Bridgerubriek 12 december 2015

Lengte is niet belangrijk hoor je weleens. Onzin, hoe langer hoe beter. Na de invoering van de door de computer geschudde spellen op de clubavond hebben enkele spelers bedankt als lid. De spellen werden te wild en de lengte van de kleuren is soms absurd. Een kwestie van smaak. De een houdt meer van lang en wild en de ander is wat gezapiger. Enfin, terug naar het bridgen. Als twee partijen lange kleuren hebben, wordt het bloederig:

O/NZ
A B 9 7 2
6 5 3
A 8 7 4
H
6
8 3
A V 10 9 8 4 2 H B 7
9 5 V B 10 6
A 8 4 V 9 7 2
H V 10 5 4
-
H 3 2
B 10 6 5 3
 

Aan veel tafels in de regionale hoofdklasse viertallencompetitie begint zuid met 2♠ (Muiderberg). De opening is er verantwoordelijk voor dat noord-zuid ten minste in 4♠ komen. Met tien troeven en hier en daar een korte kleur lukt dat ondanks de geringe honneurkracht prima. Na ♥A getroefd, speel je ♣H en neemt het ruitenvervolg van west in de hand. ♣B laat je razen en dumpt een eerste ruiten. Op ♣10 kan later de volgende ruiten va dummy worden geparkeerd en elf slagen zijn binnen.

Vijf van de acht leiders maken al dan niet gedoubleerd inderdaad elf slagen. Drie keer wordt het spel in de andere lijn in harten gespeeld. Gerjan Bosch en Henk van de Zandschulp hebben groot vertrouwen dat het slem dat de broers Kootstra bieden ( 6♠) wel gemaakt wordt en redden met 7♥. Vier down slagen kosten 800 punten. Een keer gaat 5♥ gedoubleerd min 2 en een paar maakt 4♥. Jacco Lengkeek en Gerard Golbach krijgen hulp van de buren. Na ♠A moet noord klaveren switchen, anders krijgt de leider tijd om een ruitenslag op te zetten en kan daar een verliezende klaveren op wegpoetsen

One more for the road is een bekende wijsheid. En die geldt zeker in de situatie dat partijen een flinke fit hebben. Je hebt vaak geen idee wie wat kan maken en door eentje hoger te bieden wed je op twee paarden. Je eigen contract kan er in zitten, of de tegenstanders overbieden nog een keer.

Spel twee is van de clubavond en ietsje wilder nog:

W/-
A H V
9 8 7 3
7 3
A V 8 6
-
B 8 6
A B 5 2 H V 10
A H 9 6 4 V B 10 8 5 2
7 5 3 2 4
10 9 7 5 4 3 2
6 4
-
H B 10 9
 

Het begin is overal hetzelfde. West opent 1♦ en noord doubleert. Oost biedt daarop meestal 2SA, een goede verhoging in ruiten en zuid gaat schoppen noemen. Hoe hoog is afhankelijk van de leeftijd en durf. 4♠ Lijkt voor de hand te liggen. Met de renonce in schoppen is het geen vraag dat west naar 5♦ gaat. De vorige keer dat noord aan de beurt was, bevond het bieden zich op het éénniveau, maar inmiddels zijn we bij 5♦. Noord heeft geen idee wie wat kan en op basis van de majestueuze troeven gaat hij door naar 5♠.

Nu ontstaat het lastigste deel van het biedverloop. Het lijkt erop dat oost-west de meerderheid aan punten hebben en noord-zuid redden. Een pas is dan forcing. Of oost interesse heeft om door te bieden is de vraag. De honneurs in harten, de zeskaart troef en de singleton klaveren zijn een dikke plus, maar de drie schoppen lelijk. Oost kan echter aan het bieden van de buren zien dat partner kort moet zijn in schoppen. Een aanmoedigende pas valt te begrijpen. West heeft daarop geen enkele moeite naar 6♦ te gaan.

De helft van het veld speelt in ruiten en maakt na ♠A alle slagen. De hoogte varieert. Van 4♦ via 5♦ naar 5♦ gedoubleerd en zelfs twee keer 6♦ gedoubleerd. De andere helft van het veld steelt het contract in schoppen. Allen spelen 5♠, ook een keer gedoubleerd. Elke leider maakt zijn contract.

De score loopt van +650 ( 5♠X) tot -1190 in 6♦ gedoubleerd plus 1. Redden met 6♠ zou precies de datumscore zijn, maar als ze nog 7♦ bieden, moet je wel met ♣A beginnen!