Er is er weer een

Slem in beide richtingen, beetje doorduwen dus

Board 1
IMPs
N-S Vul
S
H K J 8 7 6 3
D 9 8
C A J 9 8 4
S A 10 9 6 2
H Q 10
D A Q 10 5 4
C 2
TableS K Q J 7 4
H A 9 5 4 2
D K 7 6
C6 C× South
S 8 5 3
H
D J 3 2
C K Q 10 7 6 5 3

EJ en Matthieu zijn de enigen die in NZ slem mogen spelen. Na de schoppenstart troeft de leider een paar harten in de hand en de schoppen op tafel. Uiteindelijk verdwijnen twee ruitens op de vrije harten.

In de andere lijn werd wel legitiem vaak 6♠ geboden en gemaakt. EJ en M scoren bij een datum van -580 19 IMP's. Ruiten uit zeg je? Flauw.

Het is oneerlijk

Heel soms, meestal is het gepruts en geknoei, komt er een spel langs waarbij je denkt, mwah, niet gek gedaan. Afgelopen week op de club was er zo'n spel. Ik speel met Geon tegen teamgenoten Erik-Jan en Kamiel:

West

Pass
North

Pass
East

Pass
South
1 NT
Board 1
IMPs
None Vul
S 8 7 3 2
H J 10 9 6
D Q 2
C Q 8 4
S J 9
H Q 2
D K 10 8 4 3
C J 9 5 2
TableS K Q 10 6
H K 8 7 5
D J 5
C K 6 31 NT South
S A 5 4
H A 4 3
D A 9 7 6
C A 10 7

Na de ruitenstart ziet het er niet fraai uit. We hebben wel de meerderheid aan punten, maar de verbinding is knudde. Ik begin met het leggen van V en oost kan er gelukkig niet boven. Een meevaller! Ik ben in de dummy en speel B en laat die slag lopen. West komt aan slag en speelt een kleine ruiten na. Blijkbaar heeft oost ge-oddbald.

Ik laat B aan oost die met een kleine schoppen verder gaat. Ik duik weer en west neemt de slag met de 9 en speelt H na. Oost renonceert en gooit een kleine klaveren. Ik pak de slag en cash ook ♠A en ga er met een kleine ruiten uit. Oost heeft een schoppen gedumpt. In dummy verdwijnen twee schoppens op de twee ruitenslagen.

West casht ook de vijfde ruiten, in dummy een harten, oost gooit ook een harten en ik doe een schoppen weg en wacht vol spanning of west nog een schoppen heeft. Dat lijkt niet het geval, er komt harten na. Ik speel de tien in noord en mag de slag maken.

Ik weet nu dat oost twee ruitens heeft en vier kaarten in zowel harten als schoppen. Dat betekent oorspronkelijk een driekaart klaveren, maar nu nog twee. Ik speel klaveren naar de tien en boer en op de nagespeelde klaveren van west leg ik klein en neem de heer van oost met het aas. A en de hoge ♣V zijn de zesde en zevende slag voor precies +90 en nul impen. Twee paren kopiëren het resultaat en een drietal paren gaat down in OW.

Alles umsonst, maar wel een leuke oefening kaartlezen.

Wijze raad

We hebben spruiten vanavond. Ben ik niet hilarisch over, maar de hertenbiefstuk erbij vergoedt veel. Het schoonmaken van die Brusselse kooltjes doe ik gewoonlijk achter de computer. Filmpje op, dan gaat het wel. Deze middag wordt het BBO.

Bij een van de eerste spellen die ik zie, moet ik denken aan een uitspraak van Jaap vdN jaren geleden in het forum van IMP. Hij stelde dat het vaak lonender is de juiste fit te vinden dan het niveau waarop je speelt. Het gaat deels goed bij het volgende spel:

West
5 C
Pass
Pass
Pass
North
6 C
7 H
Pass
Pass
East
Pass
Dbl
Dbl
South
7 C
7 S
Pass
Board 1
IMPs
None Vul
S K 7 6 5 4 2
H A Q J 7 2
D K 5
C
S
H 5 4
D 6 4 3
C A Q J 10 9 5 3 2
TableS Q 10 9
H K 10 6
D Q J 10
C 8 7 6 47 S× South
S A J 8 3
H 9 8 3
D A 9 8 7 2
C K

Ik zie noord denken na de 5♣ opening van west. Er zijn, denk ik, drie mogelijkheden. Je kunt 5♠ bieden, je langste kleur en mocht het bieden verder gaan, proberen je tweede kleur in beeld te krijgen. Je kunt ook doubleren en hopen dat partner niet past, of alleen past zonder goede fit in de majors. Of je kunt 6♣ bieden. Daarmee vertel je dat je twee kleuren hebt. De kans op de juiste fit is met de laatste bieding wel het best.

Noord volgde Jaap en besloot tot 6♣. Zuid had echter nog nooit van die regel of zelfs van de IMP gehoord en werd enthousiast van partners volgbod. Met 7♣ maakte hij duidelijk dat er niets minder dan grootslem gespeeld moest worden.

Met twee tophonneurs in schoppen, drie in harten, het liefst ook H en een eerste ronde in klaveren moet noord wel de perfecte hand hebben om alle slagen te kunnen maken. Zuid had beter het advies van Jaap gevolgd en met 6♠ de troefkleur geboden en de schouders opgehaald als noord inderdaad alle goodies heeft voor 7.

46 Van die kleine groene krengen waren het overigens.

Tweede hand hoog

West

Pass
Pass
North

3 NT
East

Pass
South
1 NT
Pass
Board 1
Matchpoints
E-W Vul
S J 6
H 9 7 2
D A Q 7
C K J 10 5 4
S K 8 7 5 3
H K 8 4 3
D 10 6 5
C 2
TableS 10 4 2
H Q 6 5
D 4 3 2
C A Q 9 73 NT South
S A Q 9
H A J 10
D K J 9 8
C 8 6 3

Punten zat, geen fit in een major, dus 3SA.

West trapt af met een kleine schoppen en de leider wint in de dummy met ♠B. Je houd een vork over, maar nu oost de tien heeft, kun je ook in de hand nemen.

Na ♠B speel je harten, want je wil de klaveren vanuit de hand nemen en een eventuele entree van west voortijdig verwijderen. Het vervolg is verrassend: harten naar de tien maakt de slag, Oost doet braaf tweede hand laag en west wil de slag niet, want hij weet niet wat hij na moet spelen. Je bent aan de goede kant voor de klaveren en een klavertje naar de tien verliest aan de vrouw.

Oost speelt schoppen, je legt de vrouw en west neemt met de heer. Schoppen is voor je aas en een tweede klaveren ontwikkelt een slag en nu oost geen schoppen meer heeft, is de kou uit de lucht.

Je maakt er twee in harten en schoppen, eentje maar in klaveren en vier in ruiten.

Oost kan het beter doen. Op het moment dat je harten speelt uit de dummy, moet hij de vrouw erin kieperen. Je neemt met het aas en speelt zoals gepland klaveren, maar oost neemt en speelt schoppen. West kan zijn kleur vrijspelen en heeft nog een aankomer met H.

Lastig te zien voor oost zeker door geleerde regel tweede hand laag. Het doembeeld dat je een HB beslissing makkelijk maakt voor de leider spookt altijd door je hoofd, maar zuid legt toch wel de boer als hij die holding heeft. Een losse honneur bijspelen heeft soms verrassende effecten.

Misleiding

West

Pass
Pass
North
1 C
2 S*
Pass
East
Pass
Pass
Pass
South
1 H
4 H
Board 1
IMPs
N-S Vul
S A J 8
H A 8 7 5
D K Q 9
C A 5 3
S K Q 10 5
H K J
D 10 5 4 3
C 10 8 4
TableS 9 6 2
H 10 9
D A J 8 2
C Q 9 7 24 H South
S 7 4 3
H Q 6 4 3 2
D 7 6
C K J 6

Het 2♠ bod toont een sterke hand met hartenfit en 4 ontkent elke interesse in slem. West begint met ♠H en je neemt in de dummy en speel troefaas en troef. Je dekt T en na twee rondjes zijn alle troeven en honneurs eruit.

West vervolgt met ♠V en schoppen en je wint in de dummy. Je bent er twee kwijt en gaat zeker A verliezen zodat het lijkt of ♣V goed moet zitten. Je kunt oversteken in troef en ruiten naar boven spelen. Als A bij west zit maakt H de slag en kun je terug naar de hand met ♣H het kunstje te herhalen. West kan nemen, maar dan heb je een plek om je klaverenverliezer te dumpen.

Neemt oost de slag met A dan kun je terugvallen op de klaverensnit. Oost kan je plan echter dwarsbomen door de eerste ronde ruiten te duiken. Jij denkt dat het aas goed zit en komt de tweede ronde bedrogen uit. Erger is het dat de tweede optie van de klaverensnit niet meer mogelijk is, want je hebt ♣H gebruikt als entree voor de tweede keer ruiten.

Je hebt wel een aanwijzing dat A fout zit. Met vijf punten in schoppen, vier in harten en A heeft west genoeg voor een informatie doublet na 1.

Een goede voorbereiding ...

West

Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
North

2 NT
3 S
4 D
5 D
6 H
East

Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 H
3 D*
4 C
4 NT
5 NT
Pass
Board 1
IMPs
Both Vul
S A 8 7
H K 10 8 5
D A 6
C 5 4 3 2
 
 
 
 
Table 
 
 
 6 H South
S K Q 3
H A Q 9 7 4 3
D 9
C A Q 8

Enige maanden geleden schreef ik een stukje voor het bondsblad met een aardig thema. Tot mijn verrassing kreeg ik hetzelfde probleem bij een praktijkhand. Speel even mee.

Het is evident dat met ♣H goed iedereen het contract maakt. Om een kans te hebben met die heer mis, moet je uit een ander vaatje tappen. Neem de schoppenuitkomst en trek in twee rondjes de troeven. Elimineer daarna de ruiten en de schoppen en eindig in de dummy.

In de achtste slag speel je klaveren uit de dummy en als oost klein speelt, leg je de acht en kunt claimen.

Speel na

Helaas speelt oost ♣9 en gaat de geplande vlieger niet op. Toch maar snijden en hopen dat de heer goed zit?

In de helft van de gevallen heb je mazzel en maakt je slem. Toch is er een verfijning. Leg ♣A, steek over naar dummy in troef en speel een tweede rondje klaveren. Met ♣H in oost mag hij de slag hebben en anders leg je de vrouw.

Je wint met ♣H goed, een klaverenslag gaat nog wel verloren, maar je maakt het ook als west ♣H in tweeën heeft. Hij kan ♣V nemen, maar moet dan in de dubbele renonce spelen. Je troeft in noord en gooit je laatste klaveren af.

Het hele spel:

Board 1
IMPs
Both Vul
S A 8 7
H K 10 8 5
D A 6
C 5 4 3 2
S 10 2
H J 6
D K 10 7 5 4 3 2
C K 6
TableS J 9 6 5 4
H 2
D Q J 8
C J 10 9 76 H South
S K Q 3
H A Q 9 7 4 3
D 9
C A Q 8

Je raadt het nooit

West

4 S
Dbl
North

Dbl*
Pass
East
2 S*
Pass
Pass
South
4 H
5 H
Pass
Board 1
IMPs
N-S Vul
S K 10 7 4
H 8 4
D A 7 6
C Q 5 4 3
S A Q 5 2
H 7 5
D K 10 2
C A K 6 2
TableS J 9 8 6 3
H 6
D J 8 5 3
C J 8 75 H× South
S
H A K Q J 10 9 3 2
D Q 9 4
C 10 9

Het OW paar had op het vorige spel 7SA geboden met een aas weg. Mazzel was dat de uitkomer geen kaart had in de kleur waar partner het aas had, maar pech dat de leider zonder die kleur nooit aan dertien slagen kon komen.
Of oost daarom een zeer onder de maatse Muiderberg van stal haalde, weet ik niet, maar het bieden ontplofte meteen.

Het doublet van noord toonde punten, en hoewel hij natuurlijk graag 4♠ gedubbeld wilde tegenspelen, had zuid andere plannen en deed er nog een hartje bij.

Terwijl west zat te peinzen over zijn uitkomst, leek me ♣A vanzelfsprekend en zou zuid een slag kunnen opzetten in klaveren. Daarop kan maar een ruiten weg, maar west wordt met H en ♠A ook gesqueezed en de leider tikt er elf weg.

