Bridgerubriek 14 maart

Bij het viertallentoernooi van de Wintergames in Monaco verloor Nederland in de kwartfinale van Rusland. De Russen verloren vervolgens van een verzameling professionals onder aanvoering van de Amerikaan Gupta die in de finale de Zwitsers onder leiding van Zimmerman als tegenstander kreeg. Zij hadden Italië aan de kant gezet. De Zwitsers heten eerst Monaco, maar zijn verhuisd en hebben Sjoert Brink en Bas Drijver laten emigreren.

In de halve finale een spel waar drie leiders 6♠ speelden en eentje een niveau lager. Slechts twee leider maakten twaalf slagen. Voor Lavazza was Dennis Bilde de succesvolle leider in slem:

W/NZ
10 7 5 2
H B
A H 8 7 4
V 5
H
9 6 3
5 4 V 10 9 8 3
V B 9 3 6
H B 7 6 4 3 10 9 8 2
A V B 8 4
A 7 6 2
10 5 2
A
 

Na de 1 opening van noord vonden alle oostspelers hun hand een spongvolgbod waard. De Italiaan Sementa meende zelfs 3 te moeten volgen. Hoe dan ook, alle NZ paren vonden eenvoudig de schoppenfit en aan drie tafels eindigde het bieden in 6♠.

Aan de meeste tafels werd zuid leider, maar de noordspeler die 6♠ moest spelen kreeg ruiten uit en was vlot twee down toen hij in schoppen sneed en een ruitenaftroever om de oren kreeg.

De andere twee leiders kregen harten uit van west en namen de slag in de dummy. De Amerikaanse leider speelde H in de dummy en ging verder met ♠10. West won en speelde weer harten voor A in zuid. De leider haalde de troeven en speelde ruiten en moest berusten in een down.

Bilde won ook de eerste slag met H en speelde, met het sprongvolgbod in harten in het achterhoofd, doodleuk harten naar het aas Toen dat goed ging speelde hij een derde harten en troefde de slag in de dummy, west gooide een klaveren. In slag vier volgde troef naar de vrouw en heer en Bilde won het ruitennaspel in de dummy.

De leider speelde schoppen naar de boer en troefde zijn laatste harten in de dummy. Hij ging verder met een klaveren naar het aas om de laatste troef bij oost op te halen.

Zuid heeft nog twee ruiten en drie troeven en in de dummy liggen nog vier ruitens en ♣V. West heeft de ruitendekking en ook ♣H. Door de troeven uit te spelen wordt west in dwang gebracht en wordt ♣V of een van de kleine ruiten de twaalfde slag. Bilde claimde zelfs al op dit punt onder de voorwaarde dat west ♣H heeft.

Mooi, maar gevaarlijk spel van de Deense Italiaan. Je kijkt een beetje beteuterd als west A aftroeft in slag twee. Een voorzichtige aanpak, neem de eerste slag met H en speel een troefje naar de vrouw en heer gaat ook goed als west met harten vervolgt.

Je neemt in dat geval met A en troeft een harten in de dummy. Je komt dan in dezelfde variant als eerder beschreven. Er is echter een addertje onder het gras.

Speelt west klaveren in plaats van harten dan sneuvelt je plan. Je kunt wel een harten troeven en met troef oversteken om de laatste harten te troeven, maar dan is er nog maar een route naar de hand om de laatste troef te halen en dat is ♣V aftroeven. Daarmee is meteen de klaverendreiging verdwenen en het contract kansloos. Klaveren na ♠H is echter nauwelijks te vinden voor west.

De finale bestaat uit drie setjes van 20 spellen en de Zwitsers winnen de tweede set dik (56-28). Een spel wat daar in grote mate aan bijdroeg was het volgende:

N/Allen
A B 6 4
H 9 6 5 2
B 7 2
4
H V 7 3 2
9
10 V B 7 4
10 3 A V 9 8 6 4
V 10 8 6 3 7 2
10 8 5
A 8 3
H 5
A H B 9 5
 

Aan beide tafels hetzelfde biedverloop. Zuid opent met 1SA en west volgt met 2♠ en toont daarmee schoppen en een lage kleur. Noord introduceert een inviterende hand met harten ( 3) waarop oost doubleert. Zuid springt vervolgens naar 4 die oost in de uitpas meeneemt.

De ruitenstart is voor het aas en een tweede ruiten wint leider Sjoert Brink met de heer. Zuid gaat verder met schoppen richting noord. West blokt met een plaatje en ♠A wint de slag. Brink ziet met genoegen ♠9 vallen bij oost, want dat betekent dat hij een entree heeft naar zijn hand met zijn schoppenbezit.

Na ♠A volgt een troefje uit noord en Lorenzini gaat in de fout door een honneur in te leggen. Sjoert wint met A en 10 valt mee bij west. In de volgende slag forceert 8 de vrouw. Oost speelt V die de leider troeft in de hand.

Hierna is het gebeurd. Zuid speelt ♣A en troeft een klaveren in de dummy om de laatste troeven op te halen. Brink speelt in slag elf schoppen uit de dummy en de verdediging heeft nog maar een slag. West heeft slechts zwarte kaarten over.

Mooi gedaan van Brink. Het spel was goed te lezen na het bieden van OW en het enige foutje, B inleggen, werd genadeloos afgestraft.

Aan de andere tafel dook oost de eerste ruiten. De leider won met H speelde ruiten terug voor het aas van oost. Het schoppennaspel was via de tien, vrouw voor het aas in de dummy.

Hierna probeerde de leider een ruiten te troeven, maar west troeft over en kon partner met ♠H en schoppen ook een troefje gunnen. Er ging nog een troef verloren, zodat Zwitserland 790 +500 punten won op het spel. Dat leverde 15 imps op.

In het afsluitende parentoernooi konden de Nederlanders geen potten breken. Slechts Verbeek-Nab haalden de finale, maar bleven ver van de ereplaatsen.