Bridgerubriek 12 maart

Het vierde team van de bridgeclub ’t Onstein is kampioen geworden in de tweede divisie en speelt volgend jaar een klasse hoger. De winst had nog al wat voeten in de aarde, want het team kende vanaf het begin personele problemen. Een der spelers bedankte voor het begin van de competitie en men moest lenen bij het vijfde dat in dezelfde klasse uitkomt. Restrictie is dat een speler maar een beperkt aantal keren mag invallen. Om die reden moest Jaap van der Neut met tal van partners aan de bak.

Om het kampioenschap veilig te stellen werd zwaargewicht Verhoeven geronseld voor de laatste twee wedstrijden. Dat kost een lieve duit, maar voor een plek in de eerste divisie heb je wat over. Het liep echter niet fijn in het nieuwe partnership en met moeite werd in de voorlaatste wedstrijd een nipte overwinning gehaald. De laatste wedstrijd tegen de directe concurrent Interbridge 1 verliep dramatisch. Na de eerste helft stonden de Onsteiners met 16-4 achter. Dat kwam voornamelijk door het volgende spel:

N/NZ
8 5 2
6 3
H V B 10 7
A B 10
9 7 3
10 4
A B 4 9 8 7
6 5 4 2 A 9 8 3
6 3 2 H 9 8 7
A H V B 6
H V 10 5 2
-
V 5 4
 

Van der Neut, west en Verhoeven zien de buren naar 6♠ bieden. Noord verzuimt te openen, maar na 1♠ van zuid, 2♦ van noord springt zuid naar 3♥. Noord springt ook en wel naar 4♠. Blijkbaar was dat voldoende voor zuid om er nog twee bij te doen. Een gruwelijk biedverloop.

Jaap van der Neut moet uitkomen en rekent erop dat de leider voor de sprong naar slem wel moet beschikken over een klavercontrole. Wie zou er na 4♠ zonder klaverdekking naar zes springen? Niemand toch? Deze zuidspeler wel. Bridge is dan ook geen denksport of behendigheidsspel, maar puur gokken en bluffen. West peinst enige tijd en besluit dat naast ♥A een slag in ruiten de beste kans is op down. De ruitenstart stelt de leider nauwelijks op de proef. De klaverenverliezers kunnen worden geparkeerd op de hoge ruiten en een hartenaftroever maakt de kleur vrij.
Ook troef uit baat niet. De leider wint en geeft hartenaas af en neemt de klaverenswitch in dummy. Ruitenheer voor het hok en met ♦A goed geplaatst, kunnen de klaverenverliezers weg en de harten weer met een aftroever worden ontwikkeld. Slechts klaveren uit is dodelijk.

Het nevenpaar Ralf Walgemoet en Jacco van Egdom strandt in 5♠, zodat de achterstand meteen 13 imps is.
Met de virtuele 16-4 stand bij de rust zouden beide teams precies gelijk eindigen, maar het wordt nog erger. Spel 1 van de tweede helft:

Z/Allen
V 10 9 3
A H 10 8
A H
A B 10
7 5 4
6 2
V 7 B 9 6 4
V 8 6 4 3 2 B 10 7 5
V 5 8 7 2
A H B 8
5 3 2
9
H 9 6 4 3
 

Na 1♣ van zuid en 1♥ van noord wordt het met 1♠ duidelijk dat die kleur troef wordt. Een mooi vervolg is 2♦ ( vierde kleur) 2♥ van zuid en dan 2♠ door noord om de kleur af te spreken. Met 4♦ vertelt zuid de singleton en na 4SA, twee keycards. Met 5SA hengelt noord naar overwaarde, maar zuid heeft niks extras en 6♠ beëindigt het bieden.

Na ruiten uit voor het aas haal je de troeven en doet de klaveren uit de natuur fout voor precies 1430.

Aan de andere tafel de gokkers. Als je nog nooit 21 punten hebt gehad na de opening van je partner dan is het behelpen. Het begin is identiek, maar na 1♠ kan noord zich niet meer bedwingen en stormt met 4SA naar voren. Nadat zuid twee keycards heeft verteld, springt noord nog een keer en nu naar 7♠. Behendig is de leider wel, want hij zoekt ♣V bij de korte klaveren en noteert +2210.

Gelukkig zijn de overige spellen van de tweede helft zeer solide van Onstein kant en wordt de nederlaag beperkt tot 12-8.

Het regionale vlaggenschip OBC komt in de laatste twee ronden niet meer in de problemen en eindigt in de middenmoot. Onstein 5, Helena van Ipenburg met Mark Kaptein en Gerit Matser met Henk Uijterwaal eindigt als derde.