West had echter andere ideeën en probeerde ♠A. Hierdoor werd ♠H meteen een slag en zuid hoefde nog maar een klaveren op te zetten voor zijn contract. Helaas voor hem geloofde zuid niet in zoveel foruin en tetterde alle troeven in de hoop dat iemand in de problemen zou komen. Dat gebeurde niet en het verhaal eindigt met -200.

Tien slagen is het maximum met deze twee NZ handen, maar dan moet west wel met H of 10 beginnen. Je komt twee keer aan de beurt met de hoge klaveren en kunt een ruitenslag ontwikkelen. Begin je met een kleine ruiten dan heeft zuid wel een squeeze nadat hij de eerste slag in de hand neemt.

Regel van 11

West

Pass
Pass
North

Pass
Pass
East

Dbl
South
4 H
Pass
Board 1
IMPs
None Vul
S 10 4 3 2
H 4
D Q J 9 7 5 3
C J 7
S K 9 6 5
H Q J 10 5
D 10 4 2
C A 3
TableS A Q 8
H A 7
D A K 8 6
C Q 5 4 24 H× South
S J 7
H K 9 8 6 3 2
D
C K 10 9 8 6

De regel van elf bestaat al jaren. Je kent hem voornamelijk als hulp bij het uitkomen met de vierde van boven.Dat er ook een andere regel van elf is, weet niet iedereen.

Die andere regel schrijft voor dat je met een zeskaart hoog en ten minste een vijfkaart in een andere kleur 4 opent in je major. De afloop is niet zelden verrassend. Zo legde Geon eens drie azen in de dummy met een degelijke driekaart troef en kon ik net tien slagen bij elkaar harken.

Heb je niet wat weinig troeven voor een vier-opening zul je misschien vragen. Zoals gezegd, is de afloop vaak verrassend en heeft partner eens een keer geen goede steun, dan hebben de tegenstanders allebei een vervelende driekaart en kunnen geen van beiden doubleren.

Zo kwam ik er jaren mee weg, maar bij de laatste clubavond hadden ze me te pakken. Jan van Eck, vroeger een vriend, doubleerde zonder fantasie en Jaap Stern twijfelde even over 4♠, maar paste uiteindelijk. Met het spelverloop zal ik je niet vermoeien, ik maakte een paar harten en een onterechte klaverenslag voor min 5.

Het wordt weer de regel van 1100 vrees ik.

Geruststellend

Board 1
IMPs
S A K 5
H 7 4 3
D 9 5 3
C A 10 6 4
 
 
 
 
Table 
 
 
 3 NT South
S 8 4 2
H A 6 5
D A K Q J 10
C 9 5

Je kent ze wel, die partners die nagelbijtend, wippend op hun stoel en je met vragende ogen aankijken als ze de dummy neerleggen.

Ze willen natuurlijk weten of je het contract gaat maken. Voor die dummies is het "Cooper Echo signaal" uitgevonden.

Je speelt in de eerste kleur niet de laagste kaart, maar een hogere. De tweede ronde volgt wel de laagste en dat hoog-laag signaal laat partner weten dat je er zoals hier negen kunt oplepelen.

Op dit spel speel je, nadat west met een kleine harten is begonnen, dus 4 en daarna 3 en partner kan rustig achterover zitten. Ik weet overigens niet of je dit signaal op je kaart moet zetten.

Slems en Butler

West

Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
North

2 C
3 H
4 C
4 NT
6 H
East
Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 H
2 S
3 S
4 D
5 D
Pass
Board 14
IMPs
None Vul
S Q 7
H K J 3
D J 9 5
C A K 8 6 5
S 10 9 6 3
H Q 7 6 4
D K 8 6
C 9 2
TableS K 5 4
H 9
D Q 10 7 3 2
C J 10 7 36 H South
S A J 8 2
H A 10 8 5 2
D A 4
C Q 4

Slems bieden en vooral maken zijn essentieel om hoog te kunnen eindigen als de Butlertelling wordt toegepast. Daarom is er hoogspanning als een tricky slem wordt gespeeld.
Tegen de 6 van zuid begint Geon met ♣9 en zuid wint in de hand. Het spel te is te maken door 10 voor te spelen in slag twee. Stel dat west duikt, dat doet de leider dan natuurlijk ook in de dummy. In slag drie volgt harten naar de boer. Op hartenheer gooit oost een tweede ruiten en zuid gaat naar de hand door ♠V voor te spelen. Oost dekt, zuid wint en haalt de laatste troef. Oost gooit nog een ruiten en in de dummy verdwijnt er ook een.

Er volgen twee hoge klaveren waarop de leider en west op de laatste beiden een ruiten afgooien. Zuid troeft een klaveren in de hand. West kan nu geen schoppen afgooien omdat zuid anders een schoppenslag kan ontwikkelen. West zet dus H sec.

De leider cash nu A en speelt een kleine schoppen. Als west duikt, wint ♠7 in dummy de slag en is de vrije klaveren slag twaalf. Wint west met ♠9 de slag, dan moet hij vervolgens in de schoppenvork trekken voor de laatste twee slagen.

De leider speelde gelukkig voor ons een kleine harten naar de boer en toen ging de vlieger niet meer op. De verbinding is verbroken om het eindspel voor elkaar te krijgen. Het contract is overigens altijd down met ruiten uit. Een regel die Garozzo ons al leerde: kom tegen kleurenslems agressief uit!

Twee keer mis

West

Pass
Pass
North

2 H
Pass
East
Pass
Pass
Pass
South
2 C
6 C
Board 1
IMPs
E-W Vul
S 5 2
H Q 10 9 5 4 3
D Q 10 8
C 9 6
S K 8 6
H A 8 7 6 2
D J 6
C 5 3 2
TableS J 9 4 3
H J
D 9 7 5 3 2
C J 8 46 C South
S A Q 10 7
H K
D A K 4
C A K Q 10 7

Na alle feestdagen, lessen en tripjes naar de zon zat ik weer een keer tegenover de edelachtbare. Op de clubavond treffen we in ronde 7 Joris van Lankveld en Hans Melchers. Er ontstaat een bijzonder biedverloop en het eindcontract is aan de hoge kant. De troeven moeten rond zitten en je moet ook nog wat met je schoppenverliezers.

West begint met B en zuid neemt in de hand en speelt meteen H na. West pakt zijn aas en speelt ruiten door. De leider wint in de hand, trekt de troeven en claimt. De harten zijn vrij en de dummy is bereikbaar met V.

“Als je A duikt is het down” , roepen zuid en oost in koor. De edelachtbare kijkt bedenkelijk en knikt.

Na de clubavond krijg ik tussen Barchem en Zwiep een appje met de mededeling dat 6♣ nog steeds gemaakt is als west A duikt. De leider kan namelijk oversteken naar V en een schoppen naar de tien spelen en later een schoppen troeven.

Pas na de tweede borrel thuis app ik terug met de opmerking dat een troefstart dat plan torpedeert. Toch twee fouten op een spel :)

Chicken or not?

West

Pass
5 C
North

1 H
5 D
East
Pass
2 C
Pass
South
Pass
3 H
 ?
Board 1
IMPs
N-S Vul
 North
 
 
 
 
 
 
 
Table 
 
 
 
S K 8 7 2
H 10 9 6 4
D 2
C J 6 4 2

Eerste potje en ook eerste spel tegen de nummer laatst. Slem of niet?

Board 1
IMPs
N-S Vul
S A Q 5
H A K J 8 5 3 2
D K 8 5
C
S 10 9 4
H 7
D A Q J 10 3
C Q 7 5 3
TableS J 6 3
H Q
D 9 7 6 4
C A K 10 9 8
S K 8 7 2
H 10 9 6 4
D 2
C J 6 4 2

Ik aarzelde een geruime tijd voor ik uiteindelijk een groene trok. Mijn kaart is natuurlijk fors in waarde toegenomen. Maat heeft zeker nul klaveren en daardoor zijn de singelton ruiten en ♠H goud.
Maar ik beloof 5-8 met vier troeven, dus heb al iets beloofd. Toch een lafaard, of had de maat zelf de knoop moeten doorhakken? Tegenover VBxxx van ruiten is het ook slem.

Dilemma

West

Pass
Pass
Pass
North

2 D
3 NT
East

Pass
Pass
South
1 NT
2 H
Pass
Board 1
IMPs
None Vul
S 6 2
H A 10 5 4 3
D Q J 10
C K Q 5
S 10 5
H 9 8 6
D A 5 4 2
C J 8 6 3
TableS A 9 4 3
H K J 2
D 8 6 3
C 10 7 23 NT South
S K Q J 8 7
H Q 7
D K 9 7
C A 9 4

Het eerste spel van de zoveelste viertallenwedstrijd. De tegenstanders bieden moeiteloos naar 3SA en je hebt geen fijne start. Uiteindelijk kies ik voor klaveren en de leider kijkt zonder zorgen, neemt in de dummy en speelt een schoppen naar zijn heer

Ik gooit ♠5 en Geon de 3. De leider informeert hoe we distributie gooien en ik vertel dat hoog-laag even is. Daar is geen woord aan gelogen, maar in deze slag gooien we geen distributie. Had ik dat moeten vertellen?

Zuid gaat door met ruiten naar de dummy en een tweede schoppen naar zijn hand. Geon duikt weer en zuid maakt de slag met ♠V.

De leider gaat in de denkstand en concludeert dat de schoppen rond zitten gezien het afgooien van de verdedigers. Hij speelt een kleine schoppen voor de negen van oost. Steenbakkers speelt een kleine ruiten die zuid laat lopen en ik ook.

Zuid is in de dummy en speelt harten. Geon stapt op, casht de hoge schoppen en dan ruiten. Ik maak nog twee slagen en zuid is down.

ik vraag me af of zuid anders zou spelen als hij geweten had dat we geen distributie gooien in de tweede slag. Tevens vraag ik me af of die informatie hoort bij de vraag die hij stelt. Wat ik wel zeker weet is dat hij bij het ruitennaspel het contract nog altijd had kunnen maken door de heer te spelen.
Als ik neem wordt de vierde ruiten onbereikbaar en als ik duik, heeft zuid het tempo zijn vijfde schoppen vrij te spelen en heeft dat geen hartenslag nodig.

Dat stelt me een beetje gerust.

Wenkbrauwen

Ik ben bezig met een boekje over kaart en kleurlezen en let in de praktijk natuurlijk goed op, want een voorbeeldspelletje uit het dagelijkse leven is leuk.

Gister op de club kregen we zo'n geval:

Ik heb ♠AB10 en in dummy ligt ♠V87. Partner komt met een kleintje tegen 1SA en mijn 10 maakt de eerste slag. De conclusie dat partner ♠H heeft is logisch, want met de heer bij de leider zou die wel gek zijn de slag niet te pakken, omdat je met de vrouw misschien nog wel een tweede slag maakt.

Ik weet dus dat we vier slagen kunnen cashen, maar dat heeft geen haast en daarom switch ik naar een andere kleur. Partner speelt in een van de volgende slagen weer een kleine schoppen en nu neemt de leider mijn boer met ♠H. Ze wilde gewoon een keer ophouden. Het kostte uiteindelijk geen slag, maar hoe zout wil je het eten?

Uitkomst?

West

Pass
Pass
Pass
Pass
North

2 NT
4 D
5 H
Pass
East

Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 S
3 D
4 NT
6 D
Board 1
IMPs
Both Vul
 North
 
 
 
S 9 7 4
H Q 10 5 4 2
D 5
C Q 10 6 3
Table 
 
 
 6 D South
 
 
 
 

In het biedverloop wordt verteld dat noord een inviterende hand heeft met ten minste een vierkaart in schoppen en dat zuid naast de vijfkaart in schoppen een vierkaart in ruiten.

Het is merkwaardig dat de tegenstanders nadat ze een fit in schoppen vinden toch besluiten in ruiten te spelen. De verwachte winst moet liggen in de mogelijkheid om op de vijfde schoppen van noord een verliezer te parkeren. Als zuid een 5-2-4-2 verdeling heeft en noord een 4-3-4-2 of 4-2-4-3 kan een kaart van noords dubbelton weg op de vijfde schoppen en zuid hoeft nog maar een kaart van de driekaart af te troeven en hij is binnen.

Met een passieve troefstart lukt dat plan prima.

Het lijkt dus zaak de dubbelton van de leider en de dummy te prikken, omdat hij dan twee slagen verliest. Let op dat troeftrekken niet kan met de troeven 4-1.

Met de vijfkaart in harten bij west is het iets kansrijker dat de dummy er daar twee van heeft.

Je hoeft echter helemaal niet te gokken. Start schoppen.

