Bridgerubriek 14 november 2015

Je wilt wegkruipen onder de grootste steen die je kunt vinden, net doen alsof je er niet bent, maar helaas staat er een fotograaf naast je die je schaamte genadeloos vastlegt. Plaats van handeling de tweede ronde van de Meesterklasse viertallen competitie. Steenbakkers is uitgekomen met ♦V en ik neem met het aas. Dan…

N/-
A H 10 8 7
H 10 2
9 8 5 3
7
9 4 2
V B 6 5 3
B 8 3 9 7
V A 7 6 4
H V 10 5 4 2 8 6
-
A V 6 5 4
H B 10 2
A B 9 3
 

Noord-zuid zitten Magie Tichá en Richard Ritmeijer. Ritmeijer zet na 1♠-2♥-3♥ een tandje bij en ontlokt zijn partner met 3SA een klaverencontrole. In de verwachting dat zijn partner overwaarde heeft ( 3♥) vraagt zuid vervolgens de azen. Nadat partner er twee meldt, springt hij naar 6♥. Iedereen vindt het best, en Geon komt na geruime tijd met ♦V.

De dummy gaat open en nadat de leider klein speelt, pak ik met ♦A. Bij zuid verschijnt de heer. Ik probeer me een beeld te vormen van het spel en kom tot de conclusie dat de biedmanoeuvre van zuid, 3SA in plaats van zelf 4♣ een lange klaverenkleur suggereert. Hij verwacht een honneur in dummy en de singleton met slechts drie troeven is dan een teleurstelling. Ik vermoed dat zuid een 1-6-1-5 verdeling heeft.

Speel ik passief ruiten na, dan troeft zuid drie klaveren in dummy en parkeert er eentje op ♠H. Het is dus zaak het aantal troeven van dummy te reduceren. Tevreden met mijn analyse speel ik troef in en voel onraad als zuid doorgaat met een klaverenintroever en troeftrekken. Daarna speelt hij een kleine ruiten naar de negen in dummy en zijn we terug bij de eerste regels van dit stukje.

Goed spel natuurlijk van de leider om ♦H te gooien. Het creëert een ander beeld van het spel en laat me mistasten. Of ik toch met ruiten had moeten vervolgen? Volgens Steenbakkers wel.

More egg on his face bij de teamkampioenschappen in Engeland

Z/Allen
9 8
10 8 7
10 7 5 4
H V B 5
A B 10 6 5
H V 7 4 3 2
A 9 6 5 3 4
6 9 3 2
8 2 7 4 3
-
H V B 2
A H V B 8
A 10 9 8
 

Tony Forrester, bekend in de regio doordat hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw op de UT een demonstratie wedstrijd speelde tegen Drienerlo, is geen spat veranderd. Stil charming en levensgevaarlijk. Op de zuidplaats opent hij 1♦. West meldt zijn majors en noord steunt zijn partner. Oost hoopt met 4♠ het bieden te sluiten, maar dat mislukt natuurlijk. Zuid vervolgt met 4SA en na 5♦ aan de overkant, komt oost met een meesterlijk bod 5♥. Forrester biedt 6♦ en het doublet van west besluit de bieding.

♥A is de eerste kaart en hierna gaat Tom Townsend in de peinsstand. Hij heeft het hartenbod van partner uiteraard gezien en moet beslissen of een tweede hartenslag te maken is, of dat ♠A er doorkomt. Dat laatste is zeer waarschijnlijk, want als zuid een renonce heeft, moet oost zes schoppens hebben. Zou je daar niet, zeker als je iets in harten hebt, 6♠ meebieden?

Met 5♠ en 4♥ bij had oost misschien 4♦ geboden om beide majors in beeld te brengen. Zou oost met het hartenbod willen helpen voor een beslissing op het zesniveau. Een aansluitende honneur of singleton? Maar wat heeft Forrester dan voor zijn 6♦ bod? Zou zuid met een 1-1-6-5 nog 6♦ bieden in de wetenschap dat partner nul azen heeft? Het is niet onmogelijk. Met zo’n verdeling weet zuid dat een redding van de buren niet duur is. Als verzekering tegen -1370 kost een paar gedoubleerde downslagen niet zo veel.

Enfin, na ampel beraad wil Townsend niet gefopt worden en speelt ♠A. “Than de rest are mine”, hoor ik zuid zeggen. -1540 voor de moeite.

Na afloop kritiek op ♠A. Het argument is dat zuid met een verliezende schoppen nooit 6♦ zou hebben geboden. Ik ben niet overtuigd, maar verwelkom Townsend onder mijn steen.