hun hen

Techniek

7 april

We doen aangifte via de app en bestellen ons eten via het internet. Sommigen raadplegen de dokter zelfs via Skype of email, maar een simpel ja of nee moet op papier.

Rare gedachten

4 april

Als ik de aardappelen schil denk ik aan Jan Westerhof, en bij het roeren in de bechamelsaus dringt Jan Jansma mijn gedachten binnen. Geen idee waarom, maar ben wel benieuwd wat het betekent.

Geurtjes

15 maart

Ik herinner me nog de strijd aan de bridgetafel om het roken tegen te gaan. Men begon met de befaamde niet-roken sticker op de systeemkaart. Dat er aan een belendende tafel door vier jongelui zware shag werd gepaft, kwam blijkbaar nooit op bij de ontdekkers. Toen het lumineuze idee om het roken toe te staan in de even ronden. Met een gedegen afzuiginstallatie zou dat de atmosfeer fris moeten houden. Niets werkte uiteraard. Pas toen de druk in de samenleving groot genoeg was om het roken in openbare gebouwen helemaal te verbieden, konden we opgelucht ademhalen.

Nu de rooklucht is verdwenen richten de pijlen zich op een nieuw ongemak, een nieuwe adembenemende verslaving. De Amerikaanse bond wil het nog niet verbieden, maar laat het aan het gezonde verstand van de bridgers over en verzoekt tot matiging.
Het gaat om parfum, eau de toilet of ander onder-de-arm-spuit spul dat sommigen mee torsen.
De sticker kan weer op de kaart!

Gebakken zonlicht

6 maart

Om de povere financiële situatie het hoofd te bieden, of anders geformuleerd nog rijker te worden, heb ik een nieuw verdienmodel gecreëerd.
We wonen in een flat en naast die forse kolos vind je een rijtje eengezinswoningen. Het brede flatgebouw tempert de zon voor de lagere huizen zodat zij minder gebruik hoeven te maken van zonnewering. Het lijkt me niet meer dan fair dat zij de bewoners van de flat daarvoor een redelijke vergoeding betalen. Samen met de Vereniging van Eigenaren hebben we een contract opgesteld en naar de laagwoners toegestuurd. De verwachting is binnen afzienbare tijd stil te kunnen gaan leven

Haar

24 februari

Mag ik zo'n jaren vijftig coupe met een scherpe scheiding, vraag ik aan mijn kapster. Haar lippen bewegen omhoog, ze kan een glimlach niet onderdrukken. Tondeuse standje 3 weer, bedoelt u zeker? Ze kent me.

Frenske

5 februari
De VVD plant een kwaliteitsimpuls door Frans Weekers als vervanger van “ik zoek na twaalf mooie jaren een nieuwe uitdaging” Bart de Liefde naar voren te schuiven. De waarnemend burgemeester van Beek beraadt zich nog. Laten we hopen dat hij ruim de tijd neemt.

Schoonvegen

31 januari

Gemengde reacties na het schoonvegen van de Dam door onze Jantjes in augustus 1970. Het langharig, blowend en zingend tuig werd hardhandig met de koppelriem en knuppels verwijderd. MP Piet de Jong smuilde instemming en de Telegraaf meldde dat als de burgemeester niet wil of kan dit soort zaken gebeuren.
Zou de Karel Doorman nu in Stockholm liggen?

Pundits

26 januari

Hoog tijd dat Jan Mulder zich terugtrekt in Oldambt en zich gaat toeleggen op het turen over het Groningse land.

Stiekem

20 januari

Vanavond maakte John de Mol bekend dat er een nieuwe "Wie is de mol" wordt opgenomen.
Tot de deelnemers behoren onder andere S. Buma, E. Roemer, A. Pechthold en G. Wilders. In zes afleveringen, wekelijks sneuvelt er iemand, wordt bepaald wie de grootste stiekemerd is. Diverse omroepen hebben al belangstelling getoond.

Extase

7 januari

Ik lig in een schemerachtige kamer op mijn rug in een comfortabel bed. Naast me zit een jongedame die me vraagt of ik mijn shirt wil uitdoen. Wie ben ik om dat te weigeren? Nadat ik met ontblote borst weer horizontaal lig, komt ze dichterbij. Met haar rechterhand wrijft ze een niet onaangename substantie over me. Ik voel me steeds beter. Vervolgens neemt ze een klein apparaat en wrijft daarmee over mijn naakte borst. Ik sluit mijn ogen. Wegdromend lijkt het een eeuwigheid, maar al snel wordt het licht weer aangedaan. U kunt zich weer aankleden, hoor ik. “Was dat het al” , informeer ik. “ Ja”, is het korte antwoord. “Uw internist bespreekt de uitslag nog met u”. Leuk zo’n echo.