Zuid wint de slag en speelt na twee rondjes troef (bijvoorbeeld) A en harten met het idee om de derde ronde in de hand te troeven, maar jij wint met V en geeft partner een schoppenaftroever.

De kennis dat partner een singleton schoppen heeft en de leider dit plan moet volgen leidt tot de corecte uitkomst.

Het hele spel:

West

Pass
Pass
Pass
Pass
North

2 NT
4 D
5 H
Pass
East

Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 S
3 D
4 NT
6 D
Board 1
IMPs
Both Vul
S A J 8 6
H 8 7 3
D A 10 6 3
C 9 2
S 9 7 4
H Q 10 5 4 2
D 5
C Q 10 6 3
TableS 5
H K J 9
D 8 7 4 2
C K J 8 7 56 D South
S K Q 10 3 2
H A 6
D K Q J 9
C A 4

Met dank aan Anders Wirgren.

7♠

In de Meesterklasse finale maakte Bas Drijver met zijn sprong naar 7♠ iedereen wakker. Na de ruitenstart van Simon de Wijs had Sjoert Brink het niet meer lastig en kon snel dertien slagen claimen. Met klaveren uit zou het traject zwaarder zijn geweest.

West

Pass
Pass
North

7 S
East

Pass
South
2 S
Pass
Board 4
IMPs
Both Vul
S A K 4
H A K Q 10 2
D
C A 10 5 3 2
S
H 9 7
D K J 10 9 7 6 4
C J 9 8 7
TableS J 9 3
H J 8 6 5
D A 8 5 2
C K Q7 S South
S Q 10 8 7 6 5 2
H 4 3
D Q 3
C 6 4

De ruitenuitkomst werd getroefd en ♠A onthulde het troefzitsel. Brink speelde nog een hoge troef en ging verder met twee hoge harten. In de vijfde slag troefde de leider een kleine harten, haalde ♠B op en claimde de rest van de slagen. Op de vrije harten verdwijnen alle verliezers.
Maar wat als De Wijs met klaveren zou zijn uitgekomen? De entree naar de vrije harten is dan meteen weg.

Brink moet nemen en zal een hoge troef incasseren. Het 3-0 zitsel wordt duidelijk en de oplossing is eerst drie hoge harten cashen, op de derde parkeert zuid een klaveren en de vierde troeven in de hand.
Dan met een ruitenintroever naar de dummy om de vrije harten te spelen. Oost kan troeven. In dat geval troeft zuid over, troeft de tweede ruiten met ♠H, troeft een klaveren in de hand om de laatste troef op te halen.

Troeft oost niet, dan gooit zuid zijn verliezende ruiten, incasseert een hoge troef in dummy, troeft dan een klaveren om in de hand te komen en speelt ♠V om te claimen.

Alle wegen leiden dus naar dertien slagen.

Ik kan er nog steeds niks van

West

2 H
Pass
Pass
Pass
Pass
North
1 C
3 H
4 C
4 NT
6 S
East
1 H
Pass
Pass
Pass
Pass
South
Dbl
3 S
4 H
5 H
Pass
Board 1
IMPs
Both Vul
S A 8 5 3
H A
D A Q 2
C K Q 8 7 4
S J
H J 8 7
D K J 9 8 7 3
C 10 5 2
TableS Q 9 4 2
H K Q 9 5 3
D 4
C J 9 66 S South
S K 10 7 6
H 10 6 4 2
D 10 6 5
C A 3

Soms kun je je, zelfs als je het contract maakt wel de haren uit het hoofd trekken. Dat ik dat niet zag aankomen. Leer ik het ooit?
Niet waarschijnlijk dus. Kijk mee:

Het bieden was in orde. Ik doubleer na het volgbod om een vier- of vijfkaart schoppen te tonen en Geon vertelt met 3 dat hij een schoppenfit heeft. Ik temporiseer met 3♠, maar als hij aandringt met 4♣ zegt mijn 4 ( Last Train) dat ik in het licht van mijn eerdere 3♠ niet helemaal prut heb. Steenbakkers vraagt azen en stopt af in 6♠.

West begint met harten en ik win in de dummy. Na ♠A valt links de boer. Vaak is het vallen van een honneur reden om de andere speler op de ontbrekende honneur te spelen, maar west speelt ook van VB x van troef de boer. Daarbij denk ik dat ik een 4-1 zitsel nauwelijks aan kan met deze verdeling. Ik speel daarom schoppen naar de heer in slag drie.

West renonceert en het hart zakt in mijn schoenen.
Ik ga door met ♣A en klaveren naar de dummy. Op de volgende klaveren bekent oost en gooi ik een ruiten. West bekent ook en dat betekent dat de twee kleine klaveren vrij zijn, Ik speel ♣8 en oost duikt in de denkkamer. Ik denk mee. Als hij troeft, ben ik binnen. Troeft hij hoog dan gooi ik weer een ruiten, neem het troefnaspel in de hand en snij in ruiten. Troeft hij laag dan troef ik over en snij in ruiten voor dezelfde twaalf slagen. Oost is inmiddels tot dezelfde conclusie gekomen en troeft niet.

Ik gooi een tweede ruiten en bedenk dat ik het spel verpruts heb. De laatste klaveren volgt en weer kijkt oost moeilijk en peinst. Uiteindelijk gooit hij een ruiten en dat doe ik ook. In slag negen speel ik een kleine ruiten uit de dummy en oost heeft het weer lastig. Twee keer niet troeven ging nog, maar de derde keer gaat te ver. Oost troeft met de negen en ik troef over. Oost en west maken wat kabaal, maar ik kan claimen.

Oost had door niet te troeven mij nog wel een paar troefjes kunnen gunnen, maar uiteindelijk met V9 van schoppen twee slagen gemaakt.
Ik had wat meer tijd moeten nemen na de tweede troefslag. Nu de schoppen 4-1 zitten, moeten de klaveren rond zitten, en H goed.

Speel ruiten naar de vrouw en speel de klaveren af. Zo gauw oost troeft, ben je binnen. Troeft hij niet dan speel je vijf keer klaveren en A. Oost gooit nog een harten, maar je troef en troeft een harten in de dummy. ♠10 komt nu en passant binnen als twaalfde slag.

Frappant dat slechts drie keer 6♠ geboden was. De drie paren van Onstein 3 waren de enigen. Zou het daar aan liggen?

Weinig nieuws aan de Golf van Akaba

Vorig jaar stal Magie Tichá de show bij de Champions Cup In Riga met een fraaie 4♠. In de eindfiguur had ze als leider geen troef meer, en een van de tegenspelers wel, Die kon een slag troeven, maar was dan meteen ingegooid om de tiende slag te geven.

Dit jaar in Eilat geen heldendaden van de Onstein 3 spelers, maar Michael Barel kopieert Magies speelwijze:

De Wijs
West
Pass
Dbl
Pass
Zack
North
1 D
2 S
Pass
Muller
East
Pass
3 C
Pass
Barel
South
1 S
4 S
Board
IMPs
Both Vul
S K 6 5 4
H A 6 3
D A 9 5 4 3
C J
S Q 10 8
H Q J 9 7 4
D J
C A 10 9 2
TableS 2
H 8 5
D K Q 10 8 7 2
C K 8 5 44 S South
S A J 9 7 3
H K 10 2
D 6
C Q 7 6 3

Simon de Wijs meldt zich in de tweede biedronde met een informatiedoublet, maar de Israëliërs hebben de fit al te pakken. Barel beredeneert dat noord een singleton klaveren heeft en waagt dan 4♠.

De Wijs begint met ruiten en de leider neemt in dummy en speelt meteen klaveren. Om tien slagen te maken zal hij toch een aantal klaveren moeten aftroeven in noord. Muller stapt op met ♣H en speelt H. Dat is reeds de beslissende fout. Zuid troeft met ♠7 en west troeft over en kan er nog met V uit. De leider neemt in de hand en troeft een klaveren in de dummy.

Barel casht nu ♠H en troeft dan een ruiten in de hand. West kan weer overtroeven, maar is dan in twee kleuren ingegooid. Hij moet de leider een extra slag gunnen en zuid kan op zijn gemak de resterende verliezers aftroeven. De Wijs troeft daarom niet. Zuid troeft nu een klaveren in noord en een ruiten met ♠A (!) in de hand. De laatste klaveren wordt ook getroefd in de dummy en weer volgt een ruiten uit noord.

De leider troeft klein en opnieuw kan De Wijs overtroeven, maar moet dan van B afspelen en zuid zijn tiende slag gunnen. Als west niet troeft, maakt de leider met A zijn tiende slag.

Speelt Muller in slag drie harten dan wordt de ingooi eruit gehaald. De leider kan wel weer heen en weer gaan troeven, maar nu kan west steeds overtroeven en er met harten uit. Negen slagen zijn dan de limiet. Maar als zelfs Muller het niet ziet in slag drie, wie wel?

Verplichte redubbel?

West
Pass
2 C*
5 C
Dbl
North
Pass
4 D*
5 S
Pass
East
1 C
Pass
Pass
Pass
South
1 S
4 S
Pass
Pass
Board 1
Matchpoints
S Q 10 8 2
H 9 5 4
D K Q 7 6 4 3
C
S 9 6 5
H 3
D A 10 8 5
C A Q 8 7 6
TableS 3
H K Q 10 2
D J 9 2
C K J 10 9 45 S× South
S A K J 7 4
H A J 8 7 6
D
C 5 3 2

2♣ Was inverted en 4 belooft ruiten en schoppen.

Ik neem de hartenstart via de vrouw met het aas en heb een vermoeden hoe het zit. Oost heeft stuk van harten en west beide azen. Met de troeven rond zijn er geen problemen, maar ik denk dat west een driekaart heeft.

Ik speel klaveren en troef de slag in de dummy om verder te gaan met harten. Als oost duikt ben ik kansloos, maar gelukkig stapt hij op en laat zijn partner een harten troeven. Ik kan hierna op mijn gemak beide klaveren troeven en met de harten hoog elf slagen claimen.
Als oost duikt, speel ik de acht, maar west troeft en speelt klaveren. Ik kan dan niet mijn klaverenverliezers troeven en de harten vrijspelen. Stel ik troef de klaveren en speel weer harten. Oost moet duiken en west troeft mijn boer. Hierna is troef na down.

Best lastig allemaal, dus ik bedenk dat ik misschien had moeten redoubleren. 4♠ Gedoubleerd met een up (990) is meer dan 5♠ gedoubleerd contract (850). Gelukkig is er maar een leider gedoubleerd in 4♠ en die heeft geen overslag gemaakt. Toch een (gedeelde) top.

Pinnen

West
1 D
Pass
Pass
North
Pass
4 S
East
1 NT
Pass
South
2 S
Pass
Board 1
IMPs
Both Vul
S 7 5 4 2
H Q 10 8 5 2
D 6
C A 6 4
S Q 10
H A J 7 6
D K 10 5 3
C Q 8 5
TableS J 8 3
H 9 4 3
D J 9
C K J 10 9 24 S South
S A K 9 6
H K
D A Q 8 7 4 2
C 7 3

Michel Schols en Ricardo Westerbeek in actie bij de WK in China in augustus 2018.
West opent met 1 en oost biedt 1SA bij. Heeft zuid een bod? Schols meent van wel, hij leent een schoppen en volgt 2♠ met de zuidhand. Na de pas van west gooit noord hem vol (4♠).

West begin met troef en je ziet de dummy, maar hoe moet je dat contract spelen? Zonder bieden van de tegenstanders zou je een of twee ruiten aftroeven in de dummy en hopen dat je eigen ruiten goed zijn. Nu west met 1 is begonnen, weet je dat het zo niet lukt.

Schols neemt de troefstart en speelt A en V. West dekt en bij oost vallen 9 en B. Glück ist mit dem Tüchtigen. Een tweede troef naar de hand en met 8 wordt de tien van west onschadelijk gemaakt. West dekt met 10, de leider troeft en oost laat de slag lopen.
Michel speelt harten en kan later op de vrije V zijn klaverenverliezer dumpen. Een upje waar andere leiders in hetzelfde contract niet verder kwamen dan acht trekken!

Een andere route die ik bedenk in de tijd dat de leider denkt, gaat zo.
Neem de uitkomst en speel meteen H. West neemt en speelt een tweede troef voor zuid. Je steekt dan over naar dummy met ♣A en parkeert je tweede klaveren op de vrije V. Bekend is dat de harten 4-3 zitten, met west als openaar is de kans op B iets groter aan die kant, zodat je verder gaat met 10.

Je pint nu de negen, west kan nemen, maar de kleur is vrij. Twee keer pinnen, hoewel je bij de tweede variant maar tien slagen maakt.

Odd-ball(2)

West

Pass
Pass
Pass
North

2 H
3 H
Pass
East
Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 S
2 S
3 NT
Board 1
IMPs
N-S Vul
S 9
H A K J 9 8 4
D A 9 6 2
C 10 7
S A K 10 8
H 10 2
D J 8 3
C A 9 6 3
TableS J 2
H Q 7 6 3
D Q 10 7 4
C J 5 43 NT South
S Q 7 6 5 4 3
H 5
D K 5
C K Q 8 2

Als je met tien opent op een spel waar partner zelf een opening heeft zonder fit kom je weleens te hoog. Na 1♠-2 herbieden beide spelers hun eigen kleur en omdat 3 forcing is, wordt het 3SA. Downspelen is nog wel een kunst.

West begint met een kleine klaveren en de leider neemt ♣B met de heer. In slag twee volgt een harten naar de boer en oost wint met V. West heeft in die slag 2 bijgespeeld en daarmee (grote) interesse in de klaverenkleur ontkend. Met 10 zou west duidelijk maken dat hij een betere klaverenkleur heeft.

Oost redeneert dat partner met AVxxx van klaveren ongetwijfeld 10 bijspeelt. Nu partner 2 gooit, zal het contract niet down gaan op de klaveren. De vraag of partner wel kan signaleren, met andere woorden of hij wel een dubbelton heeft, is zeker. Met 10-2 van harten zou zuid natuurlijk 4 bieden en niet 3SA.

Oost weet dat klaveren niet tot down leidt, de leider maakt een extra klaveren en met zes rooie op de bank is een slagje al genoeg.
Hoe klein de kans ook schoppen biedt het meeste perspectief op down. Oost speelde inderdaad ♠B en grijns de rest van de set van plezier.

Zonder odd-ball zijn dit soort problemen niet op te lossen. Noteer het op de kaart!

Idle card squeeze

Wat zeggie?

West

Pass
Pass
North
1 NT
4 S
East
3 C
Pass
South
3 S
Pass
Board
Matchpoints
S K 10 6
H A Q 7
D A 8 7
C A 7 4 2
S Q J 5
H 9 8 6 5 3 2
D J 5
C 6 5
TableS 9 7
H K
D K 9 4 2
C K Q J 10 9 84 S South
S A 8 4 3 2
H J 10 4
D Q 10 6 3
C 3

Inderdaad. Wat is dat nou voor dwang?

Bob Holl begint met een zeer sterke 1SA (15-17). Ik zou zo maar in de verleiding komen om hem als 18-19 te verkopen. Gelukkig biedt oost hulp. Ze volgt met 3♣ en zadelt zuid met een probleem op. NZ hadden geen afspraken over het vervolg en Henk van Ekelenburg kiest voor 3♠. Bob heeft een fit en een max, maar biedt kalmpjes 4♠. Dat komt Henk wel goed uit met zijn mottige zevenpunter.

Klaveren uit voor het aas. Zuid trekt twee keer troef en legt B op tafel. Oost neemt met de heer en speelt een tweede klaveren die zuid troeft.
Met een vaste troefverliezer en H mis mag je maar een slag in ruiten verliezen. H zal wel in oost zitten, maar zit B daar ook bij?

Henk speelt na de klaverenaftroever troef voor west. De verdeling wordt daarmee duidelijk. Oost heeft twee troefjes, H sec, zes klaveren en dus een vierkaart in ruiten. Op de derde troef kan oost een klaveren missen.

Ruiten na helpt slechts de leider, zodat west met harten van slag gaat. Zuid neemt in de dummy en oost wordt op een rare manier gesqueezed. Gooit ze een klaveren dan kun je een klaveren troeven en de laatste klaveren van noord hoog spelen. Gooit ze een ruiten dan is het probleem van de ontbrekende honneur opgelost. Je speelt A en ruiten na. Oost heeft nog maar een driekaart en als ze de slag niet neemt, win je de slag met V en geeft nog maar een ruiten af.

Oost moet dus een kaart afgooien waardoor het zitsel in die kleur duidelijk wordt voor de leider.

Never play me for the perfect hand

Barry Crane was bekend als regisseur van onder andere Mannix en the Incredible Hulk, maar ook als bridger. Hij voerde lange tijd de meesterpuntenranglijst aan in de Verenigde staten. De uitspraak die ik als titel heb gebruikt, schijnt van hem te zijn.
Er zit een kern van waarheid in, maar er zijn altijd uitzonderingen op die regel.

West

Pass
Pass
Pass
North
2 H*
3 D
4 C*
Pass
East
Pass
Pass
Pass
Pass
South
2 NT*
3 S
4 S
Board 1
IMPs
S Q 10 5
H A 10 6 5 2
D Q 10 9 7
C 10
S 2
H Q 8 7 4
D 6 4 2
C K J 8 7 6
TableS J 9 7
H K 9 3
D J 8 3
C A Q 9 54 S South
S A K 8 6 4 3
H J
D A K 5
C 4 3 2

Mijn partner kent de regel en zwaait na mijn controlebod van 4♣ af. Hij gelooft niet in ♠V,A, V en de singleton klaveren. Ik had ze!

Via 4 en dan 4 hebben we een kans, want zelfs met troef uit maak je er twaalf nu de ruitenkleur vier slagen oplevert.

Denken

Je kent het wel, je hebt HB in dummy en speelt een kleintje die kant uit. Je linkerbuur kijkt daar naar, peinst even en speelt dan klein. Je gaat op met de heer en nu blijkt rechts het aas te hebben. Als je later informeert waar links aan zat te denken komt er een wazig verhaal dat hij twijfelde of hij distributie moest gooien. Mijn reactie is meestal dat ik vraag of de man een goede brillenverzekering heeft, of bij gebrek aan gezichtsversierselen hoe het met de tandartsverzekering zit. De schaapachtige grimas verraadt dat ze het snappen

Later als je groot wordt, probeer je in steeds in hetzelfde tempo te spelen en geen informatie te geven door op ongepaste momenten te denken en iets te suggereren wat er niet is. Maar niet iedereen wordt volwassen. Zo zat ik laatst met mijn vriend Glen Livet op BBO te kijken naar een wedstrijd met louter toppers. Het volgende gebeurde:

West

Pass
2 D*
4 H
Pass
North

1 C
2 S
4 S
Pass
East

1 H
3 D*
Dbl
South
Pass
1 S
3 S
Pass
Board 3
IMPs
E-W Vul
S A K Q 10
H K 8 5
D 10 5
C Q 10 8 4
S 8 5 3
H A J 7 3
D A 4 2
C 6 5 2
TableS 4
H Q 10 9 6 2
D Q 8 6
C A K J 34 S× South
S J 9 7 6 2
H 4
D K J 9 7 3
C 9 7

Het begin is begrijpelijk en met 2 vertelt west een inviterende hand met hartenfit. Oost op zijn beurt doet een manchepoging met 3 die west natuurlijk accepteert. NZ kunnen niet het risico lopen dat de kwetsbare manche maakt en redden met 4♠.

West begint met A en nadat partner met 2 een seintje voor klaveren heeft gegeven, volgt klaveren na. Oost wint ♣B en ♣A en dan gebeurt er een hele tijd niks. Glen heeft zich al uit de voeten gemaakt, maar gelukkig is zijn broer er nog.

Oost weet dat er in harten en klaveren geen slagen te winnen zijn, hij weet dat west een driekaart heeft. Ook in troef hebben de verdedigers geen slag. Slechts in ruiten kunnen ze slagen maken. Het lijkt erop dat de leider een 5-2-4-2, een 5-1-5-2 of iets wilders als 6-1-4-2 heeft. Er kunnen in de laatste twee gevallen twee ruitenverliezers weg op een vrijgetroefde klaveren en hoge H, maar de leider blijft zitten met twee ruitenverliezers.

Er is geen noodzaak nu ruiten te spelen. De tijd die het mij kostte om dit te pennen is voldoende om dat te onderkennen, zeker omdat het aan het begin van de set is.
Maar wat nu als oost ruim vijf minuten gaat denken en dan ruiten speelt?

Met A in oost ben je na anderhalve minuut wel klaar met denken en zelfs met de vrouw moet je dan wel de juiste conclusie hebben getrokken. Dus als je er nog vier minuten aanplakt, ben je niet bij de les, of wilt de leider op het verkeerde been zetten.

Zuid weet dat west A heeft en ongetwijfeld een ruitenplaatje. In klaveren heeft oost AHB. Met een gepaste hand kan west zowel A als V hebben. Met A zou oost kunnen wachten, dus door lang te denken ontken je A in de tweede minuut, maar belooft hem weer na drie minuten. Tot slot ontken je hem weer na vijf minuten. Bij welk trapje houd je op?

Niet fair dus van oost. Gelukkig is de tandarts gratis in Rusland.

Odd-Ball

In sommige situaties heb je extra hulp nodig van partner. Stel je komt tegen 3SA uit met een kleine harten van A 10 7 5 2. In dummy liggen twee kleintjes en partner doet als derde man de boer. De leider neemt de slag met H. Even later kom je weer aan slag en hebt geen idee wie V heeft. Om licht in de duisternis te krijgen spreek je af dat partner in de tweede slag seint of de uitkomst is bevallen. Of in andere woorden: ik heb V. Gebruikelijk is om met een hoge kaart de eerste kleur te “liken”.

Uit de serie artikelen van Simon de Wijs over uitkomen het volgende spel:

West

Pass
Pass
Pass
North

1 H
3 NT
East
Pass
Pass
Pass
South
1 D
1 NT
Pass
Board 10
IMPs
S Q J 7
H A Q J 10 9 5
D Q 7
C 5 2
S K 8 4
H 8 6 2
D A 5 4 2
C A J 7
TableS A 10 9 3
H 7
D 10 9 3
C 10 9 8 6 43 NT South
S 6 5 2
H K 4 3
D K J 8 6
C K Q 3

Bauke Muller heeft na de pas van oost de zuidhand met 1 geopend. Hij belooft ten minste twee kaarten in ruiten in hun versie van het Precisie-systeem. De Wijs antwoordt 1 en springt na 1SA van Muller naar 3SA in plaats van 4 wat aan veel andere tafels gebeurde.

4 Is zonder kansen, maar tegen 3SA moet west de goede uitkomst vinden. Helaas trekt Dubinin ♠4 uit zijn hand.

Een belangrijke tip voor de leider is om na de uitkomst, je speelt uiteraard een hoge schoppen in noord, de tijd te nemen. Oost duikt ♠B. Na drie rondjes schoppen is zijn laatste schoppen wel vrij, maar oost is entreeloos. Door te duiken houdt hij verbinding met zijn partner. Zo’n beslissing om de slag te duiken kost enige tijd en zou de leider in de eerste slag meteen een hoge schoppen in dummy gespeeld, dan had oosts denkpauze het bezit van ♠A verraden.

Muller speelt ruiten in slag twee en de twee Russen maken korte metten met het contract. Oost speelt 10 en maakt daarmee duidelijk dat de uitkomst bevallen is. Hij impliceert het bezit van ♠A. West neemt de ruitenslag en vervolgt met ♠H ( altijd spannend) en schoppen naar de overkant. Na de dertiende schoppen zorgt ♣A voor de downslag.

Hoger hoger en hoger

Hans Bosch verzuchtte laatst dat de bieding zo snel omhoog gaat dat op het moment hij aan de beurt is het hem niet meer verantwoord lijkt om mee te doen.
Toch is hoog bieden soms noodzakelijk om de buren geen vrij baan te geven. Neem het volgende spel:

Eelke
West

Pass
3 S
Pass
Pass
Erik-Jan
North

2 H
4 C
5 C
Pass
Geon
East

2 S
4 S
Pass
Pass
Peter
South
1 H
3 C
4 NT
6 C
Board 1
IMPs
None Vul
S 8 4
H A 9 2
D J 9 7 3
C Q 10 4 2
S A J 9 5
H 5 4
D 10 6 5
C 9 8 7 5
TableS K Q 10 6 3 2
H 7 3
D K Q 4 2
C 66 C South
S 7
H K Q J 10 8 6
D A 8
C A K J 3

Geon was kwaad op zichzelf na afloop dat hij maar 2♠ bood. Na 3♠ hebben we geen kans meer om de klaverenfit op te sporen. Als ik 4♣ bied, klinkt dat toch meer als een controle dan een kleur en zal EJ na 4♠ niet 5♣ bieden.