Elf

4 januari

Zou Erben alweer dromen van de Tocht nu Leeuwarden wit kleurt?

Top 2000

31 december

Meekijken met de Top 2000 op de TV leidt tot nieuwe inzichten over het menselijke ras

Glück Auf

16 december

Mooie documantaire gister bij Andere Tijden. Brengt oude herinneringen weer naar boven. De zwarte was die buiten hing te drogen en een rochelende buurman, van de stoflongen, hangend over de schutting.
Vroeger was niet alles beter!

Amerika

5 december

Tegenwoordig elke week wel een shooting aan de overkant van de plas. Wanneer komt onze overheid met een negatief reisadvies?

Douglas

4 december

Bij het online shoppen kom ik bij Douglas, parfums en dergelijke. Op de website staat de Top 10 damesgeuren. Merkwaardig woord toch.

Brits

29 november

Karakteristiek beeld bij de Davis Cup finale: de Engelse coach klapt beleefd bij een punt van Murray en de fans achter hem hupsen op en neer onderwijl een glas naar de mond brengend en er in de andere hand eentje vasthouden als reserve. Het blijven zuiplappen, zelfs bij tennis.

Radio

24 november

Radio 5 is best te pruimen als ze tussen de platen maar de mond dichthouden

Oranje

6 november

Vraag me af hoelang er vergaderd is en met hoeveel mensen om te beslissen geen kaartje, bloemetje of dagvaarding te sturen naar Hilde van der Heide uit Oranje.

Almelo

27 oktober

Vacature bij de gemeente Almelo: iemand die alle klokken weer op de juiste tijd wil zetten. Nee, niet in verband met de wintertijd. Van kwart over negen via tien over twaalf naar precies twaalf uur binnen een paar honderd meter. Sloppy!

Jeugd

18 oktober

Hoog bieden werd altijd als voorrecht van de jeugd gezien. Niet meer! Stuur vier senioren in één auto naar Utrecht en kijk wat er gebeurt. Onzin slems, -2000 tegenover +2600 en meer. Aanstaande zarterdag in de column de avonturen van Bob en Matthieu en Henk met Joop.

Politiek

13 oktober

Den Haag is tegenwoordig net zo ver (weg) als Brussel

Voetballers

29 september

Homoseksualiteit is geen issue meer bij het eredivisie voetbal nu veel spelers hun voorkeur kenbaar maken door het dragen van die roze schoenen.

Martin Beck

21 september

Martin Beck was de antiheld in de thrillers van Sjöwall en Wahlöö. Kenmerkend voor de oudere heer was zijn afkeer van de moderne politietactieken om verdachten te arresteren. Een complete ME-ploeg, helikopters boven de plek en tot de tanden toe bewapende special-forces om iemand te pakken? Nee, Beck ging gewoonlijk in zijn eentje en belde netjes aan.

Een beeld van herkenning pas geleden. Een zestienjarige puber probeert zwart te rijden in de Thalys. Hij springt op het laatste moment de trein in en verschanst zich op de plee. Gevolg? Uren vertraging voor de treinen richting Parijs en de volledige politiemacht van de Randstad wordt geactiveerd. Knulletje doodsbang

Waar is oom agent gebleven die eens vaderlijk bromt en de boef een draai om zijn oren geeft?

Monaco

14 september

Morgen maar eens rondkijken voor een leuk appartementje in Monaco.

Nederland

7 september

Ik herinner me de vakanties met mijn ouders met vreugde. Meestal een spannende reis naar verre oorden. Maar de trek naar de zon kende ook vervelende momenten. Zo was de afkeer van de dames voor de buitenlandse toiletten enorm. Niet alleen bleek er in de zuidelijke landen geen pot aanwezig, ook de odeur was vaak niet te harden. Toen ik later vrij frequent in het oostblok kwam, van hetzelfde laken een pak. Afgelopen maand ben ik twee keer met de trein naar het buitenland geweest en zelfs in de binnenlanden van Tsjechië geurden de toiletten fris. Bij terugkeer in Nederland was de nood hoog, maar in de intercity vanuit Arnhem werd ik onpasselijk bij het openen van de WC-deur. In de volgende trein weinig anders. Nederland is de viespeuk van Europa geworden.