Zo zie je, hoog bieden loont.
6♣ Is simpel na ♠A. Je troeft een schoppen in de hand en trekt de troeven, Alle verliezers van noord verdwijnen op de lange harten van zuid. Minder is meer! Door het 4-1 zitsel in troef is 6♠ kansloos als west mer ruiten begint. Maar wie doet dat nou?

Toch slem

Bij de vierde heat van het topcircuit kwam het volgende spel langs.

Board 1 S K 10 6 5 2
H 9 6
D A
C K Q 9 3 2
S J 8 3
H A 10 8 7
D 10 9 7 5
C 7 4
TableS Q 4
H J 5 4 3
D J 8 3 2
C J 8 66 C South
S A 9 7
H K Q 2
D K Q 6 4
C A 10 5

Veel paren boden op vergelijkbare wijze.
1♠ bij noord en 2♣ van zuid. Tegenwoordig belooft 2Rood een vijfkaart en alle andere handen worden via 2♣ geboden. Na 2♣ steunt noord met 3♣ en op het 3♠ bod van zuid volgt een controlebod met 4. Zuid checkt de azen en als ♠V en een aas buiten zijn, eindigt het bieden meestal in 5♠.

Er zijn natuurlijk paren die hopen dat partner ♠B heeft en het slem via een snit binnenrolt, maar 6♠ is kansloos.

Frappant genoeg is 6♣ wel dicht. In de zuidhand is dat gemakkelijk te zien. West zit ingegooid bij de start en als hij niet met A begint, ziet hij die slag niet meer terug, want de twee hartenverliezers van noord verdwijnen op stuk van ruiten.
Begint west echter met A dan is het feest even snel voorbij. De vier rode honneurs in zuid zijn voldoende om alle verliezers van noord op weg te werk

Maar ook 6♣ in noord is dicht.
Oost begint met een harten en H wordt gekaapt door het aas. Het hartenvervolg is voor de vrouw in dummy en het lijkt erop dat noord nog een schoppenverliezer heeft.

Speel drie keer troef en A. Dit blijft over:

Board 1 S K 10 6 5 2
H
D
C 9 3
S J 8 3
H 10
D 10 9 7
C
TableS Q 4
H 5 4
D J 8 3
C6 C South
S A 9 7
H 2
D K Q 6
C

Op de voorlaatste troef gooit oost een harten en zuid kan een schoppen missen. West moet de driekaart schoppen bewaren. Als hij een ruiten afgooit, volgt de laatste troef en moet oost een harten laten gaan. In dummy verdwijnt de derde ruiten en west is gesqueezed in de hoge kleuren.

Gooi west een harten dan volgt ook de laatste troef. Oost gooit een ruiten en de dummy een harten. West wordt dan gesqueezed in ruiten en schoppen. In alle varianten is het zo dat oost geen schoppen kan missen, omdat de leider dan ♠A casht en, nu ♠V valt bij oost, de boer er bij west kan uitsnijden.

Dus azen vragen met zes keycards en twee vrouwen en als er een ontbreekt, is 5SA het bod om de beste kleur te vinden.

Crime and punishment

Vaak vergeven we de fouten van onze maat met een “ach dat had mij ook kunnen overkomen”. Of, het was lastig en ik kan het me voorstellen dat je mistast. Maar soms, of vaker, ben je blij dat er met schermen gespeeld wordt.

♠ 6
3
AHVB954
♣ 10764

Een leuke hand! Je zit in de derde hand en als partner niet opent, gaan we lekker hoog storen. Partner begint echter en wel met 2♣. Die opening bevat naast een rits sterke handen ook een zwakke twee in ruiten. Nou, die heeft ie zeker niet. Partner is sterk. Je kunt je ruitens niet meteen vertellen, want alle ruitenbiedingen zijn acties die uitgaan van de zwakke variant aan de overkant.

Je biedt daarom kalm 2 met de bedoeling later nog eens flink mee te doen. Partner herbiedt 2♠ en belooft daarmee een sterk spel met een lange schoppenkleur. Met 3 zeg je ruitens te hebben en na 3♠ van de overkant benadruk je dat met 4. Als de tray weer zichtbaar wordt, ligt er 4SA. Geen grappen, gewoon ouderwets azenvragen.

Wat bied je?
Partner heeft 4 waarschijnlijk geïnterpreteerd als cue met een fitje, maar dat heb je niet. Een jump naar 6 of zelfs 7 is nodig.
Wat gebeurde er aan tafel ?

A) 5♠
B) 5
C) 6SA
D) 7SA

Onder de goed inzenders wordt een geheel verzorgde bridgereis naar het Sauerland verloot. Enige voorwaarde is wel dat je met de speler in kwestie speelt.

West

Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
North

2 D
3 D
4 D
6 NT
East

Pass
Pass
Pass
Pass
South
2 C
2 S
3 S
4 NT
Pass
Board x
IMPs
E-W Vul
S 6
H 3
D A K Q J 9 5 4
C 10 7 6 4
S 4 2
H Q J 10 8 6 4
D 8 2
C Q 9 3
TableS J 9 7
H K 9 2
D 10 7 6 3
C K J 86 NT South
S A K Q 10 8 5 3
H A 7 5
D
C A 5 2

Zonder ruiten azenvragen was misschien niet handig, maar 6SA is een misdaad. En nee, west kwam niet met ruiten uit.

Minder is beter

Zonder nou meteen een meer of minder populaire slogan te gebruiken, is minder meer. Een 5-4 fit is uit de tijd en het gebruik van 4-3 fits aan de orde van de dag.
Recentelijk zie ik ook regelmatig de 4-2 fit langskomen.

West
Pass
2 S
Pass
Pass
North
1 C
Pass
3 D
Pass
East
1 S
Pass
Pass
Pass
South
2 D
3 C
3 H
Board 24
Matchpoints
None Vul
S A 10 4 2
H Q J 10 8
D 8 7
C A J 7
S Q 7 6
H 7 6 5 2
D K 6 2
C Q 10 9
TableS K J 8 5 3
H 9 4 3
D Q 10 9
C 5 23 H South
S 9
H A K
D A J 5 4 3
C K 8 6 4 3

Geen commentaar op het eerdere bieden. Maar met 3 wilde zuid dat partner met een goede dekking in schoppen 3SA zou bieden. Noord dacht daar anders over en meende dat de 4-3 fit, partner had natuurlijk een vierkaart ontkend, wel goed zou spelen.

Hij had het helemaal bij het goede eind, behalve de pas dan. Want zelfs de 4-2 fit leidt tot twaalf slagen en dat is eentje meer dan het gewone volk in 3SA.

Neem ♠A en troef een schopje en incasseer de andere hoge harten. Nu met een klaverensnit, live by the sword, die by the sword, naar dummy om de troeven te halen. Hierna zijn er nog vier slagen in klaveren en A. Vijf troeven, vijf klaveren en twee azen = 980!

Zelfkennis

West

3 D
Pass
North
1 C
4 H
East
1 D
Pass
South
1 H
Pass
Board 1
IMPs
N-S Vul
S K 7 4 3
H A K 10 7 5
D 3
C K Q 7
S Q 10 9
H J 8 6
D K J 9 5
C 10 9 4
TableS 8 6 2
H 9
D A 10 8 7 6
C A J 5 34 H South
S A J 5
H Q 4 3 2
D Q 4 2
C 8 6 2

De clinic bij Jump over troeftrekken was leerzaam en nuttig. Je leert je tekortkomingen en kracht. Meteen de dag erna konden sommige deelnemers het geleerde in de praktijk brengen. Jeroen meldde vol trots dat hij het bijna onder de knie had. Toch leek het hem beter het bovenstaande spel door zijn meer bedreven partner te laten spelen. Om die reden opent hij niet 1, maar 1♣. Zuid wordt zo na vervelend tusenbieden van OW leider in 4.

West begint met H en speelt klaveren voor de heer van dummy. De leider haalt de troeven en speelt een schoppen naar de boer. West wint en speelt een tweede klaveren. Er gaan na H, ♠V twee slagen in klaveren verloren en zuid is eentje down.
Bijna alle leiders maken tien slagen in de noordhand. Om het spel in die hand down te krijgen moet oost, eventueel na A, een kleine klaveren spelen. Zodra west aan slag komt, volgt een tweede rondje en is noord ook down. Oost meldt na afloop dat hij die speelwijze wel gevonden zou hebben. Een schrale troost voor een sip kijkende Marijke.

Vijf Kaart Hoog

Ook als ik een avond afwezig ben, kan ik het niet laten de spellen van de clubavond te bekijken. Op het volgende spel een verrassend resultaat. Slechts Selma Smit en Wilem van der Veen spelen de leider down in 4.
Zo ligt het spel:

Board 18
Matchpoints
N-S Vul
S A 3
H A J 8 7 5
D K 8 4
C Q 10 8
S 8 7 6 4 2
H 6
D A Q 10 6
C A K 2
TableS K 5
H 10 2
D J 9 7 5 2
C 7 6 4 34 H North
S Q J 10 9
H K Q 9 4 3
D 3
C J 9 5

Bijna elke oostspeler legt ♠H op tafel en dan zeggen de leiders, dankjewel in koor. Hoe kun je nou zo'n speculatieve uitkomst kiezen? Wat een sukkels denk ik nog. Dan blijkt de ware reden. West heeft in de derde hand met 1♠ geopend.
Moet dat echt? Die schoppenkleur is toch geen vijfkaart? Eerder vulling om tot dertien kaarten te komen. Open 1 en behandel de schoppens als een vierkaart. Ruiten naar het aas, twee hoge klaveren en rusten.
Je kunt het systeem wel het werk laten doen, maar zelf nadenken en keuzes maken blijft nodig!

Uitkomen

Je raapt op:

♠ B 10 5 3
6
V 8 4 2
♣ A H 9 4

Je mag kwets tegen niet beginnen en past. Links opent 3♣ en partner volgt 3♠. Je rechterbuur biedt 4 en hoewel je een goede hand hebt, kun je weinig anders dan 4♠. Links doet mee met 5 en na twee passen laat je je de kaas niet van het brood eten en drukt door naar 5♠. Weer twee passen volgen waarna je rechtertegenstander 6 biedt. Dat is genoeg: doublet!
Waar kom je mee uit?

Board 16
IMPs
S
H J 8 2
D K 9 7
C Q 10 8 7 6 5 2
S J 10 5 3
H 6
D Q 8 4 2
C A K 9 4
TableS K 9 8 7 6 4 2
H K
D A 10 5
C J 36 H× South
S A Q
H A Q 10 9 7 5 4 3
D J 6 3
C

Het is een spel uit de Engelse competitie en ze Brittsj zijn zeer beleefd. West komt daarom uit in de kleur van partner. ♠5 Is geen succes. De leider neemt er twee en dumpt twee ruiten van dummy. Speelt dan ruiten en met de troeven 1-1 kun je net je ruitenverliezers aftroeven in noord. Thanks old chap. +1210

Het is niet altijd zoals het lijkt

De laatste set van de kwartfinale in de Bermuda Bowl was weinig succesvol voor het Nederlandse team. Een redelijke voorsprong verdampte als sneeuw voor de zon en Nieuw-Zeeland won ruim.
Het onderstaande spel luidde de val in:

West

2 D
AP
North

3 D
East
Pass
Pass
South
1 S
4 S
Board 23
IMPs
Both Vul
S Q J 3
H 7 2
D J 6
C A Q J 9 5 3
S K 8
H K 6
D A K 10 9 5 4 3
C 6 4
TableS 10 9 5
H 10 9 8 3
D Q 8 2
C K 8 74 S South
S A 7 6 4 2
H A Q J 5 4
D 7
C 10 2

Aan de tafel waar de Kiwi’s NZ zaten, begon Simon de Wijs met A. Een kleine ruiten na voor de vrouw van Muller werd getroefd door de leider, die verder ging met een kleine troef. De Wijs duikt en na ♠V in noord en een kleintje naar het aas is de angel uit het tegenspel. Zuid snijdt in klaveren, Bauke duikt nog wel, maar een tweede snit is voor ♣H en de leider is binnen.

Dat De Wijs ♠H duikt, wordt met verbazing begroet. Zat hij te dutten? Geenszins natuurlijk. Simon bedacht dat de enige kans troefaas bij partner zou zijn. Muller kan dan aan slag harten spelen en west maakt na ♠H ook nog H. wat er gebeurt als je wel ♠H neemt, volgt straks.

Bart Nab troeft ook de tweede ruiten en wil vanuit dummy de troeven tackelen en steekt over naar ♣B. Oost neemt nu wel meteen om met harten te vervolgen. Met beide heren in de hoge kleuren mis, heeft Bart geen kans meer en is eentje down. 650+100 betekent -13 imps.

In USA 1 tegen Bulgarije troeft de Amerikaanse leider de tweede ruiten en speelt een kleine schoppen. Levin stapt op met ♠H en switcht met de dreigende klaverenkleur in dummy naar H. Zuid zegt dankjewel en verliest slechts ♣H voor +620.
Aan de andere kant incasseert Stefanov A en speelt 6 na. Rodwell wint met de boer en vervolgt met een kleine troef. West pakt en speelt ruiten door. De leider troeft en haalt de troeven, eindigend in dummy om de “zekere” snit in harten te nemen. Stefanov wint met H echter de slag, kleine hartaanval bij de leider, en vervolgt met klaveren, zodat zuid ook down is.

In Frankrijk tegen China troeft de leider de tweede ruiten en speelt een kleine troef. Lorenzini pakt en speelt troef terug. Zuid wint en snijdt in klaveren. Oost wint de heer en speelt harten, maar de leider neemt meteen A, haalt de laatste troef en claimt.

Jia Li wint in de derde slag troefheer en speelt ook H. Volcker bestelt vin blanc voor de tafel.

In de wedstrijd USA 2 tegen Zweden duikt Fleisher net als De Wijs ook troefheer. Nystrom maakt hierna tien slagen. Aan de andere kant redden de Zweden met 5 en dat contract gaat maar eentje down. Dikke winst voor de Scandinaviërs.

Wat is het beste?
Geen idee, maar je ziet dat er voldoende smaken zijn. Duiken van ♠H is niet absurd, hoewel fataal. Bluffen met 6 na een vondst!

Voorkennis

Het parentoernooi op Corsica had voor mij een noviteit. Met de beamer werd de stand per spel geüpdatet. Dat is reuze spannend, zeker omdat we ( Richard Rirmeijer en ik) felle strijd leverden met Bob Drijver en Tim Verbeek om de eerste plaats. Toch had ik een apart gevoel bij de kennis van de stand. Neem nou, als voorbeeld, het volgende spel:

West
Pass
Pass
Pass
Pass
North
Pass
1 S
3 H
Pass
East
Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 H
2 H
4 H
Board 4
Matchpoints
Both Vul
S 8 6 5
H 6 2
D Q 8 5
C A K J 5 3
S K J 2
H 10 9 7
D 9 7 6 4
C Q 10 4
TableS Q 9 7 4 3
H A 5
D A 3 2
C 9 6 24 H South
S A 10
H K Q J 8 4 3
D K J 10
C 8 7

West begint met ruiten en oost neemt en swicht naar schoppen. Je pakt meteen met ♠A en overziet het slagveld.
Het contract is redelijk normaal en zo is het tegenspel ook. Als je het veld aanvoert, wil je geen ongelukken en speelt troef nadat je aan slag bent gekomen. Je verliest drie slagen en scoort zeker boven het midden. Moet je daarentegen een plaatsje goed maken, dan speel je klaveren naar de boer en hoopt op een 3-3 zitsel met ♣V goed.
Het is een gok, maar vijfde of tweede maakt weinig verschil. Eerste is natuurlijk wat anders en je bent in dat geval ook eerder geneigd die gok te nemen.

Oude tijden

Ze troffen elkaar in Port Chester in 1981 in de finale van de Bermuda Bowl. Meckstroth als youngster in het Amerikaanse team en Zia Mahmood een speler met flair uitkomend voor Pakistan. Amerika won, maar Zia’s naam was gemaakt.

In 2017 spelen ze samen in Montecatini in de finale van de open paren. Het duo eindigt als tweede en de finish was een stuk spannender geweest als Zia het onderstaande spel had gemaakt:

West

Pass
Pass
Pass
Pass
Pass
North

2 D
4 S
5 D
7 S
East

Pass
Pass
Pass
Pass
South
2 C
3 S
5 C
6 S
Pass
Board 1
Matchpoints
E-W Vul
S 10 4
H A Q J
D A J 10 8 4 2
C 6 4
S 9 7 6 3
H K 10 9 8 7 5
D K 7
C 7
TableS 8
H 4 3 2
D Q 9 5
C K 10 9 8 3 27 S South
S A K Q J 5 2
H 6
D 6 3
C A Q J 5

Ik ken een handvol mensen die geen problemen hebben met de 2♣ opening, maar tegenwoordig beginnen we rustig met 1♠. Meckstroth vraagt azen, hoort er drie en vraagt dan met 5 naar troefvrouw. Zuid belooft de dame, maar ontkent een heer in een van de zijkleuren. Noord biedt toch maar 7♠, want hij kan zich niet voorstellen dat zuid geen heer heeft.
West begint met troef en Zia maakt het zich gemakkelijk. Twee keer snijden in klaveren en de derde troeven in dummy, ook de hartensnit is nodig om daar een ruiten op te parkeren. Vlot maar rot, want hij gaat twee down.
Een artiest maakt het wel.

Neem de troefuitkomst in de hand en steek over naar dummy met een troefje. Snij nu in klaveren en haal de laatste troeven. Speel een harten naar de boer en incasseer A waar de verliezende ruiten op verdwijnt. Een tweede klaverensnit lukt en na twee rondjes troef blijft dit over:

Board 1
Matchpoints
S
H Q
D A J
C
S
H K
D K 7
C
TableS
H
D Q
C K 107 S South
S
H
D 6
C A 5

Incasseer nu ♣A. West moet H bewaren en H kort zetten. Oost had al twee ruiten moeten afgooien om zijn klaverendekking te bewaren. B maakt de dertiende slag.

7♠ Gemaakt is een top, twee down een stuk minder.

Back home

Het was al meer dan een maand dat ik met Geon had gespeeld, maar na terugkeer van vakantie treffen we elkaar bij de clubavond van 't Onstein.
We zijn de enigen die beide grootslems bieden. Waar het ene spel dicht en zeer solide is en we trots kunnen zijn op de bieding, is het volgende spel een beetje gelukkig:

West

3 S
Pass
Pass
North

Dbl
7 C
Pass
East
Pass
4 S
Pass
Pass
South
1 H
5 S
7 D
Board 1
IMPs
None Vul
S Q 6
H A 4
D Q 8 7 5
C K Q 6 5 3
S A K 8 7 5 3 2
H Q 2
D J 3
C J 9
TableS J 10 9 4
H J 5 3
D K
C 10 8 7 4 27 D South
S
H K 10 9 8 7 6
D A 10 9 6 4 2
C A

Het is het derde spel van de avond en we spelen tegen Kamiel Cornelissen en Erik-Jan Krijgsman. Ik open met 1 en Kamiel springt erin met 3♠. Na het negatieve doublet van Geon, verhoogt Erik-Jan naar 4♠. We hebben deze situatie besproken en 5♠ toont een tweekleurenspel met een eerste ronde controle in schoppen. Mijn kracht is aan de matige kant, maar de verdeling is natuurlijk prima. Geon verwacht duidelijk meer van mijn bod en springt naar 7♣. Ik corrigeer naar 7 en iedereen zwijgt. Na ♠A zie ik de dummy en constateer dat we een essentiële kaart missen. Ik troef de uitkomst en cash troefaas en zie verheugd de heer verschijnen. Ik kan claimen en mijn excuses aanbieden. Wie was er te wild? Ik met 5♠, of Geon met 7♣?

Goed gevoel

Geheel in tegenstelling tot wat je normaal krijgt, raap je bij het eerste spel een enorme beuk op:

♠ 10 3 A H 8 5 2 A H V 10 8 5 ♣ -

en tot je grote verrassing opent partner met een zwakke twee in harten. Niet kwetsbaar hoeft dat niet de hele wereld te beloven, maar je krijgt toch een aangename kriebel.

Op je 2SA vraag, biedt de overkant 3, een minimum. Onverstoorbaar zet je door met 4♣, maar maat beweegt nauwelijks en keert terug naar 4. Opgeven? Nooit! Je probeert nog 5 en legt de focus op een probleem in schoppen. Maat haalt de schouders op en biedt 6.
Ze beginnen met troef en na anderhalve slag claimt de maat een upje. Hij had:

♠ 5
V B 10 9 4
7 4
♣ 9 8 5 3 2

en je schrijft 1010, voorzichtig hopend op een kleine plus. Merkwaardig wel dat de buren ( Dubion-Bilde) zo stil zijn geweest.
Bij het uitslaan roep je verheugd: wij 1010. Het nevenpaar bromt: kost 13. Huh,wat hoe..
Aan de andere tafel is het bieden iets anders en heeft zuid ( Zia) zich naar 6 laten liften en lijkt het een uitnemer. Je nevenpaar doubleert om nog wat punten te redden, maar worden getrakteerd op een redoublet. De overslag leidt tot 1820 en een grijzende Mahmood.

De EBU Schapiro Spring Fours, always funny.

Nog een kans?

Board 2
Matchpoints
N-S Vul
S 10 6 3
H K Q J 6
D A K Q 7
C 9 7
S J 9 7 4
H 10 9
D J 9 6 5
C 4 3 2
TableS 8
H 7 5 3 2
D 10 8 4
C A Q J 8 66 NT South
S A K Q 5 2
H A 8 4
D 3 2
C K 10 5

Het is geen geheim dat naarmate de leeftijd toeneemt de hoogte van de eindcontracten ook stijgt. Twee prille zeventigers bereikten als een van de weinigen 6SA op dit spel.

De leider neemt de hartenuitkomst en tettert de schoppen van boven. Na de tweede ronde een kleine deceptie, omdat west de kleur stopt. De grijsaard legt het hoofd in de schoot en geeft een schoppen af. Oost heeft de klaveren geseind en zuid is eentje down.
Zijn er geen kansen meer na de tweede schoppen?
Altijd natuurlijk.

Na ♠H steek je over naar dummy en speelt een klaveren naar de heer. Oost stapt op ( het is slem, dus dat gaat vanzelf) en speelt ♣V door. Zuid neemt en speelt harten naar boven. Op de derde harten kan west een klaveren missen, maar de laatste harten draait de duimschroeven aan. De dekking in ruiten of schoppen moet hij opgeven en daarmee is 6SA gemaakt.

Board 2
Matchpoints
N-S Vul
S 10
H K
D A K Q 7
C
S J 9
H
D J 9 6 5
C
TableS
H 7
D 10 8 4
C J 86 NT South
S Q 5 2
H
D 3 2
C 10

Duikt oost ♣A, dan gaat de vlieger niet op.
Een jongedame maakte 6SA zoals beschreven en dat is dan weer verheugend.

Horror story

Op zaterdagmiddag bij de Cavendish tasten Helness en Helgemo goed mis. Maarten Schollaardt en Tom van Overbeeke profiteren:

West

1 D*
3 H
Pass
Pass
North

2 D*
4 H*
5 C
East
1 C
2 H
Pass
Pass
South
Pass
Dbl
4 S
Pass
Board 6
IMPs
E-W Vul
S A K 10 9 3
H 2
D K J 9 8 7 6 3
C
S J 7 5
H Q J 10 7 5 4
D Q 4
C 10 6
TableS 8
H K 9 6
D A 10 5
C A Q J 8 7 25 C North
S Q 6 4 2
H A 8 3
D 2
C K 9 5 4 3

West biedt 1 bij, hij belooft harten en noord volgt met 2. Zuid vertelt met zijn doublet dat hij de andere kleuren heeft, waarna noord een slempoging doet voor schoppen. Zuid heeft geen interesse en antwoordt 4♠, maar raakt van de wijs als partner met 5♣ verder gaat. 5 zou tot slem hebben geleid, maar pas is geen succes. 5♣ Gaat zes down.
De Nederlanders winnen 405 cross-imps, waarbij slem, zoals Verbeek-Molenaar ervoeren 283 punten kostte.

Cursus

De bridgelessen op maandagavond bewijzen vooroordelen. Duidelijk wordt dat bridgers van het vrouwelijke geslacht moeite hebben met de 4-3 fit. Een ander aspect is dat het gros nieuwe technieken leert en slimmer wordt.

Board 1
IMPs
E-W Vul
S A K J 4
H
D A Q 9 7 5 3
C A 7 3
S Q 9 2
H J 10 9 8 5 3
D 4
C 6 4 2
TableS 10 5 3
H A Q 4
D J 10 8 2
C J 9 56 NT South
S 8 7 6
H K 7 6 2
D K 6
C K Q 10 8

Wim Tielen kreeg op de clubavond het bovenstaande spel voor de kiezen en eindigde in 6SA. En nee, het was geen paren.
West verzint de hartenstart en de leider kiepert een schoppen uit dummy. Oost pakt het aas en speelt harten waarop de leider nog een schoppen parkeert. Als blijkt dat de ruiten niet lopen is zuid down.

Wim puzzelt thuis en met de nieuw geleerde techniek in het achterhoofd, verzint hij een oplossing.
Je moet op de eerste twee slagen klaveren weggooien uit dummy. Dan in slag drie ruiten naar het aas, klaverenaas en ruiten terug naar de heer. Nu blijkt dat de kleur niet loopt, anders kun je claimen, helpt de schoppenkleur. Je casht drie hoge klaveren, de boer moet vallen en speelt met de ogen dicht schoppen naar de boer. Schoppenvrouw moet goed zitten, maar de kleur ook rond.
Alles zit zoals het hoort en je maakt twaalf slagen.

Zo heb je nog eens wat aan zo'n cursus!

JW Trofee

West

1 S
Pass
Pass
North

Dbl
6 C
East

2 S
Pass
South
1 C
3 C
Pass
Board 1
IMPs
S A K 9
H A Q 9 3
D K 6
C Q 9 6 5
S Q 8 7 6 5
H 8 7 2
D A 10 8 7 5
C
TableS J 10 2
H J 6 5 4
D Q 9 4 2
C J 26 C South
S 4 3
H K 10
D J 3
C A K 10 8 7 4 3

Ter ere van de markante wedstrijdleider Jan-Willem IJdens wordt jaarlijks een butlercompetitie georganiseerd op het Twentse Ros.
Het bovenstaande spel zorgde voor commotie. Een duo scorde +240, kijk maar na wat dat is geweest, maar er was ook een paar dat min haalde. Zij eindigen in 3SA te spelen door zuid en als er een kleine ruiten op tafel valt, heb je bange momenten. Als je klein gokt, veranderen die momenten in berusting want je weet dat je down gaat.

3SA wordt aan ruim van de helft van de tafels het eindcontract en enkele oostspelers krijgen het benauwd bij het afspelen van de lange klaverenkleur en gooien een harten weg, zodat de leider alle slagen maakt

Hans en Trees Berkien winnen de avond met overmacht en bereiken net als een aantal anderen paren 6♣. Olaf Bouman en Taeke Cramer hebben nog wel wat lawaai gemaakt in schoppen, maar noord is natuurlijk niet meer te houden.

West begint met A en daarmee is het spel voorbij.
Je weet dat noord H heeft en aangezien overslagen niet tellen, valt het te overwegen de leider te testen met een kleine ruiten. Of de leider nog fris genoeg is om te beredeneren dat west A wel moet hebben voor zijn volgbod zullen we nooit weten.

6SA in noord heeft natuurlijk de voorkeur. In die hand is H beschermd en zijn twaalf slagen zeker.

Onstein 5-Onstein 6

West

Pass
North

Pass
East

Pass
South
4 S
Board
IMPs
N-S Vul
S 4
H K 8
D A K 10
C K 9 8 5 4 3 2
S
H J 9 7 6 5
D J 9 8 6 3
C 10 7 6
TableS A 10 9 7
H A Q 4 3
D 4 2
C A Q J4 S South
S K Q J 8 6 5 3 2
H 10 2
D Q 7 5
C

Mark Kaptein en Matthieu Verhoeven nemen het op tegen Jan Jansma en Jaap van der Neut in de decentrale wedstrijd in de tweede divisie viertallencompetitie. Niet bepaald de tegenstanders waar je op zit te wachten. Jansma en Van der Neut zijn beiden meerdere keren landskampioen geworden en spelen in de nadagen van hun loopbaan bij ’t Onstein in het vijfde team.

Op het getoonde spel opent Mark met 4♠ en snoert daarmee iedereen de mond.
Jaap begint met ruiten en geeft de leider een kans. Met harten uit zijn er meteen twee verliezers en als blijkt dat de troeven 4-0 zitten, ga je dan down. Zuid neemt de eerste slag in dummy en speelt troef voor de vrouw. West gooit 9 ( HL is oneven). ♠H neemt oost wel en Jansma gaat er met schoppen uit voor de boer van de leider.

De vooruitzichten zijn nog steeds somber, maar Mark vindt de oplossing. Hij incasseert V, iedereen bekent en geeft oost zijn troefslag.
Jansma kijkt beteuterd, want hij is ingegooid. Harten maakt de heer vrij, ruiten zijn niet meer voorhanden en klaveren zorgt er voor dat ♣H een slag wordt. Jan speelt ♣V, het beste, maar Mark weet inmiddels genoeg, want hij duikt fraai en maakt met ♣H zijn tiende slag.

To snit or not, weer spel 13

West

Pass
Pass
Pass
Pass
North
1 C
2 H
3 C
4 C
Pass
East
1 D
Pass
Pass
Pass
Pass
South
1 H
2 S*
3 H
4 H
Board 13
IMPs
Both Vul
S K 7
H A 9 2
D 8
C A Q 7 6 4 3 2
S J 8 6 4 3
H 6 4 3
D K 4 2
C K 5
TableS A 9 2
H 8 7 5
D A J 10 9 5
C 10 9


4 H South
Lead: D 2
S Q 10 5
H K Q J 10
D Q 7 6 3
C J 8

Terug van vakantie zit ik de spellen van de eerste viertallendag in de 2e divisie door te spitten. In de tweede wedstrijd een verrassing. De helft van het veld maakt dan wel 3SA, maar dat is een heikele affaire met ruiten uit. Je moet de tweede ruiten duiken, anders zinkt het schip. Er is ook een andere manche mogelijk. Een duo bereikt het prachtige 4 contract en dat is dicht.

Er staat echter één down achter 4. Wat is er gebeurd? Ik informeer bij zowel de leider als de verdediging.

Bob Holl opent de noordhand met 1♣ en Miep Houben meldt zich met 1. Rien Steen ziet af van een negatief doublet, maar introduceert zijn robuuste hartenkleur. Bert van Manen zwijgt in alle talen en Bob steunt met 2. Hierna informeert zuid met 2♠, hoort een driekaart harten en een maximum. Er volgt een nutteloos rondje bieden en het eindcontract wordt 4.

Bert trapt af met een kleine ruiten en nadat oost de slag wint, volgt B in slag twee. De leider troeft in dummy en heeft met alle kaarten open een eenvoudig parkoers. Je haalt de troeven en legt ♣B op tafel. Met de heer in de knip en de kleur rond, zijn er nu twaalf slagen.

Rien ziet af van die speelwijze. West heeft niet geboden na 1 en met twee heren in de lage kleuren en een ruitenfit lijkt 2 voor de hand te liggen. Nu west dit heeft nagelaten, concludeert de leider dat ♣H mis zit. Hij speelt daarom een kleine klaveren uit dummy in slag drie. Oost mag ♣H maken, maar zuid heeft nog verbinding met de dummy om later te genieten van de vrije klaveren.

De werkelijkheid is wreed. Niet oost neemt de slag, maar west. West bedenkt dat de leider een probleem heeft en speelt dodelijk klaveren na. Hierna kan de leider wel de troeven halen, maar niet meer in dummy komen en gaat geruisloos down.

Goed spel van die biljarter! Eerst zwijgen als het graf en dan de doodsteek met de tweede klaveren.

In elkaars vaarwater

Board 7
IMPs
Both Vul
S K Q 10 9 4 3
H J 9 7 4
D 3
C K J
S A J 7 6 5 2
H Q 6 2
D K 9
C 7 3
TableS
H K 5
D 10 8 6 5 2
C A Q 10 5 4 2
S 8
H A 10 8 3
D A Q J 7 4
C 9 8 6

Grappig spel van de clubavond van Schuttersveld. In beide lijnen wordt schoppen het eindcontract. Onnodig om te zeggen dat geen der leiders succesvol is. De grootste pijnlijders zijn Sylvia Hagenaar met Miny Nusmeijer in oost-west die 3♠ gedoubleerd spelen en voor 1100 onder de tram gaan. In noord-zuid zijn Arnd Los en Henry Bruel de slachtoffers. Zij verliezen 800 in 4♠.

Naast een paar saaie klaverendeelscores in OW, spelen twee duo's in NZ 3SA. Geen succes met 4 en 5 downslagen.

Na afloop rijden Bob en ik terug en analyseren het spel. Bob constateert dat het wel 3SA is in OW. We bekijken de meest plausibele speelwijzen - rijden ondertussen 35 waar je 80 mag - en concluderen dat het gebrek aan verbinding de verdedigers dwars zit en OW met HB van ♣ goed negen slagen kunnen maken.
Zes in klaveren, beide rode heren en ♠A.

Spel 13

Board
Matchpoints
Both Vul
S J 8 7
H A 10 7 4 2
D A Q
C A K 4
S 10 9 6 5
H K Q 9 8 6 5 3
D
C J 8
TableS K Q 4
H J
D 10 9 6 5 2
C 9 7 6 36 D South
S A 3 2
H
D K J 8 7 4 3
C Q 10 5 2

Waar een zeer voorzichtige, bescheiden, of zelfs getalenteerde westspeler slechts 2 volgt na de 1 opening van zuid en zo gedoubleerd maar 500 punten inlevert, worden diverse westspelers met rust gelaten en mogen zelfs ongedoubleerd 3 spelen. Het veld speelt natuurlijk 3SA ( niemand heeft ooit een Persilfiets gehad) en maakt negen of tien slagen.

De computer zegt dat het 6 is. Erik-Jan en ik staan na afloop te puzzelen en concluderen dat het in de zuidhand simpel is. Je casht vier klaveren en ♠A en gebruikt de troeven in noord om harten te troeven en zo oost te coupen. Je verliest uiteindelijke een schoppenslag.

Dat het ook 6 is in de noordhand is verrassend. Oost kan namelijk met troef beginnen en zo een mogelijkheid tot coupen verijdelen.
Hoe gaat het dan?

Neem de troefstart met de vrouw en ga verder met A en troef een harten (oost gooit een klaveren) in zuid. Speel dan drie keer klaveren en eindig in noord. Troef een tweede harten in zuid – let op dat voortroeven niet loont voor oost – en cash ♠A. Troef dan de vierde klaveren met de ruitenhonneur in noord.

Er blijft een eindspel over waar iedereen nog vier kaarten heeft. Oost heeft nog vier troeven en zuid HB8 en een kleine schoppen.
Speel nu harten vanuit noord.. Oost moet troeven met de tien of negen Je troef over in zuid en gaat met schoppen van slag. De laatste slagen zijn voor H8, je hebt nog een vork achter de negen van oost.

Veel leuker toch dan tien slagen lepelen in 3SA? .

"Achter de Nevel" bij het Twentse Ros

Board 5
Matchpoints
N-S Vul
S A 10 9 3
H
D A K 7
C Q 10 9 5 4 3
S 6 5 4
H A Q 8 7 5
D 9 6 4 2
C A
TableS 2
H J 10 6 3
D 8 5
C K J 8 7 6 26 S South
S K Q J 8 7
H K 9 4 2
D Q J 10 3
C

Henk van Ekelenburg ( zuid) en Rien Steen bereiken net als een aantal andere paren 6♠. Alleen Van Ekelenburg weet twaalf slagen te maken.

West begint met ♣A die de leider troeft. Duidelijk is dat je voor het troeftrekken een drietal hartens moet troeven in dummy, want dat zijn je verliesslagen. Zuid begint daarom met een hartenaftroever in dummy in slag twee en komt met ruiten naar de vrouw weer in zijn hand. Een tweede harten wordt getroefd met ♠A. De leider kan nu met een troefje naar de hand om ook de derde harten te troeven.
Het lijkt nu pais en vree, maar er zit nog een vervelende kneep in het spel. Je kunt wel terug naar de hand om de troeven te halen, maar de ruiten blokkeren. Daarom eerst A en dan een klaveren troeven. Nu haal je pas de troeven en parkeert H op een van de hoge troeven. Na het troeftrekken maakt je twee ruitenslagen en geeft H op het eind weg, maar twaalf slagen zijn binnen.

Doorbieden!

West

4 H
5 H
6 H
Pass
North

4 S
5 S
6 S
Pass
East
1 H
Pass
Pass
Dbl
South
3 S
Pass
Pass
Pass
Board 10
IMPs
Both Vul
S A 5 3 2
H 9 7 4
D A K J 8 5
C 10
S
H K Q 10 6 5
D Q 10 7
C K 6 5 4 2
TableS Q 9 6
H A J 8 3 2
D 2
C A J 8 76 S× South
S K J 10 8 7 4
H
D 9 6 4 3
C Q 9 3

Tijdens de jeugd wereldkampioenschappen liep ons juniorteam tegen de deur aan in de match met China. Twee blauwe ogen. Aan de ene tafel, waar de Chinezen NZ zitten zie je boven het biedverloop. Niemand heeft enig idee wie wat kan maken en uiteindelijk zegt oost: zo is het genoeg en doubleert. De leider vindt V, niet zo gek met de renonce schoppen en scoort +1660.

De andere tafel is een veel minder ondernemend. Zuid volgt 2♠ na de opening van oost. West biedt 3♠ - kort met fit en voldoende voor de manche - maar noord gaat vanzelfsprekend door naar 4♠. Oost doubleert dat, maar na twee passen redoubleert noord ( +2 is dat en 1860) maar west biedt nog 5 waarna de meute zwijgt. China scoort nog een keer 650 en dat levert naast de twee blauwe ogen ook nog een negatief saldo van 20 imps op.

Dure uitkomst

Je hebt de volgende (west) hand:

♠ H V B 10 9 7
-
-
♣ A V B 9 8 6 2

en nadat je met 1♣ bent begonnen zie je het volgende biedverloop:

1♣   1   pas   2
3♠   4   4♠   5
5♠   6   pas   6
6♠   7   doublet   allen passen

Welke kaart wordt het, ♠H of ♣A?

W/OW
A 3
A H 7
H B 10 9 6 3
7 2
H V B 10 9 7
8 6 2
- B 10 9
- 8 7 4 2
A V B 9 8 6 2 H 10 3
7 4
V 8 6 5 4 3 2
A V 5
5
 

Aan de andere tafel werd 6♠ gespeeld en dat leverde geen problemen op: 1430. Je hebt al een slechte score doordat de buren 7 hebben geboden, maar het kan nog erger.
Nu de tegenstanders twee kleuren hebben geboden is het zaak met ♣A te beginnen. Begin je "veilig" met ♠H dan claimt zuid en schrijf je -22 IMPS.

Mullers start

`
West

3 D
5 D
Pass
North

4 D
6 S
East

Pass
Pass
South
2 S
4 H
Pass
Board 1
IMPs
Both Vul
S A Q
H A 10 9 8 7 4
D 8
C A K Q 9
S 5
H
D A K 7 6 5 4 3 2
C J 10 7 5
TableS K J 2
H Q J 6 3 2
D J
C 8 6 4 36 S South
S 10 9 8 7 6 4 3
H K 5
D Q 10 9
C 2

Bauke Muller (west) bedacht dat het contract alleen down zou gaan als hij een hartenintroever zou maken. Maar hoe krijg je partner aan slag?
Hij verzint een kleine ruiten in de hoop dat zijn partner de vrouw heeft. Een verblufte leider maakt de eerste slag nadat Muller met 7 begint.
Gelukkig heeft De Wijs twee vaste troefslagen en gaat het (zeer) ambitieuze contract van de Kroaten alsnog down.

Nieuwe afspraken

In de situatie 1♣-(1)- ? spelen we nieuwe antwoorden:

X: belooft 4+
1 : belooft 4+♠
1♠: ontkent een vierkaart hoog
1SA: stop
2♣: beide majors
2: 6+
2: 6+♠
2♠: inviterend of beter met ♣

Kunstig

Het contract kan eigenlijk niet down en ik vind de slechtste start. Toch maakt de leider een slag te weinig. Lees mee.

Z/OW
H V 9 7
B 8 2
7 5
A H B 3
10 8 6 5 3
A 5
7 6 V 10 9
H 8 3 B 10 9 6 4
10 8 2 V 6 5
B 2
A H 5 4 3
A V 2
9 7 4
 

Zuid opent een zwakke 1SA en eindigt in 3SA na Stayman van noord. Daar partner de meeste honneurs heeft van ons twee, kies ik voor zijn kleur. Hij heeft 2♣ niet gedubbeld, dus 3 ligt voor de hand. Geon speelt 9 en de leider wint in de hand met V. In slag twee volgt ♠B voor het aas van oost. B volgt en als zuid duikt, neem ik over met de heer en speel 8 na. Steenbakkers speelt de tien bij. Zuid gaat door met twee rondjes schoppen en oost kan kiezen uit drie kwaden. Doet hij een harten dan heeft de leider alle harten vrij. Wordt het een ruiten dan zijn er onvoldoende slagen voor de verdediging en kan zuid een harten afgeven voor zijn contract. Steenbakkers gooit daarom vlot een klaveren. De leider incasseert ♣A en twee hoge harten. Nu er geen vrouw te zien is, zijn er twee kansen. Of een ingooi met harten, of de simpele klaverensnit. Zuid kiest voot het laatste en Geon wint nog drie slagen en zuid is één down.
Goed spel van oost. Hij zag het eindspel aankomen en anticipeerde vlot door een klaveren te dumpen. Als je gaat nadenken en dan een klaveren gooit, zal zuid het wel vinden.

Ruimtegebrek

Stel partner opent 1♠ en je rechterbuur volgt 3
Er is nu weinig ruimte om alle handen te vertellen. Ergens op het net kwam ik het volgende staatje tegen:

Doublet: Geen normaal negatief doublet, maar een relay naar 3♠. Meestal een hand die slechts competitief 3♠ wil spelen, maar ook een hand waar je 4♣ of 4 wilt spelen.
Ga je door met 3SA of 4, dan is het een normaal negatief doublet geweest.

3♠ : inviterend met een driekaart ♠.

4♣: een slempoging in schoppen.

4: forcing met klaveren.

4: forcing met ruiten.

Een monster

Toen sommigen ter hemel gingen en anderen brallend door de stad zwierden ter ere van de vrijheid, kregen slechts enkelen de volgende twee handen voorgeschoteld:


♠ -
H V 10 9 7 5 4 3
5
♣ H V 6 4


♠ H V 10 9 8 5 3
A
A
♣ A B 10 8

Noord mag beginnen en ik heb alles langs zien komen. Van 2♣, via 1 , tot 4.
Zuid introduceert steeds zijn majestieuze schoppenkleur en omdat je nooit een zevenkaart hoog in dummy legt, wint hij het bieden in 5-6, en 7♠.

Een achtkaart hoog mag blijkbaar wel. Slem in schoppen is kansloos, de troeven zitten 3-3, waarbij elk van de verdedigers een honneur heeft, tenzij degene met ♠A twee keer duikt. 7 is een vleier en zelfs 7SA is niet zonder kansen als de verdediging ♠A niet casht.

Er waren nog 23 mogelijke spellen om uit te glijden. 14 Mei een kleine onthulling

6♣

Een complexe 6♣. Je hebt diverse mogelijheden om de hand te maken. Na het getoonde begin in het ondertroeven door oost bepalend voor het vervolg

Board 1
IMPs
N-S Vul
S K 8 5
H 2
D A Q 10 5
C K 7 6 4 2
Trick
1 W
2 N
3 W
4 S
5 S
6 S
7 N
8 S
9 N
10 S
11 N
12 S
13 N
14 N
Lead
S Q
H 2
S 4
C A
H Q
S 9
C 4
D 9
D 5
H 8
D 10
H 3
D Q
2nd
K
5
5
9
4
J
D 4
2
8
S 6
K
S 7
H J
3rd
2
K
10
2
S 8
C K
Q
A
C 5
C 6
C J
C 7
H 7
4th
3
A
A
3
6
C 8
10
7
3
9
6
10
J
W L
1 0
1 1
2 1
3 1
4 1
5 1
6 1
7 1
8 1
9 1
10 1
11 1
12 1
S Q J 7 6 4
H A 4
D J 6 3 2
C 10 9
TableS 10 2
H J 10 9 6 5
D K 8 7 4
C 8 3


6 C South
Made 6 +1370
S A 9 3
H K Q 8 7 3
D 9
C A Q J 5

Nadat oost ondertroeft, weet je dat hij de ruiten en harten controleert. Met een troefje naar de hand worden de duimschroeven aangedraaid. Oost kan geen kant op.
Gooit hij een harten, dan troef je twee harten in dummy en krijgt de vijfde hoog. Wordt het een ruiten dan troef je twee ruiten in de hand en krijgt ♦V aan het eind als twaalfde slag.

6♠ van Kees Tammens

Kees Tammes heeft op zijn eigen site dit spel geplaatst en aan de lezer gevraagd hoe je twaalf slagen maakt met schoppen als troef.

West

Pass
Pass
Pass
North
2 C
2 NT
4 D
Pass
East
Pass
Pass
Pass
Pass
South
2 S
3 S
6 S
Board 1
IMPs
None Vul
S A K Q
H A 5 2
D A K 4 3 2
C Q 10
Trick
1 W
2 S
3 N
4 E
5 S
6 N
7 N
8 S
9 N
10 N
11 S
12 N
13 N
14 S
Lead
H Q
S 4
C 10
C A
S 6
D A
D 2
S 8
D K
D 3
H 4
D 4
H 5
2nd
2
2
J
S 5
3
7
8
J
9
10
J
C 9
C K
3rd
7
Q
D 5
5
K
6
S 7
A
H 3
S 9
A
H 6
S 10
4th
K
C 2
3
Q
C 4
J
Q
C 6
H 8
H 9
C 7
C 8
10
W L
1 0
2 0
2 1
3 1
4 1
5 1
6 1
7 1
8 1
9 1
10 1
11 1
12 1
S J 3 2
H Q J 10 9 8
D Q J
C 8 5 3
TableS
H 7
D 10 9 8 7
C A K J 9 7 6 4 2


6 S South
Made 6 +980
S 10 9 8 7 6 5 4
H K 6 4 3
D 6 5
C

Door een klaverenslag af te geven aan oost en zelf een ruiten weg te gooien, heb je de mogelijkheid een ruiten laag te troeven. Je vermijdt zo dat west kan overtroeven. Daarna kun je de troeven halen en nog een ruiten troeven. Op ♦H kan één verliezende harten weg en de laatste hartenverliezer parkeer je op de vijfde ruiten.

Clubavond van Schuttersveld

Ik open 1♦ en herbied na partners 1SA, 2♣. Hij alerteert en dat doet me glimlachen. Dat hij dat onthouden heeft. Complimenten!

De buren informeren waarom hij allerteert en het antwoord is dat ik zowel 4♦ met 5♣ als 5♦ met 4♣ kan hebben.Ik knik goedkeurend en... ik wacht, maar er komt niks meer.
Een tweede reden om 2♣ te alerteren is het feit dat het bod forcing is. Met 1SA ontken je de majors en als de openaar een bosje minors belooft, kun je op je klompen aanvoelen dat de tegenstanders na 2♣, of 2♦ balancen. Om hun taak ietsje moeilijker te maken verhogen we het niveau door na 2♣ door te bieden. "Nooit geweten", mompelt de overkant.

De avond kan echter niet stuk wegens de volgende 3SA, mooi gedaan van Matthieu.

N/OW
V 9 2
B 10 8 6
A V 5 4 2
7
A B 8 3
10 7
H 9 A 7 4 3 2
9 8 7 3 B 6
V 5 3 B 9 8 2
H 6 5 4
V 5
H 10
A H 10 6 4
 

Na twee passen opent Matthieu met 1SA. Hij heeft goed begrepen dat het contract in de goede hand meot zitten. Ik informeer met 2♣ en na 2♠ komen we in 3SA. Bob trapt af met een goudeerlijke ♦9 ( 1e-3e-5e) en via klein de ♦B wint zuid de slag met ♦H.
Ook ♦10 wordt geïncasseerd en zuid gaat door met ♥V. Bob neemt direct, maar constateert dan dat hij een probleem heeft. Schoppen is natuurlijk uit den boze en ook ruiten brengt zuid vlot in dummy. Klaveren kan zo maar in de vork zijn, maar wat anders?

Gelukkig heeft Henk ♣B en die slag neemt zuid met de heer. Een tweede harten is voor het aas van oost, die klaveren inspeelt voor ♣A. Wat nu?

Alles werkt natuurlijk, maar de leider speelt een kleine klaveren na. Duidelijk is dat west vier ruitens heeft en twee kaarten in harten. Met de nagespeelde ♣3 en later ♣2 van oost is bekend dat de klaveren drie bij west en vier bij oost zitten. Door er nu met een kleine klaveren uit te gaan wordt de kleur vrij en is west tevens ingegooid.
Bob speelt ruiten en maakt slechts ♠A.

Gelukkig hebben we afgelopen maandag de stepping stone goefend, maar Verhoeven blijft een ware navigator!